Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Stackars Microsoft, halvårsskifte 2008

Denna blogg är en kommentar och uppdatering på min blogg Stackars Microsoft från årskiftet 2007/2008.

Vista fortsätter att ta sin procentenhet per månad av marknaden, som den har gjort linjärt sedan introduktionen. Men trots detta så tappar Microsoft långsamt i sin totala marknadsandel. Istället är det Linux och Mac som växer och tar marknadandelar. Linux har nått 1% marknadsandel under perioden vilket är uppmuntrande.

Efter mycken väntan släpptes till sist Asus Eee PC på den svenska marknaden. Den verkar ha tagits väl emot även här och nu kan man se reklam för den i IT-ladorna reklambrev. Så erbjuder till exempel Expert nu datorn för 2499:- och nu väntar vi bara på störtfloden av de andra modellerna och från alla andra tillverkare. Rolig utveckling detta! Men, nästan roligast ändå är denna artikel "Hemmafruar väljer Linux - nördar Windows XP". Vissa kommer att sätta kaffet, f'låt Colan i vrångstrupen, men det är ändå en viktig markering. Varför är hemmafruarna så viktiga för Linux? Av i huvudsak två anledningar; de är fler än nördarna och de betalar för Linux. Mycket viktigt, båda delarna. Så fortsätt efterfråga Linux, det vinner vi alla på! Här finns för övrigt en samlingssida om Linux-migreringar.

Efter DELLs lite halvhjärtade(?) startförsök med att sälja förinstallerad Linux så breddar de nu sitt utbud. Blir dessa lättare att komma över så kommer det att göra mycket för försäljningen. Och nej, jag glömde inte den svenska försäljaren Ubox. Jag tog inte upp dem eftersom det var ett mycket litet företag och dess påverkan på marknaden än mindre. Tyvärr får man väl säga att jag hade rätt här. Nu är de borta från nätet och har sannolikt gått i konkurs. Storlek och uthållighet är viktigt. Därför är DELLs inhopp viktigt. Nu, i och med att Asus med sin Eee PC visat att det går att sälja förinstalelrade Linuc PC till konsumenter så dyker det upp allt fler Linux-datorer i handeln. Snöbollen har kommit i rullning utför backen och börjar få upp farten!

Som av en händelse så kan denna veckas Kadavro spegla vår framtid...

Tack till

 • kadavro som ritade bilden. Bloggen och bilden råkade
  publiceras nästan exakt samtidigt, men har ingen annan egentlig
  koppling. En lycklig slump bara. Eller möjligen tankeläsning...
 • marcus som fixade länkningen.

 

 

 

 

 

 

---

Linux växer snabbast

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Tankeläsning? Nja, jag petade den här i Julas och när jag nu tar det lugnt ett par veckor tänkte jag ge den en ny chans.

Orsaken till att den petades var att jag i samma veva färdigställde SouthPole-bilden där ett antal kända spouthpark-figurer fick leva pingvinliv... Den blev ju för bra för att låta väntas på. Och sedan fanns det ju ingen större anledning att visa bilden för det kom hela tiden nya saker att kommentera.

Men det är underbart när tillfälligheter sammanfaller så här Smile

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

Lasps bild

Jag hoppas att vi till Jul ser fram emot att kunna hissa en annna stjärna än den nuvarande som OSár

http://www.idg.se/2.1085/1.173296

Vilken skön höst det kan bli säger Lasp

jonasbjorks bild

Jag såg nyligen filmen Kung Fu Panda med mina barn på bio och minns vad mästaren sa i filmen: "inget sker av en slump". Fundera lite på den du Wink

 

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hoths bild

Det är väl det jag räknar med... Wink

I en annan blogg noterar vi att Linux fått ett stort genomslag i Storbritannien med 2.8% av försäljning av nya datorer.Härliga tider, strålande tider!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

EXTRA: IBM,Novell,Ubuntu och Red Hat utmanar Microsoft

I vad som IBM beskriver som "för första gången" kommer nu alla stora
Linuxdistributioner, tillsammans med IBM att möta Microsoft på dess
hemmaplan - skrivbordet. En miljard enheter står på spel.

Läs mer på

http://opensource.idg.se/2.1014/1.173266

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Det där med hemmafruarna gillar jag skarpt. Har läst det förut, och jag tycker det är ett viktigt argument i debatterna. Jag brukar peka på vad jag kallar Windows-indoktrinering när folk säger att Windows är mycket mer användarvänligt än Linux. Jag vet förstås inte att det är ett faktum, men många gånger tycker jag man ser tendenser på att det är det som ligger till grund för somligas uttalanden.

