Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dela upp Linuxportalen!

Jag har ett förslag till administratörerna av LP att dela upp den i två separata delar.

1. Nybörjare

I nybörjardelen kan vem som helst ställa frågor om allt, även s k "dumma" frågor utan att bli smutskastade, förlöjligade eller nergjorda av eliten.

Vänligt bemötande skall vara ledorden även om man inte googlat tillräckligt. Här blir man informerad om hur man lämpligen skall göra grundsökning innan man aktiverar andra att hjälpa en. Några bra länkar typ det som nille sammanställt kan vara referenser för den som inte riktigt vet var man skall börja.

Uttrycker man sig klumpigt blir man vänligt tillrättavisad om vad som brukar kallas netikett - inte nergjord.

Inga frågor är dumma frågor. Däremot finns det dumma svar...

2. Experter

I denna del av forumet kan elitisterna hålla till och fraternisera samt ondgöra sig över amatörernas kompletta okunskap och omedvetenhet om det ädla i att inte ställa korkade frågor om något så enkelt som Linux.

Vill man ytterligare skärpa gränsen mellan amatörerna och eliten går det att lägga in lösenord på expertsidan. Inloggning här kan endast ske efter att man bevisat sin förträfflighet inom Linux och hållt på minst fem år med avancerad problemlösning.

 

Om portalen delas upp så här tror jag att tonen kan bli betydligt behagligare både för amatörerna och eliten.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

danjeels bild

Eller så blockerar man de man inte tycker om och/eller ignorerar dessa så tröttnar de kanske snart Wink

rollss bild

Slipper man själv bli så trött... jääsp:-)

Bättre än att hänskjuta till regeringen i alla fall. Här är DITT liv.

Lasps bild

 

Livet är inte så enkelt!

Man kan vara expert inom vissa områden och novis inom andra.

Man kan ha för mycket av något och måste fråga grodan!

Eller så frågar man här och förväntar sig hyfsade svar.

I princip förstår jag vad du vill åstadkomma, men tänk om någon bara säger Nej, nej och NEJ!

tux-svens bild

Hur skall vi göra som inte är nybörjare och inte kan kalla oss linuxexperter?  Får inte vi va me alls?{#emotions_dlg.frown}   Nej det skall inte behövas delas upp!  Vi är väl vuxna civiliserade människor?

Möjligen möjligen att den som tycker sig blivit taskigt bemött skulle kunna "sätta ut" en liten bläckplump eller något,  på den som svarat spydigt/nonchalant.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Utmärkt idé! http://nybörjare.linuxportalen.se kan länken för nybörjaren vara (och den omdirigerar givetvis användaren till http://www.google.se) Laughing out loud

Närå, men för icke inloggade användare kanske man kan lägga dit lite extra information på förstasidan, exempelvis lite hjälp för att få hjälp, länk till nybörjarsidor på wikin, nilles länkar som du nämner osv.

valdermans bild

Lysande exempel på den cancer som tar livet av Linuxportalen. Vem hade du tänkt skulle ägna sin tid - helt gratis - åt att googla åt nybörjarna? Vill du göra det själv så varsågod, men förvänta dig inte att andra ska göra det.

Alternativt kan man göra som seriösa forum (lol seriöst forum och linuxportalen i samma mening) och ha en FAQ som tydligt säger att:

  • du skall göra egna efterforskningar innan du ställer dumma frågor, för att inte slösa med andras tid;
  • du skall tala om vilka egna efterforskningar du gjort, för att folk inte ska slösa tid på det du redan gjort;
  • du skall icke be andra göra din läxa åt dig (synnerligen relevant i tråden som föranledde det här inlägget;)
  • du skall icke bryta mot dessa regler, för då blir ditt inlägg borttaget.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Japp. Att hjälpa nybörjare är verkligen den cancer som är Linuxcommunityns undergång. Eller vänta... är det inte precis den hjälpsamhet som byggt Linuxcommunityn och faktiskt lockar folk att testa Linux och stanna kvar?

