Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Screw this - jag skaffar en MacBook!

Sagt och gjort: nu har jag en MacBook Pro 13" med MacOSX 10.6 Leopard och har aldrig haft mindre problem. 

 • Allt ser snyggt ut - utan att man behöver leta efter femtioelvatusen teman på Gnome/KDE-look.
 • Photoshop fungerar - GIMP går inte ens att jämföra med det.
 • Exposé, exposé, exposé - Compiz dito är skräp i jämförelse.
 • Min skrivare fungerade - direkt, utan att jag behövde Googla och leta efter drivisar.
 • Allt fungerar direkt ur lådan - jag behöver inte ladda ned MP3-stöd.
 • Jag kan synca _allt_ till min iPod Touch. Musik (såklart), bokmärken i Safari, inställningar i Mail, inbokade saker i iCal och till och med anteckningar jag gjort. Kan dessutom styra iTunes på datorn med iPoden mha. en app kallad Remote.
 • OSX kollar stavningen vart än jag skriver.
 • Alla program fungerar likadant, har samma kortkommandon, och pratar snällt med varandra.
 • Vill jag nörda mig finns det en jättesöt terminal till hands för alla mina behov.
 • Jag kan köra X-windowsprogram, Linux kan inte köra OSX-program.

Så, so long!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Jag räknar ändå detta som en vinst, för Linux, Mac är ett *nix derivat och du undviker den största spelaren. Sakta blir spelplanen mer jämlik med mer jämstora spelare i utsikt i en framtid. Tack för dit val av en utmärkt dator!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Kul att du hittat en miljö där du trivs. Känner nog ingen som känt sig missnöjd med bytet till Mac. OSX är grymt - men inte medföljer Photoshop i MacOSX Wink ?

Att köra ett homogent system med homogena program gör livet mycket lättare, både Microsoft och Apple är duktiga på integration (förmodligen vinner Apple matchen, åtminstone så länge de slipper prata med Microsofts produkter och det omvända).

Ett bra exempel kring integration är Dropbox. Det finns för Windows/Mac/Linux och ger företaget bakom officiellt stöd för Nautilus (Gnomes filhanterare) men linuxfolket kräver att Dropbox inte bara ska funka med Nautilus utan även med Dolphin, Konqueror, Midnight Commander, Thunar osv. osv. Självklart kommer integrationen aldrig bli lika enkel om man alltid tvingas anpassa sig för att Kreti vill köra si och Pleti köra så.

Stavningskontroll finns väl även i Gtk och förmodligen även Qt? Jag tycker mig se det i alla Gtk-program där det kan anses meningsfullt.

Vad gör MacOSX:s expose så mycket bättre än Compiz-varianten? Jag har dock slutat räkna antalet "dashboard/widgets"-kopior till compiz/metacity/kde - vad gör man ifall man vill köra widgets från envar av dessa varianter? Tyvärr kommer dessa problem bara bli större och större. På mobilmarknaden körs både Moblin och Android linux - men hur passa kompatibla är deras verktyg/program?

Du vet väl om att MacOSX använder CUPS så drivrutinen borde rimligen även funka i Linux  - min skrivare funkade också direkt (i linux) utan att jag behövde leta drivisar Wink

Det där med att både Windows och MacOSX kan köra X11-program men att det omvända inte är lika lätt är ju straffet för att man öppnar sin kod Smile Linux borde också vara closed source. Då hade man kunnat ta betalt en rejäl slant för systemet och betala Fraunhofer så man fick sig en mp3-licens Smile

Man lovordar öppna program men i slutänden bryr sig de flesta bara om att deras dator funkar som de vill. MacOSX löser problem som användare har - mer kan man väl inte begära?

PS.

Du borde nog lägga till TimeMachine på din lista, grabbarna på jobbet drägglar sig söliga över detta verktyg från ovan

Angående Gnome/KDE och teman kan jag verkligen hålla med dig. Jag är själv ingen grafiker men vad jag ser är antingen efterapningar av Windows Vista / MacOSX eller något "snurra-flaskan-hopkok" jag inte alls förstår hur man vågat publicera. Själv kör jag sedan två år tillbaka http://art.gnome.org/themes/icon/1100 och en bild från min hemby Viken (http://ftp.gnome.org/pub/GNOME/teams/art.gnome.org/backgrounds/NATURE-Re...). Det kan jag stå ut med bakom mina terminaler Smile

---------------------------------------

Open Source - because writing software doesn't make you a "traitor"

---------------------------------------

 

polters bild

Jag hoppas att du inte uppgraderade RAM när du köpte datorn, för då har du pungat ut med en bit över 23000. Annars: Ha så kul.

abergmans bild

Tänk om han uppdaterade RAM då? huh!? Han kanske tycker att det är värt så mycket stålar! Tongue

Det är hur som helst 23k till BNP:)

 

 

polters bild

10000 för en RAM-uppgradering (DDR3-RAM iofs) är aldrig en bra deal.

danjeels bild

Speciellt inte med tanke på att DDR3 har ungefär samma pris som DDR2 idag. Men allt med "Mac edition" är dubbelt så dyrt.. Samma produkt, annat namn.

hampies bild

23000? Jag är inte gjort av pengar, datorn kostade mig 12k, och då fick jag en iPod på köpet.

