Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ubuntu och *box

tja, då var det kanske dags och köra in ubuntu 9.10 med någon variant av box till fönsterhanterare.

eller ska man vänta till 10.04 kommer ut? sitter på en dator med win 7 nu, men saknar mit linux en hel del...

Vad ska man välja för box? openbox, fluxbox eller blackbox? :) 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tomasuus bild

Själv har jag börjat använda mig av fluxbox mer och mer. Gillar det verkligen.Tycker det fungerar mycket bättre än xfce.Däremot kan jag inte uttala mig om openbox eller blackbox. Blackbox har jag bara kört från usb-sticka ett par ggr. Men fluxbox kan jag verkligen rekommendera!Gillar verkligen att konfigurera allt exakt som jag vill ha det och inget bloat. Sen är det stabilt som Satan Smile

leochingkwakes bild

Jag började med Fluxbox som var min favorit men har gått över till Openbox då jag tycker den är bättre. Den följer standard och sparar filerna under .config, bra inställningsfiler och bra GUI-program om man vill använda sig av dessa. Dessutom så kan man välja egen panel från start om man vill ha en sådan. Bonus är att dom flesta distar har med openbox-themes i repo vilket ger en massa teman att välja mellan...

tomasuus bild

Får ha det i åtanke när Linux Mint 8 Fluxbox ryker från min stationära burk. Enligt mig är det för mycket bloat, icke stabilt och GPG-nycklarna är åsidosatta efter en default-installation trots att md5summan stämde. SÅ det är inte Fluxbox som är ostabilt. Ska nog testa Openbox på denna kanske i ett minimalt debiansystem!  

leochingkwakes bild

Testkörde Ubuntu 9.10 ett tag på min thinkpad och både Openbox och Gnome är slöare än när jag kör Debian. En märkbar skillnad i prestanda så det är nog mycket "skit" i bakgrunden på Ubuntu. Nu kör jag Debian 5.0.3 med Openbox och datorn känns riktigt pigg  Smile

gorgos bild

 kanske blir o testa det då Smile debian är fint, var ett bra tag sen jag körde det, har mest kört ubuntu nu på senare tider

valdermans bild

Ska det prompt vara en *box bör du köra openbox. Fluxbox är nog den långsammaste fönsterhanterare jag testat, alla kategorier.

Jag vill dock passa på att slå ett slag för tileande fönsterhanterare som xmonad; har du ett tangentbordscentriskt arbetsflöde är de guld värda.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

gorgos bild

 kollade in den, verkar intressant, får se vilken jag tar, kanske väntar tills nya ubuntu kommer, men väljar nog en annan wm(de) än gnome som är som standard i ubuntu.

antar att du kör arch?

valdermans bild

Inte nu längre. Arch har sina fördelar, men det blev för plågsamt att vara utan Debians verktyg och enorma paketarkiv.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

gorgos bild

 ja debians programbibliotek är rätt bra och ha Smile

LAltinells bild

 Openbox är kanon! Kan dock se lite kalt ut, men det beror ju helt hur man konfar det! Laughing out loud

 

Funderar på att fixa någon lösning som Win7 har. Ni vet, dra fönstret uppåt = helskärm, åt höger = halva skärmen, vänster = halva skärmen, neråt = minimera. Tror inte det hade varit så svårt att fixa med openbox.. Men vem vet! Wink

gorgos bild

vet inte om compizfusion redan har det? annars finns det säkert som plugin man kan installera. ska sätta mig och installera lite i helgen. får se hur jag gör om jag tar gnome som är standard eller orkar installera openbox. körde openbox ett tag innan, men gillar också gnome och kde

bittins bild

http://crunchbanglinux.org/ verkar trevlig Ubuntu med Openbox remix =) 

gorgos bild

Hum, där har vi ju något riktigt intressant, tackar, får ta och prova det. antar att det uppgraderas precis som vanliga upuntu os, alltså att kerneln blir samma som i 10.04 sen i slutet av april

Lyfangs bild

Har använt Chromium utan Flash med Fluxbox som fryst/låst datorn. Open Office var också igång i bakgrunden. Såg att tangentbordet började blinka och stängde av datorn. Skyller inte direkt på Chromium eller Open Office, men de råkade vara igång när datorn låste sig, men det kan även ha berott på någon av dem. Openbox är snabbare enligt mig och har fungerat utan att låsa sig, även med Chromium och Open Office igång samtidigt. Men Openbox kräver mera konfiguration enligt min erfarenhet. Installerade wmcalclock för Openbox för att kunna ha en aktiv klocka igång, det finns ju faktiskt en aktiv klocka(!) med från start i Fluxbox. Smile

Edit: kan passa på att nämna obconf för att bl.a. konfigurera teman i Openbox.

leochingkwakes bild

Det är ju bara att installera tint2 (eller annan panel) i Ubuntu så får man en list med klocka etc. Sen lägger man till en rad i autostart.sh så den startas varje gång Openbox startas. Svårare än så är det inte....

Lyfangs bild

Har compilerat tint2 och skapat en autostart.sh fil i

hemkatalog användarnamn 

.config/openbox/autostart.sh och la till:

(sleep 2s && tint2) & 

i autostart.sh för att starta tint2 varje gång jag startar Openbox.

Fungerade vid första försöket (för mig), så det kanske inte är så mycket svårare att konfigurera Openbox än Fluxbox...

/ Lyfang

Edit: om inte autostart.sh finns i "hemkatalog användarnamn .config/openbox/autostart.sh" finns det en mall på /etc/xdg/openbox/autostart.sh http://openbox.org/wiki/Help:Autostart

How to install tint2 http://code.google.com/p/tint2/wiki/Install

 

leochingkwakes bild

Openbox har två schyssta verktyg också om man vill ha sånt. Den ena har du nämnt och det är ObConf för att konfigurera tema etc. Sen finns ObMenu om man vill slippa pilla i menu.xml manuellt. Allt om detta och annat Openboxrelaterat finns faktiskt i Linuxwikin för dom som vill läsa vidare...

http://www.linuxwiki.se/index.php/Openbox

Lyfangs bild

Tack för informtionen. Efter att du nämnt tint2, har jag börjat köra med Openbox istället för Fluxbox. En sak som är smart är att om jag håller muspekaren på skrivbordet/bakgrunden och skrollar, byter Openbox mellan skrivborden, (totalt 4 st).

gorgos bild

 aa, hum, intressant att det finns en wiki, visste jag faktiskt inte

Lyfangs bild

Det var en äldre dator jag provade Fluxbox på och den låste sig även på Openbox. Tangentbordet började blinka, är troligt något med Linux kärnan. På en riktig gammal dator presterar Openbox bäst, men Fluxbox är inte så mycket sämre och den hade ju visst klockan jag nämnde.. från start.

Lyfangs bild

Jag avinstallerade Adobe Flash, installerade Gnash och datorn slutade låsa sig. Så det var nog troligtvis inte Fluxbox, Openbox, Linuxkärnan, Chromium eller OpenOffice.org som var den verkliga orsaken. Även om jag inte kan svara på om de hade betydelse för att datorn fryste/låste sig.

Lyfangs bild

Installerade Linux Mint 9 Gnome och installerade LXDE i Gnome. Linux Mint 9 LXDE RC finns också ute nu. LXDE kör med Openbox fönsterhanteraren och är en komplett skrivbordsmiljö. LXDE är mer användarvänlig än bara Openbox fönsterhanteraren och den är snabb. Den kanske inte är lika snabb som endast Openbox, men det man tror sig vinna genom Openbox utan skrivbordsmiljö kanske man vinner tillbaka genom LXDEs skrivbord och filhanterare?