Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Click n run, snart i en maskin nära dig?

Som en liten reflektion över bloggen Linux på skrivbordet så passar jag på att pusha för denna programvara, eller snarare repository (sort of) egentligen.

 

Det är funktionen Click n Run som nu har kommit till Ubuntu efter att tidigare enbart ha funnits på Linspire och Freespire. Syftet är att erbjuda ett gigantiskt arkiv av programvara. Mycket är gratis men det finns även programvara att köpa. Klienten är gratis att installera och du kan tanka ner så många gratisprogram du vill. Tjänsten finansieras genom köpeprogrammen. Genom denna tjänst är det även möjligt för en mindre producent att nå en stor marknad.

 

Lär mer på

http://www.cnr.com/

----

Linux växer snabbast!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Är CNR helt open source nu? Det var inte det från början nämligen, och jag ser inte så stora fördelar med CNR jämfört med klassisk apt/synaptic, så om det inte är helt fritt så kan det, helt ärligt talat, kvitta. Smile

hoths bild

Vet inte hur det är med det.

Fördelen med cnr är väl att det är så mycket enklare att installera något. Bara att surfa fram en applikation man vill ha, klicka på den och vips är den instalelrad. Beroenden? Det är inget man behöver bekymra sig om, allt som behövs installeras. Snabbt, bekvämt och enkelt med ett minimum av interaktion med användaren.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mikaeljs bild


Låter ju inte mycket enklare än synaptic. Där är det ju uppdelat i kategorier om man inte vet applikationsnamn utan bara vad för typ av applikation. Sen kan man enkelt söka efter specifik applikation. Markera och installera. Deps hanteras automatiskt...

Jag ser inga fördelar med CNR och hoppas att Debian håller sig borta från det Smile 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

hoths bild

Jag har inte testat Synaptic/Debian eller Ubuntu så dem kan jag inte uttala mig om.

 

Men jag har testat Red Hat och några tidiga Fedora Core samt nu SUSE/YAST. Inga av de som jag har testat är lämpliga för att sätta i händerna på någon Svensson som bara vill installera applikation X. Det är på tok för många ovidkommande val av paket och beroenden etc. Javisst, jag vet att alla de där paketen behövs. Men varför skall någon Svensson behöva bry sig om det? Där har en applikation som cnr en stor roll att fylla. Det ser lite ut som one-click install i SUSE.

Läs mer på

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mikaeljs bild


Ok, jag vet inget om suse/yast.

CNR låter i alla fall inte enklare än synaptics i mina öron. Smile 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

RPM-hell tillhör 90-talet?

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

Du menar att RPM har samma problem med beroenden som DEB-paket? För inte är det så att du jämför RPM med apt-get/aptitude? DEB har precis samma problem som RPM med beroenden. Det är här yum, smart, yast med flera kommer in i bilden. De tittar på vilka paket ett paket är beroende av för att installera alla beroenden tillsammans med paketet. Precis som apt-get (som för övrigt klarar RPM också) eller aptitude.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Jag vet skillnaden, jag reagerade bara på "Men jag har testat Red Hat och några tidiga Fedora Core samt nu SUSE/YAST. Inga av de som jag har testat är lämpliga för att sätta i händerna på någon Svensson som bara vill installera applikation X. Det är på tok för många ovidkommande val av paket och beroenden". Jag trodde att yum/aptitude/smart osv. fungerade lika bra i dagens läge

---------------------------------------

 

hoths bild

Missförstå mig rätt.

 

YAST fungerar utmärkt, hittar du en applikation så dras alla beroenden med. Inga problem alls, egentligen. Det jag vänder mig emot är att när du skall installera ett program så hittar massvis med annat som inte är direkta program som lib-filer och liknande. Det finns snart sagt oändligt många val. Man blir förvirrad för mindre. Jämför med CNR, där ser du de program som finns att installera och inget annat. För en bredare användarskara så är det mycket bättre. Visst, alla lib-ar och sådant behövs. Men varför slänga det i ansiktet på en användare som inte har en aning om vad det är och inte vill bry sig om det?

 

De andra jag testade var för så länge sedan men fungerade ungefär som YAST, fast sämre. Nu kanske de fungerar mycket bättre än då så jag vill egentligen inte komma med ett omdöme om dem.

 

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Ubuntu har som bekant en förenklad variant av synaptic under "Add/Remove programs" som just bara visar program under ett antal kategorier - finns eller planeras något liknande för openSUSE?

---------------------------------------

 

pluns bild

Cool

CNR är ju en känslig uppfinning som får en del att löpa amok därute..Tyst

I sak så ska då CNR matcha Lägg Till/Ta Bort program dvs Click & run.

Nu finns nästan allting redan i Ubuntus repo, Opera är ett program där

CNR uppfyller ett behov.

En stor fördel med CNR är att en användare enkelt ser vad som är populärt.

Men det är ju emot vad vissa tycker därute hur det ska funka...

.

Vill någon betala för ett program så varsågod.... har själv inget betalprogram just nu installerat...Oskyldig

 

 

hoths bild

UBUNTU 8.04 FÅR STÖD FÖR CLICK'N RUN

Läs mer på
http://linuxworld.idg.se/2.1014/1.157158

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!