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

leochingkwakes bild

Alltid lika intressant hur olika man ser på saker.

Jag har inte sett OSX i verkligheten men ser det ut så som på den bild jag hittade så märker man verkligen att smaken är som baken. Det ser ju bara löjligt ut...

Photoshop har alltid fungerat för mig i Linux.

Exposé... Compiz... totalt ointressant egentligen. Vobblande fönster och allt vad det heter passar egentligen bara in på datorer som skall visas upp i nån mässmonter.

Skrivare har alltid fungerat kanon för mig i Linux. Bara att köra in USB-kabel och börja skriva ut. MP3 stöd var länge sen jag behövde bry mig om.

Synca iPod.. jaja, det vet jag ju inte hur det fungerar. Jag skulle aldrig skaffa mig en iPod, iPhone, etc. Halvtaskiga produkter till överpriser. Men gillar du sånt... kör på...

Stavningskontroller har jag inte kollat så noga. Dom finns där jag behöver dom.

Vad finns det för OSX program som är så speciella?

algells bild

Exposé är så mycket mer än vobblande fönster. Exposé används till att byta fönster och för mig snarare att jämföra med att ha en taskbar där alla öppna fönster finns.

Man skulle vid en första titt tro att dockan (dock) fyller samma funktion som den taskbar man ser i både gnome och kde men det är långt ifrån så.

FoHs bild

Fast det går väl att använda Compiz för det också? Det är ju inte som att Compiz är ett bantat Exposé.

algells bild

NJa, jag tycker du jämför äpplen och päron här. Compiz är så mycket mer än vad Exposé är. Det finns plugins till Compiz som gör samma sak som Exposé men då är det snarare dessa plugins som skall jämföras med Exposé, inte Compiz i sig självt.

FoHs bild

Men jösses... ja, du gör ju en bra poäng av att Exposé är rätt begränsat iaf Smile Det var väl det jag ville komma till. Angående äpplen och päron får jag hänvisa till trådskaparen.

Kristians bild

Dockan är väl snarare en föregångare till Gnome-dos "Docky"

---------------------------------------

Open Source - because writing software doesn't make you a "traitor"

---------------------------------------

 

hampies bild

Jag har testat dem båda, och så är då verkligen inte fallet. Docky har en lång väg att gå innan det ens är i närheten av Dock. Däremot så är integreringen med gnome-do ganska söt. Men jag tycker att Spotlight i OSX täcker alla mina behov, och annars finns alltid Quicksilver om jag skulle känna för det - som är vad Do är en kopia av, n'est-ce pas?

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

Kristians bild

Vad saknas i gnome-do + docky + tracker?

---------------------------------------

Open Source - because writing software doesn't make you a "traitor"

---------------------------------------

 

hampies bild

 • Scrievener och Ulysses
 • Coda och Textmate
 • CSS-edit
 • Pixelmator
 • Adium (klår faktiskt Pidgin i nuläget)
 • DevonThink skall tydligen vara en riktig höjdare
 • Growl!
 • iLife-serien

Stavningskontrollen skulle du, och många andra, verkligen behöva på fler ställen än i ordbehandlaren. Jag tycker det är väldigt behändligt. Nämnde jag att den känner igen vilket språk jag skriver på och byter till det språkets stavning? Like this, none of this is red marked since OSX knows I'm currently writing in English. 

Wobbly windows finns inte till OSX, vad jag vet: vad fan skall man med det till? Exposé är inte sladdriga fönster utan snarare att man kan få en överblick och byta fönster väldigt lätt med ett musklick, en musgest, ett aktivt fönsterhörn eller ett knapptryck på tangentbordet.

Annars ser ju linux mycket bättre ut på bild: http://www.amab.com/gms@linux.jpg Alltså, att bara länka till en bild från Apples reklam ger ju ganska så lite inblick i hur mitt skrivbord ser ut – för det ser då sannerligen inte ut sådär.

Och USB-kabel till skrivaren? Jobbigt. Min är trådlös.

 

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

»On ne naît pas femme, on le deviant» - Simone de Beauvoir

leochingkwakes bild

Programmen du nämner säger mig inget.

Tycker inte jag har något behov av stavningskontroll mer än när jag skriver viktiga dokument i ordbehandlare och liknande.