Måste finnas synnerligen lite av vikt i ditt liv för att du ska skriva griniga inlägg om andras hjälpsamhet. Eller är du bara "hjälpsam", du är mån om andras tid?

valdermans bild

Så i din värld är de tre punkterna ovan ekvivalenta med "att hjälpa nybörjare?"

Vad tror du att du tillför genom att göra folks skolarbeten åt dem? De kommer inte att lära sig något, de kommer att få ett betyg de inte förtjänar (vilket är orättvist mot andra,) och de kommer definitivt inte att fortsätta med Linux bara för att du upplever att de har en tacksamhetsskuld till Linuxportalen.

Vad tror du att du tillför genom att vara folks privata googlesquad? Hur hade du tänkt att de skulle sluta vara nybörjare om du slår knut på dig själv för att vara till lags och googla åt dem hela tiden? Istället för att tala om för dem hur de ska lösa sitt problem, så visar du att det är precis så man ska göra - ställ triviala frågor man lika gärna kunnat googla - för det funkar ju. På det viset odlar du en ständig belastning för communityn istället för att låta nybörjarna växa ur nybörjarrollen. Och vad gör nybörjaren när han/hon stöter på ett problem och du (eller någon annan som tycker det är kul att googla åt andra) är i närheten?

Nej, du gör både dig själv, nybörjaren och communityn en stor otjänst genom att bete dig på det sätt du gör. Det är förbluffande att du inte själv inser någonting så uppenbart. ESR må vara dum i huvudet, men How To Ask Questions The Smart Way borde vara obligatorisk läsning innan man tillåts skaffa ett internetabonnemang.

Det skrattretande hur ivriga vissa är att göra om Linuxcommunityn till privat googlesquad åt lata människor i tron att det ska leda till bredare upptagning av Linux.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Eftersom du stoppar ord i min mun, tillåt mig stoppa ord i din: I din värld anser du att man hjälper människor genom att sitta på en piedestal och vara vidrigt cynisk, gnällig och otrevlig.

Det skrattretande är hur du så cyniskt tolkar det jag och andra säger i den här sk diskussionen. Det är naturligtvis inte frågan om att googla åt andra, utan om att vara hjälpsam och trevlig. Hjälp till självhjälp. Alla kan naturligtvis hjälpa sig själva, men det är orimligt att begära det i alla situationer. Jag tror definitivt inte att andelen användare som frågar efter hjälp har LP som första anhalt. Det är trots allt inte ett garanterat sätt att få hjälp, eller att få det på kort tid. De allra flesta försöker säkert på egen hand själv, även om de inte uttryckligen skriver i sina inlägg att de googlat och haft sig. Jag ser inte på det här så vitt som du vill få det att framstå. Jag står någonstans i gråskalan mellan ditt svarta synsätt och det naiva, vita googlandet åt andra.

Personligen kan jag inte tycka att jag googlar så värst mycket (mer än för egen del). Självklart för kompletterande information ibland, som man direkt länkar in. Och då brukar man givetvis pika lite att man hittade länken med Google. En väldigt viktig sak i sammanhanget är ju dock språket. Google må ha svar på allt, men inte alla svar är på svenska eller begriplig engelska. Ibland kan det krävas en hel del bakgrundskunskap för att uttolka en simpel lösning funnen med Google. Jag tror definitivt att de användare som får hjälp så småningom kommer ge tillbaka till communityn när de blivit mer insatta. Jag tycker mig se gott om tecken på det här på LP, utan att för den skulle nämna några vid namn. Den griniga attityden som du står för och som skapar osämja (givetvis får jag skylla mig själv som matar dig) verkar inte fullt så populär. Lyft på locken till din lilla låda så kanske du också ser det.

Vi kan vara överens om att vara oense, i frågan vad som är bäst för
communityn och nya användare. Jag tror dock det sedan länge är klarlagt
att communityn inte utvecklades genom att inta din ståndpunkt.

valdermans bild

Jag tror definitivt att de användare som får hjälp så småningom kommer ge tillbaka till communityn när de blivit mer insatta.

