Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Smart

"SMART: Device /dev/sda will fail soon."

Ungefär så stod det på ett meddelande på min stationära dator och sedan stängde jag snabbt av den...

Nu verkar vara en bra tid att skaffa den där 1TB disken jag har sucktat så länge efter... {#emotions_dlg.innocent}

---

Linux växer snabbast

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Ja det låter som om det är dags för en ny hårddisk, och om du skaffar den i tid så kommer du nog åt din information du har på hårddisken (för backup brukar det slarvas med privat).

Charlies bild

Är inte S.M.A.R.T helt underbart? När den kan berätta för dig att "snart smäller det". Härligt, eller hur? Istället för att du en dag skulle sitta där med död disk. Unna dig den där disken. Ta två förresten, så kan du spegla allt data i framtiden! Wink

hoths bild

Jo, det känns ganska bra att få reda på det innan fullbordat faktum. Det har jag råkat ut för tidigar genom åren, och det var ju inte roligt.

Nu tror jag det är systemdisken som håller på atty vandra hädan. Den är avsiktigen inte backupad eftersom den lätt kan återinstalleras. Däremot så är /root backupad och /home som ligger på en egen disk. Nu blir det väl till att rotera runt vad som ligger på de olika diskarna. Flytta /home till den nya disken och flytta systemet till befintlig /home samt pensionera den trasiga. Går det inte att flytta systemet så är det bara att installera om, det finns ingen omistlig konfiguration eller mjukvara på den disken.

Spegling, ja. Jag kan få in två SATA diskar i maskinen. Blir för övrigt mina första SATA diskar. Kablagen blir så mycket smidigare än den innerligt hatade flatkabeln på en PATA disk. Nu tänkte jag nog i första hand inte ha två interna SATA diskar utan istället ansluta en extern E-SATA disk. Jag har gått och tittat på sådana diskar (de innehöll även en USB-anslutning, för att kunna läsas från system som inte har ESATA) en tid men inte kunnat motivera inköpet av en eftersom mina interna diskar var så små att all backup fortfarande fick plats på min externa 320GB USB-disk. Men, nu så... {#emotions_dlg.laughing}

Tanken var att ha två externa backupdiskar, varav en skulle förvaras på annan plats som skydd mot brand, stöld eller annan katastrof. Nu har jag inte kommit dit än men det kan väl snart hända.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Spegling, igen.

Jo, det slog mig plötsligt att om jag har en extern ESATA-disk så borde man kunna ha den som en spegel av den interna, lika lätt som om den satt internt, eller hur? Med befintlig lösning, och tänkt framtida, så skulle jag ha använt rsync för att dra över data. Det känns ju inte helt rätt längre.

En bättre lösning vore ju med ESATA-disken som en spegel och fortsätta använda den externa USB-disken med rsync och nu dessutom kunna ta bort den från systemet för att säkerhetslagra data på annan plats. Än får ju data plats på den 'lilla' disken och när den inte gör det längre så kanske man då skulle investera i en spegeldisk till, Då kan man ju periodiskt byta spegeldiskarna mellan "aktivt" och "säkerhetslagrat" läge. Finns det något speciellt problem med en tänkt lösning likt denna? Annat än att spegeldiskarna måste bytas på ett nerstängt system?

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Apropå SMART. Vad finns det för program och dylikt som håller koll på sådant i Linux? Fungerar det per automatik eller behöver man installera någon daemon eller nåt?

hoths bild

Något fungerade per automatik i alla fall för meddelandet kom upp när jag var inloggad så jag antar att det var någon daemon som inte var utdriven ur systemet som hade koll på disken...

Kommer inte ihåg att jag installerat något speciellt, men vem kan komma ihåg allt vad man installerar.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

danjeels bild

Beror ju såklart på vilken dist man har..

Du behöver:

1. S.M.A.R.T aktiverat i bios

2. smartd servicen.

FoHs bild

I Ubuntu hette paketet smartmontools. Fanns även ett paket som heter smart-notifier, kan ju vara användbart också.

Bläddrade lite i en LinuxFormat-tidning jag köpte för ett tag sedan, och lustigt nog fanns det ett SMART-program omskrivet i den. GSmartControl tror jag det hette. Har inte läst artikeln än, men jag har ett vagt minne att jag kikat på det programmet tidigare.

kattassens bild

Hittade en ganska komplett jämförelse mellan olika "smart tools".

