Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

IBM uppmanar anställda dumpa Microsoft Office

IBMs CIO har i ett internt memo gått ut till sina anställda med rekommendationen att dumpa Microsoft Office och istället välja öppna varianter.

 

IBM har upptäckt det viktiga i att kunna läsa sina dokument i framtiden. Då är det inte viktig(ast) med betald support eller marknadsandel för Office-paketet. Nej, då är det andra saker som är viktigare. Hur skall man garanterat kunna läsa en fil i framtiden om den är definierad enligt en okänd standard. Man kan inte i räkna med att ha kvar vare sig program eller datorer för att läsa gamla filer. Detta är ett faktum redan i dag. Många filer från 70-talet och senare är oläsliga för att både program, datorer och läsare sedan länge befiner sig i det digitala himmelriket. Eller på det där andra varmare stället för de lite dummare varianterna...

 

Detta har exempelvis drabbat oss för andra, helt orelaterade, datafiler. Vi hade backupat upp på band. Snyggt och i ordning med dubbla kopior och innehållsförteckning på papper. Band och allt låstes in i ett brandsäkert skåp. Kan det bli bättre, eller? Nu gick det några år, ingen behövde läsa filerna, och till sist åkte datorerna inklusive bandstationerna på tippen. Nu fanns ingen möjlighet att läsa banden längre. Det märkte vi inte, förrän ytterligare några år senare när vi verkligen behövde läsa filerna. NU blev det spännande. Dammsug gömorna efter bandare. Hittade en, av rätt sort, fast till annat datorfabrikat. Läserbanden; FEL. Kan inte läsa banden, inte skrivna med tar utan med ett eget proprietärt "mycket bättre" format. GråterSkrikandesGråter Dammsuger internet, hittar en port av programet till vår nya dator! CoolSkrattande Läs banden, läsfel! Läser den andra kopian, läsfel! Spolar alla banden fram och tillbaka och läser dem igen, läsfel! Någon som vet vad som händer med band som ligger still och inte rörs? En gissning, någon? Rätt gissat, de fördärvas med tiden. Magnetismen smittar mellan lagren på bandspolen och gör allt "suddigt". Till sist går de inte att läsa längre.

 

Men, genom att läsa båda kopiona lyckades vi få ut tillräckligt mycket användbar data från banden för att kunna gå vidare. men det satt hårt åt. Sedan bra många år tillbaka, efter en period med backup på CDROM, har vi slutat att dra ut datafiler på slutbackup på band. Allt ligger kvar på diskarna, "tills vidare". Vi har också slutat med att kasta gamla datorer och program. Gamla utvecklingsmiljöer skall kunna återskapas under en period på minst 20år. Inte så lätt med den extremt snabba utveckling vi ser idag. I vissa fall stängs datorerna helt enkelt ner och får sedan stå där, avstängda men inkopplade, i väntan på att de någon gång eventuellt kan komma att behövas igen.

 

Läs mer på

http://opensource.idg.se/2.1014/1.168024

 

----

Linux växer snabbast!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tufftuffs bild

Det där med lagring är ett jätteproblem. Både rent fysiskt och formatmässigt. Magnetband måste färskas årligen, för att hantera detta måste man ha en dyrbar organisation. Alltså inget för mindre företag. Även på disketter och hårddiskar flyter magnetdomänerna ut, så inte heler det är en lösning. CD-r/DVD-r åldras, informationen är borta på kanske 10 år. Nu finns det visst skivor som ska hålla i mer än 100 år, men då krävs en väl kontrollerad miljö. Så att inga svampar/bakterier ger sig på färg/metall skikten. Det där med hålkort var inte så dumt iallafall, enda lilla nackdelen är lagringsdensiteten:-)

 

Ibland har man lite tur. Som min kollega hade med den där uråldriga macen som vägrade starta, där ett antal orginaldokument fanns. Nåja, scsi-disken in i en linuxmaskin, den visade sig fungera precis så länge som behövdes för att rått kopiera alla 40MB, sedan dog den. Loopbackmontera HFS-imagen, och voila, filerna fanns! Problemet var bara att tolka dom, tror det var word 1.0 för mac. Hittade inget i Windows eller Linuxvärlden som läste det. Nåja, vi brände en HFS-CD och stoppade i en pensionerad inte fullt lika gammal mac. Den hade ett filkonverteringsprogram, men tyvärr ville det inte läsa våra filer. Men det visade sig ligga ett annat program på CDn, det var körbart och kunde exportera en .RTF som åtminstånde liknade orginaldokumenten. Puh. Därmed slapp någon ägna månader åt att skriva av pappersdokumenten...