De användare som får hjälp till självhjälp, ja. Det är dock otroligt viktigt att man markerar att det inte är OK att låta andra lösa ens problem helt utan att försöka själv.

Den här tråden är nu ett väldigt speciellt fall. Antingen har swedenman spenderat 100 arbetstimmar med att försöka lista ut hur man får ihop en filserver med Ubuntu och misslyckats, eller så har han helt enkelt slarvat bort sina arbetstimmar och försöker nu rädda betyget i sista sekunden.

Vilket är troligast? Bör ett dylikt beteende uppmuntras? Är det rättvist mot ambitiösa elever som faktiskt sliter för sina betyg?

Jag förstår att du vill vara snäll och hjälpsam mot alla, men verkligheten funkar inte så. Genom att försöka vara hjälpsam mot den typen av postare är du samtidigt stjälpsam (vilket bra ord jag just hittade på!) mot väldigt många fler, inklusive postaren själv.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jag tror inte det spelar någon roll vad det är för sorts hjälp de får, de återkommer eftersom det finns trevliga, snälla och hjälpsamma människor Smile Jag förväntar mig naturligtvis någon slags motprestation eller arbetsinsats, och jag har hittills inte stött på någon som inte levt upp till det i någon grad. Generellt talat. Jag tror att viljan till självhjälp ökar med kunskapsnivån. I början är det en VÄLDIGT stor tröskel att ta sig över om man är nybörjare på datorer och Linux, och då kan man inte begära att användaren ska spendera tid på Google (lite svårt att googla fram ett svar om man inte vet vad man letar efter).

Specifikt angående swedenman så är det just det där "antingen" som är problemet. JAG är inte personen som vill anta med 100% säkerhet att det är endera fallet. Jag är naturligtvis inte oförstående för din tolkning, och som sagt är det fullt möjligt att så är fallet. Men återigen så kan jag förstå att det gick fel. Må så vara att det beror på dåligt förarbete (som att snöa in på icke-serverversion av Ubuntu), eller kanske på grund av skoltrötthet. Rena hypoteser! Jag försöker inte bitchslappa sunt förnuft i någon över internet när jag inte med säkerhet vet hur det ligger till. Är det skoltrötthet så hjälper naturligtvis inte arga bannor heller, så det är ingen idé att slå sig för bröstet i tron att man räddat en stackars elevs framtida liv. Så, med det sagt förstår du säkert att jag inte uppmuntrar till fusk, det är naturligtvis inte det jag försöker säga. Sen kan du ju skumma igenom tråden och se vad jag skrivit där, jag skrev inte ett enda hjälpsamt inlägg.

Givetvis vill jag vara snäll och hjälpsam mot alla, om de förtjänar det. Jag har några gånger svarat ganska tyket på griniga inlägg över saker som inte fungerar i Linux, just på grund av att jag läst in en del ovilja i att förstå bakomliggande saker. Jag lägger dock inte ribban för hjälpsamhet där du tror att jag lägger den, dvs i att blint hjälpa alla som frågar om det genom att googla åt dom osv. Don efter person!

frilas bild

Man kan besvara folk på olika sätt och har man inget vettigt att tillföra kan man låta bli att kommentera.

Och du, om du tycker LP är så oseriös varför är du här då? Du retar ju bara upp dig.

extons bild

Jag efterlyser lite mer ödmjukhet/okänslighet. Det finns visst dumma frågor. De förtjänar ibland ett "nedgörande" svar. Detta för att frågeställaren ska förstå ur dum hans fråga var. När denne väl förstått det borde han (någon gång) medge det. Om han istället bara fortsätter och ställer dumma frågor i all oändlighet är han väl bara just dum. Något som vare sig han eller någon annan kan göra något åt.


 

LINUX.EXTON.NET

frilas bild

Det finns inga dumma frågor hävdar jag bestämt men framförallt får man aldrig göra ner någon.