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_S.M.A.R.T._tools

FoHs bild

Bra lista. Fanns ju inte jättemycket alternativ till Linux. Jag antar att de flesta kör med smartmontools, fast det vore ju trevligt med den där beräknade hållbarheten som det andra Linux-verktyget hade. Hur som helst, det där GSMARTControl som jag läste om är tydligen en framände för smartmontools, vilket ju alltid är trevligt att ha. Läste även på smartmontools hemsida att det inte spelade någon roll huruvida SMART var satt till Enable eller Disable i BIOS, det hade bara att göra med huruvida BIOS skulle utföra ett SMART-test vid uppstarten.

mindlights bild

Heh... inte för att göra dig deppig men det är just i startögonblicket som de flesta diskarna går sönder.

Bl a är det fel som tröghet i motorn ( = större startström och tid innan disken nått optimal hastighet och som mäts av S.M.A.R.T för att göra analysen) och sådant som får disken att smälla just i starten.. så... in med ny disk fort... du vet inte hur många uppstarter du har Laughing out loud

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hoths bild

Jag har inte startat datorn sedan jag stängde av den efter att ha upptäckt meddelandet från smart. Just för att spara kvarvarande upptid. Ny disk är beställd, det blev en sådan här http://www.dustinhome.se/pd_5010189737.aspx

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Disken har kommit och tryckts in i datorn. Det höll på att gå åt skogen direkt.

Diskarna monterades via dess enhetsnamn vilket normalt fungera bra, men kanske inte rekomenderas av skäl som jag kommer till. Eftersom systemet startade som det skulle trodde jag allt var frid och fröjd. Fast när jag skulle kopiera över, egentligen användes rsync, så kunde jag inte hitta /home eller rättare sagt, den var tom! INTE bra, men systemet såg ut att vara korrekt monterat fast inget kändes igen när jag surfade runt i systemet.

Fast först så skulle jag fräscha upp min backup så jag startade backupskriptet.

Den nya disken kunde jag först inte hitta. Sedan så hittade jag den. Det var då jag förstod varför det såg så konstigt ut. Den nya disken gick in och lade sig som /dev/sda och alla de andra diskarna sköts uppåt i alfabetet. Inte konstigt det blev förvirrat!

Det är nu jag gör den hemska upptäckten, backupen är tom! Eftersom alla sökvägar var fel och tomma så blev backupen likaden. Ingen bra dag. Stäng ner systemet, ryck bort sladden från den nya disken. Starta och kör backupen, nu kopieras mänga filer. Några timmar senare var det klart. Backupen återställd och allt börjar kännas lungnare igen. Puh.

Nu ställde jag istället in så att så att allt monteras via labels. Nu spelar det ingen roll vilket enhet eller partition som ett filsystem råkar ligga på. Den kan alltid monteras korrekt.

Nu pågår kopieringen till den nya disken och allt fungerar väl, så här långt. Försiktigt, ett steg i taget, kommer systemet att migreras till att använda den nya disken och den trasiga försvinner.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Been there... done that.... så näår Ubuntu började stödja UUID vid installation nyfiknade jag till och kollade upp hur det funkade.

Nu monteras allt med UUID istf /dev/sdx... så slipper man att fel diskar montera på fel ställe Smile

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

fredentofts bild

--delete på rsync kan väl knappast räknas som backup?

Eller har jag missupfattat nåt?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

hoths bild

Inte det bästa, nej. Men bra nog för att ha en spegel av innehållet man vill backupa och om man kör det när man själv vill och inte automatiskt. Fungerar bäst om man vet vad man gör, ähum...

Vill man köra det automatiskt och kunna återskapa arkivet vid givna tidpunkter så skall man överväga en annan lösning.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Då kör man.... rsync! Smile

 

Från man Rsync :

-b, --backup        make backups (see --suffix & --backup-dir)
--backup-dir=DIR make backups into hierarchy based in DIR
--suffix=SUFFIX backup suffix (default ~ w/o --backup-dir)

Med backup och delete så flyttas alla ändrade och raderade filer till angiven backupkatalog. Om du sedan skapat en mapp med datum och tidpunkt och lägger backupen där får du en lite omvänd, men väl fungerande, "fattigmans-snapshot".

