Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

OpenSUSE 11 blev mig tyvärr en besvikelse

Beväpnad med en kopp varmt söderte och en bit cheesecake tröck jag in DVD:n och startade om datorn - gud vad spännande det skulle bli! KDE4 hade jag inte testat sedan jag installerade 4.0:an på OpenSUSE10.3 och det gick åt pipan - skulle versionen som skeppades med 11:an funka sådär bra som KDE4 funkar i alla videor på Youtube?

     Installationen av OpenSUSE11 var jättebra och det var speciellt en liten, liten sak (sånär det som det ultimata utseendet) som jag lade märket till: numera var det default att inte formatera /home. Tidigare när jag installerade om 10.3:an var jag tvungen att ställa in detta själv.

     Jag vet inte om jag missade något men jag fick inte välja namn på min dator. Jag vill att min dator skall heta Pikachu - inte linuxrc-03 eller vad den nu blev döpt till. Ta tillbaka döpandet av datorn, kthx?

     Smaken är som baken - delat. Detta vet vi alla och det är lite fånigt att argumentera om utseende på saker och ting; jag kan dock ändå säga att jag blev lite... det blev ett ganska stort antiklimax när SUSE väl startade och inte alls såg speciellt märkvärdigt ut. Jag hade förväntat mig något lite flashigare, någon lite snyggare bakgrundsbild, inte en fullt så gräslig fönsterdekoration. Fönsterdekorationen var faktiskt hemsk - vad fanken har de gjort?! 10.3:ans var helt okay, OpenSolaris var snygg, ta mig fan, Ubuntu 7.4:s var också ganska snygg - men detta?

     Jag vet, ärligt talat, inte riktigt vad Network Maneger gör men dess plasmoid låg uppe i ett hörn med en ful vit ram runt sig och fanns som ett minimerat fönster nere i aktivitetsmenyn. Varför? Jag stängde av det; det såg hemskt ut och störde mig.

     KDE4 var instabilt. Jag vet inte riktigt vad det var som inte var stabilt (nybörjare som jag är) men då och då kom den där söta lilla KDE-rutan som säger att något har kraschat och erbjuder en logg över det hela upp. De var jobbiga.

     Jag är 18 bast - en dator som inte kan hantera MSN-konversationer bra är inte en dator värd att äga (sånär som en server då, men det hör inte hit). Kopete var.. otympligt. Fönstret var designat på ett sätt som gjorde det väldigt klumpigt, det var segt, ikonerna var hiddösa och till råka på allt så ploppade det upp meddelanden varje gång någon sade mig något. Mitt på skärmen. Meddelanden som inte försvann förrens man klickade på 'Ignorera' (att klicka på Visa satte inte som tidigare Kopete-fönstret i fokus utan gjorde.. ingenting). Att bara hitta till var man lade till sina olika IM-konton tog mig lång tid - skall en sådan funktion ligga väl dold?

     Jag erkänner det: jag är lättflirtad med snyggt grafiskt lullilull. Jag vill att min dator ser bra ut - jag sitter ju för fanken framför den 5h/dag. Detta tycker inte jag är konstigare än att jag vill ha snygga kläder eller snygga gardiner. Jag vill ha fungerande skrivbordseffekter. De fungerade inte out-of-the-box i 11:an. Jag laddade ned nVIDIA:s propretäriära drivrutiner och gissa vad: det fungerade inte heller. Berättade det för Jeff (snäll påg) varpå han ger mig ett kryptiskt kommando att köra som root: sax2 -r. Skärmen blinkar, terminalen fylls med text, skärmen blinkar igen, mer text i terminalen, skärmen blir svart och texten: "This is a pre release of the X windowing system" visas med halva bokstäver på en svart skräm, och ingenting, ingenting alls händer. Jag stänger av datorn med strömbrytaren på baksidan.

     Skrivbordseffekter fungerade på Live-CD:n med OpenSolaris (som dock inte hade mitt vanliga nätverkskorts drivrutiner..) - varför fungerar det inte på installerat OpenSUSE11 - med nVIDIA:s drivrutiner? Skall jag behöva byta dist för att få skrivbordseffekter?

     Mitt te blev kallt, mitt hår blev slitet och några smulor från cheesecaken ligger kvar på tallriken, på vilken även tre stycken chokladbitar huserar. Min dator kör Windows Vista och jag har aldrig i mitt liv upskattat det så mycket som nu. Jag vill verkligen, jag menar det, använda Linux - men när det blir såhär orkar jag inte. Senare i veckan skall jag installera OpenSUSE11 igen, dock med Gnome och se om det fungerar bättre - det hoppas jag det gör. Vad gäller KDE vill jag inte höra talas om det, eller om att Linus Torvalds tycker så mycket om det, på ett bra tag.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Kommer KDE 4 som default eller är 3.5 valbart? 3.5 känns som ett säkrare kort ifall du kräver en robust miljö. aMSN är betydligt bättre än Kopete/Gaim på att stödja moderna MSN-funktioner och desto viktigare så kan man skicka filer i vettig hastighet över MSN med denna klient.

