Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hampie leker med OpenSolaris

Vad kan vara roligare en dag efter ett migränanfall än post - post innehållandes den där gratis OpenSolaris-DVD:n som jag beställde häromveckan? Den kom i dag, jag blev glad.

    Nu skall jag inte hymla med att jag är en total newbie på sådanthär och jag har ju självfallet testat Solaris så gott jag kunnat, utan något vidare tekniskt kunnande - men det blev ganska intressant ändå!

    När Solaris startade så ställdes storleken på skärmen in perfekt direkt, utan några svarta kanter eller någon förskjutning alls (som openSUSE alltid har innan det laddats klart) och den var tydligen bundlad (tror det heter så) med nVidias drivrutiner så precis innan allt startade så flashade en nVidia-logga förbi också - najs.

    Precis som alla andra Linuxdistar och operativsystem generellt sett så kom ju självfallet även med en liten söt och flashid bakgrundsbild, blå var den. Det var typ en lensflare på en blå bakgrund - såg helt okay ut men jag bytte snabbt.

    På skrivbordet hittade jag en söt liten ikon för drivrutinshantering, vilket jag tyckte verkar skitpraktiskt - om det inte vore så att den enda drivrutinen som inte fanns var den till mitt närverkskort. Annars verkar det som att man kan skicka in någon slags drivrutinsaknasrapport till SUN/OpenSolaris och uppmärksamma dem på direkten. Fanns även en installeraknapp - vad nu den skulle kunna göra.

    Skrivbordseffekter, skribordseffekter, skrivbordseffekter - fungerar de? JA! Fungerar de bra - på Live-CD:n? JA! Fungerar de bättre än i openSUSE10.3? JA! I en flik bredvid där man ändrade bakgrundsbilden så kunde man sätta på skrivbordseffekter i ett knapptryck. Det fanns fyra olika inställningar: Inga skrivbordseffekter, några skrivbordseffekter (som tydligen skulle vara hjälpsamma när man arbetade med datorn), lite mer skrivbordseffekter (som skulle göra allt lite snyggare) och välj själv vilka du vill ha-skrivbordseffekter som startade Compis-Fuzion-hanteraren (eller något).

    För att förgylla min tillvaro med lite musik tryckte jag in en USB-pinne som direkt ploppade upp på skrivbordet och öppnades i sann Gnome-anda. Tyvärr var det enda jag kunde öppna på pinnen Dies iræ, var den enda OGG-filen som fanns. Solaris kom inte med mycket till stöd för olika mediaformat - eller ens med OpenOffice! Däremot, kanske en klen tröst, kom OpenSolaris med riktigt snygga ikoner på olika filer. Word-filer såg ut på ett sätt, PowerPoint-filer på ett och ODF-filer på ett annat. Jag antar dock att det är ganska lätt ordnat när man väl installerat systemet att fixa codecs och OpenOffice.

    När jag ända var inne och bläddrade bland filer så såg jag alla mina hårdiskpartitioner ligga fint uppstaplade i en mapp - dock kunde jag inte komma åt någon. Dåligt! Jag hoppas dock att detta är något som lätt kan åtgärdas, för annars är det ju ingen hit - alla Linuxdistar verkar ju kunna läsa NTFS, ext3 och en massa andra filsystem - varför kan inte Solaris?

    Jag skulle gärna installerat Solaris (använder inte mycket av min hårdisk, men när jag läste i det där söta HTML-dokumentet som låg fint utlagd på skrivbordet så verkar det vara en del mackel att installera Solaris bredvid Linux - man måste tydligen spara och skriva ut[!] något slags GRUB-fil och mackla med - och det har jag föga lust med. Att installera det ovanpå Windows skulle dock inte vara något problem alls.

    Slutledning: Yay! För att vara en Live-CD och antagligen för att jag inte fattar något av det bakomliggande, så tycker jag att Solaris var skitnajs - speciellt för att det kom med drivrutiner till mitt grafikkort och för att skrivbordseffekterna kunde kopplas på till max direkt. Dessutom så var standardtemat i solaris riktigt, riktigt najs!

BilagaStorlek
Skärmbild-4.png0 byte

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Är Solarisinstallern normalsmart så lägger den till redan existerande system/kärnor till GRUB-menyn utöver sig själv, så det ska inte vara några problem

---------------------------------------

 

hampies bild

Låter väldigt vettigt! Men jag är dock säker på att jag minns något om GRUB - fast jag kanske läste någon annanstans.

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

tux-svens bild

Mycket trevligt att du skrev om Solaris, tackar. Jag fick tyvärr inte igång det på min egen dator.

Jag tycker annars att det är intressant, för jag har mycket goda efarenheter sedan jag hade Solaris på Spark-station på ett tidigare jobb. Rock-solid, till skillnad mot skräpet Win 98 som jag då hade hemma. Vilken avgrundsskillnad i stabilitet! Det närmaste jag kunde komma Solaris vid den tidpunkten var Linux. På det viset blev jag en hängiven Tux..Glad

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!