Det är ju så man blir varm i hela kroppen. Det enda jag inte fått att funka med rsync är paramuttern --make-coffe ... Men det kanske är något för Emacs?

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hoths bild

Där ser man, det fanns så mycket olika backuplösningar att jag blev glad när jag hittade något så enkelt som rsync. Nu har jag inte lagt jättemycket tid att optimera hur det skall fungera utan nöjt mig med en enkel variant. Den kan förbättras.

Jag hade lite tankar om hur man skulle göra ett backupsystem för dagligt bruk baserat på rsync och hårda länkar samtidigt som backupens storlek minimerades. Den gick ut på att man körde rsync till dagliga kataloger men att alla filer i katalogerna var hårdlänkade till varandra, om de var identiska. Detta skulle minimera kopiering av file och ge snabbare och mindre backupstorlek. De flesta filer är ju ändå identiska från backup till backup. Utgångna beckuper kan sedan raderas utan problem för framtida backuper eftersom varje backup är fullständig. Men, jag vet inte. Sökert har någon redan hittat på detta, det brukar vara så med mina goda ideer... Wink

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

app app app! Inte uppfinna hjulet nu... Det är okej för folk på mörka sidan att göra det... men vi Jediriddare har lösningen i vår arbetsmetodik.

 

snapback2 någon? Smile

Finns ett otal script som hårdlinkar och rsyncar för att göra backup på det sättet du beskriver Smile

 

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hoths bild

Ja, jag visste väl det. Varför skulle jag komma på den där listiga ideen som ingen annan har kommit på förut redan. Flera gånger om dessutom? Skall kolla på detta, som tur är så är jag ingen programmerare så ideen har inte kommit längre än till just idee stadiet.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Hittade "Back in time" i programarkiven för SUSE. Skall testa den och se vad den hittar på. Den skall kunna köra dagliga snapshots på valda kataloger utan att slösa med utrymme, enligt uppgift.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Charlies bild

Fråga; Är det suse 11 vi pratar om? För alla "moderna" distar monterar väl på UUID? Eller är jag fel ute? När min Debian 4 började tappa diskar var det just det du beskriver som hade hänt.. men innan man kom på det!! Sen ställde jag in att allt skulle gå via UUID och det hände inte igen.

hoths bild

Ja, det är Suse 11 vi pratar om. Det är möjligt att den använder UUID (eller något helt annat) för att montera diskarna, jag har ibland sett disknamn som är otroligt länga och komplicerade. Men i /etc/fstab så var det bara enhetsnamnen som var specificerade. Jag avbröt också en uppdatering till SUSE 11.1 när instalaltionen klagade på diskarnas benämning och sa något i stil med att dess namn inte var beständiga. Det tror jag livligt på efter min upplevelse med att stoppa på en ny disk! Att stoppa in den nya disken som första disk tycker jag var... illistigt. Nu har jag ändrat till att allt monteras via labels, då spelar det ingen roll var disken råkar hamna. Det enda som jag eventuellt kommer att få problem med till slut är placeringen av MBR, så att systemet bootas korrekt när den felande disken är borta.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Charlies bild

Man borde ha en MBR-klon på varje disk! Smile

hoths bild

Bra idée, det skall jag göra!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Blir inte riktigt klok på det här med disknamnen. I opensuse 11 så sköts den ny installerade disken in som /dev/sda och lade sig då före alla andra. Nu, i opensuse 11.1 så har den flyttat på sig och ligger nu som /dev/sdc och ordningen är så att säga återställd. Märkligt det här.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Charlies bild

Ordningen är ALLTID märklig. Jag hade samma mystiska problem i Debian 4.

I Ubuntu server 9.04 (nu är jag inne på backupservern jag mekat med på sistone) hade en av de monterade 200gb-diskarna gott om fel på sig. Maskinen satte den i read-only (för att jag sagt att den ska göra det vid fel) och jag insåg att det bara var att kasta den.

