Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

kde eller gnome?

Hejsan, sitter nu och funderar på om jag ska köra in Gnome igen. Har provat nu ett tag att köra KDE, men funderar på att byta tillbaka. Känns som jag trivs bättre i gnome-världen. kanske man ska köra ett sudo aptitude install ubuntu-desktop när man kommer hem.

Vad har ni för funderingar om vad man ska köra, Gnome eller KDE? finns ju sen också XFCE som verkar mycket intressant

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

Ska du använda Gnome är väl Ubuntu eller Linux Mint att rekommendera.

Mandriva är nog bättre för KDE.

Men varför inte ta och testa Pardus 2009 som har KDE4.2 och ext4 som standard?

Nu har den varit ute drygt en månad så programförrådet har blivit avsevärt större också.

http://pardus.nu/

Inte så välkänd ännu men jag gillar den. Tror den har potential att bli en av de "stora" Linuxdistarna.

gorgos bild

Ska ta och kolla in den disten, den verkar mycket trevlig och enkel, kanske jag ska ta och installera den på en virtualbox och testa och se vad jag tycker. Smidigt det här med virtualbox, man kan enkelt installera och testa utan att förstöra hela sitt eget system.

Vad kör du för något? Smile

johnh3s bild

Jag har två datorer. Den ena har Ubuntu 9.04 och den andra har Pardus 2009.

Min favorit är nog ändå Pardus 2009 för tillfället, mest pga att designen är snyggare. Gnome har en bit kvar innan det kan matcha KDE4.

Dessutom har Pardus alla media codecs för DVD filmer och liknande förinstallerat. Så det är inte så mycket handpåläggning i efterhand för att få såna saker att funka.

Den funkar "out of the box" efter installationen.

I Ubuntun får du fixa sånt själv, inte så svårt dock om man vet vilka paket som ska installeras.

 

Charlies bild

Pardus var snyggt! Jag testade den i VirtualBox. Jag hade till och med kunnat tänka mig att köra Pardus på heltid, om man bara hade kunnat få med sig sitt kära apt-get. Hehe. =)

leochingkwakes bild

Nja... jag kollade skärmbilden på Pardus.nu och det såg plastigt och trist ut... Men men det är ju KDE.

gorgos bild

jag ska ta och köra in det i en virtualbox tänkte jag. varför ser det trist ut? alla fårlov och tycka vad de vill Smile bara nyfiken. Vad kör du för något? om du inte kör kde? gnome,*box, xfce, finns många. vilken dist annars?

leochingkwakes bild

Jag tycker väl bara att det ser plastigt ut. Menylisten. Sen är jag allergisk mot blått Smile

Pardus i sig verkar ju vara en schysst dist. Inget jag personligen skulle köra men ett bra alternativ till dom andra distar som finns. Jag kör Gnome, XFCE och Openbox. Lite blandat beroende på humör. Jag kör BSD och Debian.

Svårt att tipsa om distar annars. Allt beror ju på personens kunskap och behov. Vill man bara ha nåt som fungerar och som är lätt att komma igång med så är väl alternativen Pardus, Ubuntu och Linux Mint Smile

bittins bild

SJälv brukar jag mest köra wmii / dwm / Fluxbox LXDE / XFCE / KDE

nu förtiden Tongue

gorgos bild

Ja alla de där wmarna är trevliga, har provat en del av de du skrev Smile

Fluxbox körde jag rätt länge, stilren

FoHs bild

Själv har jag svårt för KDE. Den visuella stilen tilltalar mig inte, jag tycker det känns lite plottrigt. Jag skulle vilja titulera mig som minimalist (jag kör Gnome), men då skrattar folk som valderman åt mig Tongue

jeffs bild

Med all rätt. Smile

______________________________________

------

leochingkwakes bild

Du är vad man kan kalla för ytlig minimalist? Alltså det som gäller är bara det som syns, att Gnome ser enkel ut. Tittar man under skalet så blir ju knappast ett ord som minimal aktuellt. Kanske om man jämför med KDE... Smile

FoHs bild

Jag vet inte om det finns någon titel som passar in på mig, egentligen. Jag gillar ju ett visst mått av ögongodis så att säga, det får gärna se bra ut. KDE-miljön ser dock inte bra ut, enligt mig. Kör med en något pimpad Gnome-miljö istället. Jag tror nog att skillnaden ter sig mindre för andra än vad den gör för mig, jag är nog helt enkelt bara väldigt kinkig med min miljö Smile

Charlies bild

Screenshot! Screenshot! Screenshot!

FoHs bild

"Något pimpad Gnome" som sagt: http://www.pici.se/469718/?size=fullsize

Kör Dust-temat och så är det pålagt en bild på panelen som också kommer från Dust. Tidigare har jag kört mycket med AWN eftersom det ser rätt coolt ut, men det åkte ut för några månader sedan. Nu kör jag med Gnome Do istället Smile

Menyn: http://www.pici.se/469722/?size=fullsize

Charlies bild

Tack!

Ditt skrivbord är lite likt Mint 7 i originalutförande.

Jag kan inte låta bli AWN trots att det är ett icke produktivt program... =)

tux-svens bild

Hi hi, jo jag tyckte faktisk åxå det Charlie.  "Pimpat" Ubuntu så att det liknar Original-Mint 7!! {#emotions_dlg.smile}  FoH, du kan ta Mint direkt istället - mindre jobb.  {#emotions_dlg.wink}

---

Linux Mint - när Linux smakar som pimpat Ubuntu!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jag hämtade nog inspirationen lite därifrån, åtminstone har det legat i bakhuvudet Smile Utseendet har genomgått en del förvandlingar i jakten på en uppsättning med paneler som jag kan vara nöjd över. Helst skulle jag nog ta bort dom helt och hållet, men jag konstaterade att AWN inte når upp till den nivån som jag kräver för att det ska vara möjligt (sen är väl inte Gnome riktigt gjort för det heller). Jag gillar definitivt utseendet på Mint, men jag tror att jag skulle irritera mig lite på det andra som kommer med Mint (dess menyer och egna program).

Hur kan du inte gilla KDE4 det är ju snyggt och rent.

Gnome fattar jag dock mig inte på, tråkigare utseende är svårt att hitta, fula tråkiga menyer samt saknade inställnings möjligheter och funktioner.

Men allt är ju en smaksak.

FoHs bild

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Kubuntu904.PNG

Jag tycker det är plottrigt. Out-of-the-box. Jag är förstås medveten om att jag skulle kunna ändra teman och grejer på det så att det säkert tilltalar mig mer. Dock så gillar jag GTK-widgets. Har QT4 inställt på GTK-temat på min dator Smile Inställningsmöjligheterna tycker jag faktiskt är otroligt irriterande, men det handlar så klart om att jag inte satt mig in i det. Det är ju dock rätt irriterande att inte kunna ställa in exempelvis kalendern i Gnome på att måndagar är första dagen i veckan (tror det är kopplat till vilken locale man kör, jag har engelsk)... Så det går åt båda hållen!

Det är en smaksak som du säger. Gnome och GTK faller mig på läppen.

gorgos bild

Nu har jag lekt lite fram o tillbaka, väljer att gå vidare med KDE ett tag till Smile.

Lyckades nästan sabba systemet när jag skulle avinstallera ubuntu-desktop o hela gnome, men fick rätt på det tillsist.

Nu ska jag ta o spela lite Diablo 2, skönt med lite spelande ibland. Kör det via Wine =)

KDE är ett bra val, lycka till.

gorgos bild

Tackar, det funkar bra nu. var lite pilligt när jag avinstallerade gnome, eftersom den guiden jag följde tog bort för många paket, så har fått installera paketen igen i efterhand då jag märkt att de saknats. Kommer säkert att köra om det sen när 9.10 kommer, även då köra in med KDE. Men nu orkar jag inte eftersom det inte e så lång tid kvar tills den nya kommer och det ändå funkar bra nu.

gorgos bild

Har faktiskt ändrat mig nu Smile hehe, körde in Gnome igen, kände mig aldrig riktigt hemma i KDE, man brukar ju säga borta bra, men hemma bäst Smile

Har ett litet problem med min bärbara hp pavilion dv5 där suspend inte vill fungera. Eller det fungerar, den går ner och sen upp igen när jag vill väcka den, får min loginskärm/lås upp skärm vid skärmsläckaren. men tangentbord/mus fungerar ej. Hade varit super om det fanns en bra liten lösning. har läst en del länkar om det, att det kan ha och göra med bios, så kanske behöver göra lite bios update. Ni kan läsa om problemet på den här tråden, http://aldeby.org/blog/index.php/howto-ubuntu-linux-on-hp-pavilion-dv200....

i den tråden står det hela tiden att skärmen är svart/ingen bild, men jag får ju faktiskt fram inloggnings/upplåsningsskärmen, men bara det att tangenbord/mus på min bärbara dator, alltså det är ett internt tangentbord/mus

FoHs bild

Jag har samma problem med min stationära dator, men bara med USB-tangentbordet. En väldigt dålig lösning på problemet då är att dra ur och sätta i det igen. Konstigt nog så fungerade det "klockrent" i Ubuntu 8.10 genom att jag laddade ur USB-modulen innan suspend. I Ubuntu 9.04 verkar inte det ha någon effekt längre... Mycket märkligt. Har inte orkat forska så mycket i det ännu, en stationär dator suspend:ar man väl inte så värst ofta egentligen. Iofs skulle jag göra det mer om det faktiskt fungerade... Ubuntu 9.10 är snart här så jag väntar och ser om det fixar problemet Tongue

gorgos bild

Funderar också på bara och vänta o se hur 9.10 kommer lösa problemet.

En stationär suspendar man väl egentligen aldrig, hehe, bara en bärbar som det kan vara trevligt att kunna göra det ibland med.

FoHs bild

Fördelen med att suspenda en stationär är att den startar mycket snabbare sen Smile Sparar ju ström till skillnad från att stå på hela tiden.

gorgos bild

så sant så, både min stationära o min bärbara, startar rätt snabbt, så inget jag lider av så jätte mycket. men hade varit nice om det funkade perfekt. kanske funkar i nästa version av ubuntu.

Såg du förrästen att jag bytat till gnome igen? hehe. jag pallade inte med kde, så fixade in gnome, nu känner jag mig som hemma Laughing out loud underbart.

ska bara få in gnome på den stationära med

FoHs bild

Såg det. Säger som Nille, ungefär: Gnome är ett bra val Wink Linux är ett bra val, sen vad man kör för skrivbordsmiljö är en smaksak. Gnome är stilrent!