Lol, det var nog den löjligaste jag sett. Leta upp det värsta du kunde hitta för Linux. Jag tog en av många bilder jag tittade på. Det är ju det som är grejen för dom flesta. Att saker skall se ut på ett visst sätt redan från start. Det är ofta man hört från användare hur ointressant det är med vad man kan göra själv utan istället så är det viktigare att det redan från start ser ut så som dom vill. Sen var ju OSX så himla bra, konstigt då att du fått greja med utseendet.

Jag litar inte på trådlöst, oavsett operativsystem.

leochingkwakes bild

Tillägg för det med utseende. Du skrev att det var snyggt utan att man behöver gå igenom en massa teman. Jag tycker det är samma sak i Linux. Jag behöver inte spendera speciellt mycket tid till att få miljön som jag vill ha den. Jag behöver inte ens hämta hem nåt tema från internet.

Med det i tanken så är det ju inte konstigt att jag utgick från att du körde ett standardutseende.

polters bild

"Stavningskontrollen skulle du, och många andra, verkligen behöva på fler ställen än i ordbehandlaren. Jag tycker det är väldigt behändligt"

Behändligt? Mhm.

Jag har aldrig haft bekymmer med trådlösa skrivare i linux.

Sist så sökte jag nätverk med wicd och valde skrivaren, fyllde i lösen och att den skulle ansluta automatiskt.

Om den ansluter till din router så räcker det att lägga till skrivaren i cups eller via din skrivbordsmiljö.

benzins bild

Jo, nog är OSX smarrigt, skulle lätt köra det om det inte vore så satans dyrt. Grattis till en fin maskin iaf=)

jeffs bild

Rätta mig gärna om jag har fel, men detta är inget annat än trollande va?

______________________________________

------

benzins bild

Hur kan du tro nått sånt Wink Låt oss nu mata den och se hur stor den kan bli. Jag har redan börjat =)

tux-svens bild

Ja grattis till en lösning som du är nöjd med. Alla som skaffar sig en MAC verkar väldigt nöjda. {#emotions_dlg.smile}  Det är ju bra, för trots allt kostar det en del.

Jag själv har tre anledningar att INTE haka på detta tåget.

Den ena är att jag tycker att det är väldigt kul att testa olika Linuxdistar och releaser och följa med vad som händer. Det händer ju MASSOR inom öppen källkod.

Den andra är "value for money". För betydligt mindre än 12.000 kronor skulle jag kunna få en ganska häftig dator med mycket godis i.  Dessutom kan jag få den att bli i stort sett lika som en MAC om jag lägger ner lite möda och så skulle önska. Det skulle nog ändå bli pengar över till en netbook åt mitt barnbarn.  {#emotions_dlg.smile}

Slutligen, om jag inte körde Linux skulle jag ju missa den trevliga gemenskapen här på Linuxportalen...{#emotions_dlg.wink}

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jeffs bild

Angående punkt tre; var inte så säker. Det här är den "snällaste" tråden på länge på LP och den är ett rent och skärt reklaminlägg för OSX. 

______________________________________

------

tux-svens bild

Jo Jeff, men jag MÅSTE ju inte föra dialog med de som är osympatiska. Åsså finns ju blockeringsfunktionen i värsta fall.

Man bryr sig inte heller så mycket om eventuellt småtjafs när man är lycklig skaraborgare som bor på ett fantastiskt platåberg.. {#emotions_dlg.wink}

Sedan är ju OSX ändå UNIX, så man kan säkert skriva "ps -aux" eller "whoami" i ett terminalfönser och känna sig som hemma. {#emotions_dlg.smile}  - Men jag tycker ändå Linux passar mina behov bättre.

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Jag bor i en dal och känner mig nere varje dag Wink

---

Linux Hallon - för att Tux är så söt!

Lasps bild

Det finns många anledningar till att man skaffar en MBP, vi har sett en liten notis om att en viss Jonas nog kan tänka sig en sådan som nästa maskin.

Låt nu alla på LP förstå att det är en riktigt bra maskin med ett mycket bra Os.

Men man kan ha andra Os ombord, jag har visat det vid flera tillfällen på Linuxträffar.

Det är en bekömmerslös och mycket snabb lösning när man vill åt nätet och bara göra några små saker, som tenderar att bli mer och mer.

Jag tror att de flesta av oss skulle må bra med ett lite vidare perspektiv på både Os och maskinvara Wink

Men en fin maskin är det om än i dyraste laget förstås ;-(

Lasps bild

Jag håller med Er om att det är bra för Linux att Mac OsX tar marknadsandelar. Hur mycket visste jag inte men har fått fatt på en intressant vy:

http://brainstormtech.blogs.fortune.cnn.com/2009/10/13/will-windows-7-bo...

Varje stapel är ett kvartal, klart interesting som man säger.

Inspirerad av denna tråd kommer jag under veckan att göra en ny installation av SnöLeoparden, tankar samtidigt hem Kubuntu 9.10 (tar lång tid ;-() för att köra på samma maskin.