Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Tunna klienter under skolelinux

Jag kommer framöver upprätta en terminalserver och nga klienter mha skolelinux.

Varefter framsteg görs skall härnedan dokumenteras med skärmdumpar och text. På svenska (ej norska!)

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Mycket intressant att följa.Cool

Har tittat lite på SkoleLinux, men har inte testat att sätta upp det.

Jag tror att det är ett bra koncept för många fler än skolor dessutom. Skrattande

_____________________________________

Skapa trygghet och gör någon nyfiken, introducera en Linux distribution.

grisen3s bild

Jaha. då har jag lyckats få det hela i drift! Det verkar fungera mkt bra.

I korthet lite info;

1. Laddade ner skolelinux senaste version. Debian 4.0 etch edu. Installerade den på en dell gx270. Markerade vid installation de tre första, av fyra, alternativen. Mainserver, Workstation och Thin-client server. Följde i stort denna: http://wiki.debian.org/DebianEdu/Documentation/Etch/AllInOne#head-84434e09b1e9adcf7620097b3720aba7e823870a

2. På den enkla klientdatorn, fujitsu, (började med en klient och korsad kabel mellan server-klient) ställdes bios in att boota mha PXE. PXE-boot stöds av de flesta, dock icke alla, nätverkskort. Ett extra nätverkskort stoppades i för att kunna använda och separera internet och klienterna. Detta behövs eg inte, men för att kunna utnyttja standardkonfigurationen valdes detta alternativ.

3.Vid uppstart av klientdatorn bootar den direkt upp en startskärm med anvnamn och lösenord. Här kan man ju först prova med root och lösenordet som angavs vid installation av servern. Tralla, du är inne!      Inga ändringar gjordes på servern utan allt fungerade "out-of-the-box". Vill du nu skapa flera användare och ändra privilegier mm görs detta via ett grafiskt program. Detta program mfl ligger under en ikon på skrivbordet på serverdatorn. Här finner du en mängd info nyttig för skolelinux och tunna klienter mm.

I länken ovan finns det guider och info.

mvh 

grisen3