Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Spelbranschen på väg mot macrevolution

Nu händer det! Windows håller på att förlora sitt närmast självklara monopol för spel. Nu släpps nya och moderna spel även för mac. Det är inget mindre än en sensation! Mac har äntligen blivit stor nog för att inte kunna negligeras. Det skedde vid en marknadsandel strax över 5% och hela nyheten kan du läsa nedan:

http://www.idg.se/2.1085/1.307925/spelbranschen-pa-vag-mot-macrevolution

Vartför en nyhet om Mac i ett Linux-forum? Hur kan det ha betydelse för Linux? Jo, det är ett tecken på att det befintliga monopolet bryts upp. I ettmonopol så kan inte Linux komma in och konkurera. Men, när man väl börjat göra spel för Windows och Mac så har man måst bryta tvingande kopplingar till Windows. Det innebär också att det är lättare att släppa spelen även för Linux! DET är det som är den upphetsande nyheten i denna artikel! Äntligen!

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jontes bild

Kanske det, lika förvånande är det att läsa:

http://www.idg.se/2.1085/1.308447/songbird-dumpar-linux-prioriterar-wind...

Där aktiva antalet Linux användare var 0.1% fler(10.9%) än Mac-användare och ändå så tas beslutet. Själv har jag inte en aning om songbird är något att ha eller ej.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

cryingfreemans bild

Tycker också att det verkar väldigt lovande. Steam är ju en rätt så dominerande plattform och om de tänker porta den till OpenGL så är ju steget över till Linux kanske inte så stort. Åtminstone inte om man jämför med att porta det från Direct3D. Jag har i och för sig ingen större kunskap inom 3D-området och vad skillnaden är mellan D3D och OpenGL. :Smile

Jag har börjat pilla lite med pyGame och via det programmera lite OpenGL, men det lär väl inte bli något spel producerat än på ett tag...

_______________________________________

linuxnyheter.se

fredentofts bild

Om det nu är spelare man vill ha så är det väl viktigare att lägga krut på att porta/utveckla spel. Det gör ju ingen lycklig av att ha en distributionsplattform som funkar på linux om inte spelen som distribueras gör det.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Upptäckte nyligen att Google slutat tillhandahålla uppdaterade versioner av Picasa för Linux (Wine-anpassade versioner). Och i veckan kunde man läsa om Songbird som också överger Linux. Kan hoppas att Valve faktiskt släpper en Linux-version, just nu känns det som det behövs Sad

leochingkwakes bild

Google har ju version 3 i beta stadie så man undrar ju var du läst det någonstans. Jag har inte sett nåt som tyder på att Linuxversionen är på väg bort. Mest troligt skulle vara att dom går bort från wine till en riktig linuxversion...

tomasuus bild

leochingkwakes bild

Jag pratade om Picasa...

tomasuus bild

Okej det är jag som är lite seg idag och inte riktigt kopplade!

Kan bero på att jag bara sitter och slöläser.Får till mig ungefär hälften av det som skrivs. Ögona stängs lite för ofta Smile

mcnilss bild

Testade en sk linux version av picasa 3 beta. Den bygger på wine.

FoHs bild

 När jag var hemma hos päronen nyligen så blev jag lite förvånad av att hitta en massa nya funktioner i Picasa som inte jag hade. Windows-versionen är uppe i 3.6 nu... Så den letade jag efter till Linux nu när jag uppgraderat till Ubuntu 10.04, men hittade den inte. Enligt Wikipedia så kom beslutet i och med släppet av 3.5 (som säkert var versionen efter 3.0 ) och källan är denna: http://www.informationweek.com/news/internet/google/showArticle.jhtml?articleID=220100440

Tycker det varit förvånandsvärt tyst om det faktiskt.

leochingkwakes bild

Jo, jag hittade inget i googles picasa blogg eller nån annanstans. Tror fortfarande att dom kommer fortsätta med satsningen på Linux, bara att den ligger efter. Google visar ju inte på nåt sätt att dom är anti-linux och dessutom verkar dom tycka att wine är ett fantastiskt verktyg. Artikeln du länkar till nämner att versioner kommit för windows och mac men nämner varken eller för Linux.

Jag tror och hoppas att vi får se fortsatta versioner för picasa linux och andra program från google.

FoHs bild

"Although Google released Picasa 3.0 for Linux, a company spokesperson said that version 3.5 is only being released for Mac and Windows due to low adoption of Picasa 3.0 among Linux users."

