Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Äntligen lite spel till Linux!

Senaste året har varit ganska spännande när det gäller Linux och spel. Egentligen tycker jag det hela började för drygt två år sedan när den första Humble Indie Bundle släpptes (just nu går det för övrigt rykten om att Humble Bundle #13 ligger i startgroparna, edit: nu är den igång!).

I år har ett antal spelprojekt dykt upp på Kickstarter med utlovat stöd för Linux. Själv har jag investerat i 8 st spel sedan Double Fine Adventure lanserade sin banbrytande kampanj i mars månad. Vilka dessa är kan ni se här: http://plutoneld.se/

För någon vecka sedan köpte jag The Journey Down: Chapter One. Det är ett svenskutvecklat peka-och-klicka-äventyr, som gjorts om i HD och släppts till bland annat Linux. Prislappen är kanske en aning stor med tanke på spelets längd, men jag tycker ändå det är väl värt pengarna med tanke på att de stödjer Linux (spelet har de släppt på både Desura och i Ubuntu Software Center) och så är det ju en svensk spelstudio också. Läs mer om detta spel här: http://www.skygoblin.com/the-journey-down/
Uppdatering: Priset har nu halverats, och det går nu att få tag på det för ca 7 dollar!

Idag upptäckte jag även spelet Tiny and Big. Just nu går det att förhandsbeställa deras spel för ca 13 dollar: http://www.tinyandbig.com/
Uppdatering: Spelet är nu släppt för Linux och finns att köpa. Go get!

Spelet har en väldigt annorlunda stil som jag gillar skarpt, så väl som spelidén givetvis. Det finns ett demo att spela, det kan laddas ned som debian-paket eller i en tarboll härifrån: http://www.tinyandbig.com/games/upthatmountain/

Innan året är slut får vi förhoppningsvis se Steam på Linux också! Andra trevliga nyheter är att Wasteland 2 valde Unity 3D som spelmotor, och kommer bidra till att porta över denna till Linux. Det är en tämligen välanvänd spelmotor, och det kan definitivt hjälp fler spel att hitta till vår underbara plattform.

Uppdatering: Sedan några dagar så är det klart att Unity 4 kommer stödja Linux, officiell support endast för Ubuntu men sannolikt kommer spelen gå att köra på andra distributioner också. Wasteland 2 kommer använda sig av Unity 4, så de kanske är med och bidrar lite för att få allt bra. Canonical tar åt sig lite ära också, de säger att de varit i samtal med Unity sedan förra sommaren.

Uppdatering: Nu har Valve äntligen gått ut och bekräftat Steam till Linux! Inledningsvis stödjer de Ubuntu men det kommer förmodligen stödja andra distributioner också. Läs allt här: blogs.valvesoftware.com/linux/steamd-penguins/

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Jag bytte nyligen från ett Nvidia GT 430 (passivt kylt) till AMD Radeon HD 7750. Något motvilligt eftersom stödet för AMDs grafikkort är sämre under Linux. Jag ville ha ett bättre grafikkort utan att för den skull få ett värmeproducerande monster (chassit står i ett trångt utrymme), och där är AMD för tillfället ledande. Men det har lett till en sämre skrivbordsupplevelse med ett antal buggar, och ett irriterande "Unsupported hardware"-vattenmärke i nedre högre hörnet.

Problemen beror nog lika mycket på att kortet i sig är relativt nytt som att jag kör en ganska ny distribution. AMD har en drivrutin på gång som förhoppningsvis gör det hela lite trevligare, men de jag tycker det är onödigt sega på att få ut nya versioner.

Min slutsats är ändå att jag måste höja ett varningens finger för AMD. Nu i dagarna har det även kommit nyheter om att AMD kommer släppa stödet för allt under Radeon HD 5000-serien för nya distributioner (eller egentligen beror det på kärnversion och Xorg-version men de brukar som bekant vara nya i nyare distributioner). Om du tänker köra Fedora 17 och sitter på ett Radeon 2000, 3000 eller 4000 kommer du tvingas köra med de öppna drivarna. Inget stort problem för vanligt skrivbordsanvändande, men för spelande så kommer det ge mycket sämre prestanda.

Läs mer här: http://www.h-online.com/open/news/item/AMD-drops-proprietary-Linux-drivers-for-older-graphics-hardware-1599777.html

Angående rykten så är det bättre att vänta tills AMD gör ett uttalande om det vilket borde vara snart.

Sedan så har AMD fram tills nu släppt uppdateringar varje månad men allt tyder på att dom kommer börja släppa drivrutiner mer som Nvidia gör idag vilket betyder längre tid mellan nya versioner.

Men som John Bridgman på AMD sa i phoronix forum om detta, "You might want to wait for an actual announcement. I think you will find that the changes are in line with what folks here have been requesting / suggesting.".

Vattenmärket får du för att din hårdvara inte klarat AMD QA (certifieringen) än, men att dom nyligen införde ett vattenmärke gillar ingen men du kan göra så att det inte visas.

http://wiki.cchtml.com/index.php/Amd_watermark

http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Precise_Installation_Guide#Unsup...

Använder du catalyst 12.6 beta?

http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/AMDCatalyst126beta.aspx

"Men det har lett till en sämre skrivbordsupplevelse med ett antal buggar,"

Beskriv gärna vad som är sämre och vilka buggar du råkat ut för?

PS. Jag räknade tiden samt gissade när du skulle påpeka detta och trodde det skulle skett förrgår.

