Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Devilspie2

Ett litet projekt som har använts rätt mycket både här och där är Devilspie - Det är ett projekt som tillåter att man gör regler för fönster och modifierar vad som händer med ett fönster när det öppnas. Man gör så det startas automatiskt när man loggar in på sin desktop, och efter det så håller det koll på all fönster du öppnar och kan påverka dessa med hjälp av enkla regler.

Exempel på sådana regler kan vara "Är detta ett fönster med Tunar i titelraden - flytta det i såda fall till arbetsyta 2", eller kanske "om Firefox startas - maximera i sådana fall fönstret."

Nu är Devilspie inte särskilt underhållet sedan en längre tid, och mer eller mindre övergivet av sin utvecklare Ross Burton. Därför så har jag kontaktat honom, och börjat knappa ihop Devilspie2 - Istället för egna s-expressions som originalet så använder sig Devilspie2 av det kraftfullare LUA för att scripta händelser. Detta medför även betydligt enkare underhåll, då en stor del av koden i devilspie endast var en (småbuggig) tolk av dess uttryck. Allt detta sker nu helt i enkel LUA.

För mer information se Devilspie2. Än så länge är det en tidig version, men den har det mesta av det som originalet hade och är släppt under licensen GPL3.