Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Minimalism, global many à la MacOSX och hur viktigt det är att det ser bra ut

Jag har bantat ned allt vad menyer och knappar heter och bakåtknappar, framåtknappar och klistrainknappar är numera ett minne blott. Mitt webbläsarfönster består av det man behöver: ett fält att skriva in adressen i samt ett fält där hemsidan visas. Terminalen är bara en svart ruta terminal. En sak stör mig dock: arkivmenyerna! Jag vet dessutom att det finns en plugin som fixar så att man kan flytta den till en upp i övre delen av skärmen precis som på en Mac. En sån skall jag bara ha..

Har tänkt såhär: varför ha en massa knappar för saker som man lika gärna, och dessutom snabbare, kan göra med musen? Vill spara trycker jag ctrl+s - inte klickar jag på den lilla knappen med en diskettikon. När jag vill att webbläsaren skall sluta ladda trycker jag på esc och inte på den söta lilla stoppskylten. Däremot så tycker jag att det skall se snyggt ut - snyggt är inte mönstrande saker som wmii och ratpoision.

Mitt rum är snyggt: jag har valt snygg färg på väggen, hängt upp saker på väggen och skaffat fina saker att ställa i hyllan. Varför? Inte för att det är funktionellt utan för att jag skall trivas. Av samma anledning vill jag att min dators insida skall vara mig estetiskt tilltalande. Det där därför jag använder AWN, bara därför. Eller ja, det och för att det är så sjukt gulligt när bilder på mina MSN-kontkter stutsar när de säger något.

Åh, just det! Global meny à la mac! Det finns en applet att lägga till i sin gnome-panel som skall fixa det hela - men det är lite jobb att installera den lille gynnare. Har hittat en guide - men jag vet inte huruvida jag kan följa den slaviskt. Antagligen kan jag det inte. Hur funkar det där med kompilering? Vad är make för något? Jag har det tydligen inte i alla fall.

Nu skall jag sova!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


Hehe, Linux är komplicerad ibland. Wink

Make är en makefil som skapas för paketet efter man kört filen configure. Skall försöka förklara så enkelt som möjligt.

Du kör kommandot ./configure vilket sätter igång en process där en makefil skapas. Denna makefil innehåller information som används när man sen går vidare i installationen. Går inte in i detalj på detta just nu. När ./configure körts klart och makefilen skapas så blir det dags för nästa steg vilket blir att köra make som sätter igång nästa steg. Efter det kör man make install vilket avslutar installationen. Det sistnämna kör man som root alternativt med kommandot sudo. Med sudo blir det då sudo make install.

Det kan uppstå fel när man kör make vilket gör att jag ibland kört det enskilt men det går att spara tid genom att köra make && make install (sudo make && make install).

Detta kan skilja lite mellan olika paket. Vidare så kan man lägga till flaggor till kompileringen men det får du läsa på om du vill veta mer. För sent på natten nu för att jag skall orka bli detaljerad.

Jag hoppas att det gav dig lite info och har jag missat nåt eller så så kommer säkert nån att påpeka det Smile~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

hampies bild

Okay, jag vet inte om jag riktigt förstått - men det förklarar varför jag inte kan hitta någon manual för make :3.

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

mikaeljs bild


Vad är det som du inte förstår?~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Lasps bild

Kan man få se en bild då! Hur det ser ut när det är städat och snyggt!

hampies bild

Haha, jorå, en sådan skall jag väl kunna fixa :3. Skall bara.. slänga lite skräp från skrivbodet.

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

hampies bild

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir