Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Monster vista

Hallå på er.

 

Känner att jag måste berätta en sak som jag hörde av en god vän som jag träffade i söndags. Det hela började med att jag nämde för honom att jag skulle införskaffa en bärbar dator. Efter att ha berättat lite om hårdvaru konfigurationen så säger han, den kan man köra vista på utan problem. Vad menar du, frågar jag. Då berättade han vilka problem han och hans kolegor har med vista. En sak var att vista startade om efter att det laddat ner uppdateringar, vilket resulterade i att han fölorade ett par timmars arbete. Detta skedde medans han var på lunch. Spenderade sedan en lång stund på att lura ut hur man stoppar denna funktion, men utan resultat vilket irriterade honom. Det som förvånade mig var när han sa att 2G i ram inte riktigt räkte till,det skulle minst vara 4G. Omstart av datorn var nödvändigt minst 1 gång om dagen. För att starta dom program han behöver, vilket bland annat är virtuella servrar som på xp tar ca 5 min går på rafflande 20 med vista. Det bästa var när han berättade att vista samt office tar upp ca 40G , detta har resulterat i införskaffandet av en extern för att kunna lagra jobbet på. För dom av er som trodde att blue screen of death tillhörde det förgångna bör ta en funderare , detta fenomen har gjort komback på vista. Han avråde mig från att skaffa vista efter som han tycker att det är väldigt dåligt. Det förvånar mig att få höra en sådan här historia, för jag trodde inte att vista skulle vara så här dåligt.

 

Ha en bra dag gott folk, Gulf

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

nikkens bild

Kan inte direkt hålla med din vän.

Jag kör Vista på jobbet på en laptop med 2gb minne och allt flyter på bra och fint. Har inte startat om datorn på 3 veckor nu. Vista tar lite väl lång tid på sig att starta upp och sedan logga in på domänen men annars fungerar Vista helt OK. Enligt mig är Linux 100 gånger bättre men tycker inte man ska snacka en massa om Vista som inte stämmer. Om din väns Vista dator blåskärmar beror det troligtvis på hårdvara som inte riktigt fungerar bra med Vista eller något särskilt program.

Jag jobbar som it-tekniker på ett företag där jag rullar ut Vista och supportar alla burkar och på våra Vista klienter har jag inte sett någon blåskärm än.

Nikken, The One And Only!

dps bild

Precis. Windows är stabilt.

Har märkt att det bara är Linuxfolk som får BSOD nu mera(eller deras vänner), Resten har inte haft det sen Win98, förutsatt att man har hel och kompatibel hårdvara.

svenduss bild

Kör du enbart Vista Servicepac 1 utan några tredjeparts program fungerar det hyfsat på en 3G-hz Dualcore eller en Quadcore Dator 2g Ram och nöjer dig med Paint och Wordpad  Installerar du där i mot Office 2007 eller Open Office och diverse Video och bildbehandlings Program då är det Ctrl+Alt+Delete som gäller även om du är Linux vän eller inte Har du Office 2007 kan du testa med att infoga en sidfot i Word Tungan ute Se vad som händer Om du lyckats utan programmet cratcher är du lottad med lycka Oskyldig

 

---

Svendus

nikkens bild

Vår enterprise image är långt ifrån standard Vista med wordpad.

Nikken, The One And Only!

jonasbjorks bild

I förra veckan installerade jag Vista Business på min laptop, 1.66GHz Core Duo med 1GB RAM. Visst är det lite segare än XP men jag tycker ändå det är ganska trivsamt att arbeta i. I början hängde sig Vista ett par gånger, jag tror att det hörde ihop med att jag satt och uppgraderade Vista, laddade ner massor av fria program och försökte utforska Vista samtidigt. De senaste dagarna har allt fungerat bra. Vista är inte bara skit, det finns en del smarta funktioner jag skulle vilja se i Linux. Återkommer till dem senare.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

elwiss bild

"Bara skit" är det säkert inte, men jag har personligen inte upplevt några "killer funktioner" under mitt halvår med Vista. Det finns småsaker jag tycker om, som söken för att hitta program snabbt och den lilla "Snipping tool" som passar mig utmärkt när jag dokumenterar mina lösningar.

