Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En ljusglimt för Unity

En av de stora nackdelarna med Ubuntus Unity (precis som med Gnome Shell) är avsaknaden av alternativ för att ändra det efter sitt eget behov. Det är något som kommer utvecklas, har man sagt, så småningom kanske fler kan känna sig hemma med miljön.

En av fördelarna som jag såg med Unity var möjligheten att förändra Dash, och utöka den med plugins. I 11.04 var den möjligheten ganska begränsad, men i och med 11.10 har det mognat lite och det ska vara lättare att utveckla egna plugins.

Det finns två olika "sorter": Lenses och Scopes. En Lens representeras av de små ikonerna längst ner i Dashen. Som standard finns Hem (Global Search), Applikationer, Filer och Musik. En Lens i sig självt utför inget, utan sökningar och annat hanteras av Scopes. Man kan skriva ett Scope för Hemskärmen, eller skriva en ny Lens som man sedan gör Scopes för. Musik-lensen har Scopes för Banshee och kan även komma åt Spotify med en Spotify Scope.

Några exempel på scopes är exempelvis en miniräknare eller tid/väder som man kan använda genom att bara börja skriva. Några alternativ applikations-lenses börjar dyka upp också. Det är välkommet, för den Application Lens som kommer som standard är ganska jobbig (exempelvis att den visar saker från Software Center). En av de som utvecklas försöker få till en mer klassisk meny: http://www.omgubuntu.co.uk/2011/11/unity-bliss-an-alternative-applicatio...

Allt det här är förstås inget nytt, funktionaliteten påminner om Gnome Do och liknande applikationer. Vad som är trevligt är att det integreras i gränssnittet. Det är lite samma tänk bakom Dash med Lenses och Scopes som med Indicator-panelen, tycker jag.

Jag tycker fortfarande att Dash är något av ett hinder. Det är lite halvjobbigt att komma åt det man vill, så snabbt som möjligt. Jag har börjat använda Gnome Pie, en riktigt cool idé: http://www.webupd8.org/2011/11/gnome-pie-03-released-with-mouse.html

Mer om Lenses och Scopes kan ni läsa här: https://wiki.ubuntu.com/Unity/Lenses#Overview

Här är en lista på några populära Lenses: http://www.omgubuntu.co.uk/2012/01/10-unity-lenses-scopes/

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

atas bild

Angående gnome shell så tycker jag configfilerna för temat verkar vara ganska lättföståliga och självförklarande jämmfört med hur det var tidigare om man orkar peta i dylikt. Jag har bara testat gnome shell lite snabbt med man verkade kunna åstadkomma ganska mycket genom att peta i dem. Det kändes nästan som att confa emacs Wink Så framtiden är nog ljus ur den synvinkeln. (Unity har jag bara testat men alldrig orkat installera på min egen dator så hur det är där vet jag inte)

Är lenserna och scopen något motsvarande kde:s plasmoider?

FoHs bild

Har ingen egen erfarenhet av Plasmoider, men av det lilla jag läst om det så har jag fått för mig att det mer handlar om Widgets, och skrivna i JavaScript va? Lenses och Scopes är inte Widgets i vanlig bemärkelse, utan de visas (Lenses vill säga, inte Scopes) enbart på Dash, som sökmotorer/filtrering typ. Tror det är Python som är språkval. Det är kanske möjligt att med rätt kunskaper (och om API:et utvecklas) att man kan få något mer Widgetliknande, vädergrejen kan väl sägas vara något åt det hållet bara det att den kräver att du skriver något först. Så nej, jag kan åtminstone inte med min begränsade kunskap säga att de motsvarar varandra. Grundtanken är väl måhända detsamma, dvs att kunna utöka skrivbordsmiljön relativt enkelt.

atas bild

Okej då förstår jag jämmförelsen med gnome do. I kde påminner de mera om krunner i så fall antar jag.

Men hur skiljer scopes från lenses? Är scopes inte bundna till dash? Är det fortfarande samma typ av funktionallitet?

