Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

2015 - The Year of the Linux Desktop

Skämt å sido! Mark Shuttleworth utannonserade en utmaning för Ubuntu till 2015: 200 miljoner användare. Personligen blev jag lite förvånad över den höga siffran. Ännu mer förvånad blev jag (kanske för att jag inte reflekterat över det i siffror utan bara procent tidigare) över att han ansåg att det var 180 miljoner kvar, dvs att Ubuntu skulle ha 20 miljoner användare idag.

Började "forska" lite i Ubuntu och Linux användarantal. Skrev ihop ett litet dokument och gjorde ett diagram över utvecklingen, dokumentet finns här: http://dl.dropbox.com/u/873907/Ubuntu%20usage%20statistics.ods

Utvecklingen för Ubuntu är till synes exponentiell. Min ovetenskapliga uträkning fick det till 18.5 miljoner användare för Ubuntu nu i april. En högst osäker siffra eftersom den dels baseras på "gissningen" att det skulle finnas 1500 miljoner "skrivbordsdatorer" (antar att laptops räknas in där också), och dels på att mellan 1 och 5% av dessa har Linux installerat. Slutligen skulle ca 50% av dessa Linuxanvändare köra just Ubuntu. Jag använde 2.5% av de 1500 miljonerna (upptäckte precis att det är ungefär samma siffra som finns i Wikimedia Traffic Analysis, dock med 1% Android...), eftersom siffran 1-1.5% som vanligen dyker upp brukar anses vara alldeles för låg, och siffran 5% (som W3Schools brukar ha) ofta anses för hög. Som sagt, högst osäker uträkning Smile

Dock så finns det två andra siffror: 8 miljoner Ubuntu användare i oktober 2008 och 12 miljoner i april 2010. Dessa är det Canonical som samlat in (även där är det dock en uppskattning) på något vis.

Hur som helst, med de data jag osäkert räknat ut så blev det en osäker exponentiell utveckling, som jag sedan använde för att uppskatta framtida användare. Kom fram till att Ubuntu passerar 200 miljoner användare i oktober 2016 om utvecklingen håller i sig, dvs man missar "målet" med ett år. Inte fy skam, men det baseras ju dock på gammal utveckling av systemet. Det är nog rimligt att anta att Linuxanvändarna kommer öka snabbare i antal eftersom systemen blir bättre. Om spelandet på Linux kan få sig en knuff framåt (med t.ex. Steam eller Unigine-spel) så skulle det definitivt hända saker. Värt att nämna är kanske molnutvecklingen också, Linux har ju faktiskt webbläsare! :)

Vad tror ni? Skriva gärna, behöver inte vara om just Ubuntu så klart. Kan det vara ett par hundra miljoner Linux-skrivbord i omlopp inom några år (300-400 miljoner)? Då räknar man inte med alla Linux som finns i telefoner, tv-apparater eller kaffemaskiner (ja, faktiskt, CafeBar-apparaten på jobbet kör Linux, jag har kollat! 2.6.34 Laughing out loud )

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

atas bild

Inte för att jag har någon egentlig aning, men är verkligen ubuntus innehav av linuxmarknaden 50% ?

I övrigt så har väll förändingarna för linux (som jag förstått det) procentuella innehav av desktopmarknaden i stort sett varit inomom felmarginalen sedan början av 2000-talet. Så ökningen kommer kanske motsvara den allmänna tillväxten av desktopmarknaden i stort (eller avsaknaden av en sån om man ska tro vissa).

FoHs bild

Siffran 1% har ju funnits med i flera års tid, och har till och med av Steve Ballmer uttryckts som låg. Den ökar förvisso inte, men det har väl inte riktigt funnits något klart alternativ till Windows och Mac OS X. På så sätt tror jag det är bra om det finns en stor Linuxdistribution som drar till sig blickarna. Sen ska man nog titta lite på tillväxtmarknader, förmodligen är det där Linux kommer få (i vissa fall redan fått) sitt genombrott på desktopmarknaden. Det borde öka på andelen Smile

Återkommer om siffran 50%, hittade den någonstans i mitt sökande. Var även där en statistik insamlad från internetbesökare så den kanske får tas med en nypa salt. Kommer inte heller ihåg om Linux Mint fanns representerat vid sidan av Ubuntu eller om det rent av gick under samma tårtbit.

Edit: Det gick fort, var ju i en av källhänvisningarna på Wikipedia-sidan: http://statowl.com/operating_system_market_share_by_os_version.php?1=1&timeframe=last_6&interval=month&chart_id=4&fltr_br=&fltr_os=&fltr_se=&fltr_cn=&limit[]=linux

Ska man vara kritisk så kan man definitivt nämna att Linuxandelen endast är 0.63%, så underlaget är väl inte det bästa för den där uträkningen. Kanske kan man anta att statistik samlats in från sådana webbsidor som tilltalar "ovana" datoranvändare mer? Ubuntu bör ju i sådana sammanhang vara större.

Edit2: 92% av sidorna som statistiken samlas in ifrån riktar sig i första hand till USA.

tomasuus bild

Visioner är bra, synd att de sällan infrias annat för ett fåtal personer/företag!

Personligen gillar jag Ubuntu, såg även videon. Tror ändå att en rimlig ökning borde vara till 30-40 miljoner användare(om användarantalet stämmer), om jag ska försöka vara lite realistisk och kanske även pessimistisk! Sen tvivlar jag starkt på statistik, läst en bok från -2003 där det påstås finnas 200 miljoner linuxanvändare!

4-5 år är en lång period i tiden. Varit inne och kikat lite på http://distrowatch.com/

-2009 hade ubuntu 2249/Hits per day, 2010 2185, samt nu 2282! Mint klar tvåa, kanske hinner de gå om Ubuntu -2015 tror nästan det!

Har svårt att tänka mig att Ubuntu kommer klara att vara etta bland alla linuxdistar 5 år, de steg upp som en stjärna och rasade som en.. Kanske dyker någon ny uppstickare upp och stiger mot toppen, exempelvis pinguy eller annan distribution. Tror personligen på att det blir en debianbaserad som ligger uppe bland toppen. Eller flera och om ubuntu fortfarande är dist nummer 1 så tror jag personligen att andra distar som är debianbaserade ligger tätt bakom och snor ubuntus tänkbara nya användare! Det ska hursomhelst bli intressant att se, vad som händer framöver. Kan ha fel, kan ha rätt!

FoHs bild

Vad räknade boken som Linuxanvändare? Är det skrivbordsinstallationer som räknas så tror jag definitivt de räknat för högt. Men räknar de även andra prylar så är det ju fullt tänkbart även 2003.

Om det inte blir en massiv användarflykt, av någon oförutsedd anledning, från Ubuntu så tror jag 40 miljoner är ett mål som man når utan större bekymmer till 2015. 200 miljoner är nog lite saftigt, jag hoppas på 100 miljoner. Då är det bara Ubuntu som räknas förstås, så det skulle innebära att det finns avsevärt många fler Linuxanvändare.

Lyfangs bild

Föreslå, görs på egen risk som allt annat... Wubi Ubuntu till Windows-användare och ubuntu-restricted-extras som enkelt installerar kodekar och Adobe Flash Player m.m.. Men Adobes slutanvändaravtal är restriktivt:

Utvecklare för öppen källkods flash-spelare

Wubi fungerar bättre idag? Och jag har provat Wubi Ubuntu 11.04 och Wubi Kubuntu 11.04 utan problem. Kraschar Wubi Ubuntu kan man komma åt filerna på GNU/Linux:

Hur kommer man åt Wubi Ubuntu/Mint4Win Linux Mint filerna om inte att Wubi/Mint4Win startar?

Men glöm inte att säkerhetskopiera dina personliga filer med jämna mellanrum ändå!

tux-svens bild

Nu kommer ju Chrome OS åxå.  Det måste väl absolut klassas som Linux vid kommande undersökningar? Eftersom Google är ett stabilt företag med god kassa kanske datortillverkarna litar mer på Google än på communityl-uppbyggda distar?

Om inte annat slipper man betala "Windows-skatt" om man köper en dylik dator, sedan kan man ju installera valfri Linux själv! Drivisar och dylikt borde passa bättre än någonsin.  (Fl'åt, hörde ni att jag sa installera valfri MINT?? Wink )

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Det klassas helt säkert som Linux, men jag tror att det kommer hamna i en egen kategori på samma sätt som Android (dvs inte som desktop-Linux). Det är ju "special" med tanke på att det nästan bara består av en webbläsare. Dock tror jag det kan hjälpa Linux på det stora hela, när folk ser att "Det Bara Fungerar".

ChromeOS tycker jag är intressant för egen del, funderar på en sådan istället för en större/bättre surfplatta med Android. Man kan ju hoppas att de går att partitionera om och installera en "riktig" dist vid sidan om.

Lyfangs bild

Om inte annat slipper man betala "Windows-skatt" om man köper en dylik dator, sedan kan man ju installera valfri Linux själv!

På jakt efter en ny dator med Linux eller utan operativsystem?