Är det värt hårdvaran jag behöver köpa för att få en schysst användarupplevelse? Värt licensen? Nej inte för mig.

På tal om blåskärmar får våra stackars javautvecklare det ett par gånger i veckan, så nä, helt borta är de inte.

mikaeljs bild


frågan är ju om det beror på vista eller java Wink



 

|||||||||||no plun intended|||||||||

 



 



~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Marcuss bild

Precis. jag tror på det senare!

elwiss bild

Det där vill jag inte ens gå in på, alla intellektuellt begåvade däggdjur vet att java är det enda obefläckade fina som finns i cyberrymden Wink

iampenguins bild

Mjo.. Vista åkte ut rätt fort så det visslade om det kan man våga påstå. Tur att man inte betalade för den testrundan, utan lånade det av en vän vilket gick tillbaka till XP.

Nog för att det kanske inte är intressant, men vad Microsoft sysslat med under alla år med Vista kan man verkligen fundera över. Trodde i alla fall inte att man skulle bli spammad av ett OS med så mycket doaligrutor som i Vista i alla fall. Var fasens värre än att medvetet surfa på pr0n sidor  utan popupfilter.. Sedan hängde sig systemet nästan direkt efter installation, en installation vilket tog rätt bra med tid. Underliga frysningar några gånger. Prestandan var inte imponerande. 4 gig minne är nog att föredra helt klart.. uhm..

Sedan det här med drivrutiner.. ja.. vad ska man säga.. mer än att prylar funkar bra mycket bättre out of the box idag än på både XP och speciellt Vista på de flesta GNU/Linux Distributioner.

/My 2 cents..

jentins bild

Jag som Vista motståndare vill ännu en gång visa mitt förakt mot detta OS :=)

Nja så allvarligt är det inte, Vista e snyggt, men enligt mig en teknikers madröm. Att jobba kreativt med detta OS i roaming miljö /trådlös miljö är rena natta. Vista DHCP problem när man kommer upp från hibernation läge, uppdateringarna är underbart konfigurerade i samband med TV4's reklamtid. Om man ansluter till flera nät som har samma ip subnet, får man vänta upp till en minut ibland innan Vista fattar att det är ett annat nät, sen skall man vänta på att man skall tala om för Vista om man är hemma, på jobb, eller på hotell :=)

Vista som skrivbords OS på stationär dator, i fast  miljö fungerar bättre. Dock så får jag en ohygglig irritation i kroppen över kataloghantering i utforskaren, och andra saker som enligt mig hakar upp ett arbetsflöde.

Att vista kräver både det ena o andra för att snurra snabbt bryr jag mig inte om då det i princip är Microsofts varumärke. Innan du köper ett nytt ms OS, ta en tur in i närmaste PC butik o uppgradera. De går hand i hand ms o hårvarotillverkarna. Samt tjafs om drivisar, ge upp, nytt OS, nya drivisar. Så e de.

O innan nån släpper en "sitt inte vid skiten då" kommentar så gör jag bara det hos kunder där jag tyvärr är tvungen.

Men jag har plockat ner SP1, och har fått de flesta varianter av Vista från ms. så jag skall faktiskt installera Vista med SP1 och ge det ärligt chans. För vem vet, det kanske t o m kommer att fungera :=)

 

 

------------------------------------------

"Docendo discimus"

gulfs bild

Det verkar som att folk inte har en så negativ atitud till vista som min pollare. För det skulle åka ut efter det att jobbet var klart för då installerar han xp på sin dator. Själv har jag liten erfarenhet av vista då jag endast har använt det på någon annans dator.

Maarkuss bild

Vista känns stabilt för mig. Lite ovant mot GNU/Linux kanske.

 

På rak arm saknar jag två saker:

- Virtuella skrivbord

- Möjlighet att starta datorn med extern bildskärm (kör laptop) utan att få en BSOD för något med USB:n. Detta är troligen något med drivrutinerna att göra och inte Vista.

Kristians bild

Kan man fixa focus follows mouse?

