Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mint 9 löste alla problemen på skoldator!

Jag har haft en del problem med att partitionera en hårddisk och installera Ubuntu 10.04 på en maskin som jag var tvungen att vara mycket försiktig med eftersom den används av min son i skolan.

Fr o m i år får alla elever som börjar i "Skolstaden" i Helsingborg en egen bärbar dator, vilket jag välkomnar eftersom detta tidigare bara delades ut i vissa friskolor.

Maskinerna är HP med lite varierande prestanda beroende det behov man väntas få beroende på utbildningsinriktning.

Maskinerna är förinstallerade med Win 7 och helt låsta utan möjlighet att ändra exempelvis skrivbordsbakgrund. I princip är det Officepaketet som kan utnyttjas till något utöver de standardprogram som finns i operativsystemet.

Det första min son sa när han kom hem efter att ha kvitterat ut datorn var "det finns en del på disken som man får använda till 'vad man vill' - installera Linux så man kan få administrera sin dator själv!"

Jag blev givetvis jätteglad för jag såg möjligheten att få in Linux på ett synnerligen kreativt sätt. Problemet var bara vilken dist skulle jag välja? Eftersom jag själv kör Ubuntu och kan det något så när föll valet på denna. Fick genast problem med installationen eftersom den fabriksformateringen som fanns på maskinerna inte gick ihop med Ubuntu 10.04 och parted (se www.linuxportalen.se/forums/2010/09/07/bug-i-partedgparted-i-ubuntu-1004).

Efter att ha funderat ett tag föll valet på Linux Mint 9. Detta visade sig vara ett bra val. För det första gick installationen som en dans. Inga partitioneringsproblem och inga grub-problem. Installerade från pinne och det gick som på räls Smile. Uppdaterade och installerade några kompletterande program såsom Spotify och Skype.

För det andra påminner menystrukturen en del om det man är van vid från Windowsvärlden så det underlättar ju i början.

För det tredje är jag imponerad över hur bra kompatibiliteten är med maskinvaran på en ny dator - 'allt' fungerar.

Hörde idag att ytterligare en person i klassen (som inte brukar köra Linux) hade installerat Mint efter en "marknadsundersökning" på nätet. Mycket positivt!

Så, idag finns det två datorer i min sons klass som kör Linux men jag känner på mig att redan nästa vecka kommer det att vara många fler. Önskemål har redan indikerats. Detta kan faktiskt bli något stort. Låt oss hålla tummarna att Mint väcker mersmak Big smile.

Och, jag kommer nog att växla över till Mint - steget är ju inte långt Wink.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Visst är det fantastiskt Frila, JB som alltid hävdar att Mint bara bytt färg och tema på en vanlig Ubuntu.... Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!