 

Källkod till en del av systemet fanns på hårddisken till ett Intel utvecklingssystem. En nätt 30MB-disk, man bar den ledigt på två man. Eller till och med själv om man inte är för klen. Vi hittade ett pris på den, 30000 sek. Per år för underhåll av disken. 16A-säkring rekommenderas, en 10Amperare ryker när man slår på strömbrytaren. Nåja, det var inga problem att föra över källkoden på 5-1/4-tumsdisketter.

 

Något modernare utvecklingsmijöer arkiverar i form vmware-maskiner. Så vi har rätt kombination av OS-kompilator-bibliotek etc.

 

Kristians bild

Och vad händer när VmWare går i konkurs? Wink

---------------------------------------

 

mikaeljs bild


Då står man där med emacs och undrar vad man skall göra nu... Tongue~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

Med Emacs är du aldrig svarslös:  M-x doctor Smile

---------------------------------------

 

polters bild

Hehe, oväntat att du skulle slå ett slag för emacs kristian. Smile

iaidokas bild

Då får man köra den gamla mjukvaran i en emulerad dator från en annan tillverkare. Och så byggs det på, lager på lager av emulering.  Som ryska dockor av emulatorer. Det blir ascoolt.

 

Test.

Test.

kimjohanssons bild

NÄR???? Vad vet du som inte vi vet? *ringer*  "SÄLJ" *lägger på*

 

Smile

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

hoths bild

Ja, att färska band är inte lätt. Nu är vi inte ett mindre bolag, och vi klarade det inte ändå. Hårdiskarna ingår i stora RAID-system så därför anser jag dem säkra. Borde jag inte göra det? Har stora disksystem någon scrubber-funktion som läser igenom all data och skriver tillbaka om det blir fel? Det är väl detta som räddar data som rörs eller läses på ett disksystem.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

skotkus bild

Det bästa är om alla använder Microsoft format och fortsätter betala mer och mer pengar till dem, för det har ju visat sig tydligt att bakåtkompabilitet fungerar bäst i det dålda. Tänk såhär, det är inte lätt för Microsoft att gömma, smussla och krångla till läsbarheten av format. Det kräver massor av extra arbete att låsa fast världen i ett beroende. Stöd Microsoft genom att köpa deras program (tex vista) och försäkra er på så sätt en framtid utan format krångel. På 3.11 tiden fanns det inga problem väl .. eller ja jo nästan.

hoths bild

Systemet i fråga var ett UNIX system från mitten av 80-talet. Varken tillverkare av dator eller OS finns kvar idag. Men tillverkaren av applikationsprogrammet finns kvar. Även om just denna version sedan länge är nerlagd. Att de fanns kvar som företag var en av orsakerna tioll att det var länt att försöka gräva fram något från banden.

 

Att nu försöka vituallisera detta system är fullständigt omöjligt. Därmot kan det vara meningsfullt för nuvarande Linux-system när dess livstid i hårdvara börjar ta slut.

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

skotkus bild

"Linux-sytem när dess livstid i hårdvara börjar ta slut."

hihi hihi hihi haha haha hoho hoho

hoths bild

Vad skrattar du för? Det har redan hänt! Och det är inget skämt.

 

Eftersom hårdvaran utvecklas så snabbt men de gamla frysta Linux-versionerna ligger kvar å den nivå de skapades så kommer de till sist inte längre att gå att installera på modern hårdvara. Detta är fallet exempelvis med Red Hat Enterprise Linux 3.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Läste ni hela den länkade artikeln?

 

OOXML har fortsatta och ökande(?) problem med att bli godkänd som standard. Många överklagar och är rejält missnöjda med hur standardiseringsprocessen har skötts.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!