Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vådan av att uppgradera. Eller, man kan aldrig vara nog försiktig

Vis av skadan sedan tidigare uppgraderingar har lärt mig att vara försiktig vid uppgradering av system. Men hur försiktig behöver man vara, egentligen? Ja, kanske än mer försiktig än mig, hur det nu kan vara möjligt?

 

Jag satt alltså med ett fungerande openSUSE 10.3 system som jag ville uppdatera till openSUSE 11.0 och här är min lilla rapport från denna övning.

 

Från mitt huvudsystem bränner jag ut en skiva som sedan används i alla följande installationer. Först installeras denna på min laptop som sedan testkörs en tid. Allt fungerar perfekt! Därefter installeras den på ett lånat system som jag installerar för gruen. Det gick lika lätt och bra även det, även om grafiken blev lite långsam. Disken är nu testad och bevisat fungerande mot två helt olika typer av system. Bra, nu vågar jag installera om mitt huvudsystem! Någon som hör katastrofen i fjärran? Det gjorde inte jag...

 

Glad och förtröstansfull till sinnes börjar jag installera om mitt huvudsystem. Allt startar snyggt och prydligt och frågan kommer "Uppdatera?". Javisst, kör på (hej vad det skall gå)! Nu roade jag mig med att titta vad installationen sysslade med. Många utgångna paket var det som skulle tas bort. Nu var katastrofen väldigt nära, och än hade jag inget anat. Då, plötsligt utan förvarning kommer katastrofen:  "Error, kan inte hitta skivan!" Va? Hurdå? Det kunde den ju alldeles nyss? Systemet kraschar och bootar om. End of part 1...

 

Snabbt försöker jag igen, men det blir fel på samma sätt. Näväl, botar upp den från hårddisken. Attans, det gick inte nähä. Eftersom den hade raderat gaammalt skräp... Nå, den gamla köpta originaldisken skall väl kunna återställa systemet åt mig. Tror ni att det fungerar? Rätt gissat, det gör det ... inte. Inte heller den skivan går att läsa. Det är nu jag inser katastrofens fulla omfattning. Den optiska enheten är trasig och kan inte längre läsa skivor korrekt! End of part 2... 

 

Men, vid uppstart från brännskivan kom jag ju rätt långt innan det dök med meddelande att den inte (längre) kunde hitta någon skiva, egentligen repository. Så, ett annat repo skulle kanske fungera? Kopplar upp den bärbara och letar upp en http-källa för nätinstallation. Bootar upp från den (hela) skivan på den (trasiga) spelaren och anger http-källan istället.Det fungerar bra. Sedan hittar den alla mina gamla reposar. Jag vill ju inte bli av med de program som jag har installerat därifrån så dessa sökvägar ändras för att peka ut förmodad plats till de nya källorna. Alltså ändra 10.3 till 11.0 och aktivera dem. Uppdatera? Javisst! Summeringen blev ca. 6GB och 1800 paket att uppdatera. End of part 3...

 

Cirka 5 timmar senare, sitter jag nu här igen med ett fungerande system. Nu med openSUSE11 och mycket nytt godis att testa, som KDE4 och aannat. Natti natti Sverige, var ni än nu är...

 

Note to self:

Beställ ny DVD-brännare snarast...

 

----

Linux växer snabbast!