Man måste komma ihåg att alla inte heller har helt lätt att uttrycka sig skriftligt vilket gör att det lätt kan bli missuppfattningar.

iaidokas bild

Det finns inga dumma frågor, bara dumma människor.

För övrigt tycker jag att det är lite klent med bara fem års erfarenhet.

 

Test.

Test.

frilas bild

Visst de flesta är rätt dumma, rent av korkade, men vi kan ju inte stänga ute alla!

Jag håller med, fem år är ju ingenting! Linux har ju funnits sedan 1994. Samma sak här, risken är ju att det blir tomt på portalen... Men å andra sidan är det ju ingen idé att ställa dumma frågor då och då är ju hela problemet löst {#emotions_dlg.laughing}.

Kristians bild

Fel

http://groups.google.com/group/comp.os.minix/msg/2194d253268b0a1b

Historisk läsning Smile

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Marcuss bild

Mycke bra!

Speciellt biten som säger: " I've enjouyed doing it,"

enjouyed? Smile

Din inkompetenta helpdesk- Skicka ett PM ifall något administrativt arbete efterfrågas

Kristians bild

Google-fight fanns inte på den tiden...

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Marcuss bild

Vilken bra sida! Smile

Din inkompetenta helpdesk- Skicka ett PM ifall något administrativt arbete efterfrågas

Kristians bild

20 Year Usenet timeline är riktigt kul

http://www.google.com/googlegroups/archive_announce_20.html

http://groups.google.com/group/comp.os.minix/browse_frm/thread/c25870d7a...

Läser man trådar kring denna tid är det uppenbart att folk hyste mycket stort hopp till GNUs kommande Hurd

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Jag är inne på mitt 5:e år med Linux nu så jag är nybörjare fortfarande, tror det är rätt individuellt och beroende på intresse hur man lär sig.

Tror vissa lär sig betydligt snabbare än 5år för alla är vi olika, det finns alltid duktigare personer än någon av oss. (så tid är nog lite felaktigt men erfarenhet spelar in)

Och det finns inga dumma/ointelligenta människor vi har bara olika intressen, och det ska man inte klaga på då dom kan annat betydligt bättre än oss.

 

valdermans bild

Tack exton, skönt att någon annan inser att "alla är alltid gulliga mot allt och alla, blommor, regnbågar och hashkakor hela dagen!" inte fungerar i verkligheten.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

Jag förstår vad du syftar på frila och well, jag kan inte hålla med dig. Jag tror att tråden (som du troligen tänker på) spårade ur just för att det handlade om ett skolarbete. Jag, liksom många andra, blir förbannade på lata människor som vill att andra skall göra deras jobb. Jag är inte villig att ge av min fria tid för att hjälpa Kalle i hans skolarbete, speciellt inte med den attityd hans "kompis" (?) kom med senare.

Däremot är jag villig att bli hårdare med modereringen av inlägg. Tråden spårade ur och nu är den låst för vidare kommentering. Är detta något som önskas av LP's medlemmar ger jag direktivet till moderatorerna på LP att bli hårdare i sin moderering. Jag tycker dock att det är lite synd, jag har alltid velat haft högt i tak på LP. Det är bara att inse att vi alla är olika och tycker olika. Vi kan inte vara sams i alla frågor. Hur skulle det se ut? Vad skulle vi diskutera då? "Jag tycker Fedora äger" "Jag också." ..

Fundera lite på detta och kom med era synpunkter. Vi lyssnar!

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

leochingkwakes bild

Det behöver väl inte bli så mycket hårdare. Om en moderator tycker att en tråd är på väg att spåra ur så kan denne ge en varning om att tråden riskeras att låsas om folk inte skärper sig. Om det sen fortsätter så är det väl mer än befogat att låsa den. Men att göra mer än så känns väl inte så nödvändigt...

Det är ju inte så ofta som det spårar ur men när det väl gör det så har det en tendens att göra det ordentligt...

