Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Halloj

 Helt ny här men klistrar in lite information om mej som annars kan hittas på min Om sida.

Fredrik Andersson heter jag och är snart 30.
Varit väldigt intresserad av och användare av olika Linux distros under de senaste åren, senaste tiden har jag lämnat allt vad Ubuntu/Canonical heter.
Detta beror på lite olika saker från min sida, dels att det ändå är Debian baserat men paketen innehåller deras egna anpassningar som alltid inte är dom bästa.
Sen att Canonical mer och mer ser ut att vara ett företag som alla andra med vinstintresse, klart alla vill tjäna pengar men filosofin bakom Linux var väl inte sedd så från början.

Även blivit alldelels för mycket politik och gör si och så, LoCo reglerna är alldelels för många,hur man ska göra och vad man ska göra och liknande.

Så det är väl några av skälen till min övergång :)

Förutom det så har jag också fått upp ögonen mer och mer för helt fria distributioner som har allt vad non-free heter borta, gillar idén och filosofin bakom det.
Använder själv en icke-fri dist på min huvuddator i dagsläget men detta för att kunna testa och se ifall allt fungerar på ett tillfredsställande sätt innan man går över, samt att jag hemma vill kunna ha en fungerande mediaserver lösning och lite annat.
Så man fuskar lite men det får man göra antar jag.

Annars så är tanken att jag ska kunna använda gNewSense som jag använder på min laptop även på min huvuddesktop, en av de godkända distributionerna som även är sponsrad av fsf (Free Software Foundation)
Håller i nuläget på och hobbyöversätter deras Wikisdor till Svenska för att kunna ha en så komplett dokumentation som möjligt tillgänglig för oss här :)
Får se framöver hur det utvecklas.

Även lite sugen på att kanske kunna vara med och utveckla en egen dist, kanske med bara fria komponenter enligt fsf.

Det var lite information om mej, kontakta mej gärna om ni undrar något eller bara vill prata :)

Kontakt:

Mail: fredrikfritte@gmail.com
Messenger: fredrikfritte@gmail.com
Identi.ca: http://identi.ca/fritte81
Web: http://fredrikfritte.st

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Självaste Linus Torvalds tjänar pengar på Linux, han jobbar ju med det Wink

FSF har inget som helst problem med att folk tjänar pengar på GPL, snarare uppmuntrar de det. Är ju bra att man får in pengar så att man kan vidareutveckla sin kod? http://www.gnu.org/philosophy/selling.html

Friheten är det viktiga, inte det ekonomiska. Att man inte skulle få tjäna pengar på det känns lite kommunistiskt.

friTTe81s bild

 Absolut, kanske formulerades lite konstigt men jag håller med, friheten är viktigast.

Kunna köra helt fritt om man nu vill.

 fredrikfritte@gmail.com

Lyfangs bild

 Linux med non-free komponenter är bättre än mycket proprietära Microsoft Windows? Utan proprietära komponenter som Adobe Flash och drivrutiner skulle jag kanske använt mig av Microsoft Windows idag(?) Jag använder mig av LMDE idag, men jag gillar fortfarande öppen källkod. 

/ Lyfang

friTTe81s bild

 Jo klart det är bra, men för Flash finns ju alltid Gnash.

Bra med öppna varianter om man vill, jag är absolut inte militant öppen, kör själv Lmde på desktopen nu för att ha så underhållsfritt som möjligt med codecs och liknande.

 

Remastersys är iofs ett alternativ om man vill spinna vidare på gNewSense, ska kolla lite mer och se om man kan basera på den i botten.

 fredrikfritte@gmail.com

Lyfangs bild

 Gnash är en SWF spelare med GPL licens, men har inte kompatibilitet med varje webbplats. Gnash har inte Adobe Flash Player EULA:

Utvecklare för öppen källkods flash-spelare

Lyfangs bild

 Även lite sugen på att kanske kunna vara med och utveckla en egen dist, kanske med bara fria komponenter enligt fsf.

gNewSense distributionen med remastersys verktyget?

Steg 1 i skapandet av min skräddarsydda multibootiso.