Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En jakt på illvillig utrymmesbov - slutet gott

Under gårdagskvällen fick jag ett mejl från min flickvän som skulle försöka skriva ut men inte lyckades, "det verkar vara slut på hårddiskutrymme". Naturligtvis (som den mansgris man, tydligen, är) avfärdar man det som SBK (eller SBS/SFS, hur man nu säger det). Jag tänkte att hon valde "Print to file" och försökte spara den i en katalog som hon inte hade nödvändiga rättigheter för.

När jag kom hem visade det sig mycket riktigt att hårddiskutrymmet var fyllt till sista byten, och det går relativt fort på en liten SSD Smile Jag drog mig då till minnes ett problem jag hade med SSDn tidigare, lösningen jag hade då går att läsa här.

Denna gång hjälpte det dock inte, och någon utrymmesbov ville Disk Usage Analyzer inte kännas vid, men den var incirklad till hemkatalogen åtminstone. Jag besökte OCZs hemsida för att uppdatera firmwaren i SSD-diskarna jag har, detta hjälpte inte heller. Men jag kan ändå nämna att det var mycket enkelt, en Linuxbaserad LiveCD tillhandahållar de för detta ändamål. Som en bonus slutade den äldsta av diskarna att rapportera att den var oSMART, om ni förstår vad jag menar Wink Den rapporterar inte "A few bad sectors" längre.

Nåväl, vid det här laget var jag inne på att säkerhetskopiera mina GB och installera om Ubuntu 11.10. Det var vid denna säkerhetskopiering som jag faktiskt upptäckte utrymmesboven. Det var .xsession-errors som växt till ca 30GB. Denna fil raderas vid omstart, och det var inte vilken applikation som helst som orsakade problemet, vilket definitivt gjort det till ett svårsökt problem.

Det visade sig att vid start av Spotify (Linux Preview-utgåvan) så exploderade .xsession-errors. Jag googlade på problemet och kom till den här sidan. I kombination av en loggningsbugg i Spotify och att jag hade tagit bort Music-katalogen i hemkatalogen gjorde att .xsession-errors dränktes i meddelanden när man öppnade Spotify. Nu har jag återskapat katalogen och uppdaterat den nödvändiga filen så som beskrivs på sidan.

Det kanske inte är alla gånger som Spotify är boven, och en annan lösning jag läste om är att radera .xsession-errors vid uppstart, då den tydligen inte återskapas efter att man gjort detta. Det är naturligtvis ingen bra lösning på sikt, men det verkar som det åtminstone stämmer.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Råkade ut för en liknande sak för några veckor sedan med just .xsession-errors som hade loopat ett felmedelande.

Tror min han växa till 17gb innan jag reagerade.

ein.anderssons bild

 Jag var med om något liknande, fast då var det 80GB loggar med misslyckade ssh inloggninar från ryssland.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig