Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vikten av konkurens och standard på alla plan

Konkurrens och standard ger dig en snabb utveckling och rimliga priser på produkterna. Det kan låta självklart men så är det inte alltid ordnat.

I databranschens barnålder på tidigt 80-tal så fanns det en stark konkurrens av många olika tillverkare och olika datorer. Det fanns ingen standard för vad en "dator" var eller någon form av programvarukompatibilitet mellan datorer. Ofta gick det inte att utväxla ens data mellan datorer av olika fabrikat. Det fanns konkurens men ingen standard. Utvecklingen var tveksam och prisvärt var det väl inte heller.

Så småningom så hände Microsoft Windows och nu tog utvecklingen fart på allvar. Det fanns nu en standard för vad en dator var och ett gemensamt OS att köra. En stor flora av program för OSet utvecklades och alla andra tillverkare av datorer som inte var kompatibla med Windows slogs ut. Nu fanns en standard för vad en "dator" var och utveckling av mjukvara och hårdvara inom standarden blomstrade. Priset var ett defaktomonpol i form av Windows men det fungerade ändå som enstandard. Vid denna tid var Windows det bästa som hade hänt datoranvändarna. Det fanns konkurrens och en standard.

Vägen utför med Windows som standard startade i och med skapandet av Microsoft Office. Office vann marknaden och konkurrensen minskade. Resultatet av detta blev en ökad kostnad för officepaket i och med den minskande konkurensen. Utbytandet av data försvåras också med office-filer bara med säkerhet kan öppnas och sparas på en enda datortyp och program. Ibland är formaten inte ens kompatibla med sig själv mellan versioner. Nu förtvinar både konkurrens och standard.

I och med open document format (ODF) så finns för första gången ett standardiserat format som fungerar på alla tänkbara hårdvaruplatformar. Här öppnar sig äntligen en Standard.

När det nu finns en Standard så kan flera program utvecklas mot denna. Det kan vara program som openoffice. org, Koffice eller för den delen även Microsoft Office. I och med detta så öppnas möjligheten för konkurrens på lika vilkor mellan olika tillverkare av Office-paket.

Som synes så är Standard viktigt för att Konkurrens skall kunna uppstå och fungera på lika grunder. Men konkurrens och standard så får användarna goda produkter till rimliga priser.

 

Länktips

http://opensource.idg.se/2.1014/1.265147/snart-kan-windows-och-linux-tav...