FoHs bild

Jo, de är bundna till Dash. Scopes är själva sökmotorn, kan man säga. Lenses samlar flera sökmotorer. Som jag skriver så kan exempelvis Hem-Lensen ha en miniräknar-Scope, dvs när du börjar skriva ett matematiskt uttryck så räknar den ut det. Utöver det kan Hem-Lensen ha andra Scopes, kanske exempelvis att söka av dina bokmärken i Firefox osv. Det hela är lite rörigt, men vitsen visar sig väl mest kanske i Musik-Lensen. I den kanske man vill visa musik från olika källor, och då skapar man olika Scopes för den Lensen: Att söka igenom det lokala musikbiblioteket kan vara en Scope, och att söka igenom Spotify kan vara en annan.

Båda är alltså kopplade till Dash, men de ligger på olika nivåer. Länken förklarar det hela förmodligen lite bättre än vad jag gör Smile

(Scope = omfattning på svenska, dvs man kan ju förklara det med vad sökningen ska omfatta.)

mcnilss bild

Plasmoider är widgets för plasma. Du skriva dem i fler språk än bara ecma skript.

FoHs bild

Här är ett annat exempel på hur man kan anpassa Unity: http://www.webupd8.org/2011/11/install-ubuntu-unity-bottom-launcher.html

Det blir lite mer som Windows 7. Dock är ju naturligtvis det där en inställning som bör finnas med som standard, och jag misstänker att det kommer dyka upp så småningom.

FoHs bild

Här är några fler exempel på Lenses och Scopes:

www.omgubuntu.co.uk/2011/12/help-test-a-unity-pirate-bay-lens-torrent-scope-in-ubuntu/

En Torrent Lens som för tillfället har en Scope (Piratebay).

iloveubuntu.net/unity-calendar-lens-01-displays-evolutions-calendar-events-ubuntu-1110-1204

En Calendar Lens som, antar jag, har en Evolution-Scope.

iloveubuntu.net/unity-askubuntu-lens-02-released-categorized-questions-ubuntu-1110

En AskUbuntu-Lens. Kan ju vara trevligt att hitta svaren på sina frågor genom att bara trycka Super och börja skriva :) Gillar tanken bakom AskUbuntu (eller StackExchange kanske jag ska säga), systemet med poäng och "medaljer" triggar en till att vara med och bidra.

Det finns prototyper för att starta spel via Desura, söka på mejl i Thunderbird, eller varför inte starta virtuella maskiner i Virtualbox? Det finns en Lens med tillhörande Scopes för att söka på böcker. En Youtube-lens känns ganska given. Och så kan man integrera Scopes med Zeitgeist för att få till den där äkta globala sökfunktionen, och allt integreras väldigt trevligt i gränssnittet.

FoHs bild

Mark Shuttleworth har utannonserat ett nytt initiativ för Unity: HUD. HUD står för Head-up display (Wikipedia: "en projektion på en genomskinlig skärm som är synlig för användaren").

Denna HUD är kopplad till Unitys Global Menu och ger sökbara menyer. Funktionen aktiveras med Alt för det fokuserade programmet, men vissa globala kommandon finns också (sätta status på chattprogram, låsa skärmen etc).

Videon från Shuttleworths blogginlägg visar det nog bäst, det finns här: http://www.markshuttleworth.com/archives/939 (varning för säljsnack dock Wink)

Jag tycker det är en spännande extra funktionalitet, just för sådana program där man inte lär sig kortkommandon och som kan ha väldigt spretiga menyer. Så länge de inte gör något dumt som att ta bort menyerna helt och hållet, men risken finns väl med tanke på hur mycket de dolt i Dash.

FoHs bild

Och en hel del mörker på andra distributioner Smile

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTA1MjU

http://www.h-online.com/open/features/Comment-Unity-can-t-go-it-alone-14...

Frågan är om Canonical borde göra som Mint, dvs forka istället. Ursprungligen var idén att Unity skulle vara ett alternativ på Gnome Shell, dvs ett skal ovanpå Gnome. Men om det nu inte lirar så bra ihop så bör man kanske bita i det sura äpplet och forka. Det löser ju en hel del problem, men samtidigt kommer man nog oundvikligen glida ifrån varandra.