Marcuss bild

Jag är lite skeptisk till idén. Visst låter den bra, men hur funkar den praktiskt? Har vi tillräckligt mycket aktivitet för att det skall fungera? Behövs det egentligen?. Jämfört med många andra forum tycker jag att vi har relativt lite krig.

Blockeringsfunktionen finns där även om den helst inte används. Jag är, precis som jonas, helt med på att dela ut varningar, låsa trådar samt även låsa konton ifall det behövs. Även ifall jag inte själv vill det.

Din inkompetenta helpdesk- Skicka ett PM ifall något administrativt arbete efterfrågas

frilas bild

Jag upplever att det finns ett antal personer som ägnar mer tid till kommentera ihjäl frågeställningar, sabotera problemlösningen och allmänt bara jävlas, Till slut blir tråden bara ett tjabbforum och ursprungsfrågan är bortglömd. Då skall moderatorn gå in och bryta. Detta är min uppfattning!

Man bör undvika att låsa trådar och moderera förmycket men man kan
lägga in ett varnande ord då det spårar ur samt ge någon enstaka privat
tillsägelse.

Jag anser att dom flesta vet hur man beter sig och sköter sig bra.

Att det spårar ur ibland hör ju till och kommer att inträffa hur man än försöker moderera ett forum.

Sedan har vi alla olika syn på saker så vem ska bestämma vad som är rätt eller fel. (olika syn på saker är bra)

Det
är väldigt få saker jag inte gillar t.ex klagomål på hur någon skriver eller om jag känner att någon blir nedtryckt (vilket alla säkert
märkt).

Jag trivs på LP och säger ifrån om jag tycker något är fel, och även jag har dåliga sidor så det så.

Jag tror att folk vet var gränserna är nätettikett går och tycker att det brukar fungera bra.

Det är alltid någon användare som säger ifrån när det går för långt.

Så att vi får dessa diskussioner tror jag bara är nyttigt då skrift kan tolkas olika av dom som läser den.


jag vill inte se gestapo på LP för då drar jag direkt, vi är alla
människor och borde klara av att umgås på LP och veta var gränserna går
(om inte så får någon säga ifrån).

Jag valde dock medvetet att lämna tråden jag inte gillade då det lämnade plats åt andras åsikter.

Vi
får ju aldrig glömma hur det var för oss när vi var nya och man så
berget av nya saker att läsa om och inte förstod eller vågade testa.

Och jag ansåg att det inte fanns tillräcklig information för att dra den slutsats som flera gjorde i den tråden.

Vi
visste inte ålder det stod 89 om man tittade i profilen men hur vet vi
om det är rätt (hur många har inte bara fyllt i något när dom reggat
sig) (sedan är jag tveksam att det kontrollerades innan folk började svara med negativ ton)

Vi visste inte tillräckligt om projektet eller vad han testat.

Vi visste inte vilken erfarenhet han hade av Linux men det lät som om det var helt nytt för honom.

Vi visste inte hur han ville att samba skulle fungera.

Vi visste inte om han sprungit på en bugg vid installationen.

Att bara göra negativa antaganden är galet enligt mig, han kunde ha försökt mycket själv.

Att
anklaga någon för fuskare när han köpt ubuntu tillsammans med en bok
(vilket jag tolkar som vilja att lära sig) utan frågor om projektet
eller veta vad som skulle betygsättas (om han är i betygs ålder) är att
tänka negativt om sina medmänniskor.

Men det är som det är och vi lämnar det bakom oss, nu jobbar vidare för att vara en trevlig mötesplats.

valdermans bild

Svaret på alla dina frågor stod i tråden, om du hade bekymrat dig om att läsa den, och samtliga pekar på en sak: grabben hade schablat bort sitt projektarbete genom ren lathet.

Jag blir fullständigt mållös över hur långt vissa kan gå bara för att få sätta sig på höga hästar.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Jag vet inte hur du utläser samtliga svar utan antaganden.

Och nu vänder du på det mot mig som om jag "fuskat" (eller är lat) och inte läst tråden.

Jag tror att dom flesta fattat att jag läst tråden i fråga.

Sådan här tjafsande hittar man väl bland kommentarerna på idg men finner det nytt på LP.

 

valdermans bild

Ska vi ta det punkt för punkt?

Vi visste inte ålder det stod 89 om man tittade i profilen men hur vet vi om det är rätt (hur många har inte bara fyllt i något när dom reggat sig) (sedan är jag tveksam att det kontrollerades innan folk började svara med negativ ton)

Killen frågade om hjälp med sitt projektarbete. Det betyder att han är allra minst 17, som mest 22.

Vi visste inte tillräckligt om projektet eller vad han testat.

Hans projekt var att sätta upp en Ubuntu-filserver, som han skrev i sitt första inlägg.

Vi visste inte vilken erfarenhet han hade av Linux men det lät som om det var helt nytt för honom.

Han skrev att han köpt en nybörjarbok om Ubuntu, vilket betyder att han definitivt är nybörjare.

Vi visste inte hur han ville att samba skulle fungera.

Irrelevant för tråden i fråga. Hade han sagt "hej, jag har installerat samba och vill dela ut filer på ett sätt så varje användare kommer åt sina egna filer men inte andras, jag har googlat men vet tyvärr inte vilka ord jag ska använda - kan någon hjälpa mig?" eller någonting annat som är lite mer specifikt än "DE FUNKAR INTE VA E D FÖR FEL PROJEKTET SKA VA KLART IDAG PLZ HLEP" hade saken varit en helt annan.

Vi visste inte om han sprungit på en bugg vid installationen.

Vi vet att han hade dragit ned en tarball från samba.org, vilket innebär att han inte ens orkat ta reda på hur man installerar program på Ubuntu. Vi vet även att Ubuntus serverinstallation har samba installerat och konfigurerat per default, vilket även han vetat om han gjort ett minimum av efterforskning. Det är även resonligt att anta att installationsbuggar för ett så otroligt populärt paket som Samba, i LTS-versionen av världens populäraste distribution, skulle ha hittats och åtgärdats under det knappa år som gått sedan den släpptes.

Att anklaga någon för fuskare när han köpt ubuntu tillsammans med en bok (vilket jag tolkar som vilja att lära sig) utan frågor om projektet eller veta vad som skulle betygsättas (om han är i betygs ålder) är att tänka negativt om sina medmänniskor.

Absolut. Att däremot anklaga någon för fusk när han efter 100 arbetstimmar inte ens lyckats googla "ubuntu samba" och därför vill att någon annan ska göra det åt honom är helt resonligt.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Killen frågade om hjälp med sitt projektarbete. Det betyder att han är allra minst 17, som mest 22.

När jag gick i skolan så hade vi projektarbeten från mellanstadiet och framåt och det var mer än ett.

Det enda vi hade endast ett av kallades specialarbete och krävdes för fullständigt avgångsbetyg.

Och då spelade det inte någon roll vad man gjorde (skulle vara relaterat till den utbildning man gick) utan det dokumenterade tillvägagångssättet var det som spelade roll. (i mitt var det praktiska klart på 2 dagar medan dokumentationen tog en evighet)

Men detta missförstånd skulle kunna bero på ålders/generationsskillnad och att dom numera bytt namn på specialarbetet.

Hans projekt var att sätta upp en Ubuntu-filserver, som han skrev i sitt första inlägg.

Jag läste inget om en filserver men däremot om en lagringsserver vilket är olika enligt mig.

Allt vi visste var att det rörde sig om en "lagrings server... innom ett nätverk på ca 10 datorer... (dom andra datorerna har XP...)"

Inte hur det skulle vara uppsatt eller vad dom olika användarna skulle ha rättigheter att utföra eller komma åt.

Jag tror inte en ubuntu som standard har just hans önskade inställningar.

Eller dom kanske passar alla så nästa gång jag sätter upp en på ett företag så kan jag köra in ubuntu så är det rätt direkt. (som du förstår så är det inte säkert att standard fungerar då du inte vet hur dom vill fungera)

Jag har inte sett en uppgift på hur han vill att det ska fungera utan bara en allmän beskrivning av storlek på nätverk samt att det rör sig om en lagrings server men inte vad den förväntas utföra.

Han skrev att han köpt en nybörjarbok om Ubuntu, vilket betyder att han definitivt är nybörjare.

Ett antagande som inte styrks i texten men jag tolkar också han som nybörjare då han senare i tråden hänvisar till sin lärare som KAN Linux.

Men frågan kvarstår, varför köpte han boken om han inte hade som avsikt att läsa den eller lära sig utan ville bara fuska?

Irrelevant för tråden i fråga. Hade han sagt "hej, jag har
installerat samba och vill dela ut filer på ett sätt så varje användare
kommer åt sina egna filer men inte andras, jag har googlat men vet
tyvärr inte vilka ord jag ska använda - kan någon hjälpa mig?"
eller någonting annat som är lite mer specifikt än "DE FUNKAR INTE VA E D FÖR FEL PROJEKTET SKA VA KLART IDAG PLZ HLEP" hade saken varit en helt annan.

Jag finner detta fullständigt relevant.

Bara ett uttalande som "jag har laddat ner Samba och en massa andra server program som SKA
fungera (har läst i några linux böcker och på nätet O.S.V... men nu så
har jag fått nog" tolkar jag som att han är vilse och inte vet hur han ska ställa frågan.

Varför tankat mer än samba? vilken funktion kräver andra program för att det "SKA" fungera?

 

Vi vet att han hade dragit ned en tarball från samba.org, vilket
innebär att han inte ens orkat ta reda på hur man installerar program
på Ubuntu. Vi vet även att Ubuntus serverinstallation har samba
installerat och konfigurerat per default, vilket även han vetat om han
gjort ett minimum av efterforskning. Det är även resonligt att anta att
installationsbuggar för ett så otroligt populärt paket som Samba, i
LTS-versionen av världens populäraste distribution, skulle ha hittats
och åtgärdats under det knappa år som gått sedan den släpptes.

Buggar kan uppstå med viss hårdvarukombination och vad säger att buggen orsakats eller beror på Samba i sig.

Att säga det finns ingen bugg det fungerar ju för mig håller inte i längden.

Varför drog han hem en tarboll kanske för att servern skulle ha en väldigt speciell funktion som beskrevs så i en guide men kommandona kanske inte fungerade då något saknades. (inte alla förstår skillnaden mellan hur man bör utföra saker i olika distar) (men det vore ett antagande och inte fakta)

 

Absolut. Att däremot anklaga någon för fusk när han efter 100
arbetstimmar inte ens lyckats googla "ubuntu samba" och därför vill att
någon annan ska göra det åt honom är helt resonligt.

Nä det tycker jag inte då jag inte känner människan.

Och det finns inget som säger att han inte googlat snarare finns det information som talar för informationssökning.

 

Men skriv och tolka mitt svar som du vill jag kommer inte besvara dina inlägg mer.

Lasps bild

Kan detta få vara ett avslut på diskussionen.

Jag riktade ett antal frågor till swedenman, har inte fått svar, däremot föraning om att han inte kommer tillbaka!

Skulle det kunna vara på sin plats att kombatanterna i dessa trådar tar till sig vårvädret eller annat av intresse.

Visst är det nödvändigt med högt i tak, det skall det vara, men också så att man kan ge sig, ingen vinner på detta!

Så låt oss ha ett bra gemensamt ställe, LinuxPortalen och fri programvara förtjänar detta.  Wink

 

Vår vädret nä jag renoverar min lägehet nu så det blir spackling och målning istället.

 

valdermans bild

Det märks att det var länge sedan du gick i skolan; det finns inte en enda gymnasieelev idag som lever upp till vad du förutsätter av swedenman, och däri ligger troligtvis hela konfliktens kärna.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Marcuss bild

lägg av om det där nu. allihop.

Din inkompetenta helpdesk- Skicka ett PM ifall något administrativt arbete efterfrågas

richardjs bild

ett anspråkslöst förslag

Varför låter de överlägsna inte helt enkelt bli att google åt andra om de inte vill?

valdermans bild

Av samma anledning som vi inte håller oss med sommarkatter - vänjer de sig vid att få mat/privat googlesquad kommer de att svälta ihjäl/vara handikappade när det inte finns någon som kan köpa kattmat/googla åt dem.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

linuxpelles bild

OK, jag har hängt kvar lite för att se utvecklingen av "Hjälp" tråden och dess konsekvenser innan jag sopar mitt konto.

Först vill jag tacka nille för stödet och de andra som uppskattar nybörjare i forumet, hur skall vi annars kunna sprida linux.

Sedan, tyvärr valderman, du kommer inte att tillhöra mina favoriter på forumet men kommer att vara den eldkastaren som förstörde något som skulle kunna utveckla LP till något för alla. Du kommer, i detta forumet ialla fall, att vara den som infört en självcensur. Med min 10 åriga erfarenhet av linux känner jag obehag för vilken typ av fråga jag skulle kunna ställa utan att bli bemött av översitteri och synism.

Du är den som dödar LP. Du motverkar dig själv med din kardinalhysteriska och paranoida hållning till irrelevant fakta om de som ställer frågorna, vilka de är och vad de skall använda den till. Jag tänker inte stå med mössan i handen framför dig och få ditt godtycke om jag skulle behöva hjälp - det står under mänsklig värdighet!

Varför skall det överhuvudtaget rotas i andra människors liv, om vilka de är och villken erfarenhet de har? Betänk att den erfarenheten jag besitter kanske kan hjälpa dig i någon situation, då vi alla har olika utgångspunkt för vårt användande av linux. Alla kankse inte är bra på samba, någon är bra på programmering en annan på kärnhantering. Det är väl med utgångspunkt ifrånfrån det man skall besvara frågorna och inte personlig uppfattning om vad hjälpen skall användas till?

När det gäller pyromaner som du tycker jag LP skulle banna dig istället för att stänga trådar. Jag är inte intresserad av dina kvasiintelektuella vinklingar och jag finner dem stötande.

Jag lämnar min privata mailadress till de andra för kommentering, man kan fråga mig om hjälp och besvarar om jag har tid och om jag kan. Man får i alla fall ett vänligt bemötande. Det lovar jag.

 

Linuxpelle   cfribrock at hotmail punkt com

 

hampies bild

Alltså, jag vill påpeka att valderman väldigt ofta trots sitt bryska sätt är väldigt hjälpsam (av erfarenhet från andra forum). Vissa människor har en viss jargong, och han har sin.

Jag har faktiskt aldrig varit orolig inför att fråga honom om något. Det känns som om just den här skolgrejens dragits in absurdum och generaliserats en massa. Swedeman är en nybörjare, inte alla, och alla olika människor får olika bemötanden. Skriver en medelålders dam att hon har problem med Openoffice.org så betvivlar jag att hon skulle råka ut för elakheter från någon sida - det är däremot skillnad med en kille som har som långvarit skolprojekt att sätta upp en server: av honom man kan förvänta sig mer. Swedeman != alla nybörjare.

Annars så är det också mycket, mycket mer tillfredställande när man som nybörjare lyckas lösa något själv. Det är skitroligt och man känner sig jättetillfredställd. Har man ambitioner om att lära sig mer och komma någon vart så kan man inte bara lita på andras välvilja när det kommer till problem: och dem kommer man få.

Nej, nu vet jag inte riktigt vad jag pratar om längre, puss och kram på er alla :3.

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

rollss bild

Linuxpelle: Om du nu ska lämna in tycker inte jag du har så mycket rösträtt om vad som sker bland de kvarvarande. Antingen är man med, eller också inte. Man sitter inte på staketet.

Drama queen : ett skällsord.