Jag plockade ur den (fysiskt) och plötsligt försvann /dev/sdb (som den hette innan). Men de andra fortsatte ha sina platser (dev/sdc och dev/sdd). Sen när jag hittat en ersättare på lagret (garaget/källaren/skrotlådan) och monterat den så blev den dev/sdb. Det verkade ha att göra med vilken plats på kabeln (master/slave) disken hade.

FoHs bild

Ja, alltså, har man vanliga IDE-kablar så tror jag att systemet följer det hela väldigt enkelt. Master på IDE-kanal 1 är helt enkelt sda, slave på samma kanal heter sdb, master på kanal 2 blir sdc osv. Men numera har man ju kanske SATA-diskar, det kan ju tänkas att de följs åt i vilken SATA-port de ligger. Men om man har en dator med blandade SATA- och IDE-diskar då? Smile Det kanske finns något system där också, eller så beror det helt enkelt på hur bios prioriterar de olika teknikerna.

hoths bild

Jag har blandade diskar i systemet. Två IDE på samma kabel som master/slave och en SATA-disk samt en SATA DVD brännar/spelare.

 1. Ny (SATA) disk installeras => lägger sig först, före de två IDE-diskarna
 2. Installarar om systemet på en IDE-disk => denna hamnar först och SATA disken som tredje disk
 3. Skall installera om Linux Mint på den andra IDE_disken => den lägger sig först, för den andra IDE-disken och SATA disken! 

Kan nämnas att den sista ominstallationen vågade jag mig inte på. VÄLDIGT märkligt detta!

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Talar du om för din uppstartshanterare vilket hårddisk som du vill ha som första disk, eller gör installationen det?

Har du flera diskar som du använder till olika distar så kanske du inte bör skriva till MBR på alla diskar utan bara på en.

hoths bild

Installationerna gjorde allt på egen hand utan att tillfråga mig. Jag såg i efterhand vad de hade gjort. Möjligt att man kan ställa om som man vill, men det har jag inte upptäckt.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Charlies bild

När jag har kört blandat så har det alltid blivit så att sata hamnar först. Oavsett om dom finns under installation eller tillkommer senare. Och även om jag kört systemet från en IDE-disk, som du skriver ovan. Märkligt!

FoHs bild

Jag har för mig att min gamla dator som hade både IDE och SATA hade några inställningar i BIOS relaterat till sådant här. Man kunde åtminstone välja om man ville att SATA-diskarna skulle gå som IDE-diskar tror jag. Vet inte riktigt. Ett tips är ju att kolla i BIOS utifall det finns några intressanta alternativ där. Man vill ju gärna ha ett system som beter sig likadant vid varje omstart Smile

Charlies bild

Javisst vill man det. För mig löste jag det genom att hänvisa booten till ett partitionsID, och i övrigt fick jag ta smällen. Nu är maskinen död och jag slipper tänka mer på det. =)

hoths bild

Utbyggnad av disksystemet fortsätter. Har nu anskaffat en till identisk disk med ovan samt ett externt kabinet. Den är tänkt som en spegel av den interna disken (RAID) men börjar just nu som en rsync-ad disk eftersom jag inte riktigt har tid just nu att sätt mig in i hur det måste kopplas in för att fungera som tänkt.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Oooh, va snabb disken var! Mycket snabbare än USB-disken! Nu är ju en extern ESATA-disk lika snabb som en intern SATA-disk, så det är ju inte helt förvånande.

Hittade dessa produkter, som jag inte sett tidigare, vilka kan användas som snabba diskar. Lär mer här http://www.dustinhome.se/lp_6241_6976.aspx

Tänk root-system på dessa diskar, eller olika live-stickor eller annat kul? Så dyra var de ju inte heller och de blir säkert billigare. Saknar man ESATA-port på moderkortet så kan man köpa instickskort så får man dessa, se exempel här http://www.dustinhome.se/productlist.aspx?lgroup=6260&dgroup=8557

 

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Vad är 700 kronor mot en förlorad fotosamling? Sluta snåla, få tummen ur och spring till affärn - numera har de till och med hårddiskar i större matvarukedjor Wink

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

marremuss bild

Smart är helt underbart!

Det är med default i SUSE. Det har räddat mig flera gånger.

 

MM

 

 

 

Ora et Labora

 

Ora et Labora