Frågan är hur långt efter man kan halka innan satsningen inte längre kan kallas en satsning Smile Nu är det åtminstone två versionshopp och en betastatus emellan Linux- och Win/Mac-versionerna. Känns lite mycket tycker jag.

leochingkwakes bild

Ok, då är det ju i alla fall inte så att google inte har nåt intresse att fortsätta utan att för få använder programmet. Det är ju förståerligt på sitt sätt, även om kanske wineidén gjort att saker gått åt fel håll. En riktig linuxversion och saker kanske börjar röra på sig. Wine i all ära men den förstör nog lika mycket som den hjälper. Wine verkar göra att vissa utvecklare gör det enkelt för sig själva utan att egentligen tänka på vilka effekter det har både för användare och programmets framtid för just linux.

Please give me native stuff, not half-ass whimp stuff because your lazy and/or have a tight grip on your piggie bank...

FoHs bild

Precis. Jag tror definitivt att Picasa hade kunnat slagits mot de andra fotohanterarna om den hade varit native, precis som Chome. Inte för att den funktionsmässigt var dålig på något vis, den såg bara lite konstig ut. Sen är väl konkurrensen lite hårdare på Linux kanske.

leochingkwakes bild

Kan ju inte påstå att Linux har nåt program som påminner om Picasa fullt ut. Närmast skulle väl F-Spot vara om man räknar bort Picasa Webbalbum. F-Spot är ett bra program för att ha koll på sina bilder men jag använder hellre Picasa då jag enkelt kan skicka upp mina bilder på nätet om jag vill och bestämma vilka som får tillgång. Den funktionen har jag inte sett i F-spot.

En idé skulle ju vara om F-spot fick stöd för Picasa Webalbum...

FoHs bild

Det är väl ett öppet API, så chansen finns säkert. Vet att andra implementerat det iaf. Men man ska nog inte underskatta fördelen med att ha en native klient, tror en del väljer bort Picasa trots fler funktioner på grund av det. Kanske bättre stöd för Conduit och sådant, bättre integrering med skrivbordsmiljön.

atas bild

Vad är det speciella med Picasa framför DigiKam och liknande programvaror?

FoHs bild

Några "speciella" saker:

  • Det är inte beroende av Qt
  • Det bör ha felfri integration med PicasaWeb (noterade att senaste uppdateringen av kipi-plugins hade ett flertal buggfixar relaterat till det)
  • Ansiktsigenkänning (nytt i 3.6)

Punkt 1 och 2 kan väl anses vara en bonus beroende på hur man använder det. Själv använder jag WebAlbums rätt mycket så det är naturligtvis en fördel att man har att göra med en Google-produkt. Fram tills nu så var det en likvärdig fotohanterare på Linux och Windows, och eftersom resten av familjen använder den är det lättare att hjälpa till. Sen tycker jag i övrigt att den hade helt klockren fotohantering och upplägg, det var enkelt att organisera. Bra inbyggd mapphantering, taggning osv. Det gick att enkelt göra foto-CDs mm.

Jag har helt enkelt inte hittat något att anmärka på, varken i avsaknad i funktioner eller hur de existerande funktionerna fungerat. Jag kommer nog fortsätta använda 3.0beta, men det var synd på ansiktsigenkänningen för den var rätt imponerande tyckte jag (och det känns som en osannolik funktion att leta sig in hos andra fotohanterare, fanns ju tydligen en del patent på det). Iofs skulle jag kunna installera den i en virtuell XP-maskin och dela ut Pictures-mappen Tongue

FoHs bild

Nu är det bekräftat att det åtminstone finns en Linux-klient för Steam under utveckling. Det verkar troligt att Steam så småningom kommer till Linux, även om man inte kan vara helt säker (vem vet om de har några stora problem att ta sig över): http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODE3Mw

fredentofts bild

Du missar det viktiga i nyheten, att source-motorn också är på G. För som jag sagt en bit upp, vad har vi för nytta av en distributionsplattform (steam) utan spelen?

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Just av den anledning du nämner så brukar jag bara säga Steam, som samlingsnamn. Det är ju det folk ser och känner till, anser jag. Om jag förstått nyheten rätt så är det ju bara Steam-filer de tittat på. Att Source är på G bygger de ju på samma slutsats som dig, dvs att Steam inte vore till nytta utan den.

hoths bild

Tänk, jag trodde inte jag skulle bli sannspådd så snart

http://opensource.idg.se/2.1014/1.313254/spel-pa-linux-infor-stort-genom...

Spännande, även om jag inte (längre) är en hängiven spelare på någon platform.

----
Linux växer snabbast!