Fast för att vara rättvis är det väldigt orättvist att jämföra Eee med Linux och Eee med XP. Hade det varit en specialversion av XP (XP Embedded) med annat utseende så kanske det mycket väl sett annorlunda ut. Men det är ju fördelen med Linux, du kan göra vad du vill med det, typ Smile Är nog lite jobbigare att få Microsoft att utveckla en ny Windows-version för varje liten notebook.

Kristians bild

Särskilt värdelöst är det att köra Windows på en pryl med annan typ av processor än x86 (förutsatt att Microsoft portar sitt operativsystem). Allt som är Windows styrka, kommersiella program och kommersiella drivrutiner finns då inte längre. Än så länge är det mesta x86-baserat men tiden kommer för mer strömsnåla processorer och andra typer av bärbara enheter Smile Då har öppen källkod (som går att kompilera för valfri arkitektur) en fjäder i hatten

---------------------------------------

 

FoHs bild

Vadå? 5 minuter för att få fram Start-menyn är väl klart godkänt? Tungan ute
http://techworld.idg.se/2.2524/1.173278

hoths bild

Microsoft medger hot från öppen källkod

I sin årliga rapport synliggör Microsoft det faktum att företaget är hotat av öppen källkod - både i serverrummet, i datormolnet och på skrivbordet.

 

Läs mer på

http://www.datormagazin.se/nyheter/article302912.ece

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Linux upprepar Windows saga

Niklas Anderson på Techworld bloggar om hur Windows fick sitt genomslag och hur Linux kan komma att kopiera dess genomslag.

 

"Och det där med 93 procent av marknaden - det är idag det - imorgon ser det garanterat annorlunda ut."

 

Läs mer på

http://blogg.idg.se/openforce/entry.jsp?messid=4790

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

20XX SLÅR LINUX IGENOM

Linux på skrivbordet redan det här året (också)

Fler än mig har genom åren påståt att NU slår Linux igenom på skrivbordet. Jag påstod det 2007, och hävdar fortfarande att grunden lades då... Wink Andra har sedan i alla fall 2003 påstått det. Torvalds själv påstod det 2004. NU (hört det förut) verkar det som om det verkligen är på gång. Mycket tack vare Asus Eee PC.

Läs mer på

http://opensource.idg.se/2.1014/1.173419

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Pettmans bild

Bara jag som tycker att det är befängt att tro att GNU/Linux kommer ta över skrivbordsmarknaden på bara ett år. Möjligen att det kan gå på 10 år. Vi kanske borde utropa 2010-talet till pingvinens och gnuns årtionde istället för att hävda att varje år blir året då ms välter ner i avgrunden.
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

hoths bild

Det beror på vad man menar med "ta över".

Menar man att

 1. samtliga datorer skall ha Linux som OS under året
 2. en stor andel av de nyinstallerade datorer skall ha Linux som OS

Självklart är 1. omöjlig att uppnå under 1 år. Däremot kan 2. uppnås. och det är nog denna senare tolkning som alla vi optimister gör.

Under en tid av 10år kan sedan Linux kanske bli det dominerande OSet.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Nä, du har nog rätt. "Ta över" antyder väl majoritet, och det lär ju inte hända på bra många år. Men jag tror att utvecklingen kan gå väldigt fort, att Linux kan ta åtskilliga procent rätt snabbt. Sen kan man ju fråga sig om inte Linux tar över på subnotebook-marknaden åtminstone.

hoths bild

Slår man upp analysen för augusti 2008 och tittar på de senaste treenderna så ser man följande mycket intressanta resultat

 • Vista har nått 19% sedan lanseringen, MINDRE än 1%-enhet/månad!
 • Notera elakt knä i kurvan för juni/juli 2008.
  • Motsvarande knä fanns inte för 2007!
 • Jämfört med XPs andel vid motsvarande tid så är Vista bara hälften så stor
 • Linux når rekordstora 1.2%, legat stabilt över 1% i fyra månader
 • Microsofts TOTALA marknadsandel minskar minimalt, per månad. Men, från mars till augusti så har de tappat en(1) hel %-andel!

Mycket spännande och en stark 20%-ig ökning av Linux under det senaste 4 månaderna. Sedan december 2007 är ökningen hela 31%, inget annat OS växer så snabbt!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!