Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Förlåt Banshee - det är PULSEAUDIO som skall dö, PULSEAUDIO och vad det nu är som nu kraschar hela datorn...

Förlåt Banshee, det är nog inte ditt fel, det är nog verkligen inte ditt fel. Rhythmbox ser ut som skit och fungerar inte heller och det gör inte ljudet i VLC. Det är PULSEAUDIO:s fel - det fick jag reda på genom att köra VLC i terminalen. Här är det söta felmeddelande jag fick:

 

*** PULSEAUDIO: Unable to create stream.
*** PULSEAUDIO: Unable to create stream.
[00000338] alsa audio output error: unable to commit hardware configuration (In/ut-fel)
[00000338] oss audio output error: cannot open audio device (/dev/dsp)

 

Skall jag vara ärlig så vet jag inte vad PA gör.. vad gör det? Det har något med ljudet att göra. Jag minns inte att jag såg det i openSUSE 10.3 och jag vet att jag har öppnat det för att försöka fixa så att fyra högtalare fungerar samtidigt men misslyckats, och sedan ställt tillbaka alla inställningar som de var innan. Jag vet dessutom att Adobe Flash gladeligen spelar Youtube-filmers musik för mig (Bonnie Tyler keeps me alive..). Jag kan inte spela min MP3-musik alls - varken I Banshee, Totem, Rhythmbox, skiten Realplayer eller VLC. I VLC kan jag spela upp videor, dock utan ljud. Jag blir bara ledsen.

 

Det vore dock för väl om det bara var ett irriterande fel som gäckade mig, allt annat jag har att stå i utanför min burk räcker ju inte, såklart.. Typ en gång om dagen så tjockar datorn ihop rejält numera. Skärmen fryser, samma halvsekunders musiksnutt som jag lyssnar på youtube upprepas och jag kan inte göra ett jävla jota. Ctrl+alt+baksteg går inte och X vägrar att starta om. Knappen som stänger av datorn på framsidan går inte heller - trycker man på den händer ingenting. Det enda som fungerar är strömbrytaren som sitter på nätaggregatet. YAY! Än så länge är väl buggen inte så farlig (om än irriterande) - men när jag seriöst skall plugga eller göra något väsentligt kan det ju sabba en hel jävla del för mig.

 

Nej, tedags och kanske lite mer Bonnie Tyler...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

"PulseAudio is a sound server for POSIX and Win32 systems. A sound
server is basically a proxy for your sound applications. It allows you
to do advanced operations on your sound data as it passes between your
application and your hardware. Things like transferring the audio to a
different machine, changing the sample format or channel count and
mixing several sounds into one are easily achieved using a sound
server.

PulseAudio has been tested on Linux, Solaris, FreeBSD, Windows 2000
and Windows XP. It should also run on all other POSIX and Windows
systems, but may require new backends to handle their sound systems."

Det låter väldigt bra, men i praktiken verkar den än så länge inte särskilt mogen och det är tydligen fler än du som haft problem. Avinstallera skiten Wink

 

---------------------------------------

 

hampies bild

Kan man bara ta bort den utan att det blir problem? Min första reflexmässiga reaktion är i all sin enfaldighet att om man tar bort något måste man ersätta det med något annat? Måste man det, eller funkar allting utan PULSEAUDIO ändå?.. Ursäktar den udda grammatiken, mycket trött :3.

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

Kristians bild

Jodå, alla ljudprogram kan jobba direkt mot ALSA eller gstreamer (som i sin tur arbetar mot ALSA) så det ska inte vara några problem. PulseAudio ligger ovanpå dessa tjänster men behövs egentligen inte

---------------------------------------

 

hampies bild

Okay, tack! Då åker skiten ut omedelbart!

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

pbs bild

Vad jag vet så är alla multimediaprogram i distar med pulseaudio särskilt anpassade för det. T.ex. om man installerar Flash till Fedora från Adobes rpm-paket så fungerar inte ljudet innan man installerat ett anpassningsbibliotek (libflashsupport) från Fedoras egna källor.
 
Det kan alltså bli problem både om man försöker bli av med pulseaudio och om man installerar program från inofficiella källor (sådana där paketen inte har anpassats för pulseaudio).

pbs bild

Enligt openSUSEs wiki kommer PulseAudio (av någon underlig anledning???) med enbart med Gnome. Man kunde ju då tänka sig att det blir problem om multimediaprogram för Gnome och KDE blandas.

polters bild

Det kan bero på att KDE 4 skeppas med nya abstraktionslager för multimedia. Det kanske inte har sytts samman med Pulse ännu?

pbs bild

I Fedora och Mandriva är PulseAudio i bruk oavsett skrivbordsmiljö.

hampies bild

Banshee är så SUSE:igt som ett program kan bli.. Utveckals av Novell och kommer med openSUSE:s Gnomeversion.. Så varför det helt plötsligt slutade funka där är skummt.

VLC och Rhythmbox kom från Packman.

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

jeffs bild
pkill pulseaudio
su -c "rcalsasound restart"
pulseaudio &

Borde fungera... Annars, gor som Kristian sager, slang ut skiten.

------

drgrs bild

Pluseaudio är det enda som kan ge oss ordning och reda på det usla stadiet som råder idag.

Det är bara att bita ihop och gilla läget, alla problem med linux ljud-api:er kunde ha löst tidigare men iom att alla dragit åt olika håll (och gett oss nuvarande katastrofläge) är pulseaudio det enda som kan få allt att bli ok.

Stalltipset är att stänga av esound och arts, ifall det strular (för pa har en fallback på oss eller alsa), och  hålla tummarna Smile Det allra mesta fungerar med pa idag så chansen är rätt stor att de allra flesta problemen är lösta inom ett par månader.

 

 

pluns bild

Kör man Ubuntu så kan man kolla in det här oraklets funderingar om

PulseAudio

 

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=789578

 

Klart bra är Pulse iaf när det funkar  .... Flört

---------------

Theos song

tux-svens bild

Jag kör Suse 11.0 KDE 3.5.9.  PA är helt riktigt inte installerat by default.  Men allt ljud verkar funka normalt  Flört  Däremot kan jag se att PA finns i Yast:s paketinstallerare för eventuell installation, men jag tror jag avstår tills vidare, nu när allt funkar så himla bra...  Glad

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!