Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nyheter i Unity i 12.10

Ubuntus omdiskuterade gränssnitt Unity får några trevliga nyheter i kommande 12.10. Redan nu har det kommit en hel del trevliga lenses och scopes som utökar Dash med trevlig sökfunktioner (jag använder exempelvis själv RottenTomatoes, Wikipedia, AskUbuntu och Torrents), vilket visar på potentialen med den samlade översikten.

I 12.10 kommer vi förmodligen få något som saknats: högerklick. Ett högerklick kommer leda till en förhandstitt på filen/programmet/etc, en sk Preview. För program så kan man därifrån avinstallera det, se programbeskrivning, betyg.

www.iloveubuntu.net/official-launchpad-branchs-unity-previews-add-fancy-directly-dash-preview-functionalities-ubuntu

Men det finns fler möjligheter med Previews, exempelvis så kan Wikipedia-lensen utökas för att visa de artiklar man sökt reda på, direkt i Dash utan att behöva starta en webbläsare. Det är en funktionalitet som väldigt många plugins kan dra nytta av.

www.iloveubuntu.net/unity-previews-demoed-third-party-wkipedia-lens

För andra, vanliga filer så som dokument så kommer det förmodligen finnas möjlighet att direkt via Dash-sökningen skicka dessa via e-post, öppna etc.

www.iloveubuntu.net/official-branchs-unity-previews-add-proper-previews-video-clips-images-and-pdf-files

För 12.10 så verkar det också som att det out-of-the-box (efter att du skrivit in dina kontouppgifter i Onlinekonton förstås) går att få upp sökresultat direkt från Google Docs.

www.iloveubuntu.net/unity-google-docs-scope-landed-ubuntu-1210-default

Jag gillar den här "unified" sökfunktionen där man kan söka på allt från ett och samma ställe. Dessvärre har ju Apple patent på det, så vi får hoppas att de inte går efter Canonical nu när de är färdiga* med Samsung Wink

* Det lär förvisso bli överklagningar i ett par år.