FoHs bild

Varför just i förrgår, det är ju över en månad sedan Phoronix först skrev om det :) För några dagar sedan skrev Phoronix om lite annat som drabbar AMDs drivare, bland annat det då också. När nu The H tog upp det tänkte jag att jag kunde kommentera på det, samtidigt som jag skrev om mina egna erfarenheter eftersom jag bytt kort (annars hade jag nog inte tagit upp det alls, faktiskt, känner att jag bashat AMD tillräckligt). På sidan du länkar listas bara 5000 och framåt, så det verkar ju som att det åtminstone i den att stödet har försvunnit för äldre hårdvara. Kommentaren du nämner gällde en artikel om att AMD frångår sitt monatliga släpp av drivare, så det är ju egentligen något annat än det jag pratar om (tycker det är bättre av dom att släppa när det "behövs" snarare än varje månad). Vad hoppas du ska hända?

Jag använder drivrutinen i Precise's repo, dvs 12.4. Testade 12.5 precis efter jag skaffat kortet och då blev systemet ännu mer ostabilt. 12.6 finns på hårddisken, men jag har inte orkat testat den versionen ännu (jag är medveten om att den har specifika fixar för Precise). Eventuellt väntar jag tills den letar sig in i reposet istället.

Buggar som jag kommer på direkt:

  • Grafikkorruption på webbsidor vid scrollning. Händer då och då, försvinner vid siduppdatering, minimering/maximering etc
  • Grafikkorruption och långsamma animationer i Gnome Pie. Fick och lov att byta animation för att det skulle bli något mer hanterligt.
  • Grafikkorruption (kraftig) vid användarbyte. Enda lösningen jag kommit på är att starta om lightdm, dvs korruptionen består efter inloggning om det inte görs.
  • CPUn drar igång när skärmen släcks efter inaktivitet (ingen skärmsläckare).
  • Systemhängningar, ibland vid användarbyte men det har hänt i systemet i övrigt. Lyckligtvis är det inte så ofta att det är allt för irriterande, men det är helt klart avsevärt högre frekvens än tidigare.

Allt av ovanstående fungerade bra med Nvidia-kortet. Ska nämnas att systemet med 12.5 blev för mig oanvändbart. Det hängde sig VARJE gång som ett användarbyte skedde.

Tackar för tipset om avskaffande av vattenmärket! Läste lite lösningar tidigare, men de var rena hacks man skulle göra i vissa filer så jag lät bli med det i väntan på en ny version. Ska testa om dina tips fungerar Smile

Varför just i förrgår. Något skulle jag ju gissa på Wink

12.5 finns väl inte för linux så den måste verkligen fungerat dåligt.

Vad hoppas du ska hända?

Vet inte riktigt än men en större satsning hade inte suttit fel.

Snarare hoppas jag att det inte blir så som rykterna påstår eller att rykterna är en missuppfattning och överdrivna.

Men det är bara att vänta och se och ta ställning till det när det finns officiella uttalanden.

Ska se om jag kan hitta något om buggarna du du drabbats av på ditt ej ännu certifierade kort. (det kanske är löst när det gått igenom certifieringen)

Då jag inte kör gnome så har jag inte full koll på problem som kan uppstå med det med nya grafikkort baserade på nya GCN.

Men testa 12.6 beta så länge då den kanske löser många av dina bekymmer.

FoHs bild

Korrekt, det var nog 12.4 från deras hemsida jag testade med (vattenmärket försvann iaf). Det fungerade som sagt sämre, och det avskräcker ju en del.

Ska se om jag kan hitta något om buggarna du du drabbats av på ditt ej ännu certifierade kort. (det kanske är löst när det gått igenom certifieringen)

Drivrutinen från deras hemsida fungerade bättre vill jag minnas, men då var det som sagt problemet vid användarbyte. Såg att det fanns något liknande problem på Wikin, men jag väntar nog på att en ny version ska komma in i reposen. Testar möjligtvis 12.6 beta bara för skoj skull.

Vattenmärket fick jag bort från repo-drivaren, så det är lite huvudvärk mindre Smile Tack för länken!

Edit: Lite mer rykten, första drivrutinen för äldre hårdvara kommer åtminstone ha stöd för Xorg 1.12 (Fedora 17 etc): http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTExMzU

Med tanke på att stödet för GCN är rätt nytt så är chansen att det fungerar bättre i 12.6 relativt stor.

Så om jag varit du så hade jag inte tvekat att använda 12.6 betan, och AMDs drivrutin är enkel att installera samt avinstallera så du förlorar inget på att testa den.

Skönt att du blev av med vattenmärket, kan inte fatta varför dom införde det när det hade varit bättre med en fullskärmsruta som kommit upp lite snabbt när man startade X.

Det finns många rykten nu så borde komma ett officiellt uttalande snart tycker jag.

FoHs bild

Jo, jag vet hur man installerar den, gjorde det som sagt med 12.4 från deras hemsida Smile En beta är en beta, så den lär uppdateras så småningom. Får se hur jag gör. Numera finns det ju alternativ för att installera uppdaterade drivrutiner i Ubuntu, och inte bara hålla sig till de som finns vid release. 12.6 kommer säkert leta sig in i reposen så småningom, så jag bör få den utan att egentligen behöva göra något alls.

Edit: Nu har jag testat. Nytt vattenmärke med "Testing only", osäker på om det går att ta bort på samma sätt som det andra, verkar konstigt om man kunde det. Upplevde att CPU-användningen ökade, compiz-processen såg ut som boven. Graferna i Gnome System Monitor såg konstig ut, typ icke-AA på dom. Så var det inte innan. Dock fungerade användarbytet! Överlag så känns det som ett nedköp från 12.4 från repon så jag går tillbaka till den till dess att Ubuntu har gjort lite QA på 12.6 och fått in den i repon Smile