---------------------------------------

 

hoths bild

KDE4 är valbart, jämte KDE3.5.9 och Gnome och alla andra som du råkar ha installerat.

 

Man skall ju veta att KDE4 fortfarande är tidig och blir användbar för gemene man först med version 4.1 som ännu inte är släppt.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

tux-svens bild

Jo har man ett Nvidia grafikkort är det lite mer pill. Min gissning är att openSuse tänkte skeppa öppna drivrutiner för Nvidia, men de hann inte bli klara och därför blev det nå.n konstig "påhängning" av Nvidias egna drivisar till slut i alla fall....Obestämd

Nåväl hos mig funkar det alldeles utmärkt numera.  Finns beskrivet i en annan länk här.

Jag rekommenderar inte att köra KDE4 ännu.  Den är inte färdig än. Det är däremot KDE 3.5.9.  Om man inte tycker om utseendet så är väl just KDE den skrivbordsmiljö som verkligen går att anpassa nästan hur mycket som helst.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hampies bild

Skall kolla det där och se hur det blir om jag orkar ikväll. Skulle väldigt gärna kunna trycka in lite snygga saker nämligen - det behövs Obestämd

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

pluns bild

Det finns inga öppna nVidia drivare som klarar Compiz.

Noveaux gänget eventuellt klarar något "stympat" för äldre grafikkort.

Nu kan det ev skapas en öppning med nyaste drivarna 177.13 där man splittat

drivarna för nyare och äldre kort. Sen kör de en "ATI/AMD" taktik och håller

på de nyaste godsakerna som R600 för AMD....Flört

.

Sen är det märkligt att inte OpenSuse fick fram en stabil drivare...men det verkar som

nVidia surade till ett tag och inte släppte någon ny ver efter Fedora debaclet där nVidia

fick skällen för att Fedora valt nyaste xorg servern...Obestämd

---------------

Theos song

tux-svens bild

Angående Nvidia.  Du använder Yast för att installera paketen. Först klickar du för nerladdinigsrepot "Nvidia" i "software reositories, därefter skriver du "nvidia" vid "sök" i paketinstalleraren.  Yast paketinstallerare föreslår automatiskt vilka paket du skall installera. (!)   Det är en modul för kärnan plus en x11-modul. Du behöver inte fundera speciellt mycket själv.  Däremot var det lite pill att få igång Emerald (fönsterdokoration) vilket jag tycker behövs emedan det då är lättare att flytta fönstren mellan skrivborden bl.a. (En KDE facilitet som annars försvinner då man installerat Compiz)

Emerald kan du välja och installera själv om du vill ha det.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hampies bild

Just aMSN har jag svårt för då den ser så otroligt annorlunda ut än alla andra program. *ryser*

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

Kristians bild

Håll ut, snart kommer en aMSN-version omskriven i Python med separerad framdel/bakdel (underligt att det inte varit så ifrån början) vilket gör det möjligt att implementera ett UI med GTK+/QT/FLTK/ncurses eller vad du nu känner för Smile

 

---------------------------------------

 

polters bild

Jag ser fram emot den EFL-frontend som ska komma. Enlightenment behöver flera applikationer som faktiskt ser ut att höra hemma där.

Marcuss bild

Jag rekommenderar emesene istället för amsn.

jentins bild

Förutom ditt datornamn som du missat att ta bort bocken "ändra datornamn" via DHCP eller vad där står under installationen så tycker jag samtliga problem du påpekar har att göra med grafikdrivrutinerna. Det finns som sagt fixar till det mesta. Dock skall man hålla i minnet att KDE4 är långt ifrån färdigt och är mycket beroende av hårdvaran idag. Vill du ha ett robust system kör 3.5.9. Skall du ha massa lull lull som compiz etc rekommenderar jag gnome då KDE inte rockar stadigt med det med Nvidia kort (out of the box ). Visst det går att få igång men då får man pula lite under skalet.

 

Gällande messenger funktion, kör som rekomenderas nedan emesene, funkar klockrent. Kopete är ett skämt.

-------------------------------------

www.jentin.com

hampies bild

Efter en omstart så skedde magi: numera så fungerar skrivbordseffekterna som är inbyggda i KDE perfekt. Eller, de flesta av dem. Jag får fortfarande inte alla fönster att bli små och lägga sig bredvid varandra när jag drar musen upp i hörnet.

Kopete kastade jag nyss ut och med nya snabbsnabba zypper så installerade jag emesene, som reckomenderats. Jag skall förkovra mig i KDE-look.org och sedan så kanske KDE4 inte alls var en så dålig idé ändå.

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir