Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Handelsbankens kortläsare i Arch Linux

Blev i somras mycket glad när det visade sig att handelsbanken till slut bestämt sig för att stödja linux för sin onlinetjänst. Med hjälp av de nya kortläsarna (som för övrigt övriga banker verkar ha använd länge) kunde man logga in även i linux och därmed sparka ut sin virtuella Windows-maskin för gott. Det offciella stödet var (och är!) i och för sig enbart för Ubuntu 8.04 och Firefox 3.0, men det krävdes inte mycket jobb för att få det att fungera även i Ubuntu 9.04 med nyaste Firefox (3.5 vill jag minnas). När jag nu i helgen efter en tids fundering rensade ut Ubuntu (som det känns som att jag växt ifrån) till förmån för Arch Linux var kortläsaren en av de saker som jag var mest nyfiken på hur det skulle fungera.

Onlinetjänsten består av två komponenter: programmet Nexus Personal och kortläsaren med drivrutiner. Nexus Personal finns tillgängligt från https://install.bankid.com/ i något slags hemmabyggt script. Efter lite googlande hittade jag dock valdermans post, där han har beskriver hur han fått det att fungera och länkar till en PKGBUILD (paketrecept för Arch Linux) med vilken jag kunde installera programmet smidigt.

Att få kortläsaren att funka innebar lite mer pill. På Handelsbankens (får hela tiden för mig att skriva Handeldsbanken...) sida kan man ladda ned drivrutinen packeterad i ett .deb-paket (ubuntu/debian-paket). Lite googling avslöjade att drivrutinen kräver 'ccid' vilket i sin tur kräver 'pcscd'. För dessa fanns färdiga PKGBUILDs i AUR (Arch User Repository): ccid och pcsclite. Med dessa installerade behövde jag bara extrahera .deb-filen mha deb2targz och sedan kopiera drivrutinen till sin rätta plats. När jag ändå höll på, skrev jag ihop en PKGBUILD som automatiserar det hela. Något som är lite störande är dock att jag inte lyckades få fatt på någon direktlänk till .deb-filen på Handelsbankens hemsida (nedladdningen initieras av någon slags javascript-/server-kombination som trollar bort URLen). Man måste dessutom först lura sidan att man uppfyller systemkraven. Tänk vad dom ska göra det svårt...

Hur som helst, här finns resultatet. Hoppas någon får användning för det! För mig var det i varje fall en sjukt lärorik lektion PKGBUILDs, Arch Build System och paketbyggande i allmänhet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

IngeSvs bild

Någon som fått detta att fungera på 64 bitars särskilt openSUSE 11.2?