---------------------------------------

 

mindlights bild

Just fuckin google it? Wink

http://www.codeplex.com/vdm

 

Det där med drivarna är ju Vistas förbannelse... är man stängd så är man... och då pallar ingen lägga ner en massa tid på att felsöka i andras drivare Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Okej. Vad är en Vista-tråd utan ett inlägg från mig? Smile

Men seriöst grabbs. Kan ni sluta hetsa om Vista? För det första Kan din polare ta och läsa på om 32-bitars Windows och 4GB.

För det första. Bluescreen. Jag har MYCKET negativt att säga om Vista pre-sp1 men bluescreen har jag aldrig lyckats med. Dock har två av mina kollegor lyckats med det efter att ha uppgraderat från XP. Detta kan till största del härledas till drivrutiners tilläggsprogram i form av nätverks-extra-super-appar tillhörandes nätverkskort som inte riktigt fixar nya miljön efter upgraden. Men att säga att Vista har BoD som standard etc är något jag inte sett... och jag har sett en hel del Vistaburkar i mitt jobb då vi säljer Microsoftlösningar till slutkund.

För det andra. "Omstart av datorn var nödvändigt minst 1 gång om dagen.". Okej. Jaha. Om det är sant så är det ju inget nytt för Windows men som sagt. Det där beteendet är faktiskt nytt för mig. Om ni inte tror mig utan ser mig som gravt Microsofthandikappad. Fråga de andra på LP som kör Vista i arbetsmiljö. Tror inte det är mer strul med Vista på den punkten än med Linux om jag ska vara ärlig.

Tredje punkten. "Det bästa var när han berättade att vista samt office tar upp ca 40G , detta har resulterat i införskaffandet av en extern för att kunna lagra jobbet på.". Okej. Låter inte som ett problem i mina ögon. 120GB disk till din bärbara... 400kr...sorry. Inte mycket pengar när du ändå spenderat en sisådär 5-6 tusenlappar på burken.

.

"Han avråde mig från att skaffa vista efter som han tycker att det är väldigt dåligt. Det förvånar mig att få höra en sådan här historia, för jag trodde inte att vista skulle vara så här dåligt."

.

Det märks att han i arbetet lider av sina problem med Vista. Därför är mitt råd att han överlåter konfiguration och installation av operativsystemet på sin dator till någon som kan det. Vi gör det för 950kr / timme och det tar max 4 timmar att installera en Vista på hans burk utan att han får BoD och andra problem. Detta förutsätter självklart att hans PC är typad för Vista. Om han har ett någorlunda kvalificerat arbete har han tjänat in kostnaden genom tidsbesparing och effektivitetshöjning i arbetet på¨mindre än 2 månader.
För övrigt är mitt råd till honom att lägga på SP1. Då försvinner de irriterande felen jag har hittat (ja, Vista är skit innan SP1...det är jag den första att skriva under på) som t ex ring of death när du ska göra tunga och krävande saker som att gå in på My Computer och kolla diskarnas storlek... Tongue

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jentins bild

är det inklusive framkörning :=)

 

------------------------------------------

"Docendo discimus"

mindlights bild

Nej men jag kan avslöja att det är pizzerian som SBABs senaste tvreklam spelats in i. Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Nä, jag håller med. Bluescreen såg jag sällan till och med på XP, därför blev jag väldigt förvånad över att se det hos java-folket. Dock vet man aldrig vad de håller på med därinne ibland propellerhattarna så det kan mycket väl vara så att Vista är näst intill oskyldigt Wink

Omstarter har jag lidit av själv jämt, varje morgon meddelar vista mig inkvisitoriskt att datorn startats om under natten. Vad det beror på har jag dock inte forskat i, men det är säkert en bra feature Wink

 

 

svenduss bild

Windows mappen    Vista 13,5 GB (14 501 994 496 byte)  

Office Mappen    Vista 0,70 GB (735 842 304 byte)

Prov at köra ett fjärskrivbord på en Vista Ultimate dator, vad händer Jo det fungerar fint till du inser att hela Systemet har gått i viloläge och att du därför inte kan dela filer via nätverket, Säkerhets grejer enligt Ms , men med en installationsskiva kan vem som helst komma åt filarna på hårddisken om inte du har krypterad filarna eller lagt ett lösenord på bios

 

---

Svendus