Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En resa med Linux

Jag har suttit en del senaste tiden och tänkt på den resa som man fått vara med om. Jag kom aldrig med från början men jag kom i alla fall in 1997 i Linuxvärlden och har fått se mycket intressant sen dess.

Jag kände ett tag när distributionsexplosionen kom på allvar att det blev lite mycket. Många små distributioner såg ljuset och försvann lika fort. Några låg i skymundan och levde sin egna lilla tillvaro. Samtidigt så fick man se hur andra nya distributioner kom och verkligen fick en användarbas.

Men samtidigt så har jag gillat mångfalden. Många idéer har fått komma fram ostört från någon enskilt kontrollorgan. Alla som varit med och arbetat med en distribution vet hur det kan vara med att få in nya idéer. En del distributioner välkomnar det medans andra inte alls verkar lyssna utan styrs mer diktatoriskt.

En förhoppning jag har av alla dom små distributioner som kommit och gått är att vi fått fram nya "hackers". Människor som har fått leka lite på sina egna villkor och sen sökt sig vidare. Det är ju faktiskt när människor får fria tyglar som möjligheter öppnar upp sig. Att få leka med verktygen på ett relativt obehindrat sätt.

Det har varit många diskussioner om antalet distributioner i många år. Speciellt sen Ubuntu kom fram. Faktum är att idén att skapa en samlingsorganisation där idéer diskuteras är inte en dålig idé. Att låta dom stora distributionerna diskutera vad man kan göra för att förbättra och förenkla saker. Detta utan att någon av dessa distributioner blir dominanta. Att få bort alla distributioner utom en är där emot en riktigt dålig idé. Man kan inte tvinga någon att köra en specifik distribution lika lite som att man kan tvinga någon att välja ett specifikt operativsystem.

Jag kör Scientific Linux sen ett tag tillbaka och är väldigt nöjd med hur allt fungerar och vad man får. Jag har inte haft några strul sen jag gick över till denna redhat baserade distribution. Jag har tidigare kört distributioner som Debian, Slackware, RedHat, CentOS m.fl. Scientific Linux utmärker sig inte på nåt speciellt sätt, dom gör inget som jag inte kunnat göra själv. Jag kör SL mer för att jag gillar vetenskap och vill stödja Fermi och Cern. Som fysiker så är det ju lite kul också att köra Scientific Linux.

Ubuntu är alltid ett hett ämne. Troligen den mest avskydda och mest älskade distributionen som existerat. Jag tror inte jag sett någon distribution få en sådan fanatism mot sig, vare sig där är fanatisk kärlek eller fanatiskt hat. Det har varit både roligt och tröttsamt att följa detta genom åren. Jag har kört Ubuntu och har aldrig varit imponerad. Det är en schysst distribution men den gör inget för mig som gör den speciell. Faktum är i alla fall att oavsett vad man tycker om Ubuntu så har den skapat många bra saker samtidigt som den skapat många dåliga saker. Och den har lockat till sig en hel del användare, både trevliga och en del konstiga.

Jag hoppas att jag i fortsättningen får köra Scientific Linux i sin nuvarande tappning. Att dom inte tvingas byta bas för att det finns vissa som vill kontrollera vad andra gör. Jag hoppas också att mångfalden fortsätter att skapa nya intressanta idéer medans kontrollen håller allt på en sansad nivå. Visst låter det konstigt? Det jag menar är att vi behöver båda bitarna. Vi behöver kontrollen som sker i dom stora distributionerna samtidigt som vi behöver "leken" i dom små.

Känns skönt för mig att kunna säga i alla fall att jag har ett komplett och felfritt operativsystem. Att jag inte behöver tänka på strul och att saker som jag behöver finns där med några få knapptryck. Faktum är att jag inte haft några nämnvärda problem med något dom senaste 2-3 åren.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

Jag har testat rätt många distributioner själv. Men jag har för det mesta återvänt till Ubuntu. För min del funkar den fint. Det är inte bara distributionen i sig. Det finns böcker och många sätt att få hjälp.

Det kanske inte är valet för så kallade "Linux power users" utan mer för den vanliga datoranvändaren så att säga.Bra hårdvarudetektion för skrivare också. Min HP LaserJet P1005 funkar utan problem i Ubuntu. (Omöjlig att få den att fungera i Pardus 2011.1)

Programutbudet är stort också.

Bank-ID Nexus personal fungerar med den, andra distributioner har problem.

Även om jag från och till använder andra distributioner så lär Ubuntu bli mitt förstahandsval. Kort sagt minst struligt för mina egna preferenser.

tux-svens bild

Ett stort fel med många distar är att de relesas utan att vara tillräckligt testade.  Det är kalendern som styr releasdatum, inte att man uppnått tillräckligt kvalitet för att släppa produkten.

Ett annat problem är sådana som KDE:s struliga förvandling från 3 till 4.  Nu pågår en liknande förvandling av Gnome från 2 till  3. Det är klart att man vill ha ut sina alster för att prova skarpt, men det är lite olyckligt när Linuxnybörjare och de som använder sin dator produktivt, råkar få ett sådant Linuxexpriment i sin dator.

Linux Mint verkar att svänga över mer till Debian som bas eftersom det varit så mycket turbulens runt Ubuntus exprimenteranden.  Fördelen med en Debian-baserad release är bla.a att man kan välja vilket Debian-spår man vill förja.  Om man låser till Debian Stable så får du en superstabil men lite gammal och kanske tråkig dist.

Sedan kan man välja att följa Testing eller kanske SID, eller exprimental, som den åxå kallas.

Eventuellt kommer man att överge Ubuntu som bas för KDE-releasen åxå.

PCLOS (rullande dist) har för mig fungerat väldig tillförlitligt efter lite pillande vid installationen.

Men i samband med uppdateringar av x (tror jag det var) så slutade skrivbordseffekterna att fungera och jag lyckades aldrig få igång dem igen.

Redhat har jag bara provat live någon gång på tidigt 2000-tal. Fedora som skrivbordsversionen numera kallas, kanske behöver  provas igen?  Eller något derivat av denna.... exempelvis Scientific Linux?? Wink

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Många tycker faktiskt att Gnome gjort precis motsatsen till KDE. De sköt ju upp releasen av 3.0 ett halvår just för att testa det mer Smile Gnome 3 som det släpptes verkar ha fungerat bra för de flesta, men problemet har väl varit att det känts som att det saknats funktionalitet.

Har det varit några större problem med Gnome 3 så har det väl varit relaterat till grafikkort och grafikdrivare, som vanligt. I och med den nya fönsterhanteraren Mutter så behöver du en drivare med lite mer kräm. De öppna drivarna lever inte upp riktigt till de kraven, det finns det flera som tycker: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTc2Ng

fysikers bild

När det gäller Debian så bör man tänka på att deras releaser är lite extrema. Testing är stabil nog att köra. Skulle våga påstå att den har ungefär samma stabilitet som andra distributioners stabila releaser.

Scientific Linux följer CentOS vad jag hört. Det betyder att CentOS behöver släppa en stabil release innan SL gör det. Och sen gör dom det arbete som dom vill ha gjort innan nästa version av SL. Jag har inte följt RedHats utveckling på ett tag så jag vet inte hur deras processer ser ut. Men SL baserar sig i alla fall på CentOS som baserar sig på RHELs SRPMS.

Jag installerade SL 6 nyligen som är deras senaste och det enda jag behövde göra var att lägga till extra paketförråd.

FoHs bild

Fördelen med Linux och fri mjukvara är att det öppet för val. Har svårt att se hur SL skulle bli tvingade att byta bas. Det så kallade tvånget skulle i så fall ligga i att de upplever det som enklare att göra som andra distributioner, något slags demokratiskt beslut som utgått från Linuxanvändaren.

I Linux KAN du ha olika pakethanterare, du KAN använda olika skrivbordsmiljöer för att det är öppet. Så är det inte i Windows-världen, så där är de facto-standarden ett riktigt ont. Om Ubuntu skulle uppnå 90% av Linuxanvändarna så skulle den dominansen vara mycket enklare att bryta än Windows-dominansen, eftersom det är öppet (det förutsätter förstås att Canonical inte utvecklar något proprietärt som är centralt för operativsystemet, men det har de inte gjort hittills). De som skapar andra distributioner kan plocka russinen ur kakan. Och även inom ett dominerande Ubuntu har man möjlighet att välja skrivbordsmiljö, utvecklare kan välja om de vill använda GTK eller Qt osv.

Håller absolut med om att mångfald är något som är bra och skapar nya idéer. En för stor mångfald betyder väl dock kanske att ingen av idéerna är tillräckligt bra för att utvecklas. Och då kommer man ingenstans. Nu menar jag inte att läget är sådant i Linuxvärlden idag, men jag har svårt att se hur det kan finnas 100 olika Linuxdistributioner (eller skrivbordsmiljöer etc) där var och en har en idé som är lika mycket "värd" som de andras och dessutom oförenlig med de andras.

fysikers bild

Det med tvingandet var bara en tanke kring om vissa fick som dom ville. Att alla andra distar la ner och allt handlade om Ubuntu. Detta kommer aldrig att ske, som tur är. Smile

Att folk tillåts leka med sina egna distributioner och sina egna idéer på sin egen kant är en fördel och inget som stör på något sätt. Dom större distributionerna kan ignorera dessa eller skanna av linuxvärlden emellanåt för att se om någon har gjort något som är intressant. Många idéer är bara en variant av samma sak och kan därför ignoreras. Men om någon kommer på nåt riktigt bra så är det inte alltid säkert att en större dist lyssnar. Jag har sett det genom åren. Då kan denna idé växa fram vid sidan av och kanske slå igenom på annat sätt. Istället för att personen skall hålla på och tjata på diktatorn i toppen.

Zenwalk är ett bra exempel. Distributionen drivs av en självutnämnd diktator. Han kallar sig det själv. Jag har sett riktigt bra utvecklare vara involverade i Zenwalk och som haft bra idéer men som inte har fått fram dessa till diktatorn. Dessa har lämnat Zenwalk och gjort sitt arbete för andra distributioner istället. Arch Linux bland annat.

I alla fall, jag är väldigt nöjd med hur saker fungerar idag och tycker faktiskt inte att det behövs några större förändringar.