Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Pågående trender, utveckling av marknadsandelar för olika OS

Detta är en liten genomgång av trender som man kan se angående utveckling av marknadsandelear för några populära OS.

Det man tvingas konstatera först är ju att Windows, föga överaskande fortfarande är överlägset störst med strax över 90% marknadsandel med Mac som nummer två på ca. 5% och sedan några med än mindre andelar vilket framgår av denna sida. Det kan ju verka deprimerande, men det finns mer hemligheter dolt under ytan som gör bilden något ljusare!

Tittar man på trenden så ser man att Windows fortfarande stadigt tappart ca. 1.5% andel per år. Nu visar inte denna bild mer än två år tillbaka men genom att ha bevakat sidan i flera år så kan jag säga att trenden har pågått i minst 5år!

 Ur tabell och diagram så kan man utläsa att windows kommer att falla under den magiska 90% gränsen redan under januari detta år eller allra senast under första kvartalet. Det ör första gången i mannaminne som Windows inte har en större marknasdsandel än så!

Man ser också att Mac tycks ha fastnat runt 5% och Linux runt 1% men att "iOS" växer snabbt. Bakom detta döljer sig apparater som iPhone, iPad och iPod. Men, det finns en bubblare. Android har 0.4% och finns i "Other" än så länge. Om man kontrollerar den första länken jag postade så ser man siffran för Android.

Spännande nog så växer även Java kraftigt och är ungefär lika stor som Linux. Det verkar inte orimligt att Java ME under året går om Linux i storlek. Notabelt är att det som växer alla sitter i mobiler eller andra portabla enheter. Det enda som tränger in på skrivborden verkar vara Mac. Alltid något, i alla fall.

Så, vad kan man dra för positiva tankar om detta? Det som är helt klart är i alla fall att den tiden är definitivt över när det räckte med att göra en webb som enbart funkade med Internet Explorer och Windows. Nu kan man räckna med många besökare från en mängdplatformar, inklusive mobiler med pyttesmå skärmar. Webben måste då fungera för alla! Det är ett mycket stort steg framåt!

Jag ser fram emot ett nytt gott internetår 2011 med goda möjligheter för positiv utveckling som gagnar oss alla!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Det är ju lite underligt att Linux som utvecklats så starkt som Laptop/Desktop inte skulle öka sina andelar mer.  Jag kan t.ex se på Linux Mint:s olika sidor att det är jättemånga som gått över från Win till Linux.  Ofta så byter de på fler datorer i hemmet.  Jag skulle vilja påstå att det aldrig har varit så många som vaknat upp för Linux fördelar tidigare. 

Det är ju som du säger åxå mycket enklare nuförtiden när webbsidorna följer w3c-standard och man aldrig behöver använda User Agent Switch mer.  Alla streaming-källor, svt, Aftonbladet m.fl funkar numera i Linux, out of the box. Alla Win dokument kan läsas och editeras.  Det går att redigera bilder och video.  Det går att köra Skype och Spotify osv osv. De flesta skrivare är numera  Linux-kompatibla, t.o.m. Lexmark. Det finns program för CAD och släktforskning..

Lätthanterligheten av skrvbords-linux har ökat enormt på senare år. Intel, AMD-ATI har bidragit till kärnan....

Skulle inte allt detta nästan inte haft någon framgång alls?

Skulle Linux stå och stampa på samma fläck trots dessa insatser?

Skulle så många vara intresserade att ansluta sig till Lunux Foundation om allt vore så döfött?

Tillåt mig tvivla på statistiken.  Det finns ju som bekant: Lögn, Förbannad Lögn och så finns det Statistik!

Wink

 

 

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Fast antalet datoranvändare/datorer ökar ju garanterat. Om Linux procentuellt står och stampar på samma ställe innebär det ju ändå att det blir fler Linuxanvändare Smile

Fast visst kan statistiken luras. Jag tvivlar starkt på att iOS-användare bara surfar på sin iPhone/iPod, de har helt säkert en riktig dator också. Och urvalet har betydelse, W3Cs statistik säger något helt annat och där är Linuxtrenden ökande även procentuellt: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp

tux-svens bild

Jo Foh, 5% Linux och 7,3% Mac, det är siffror som jag tror bättre överensstämmer med verkligheten.  Det ÄR väl rent av det närmaste själva verkligheten man kan komma? Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Jag tvivlar på att antalet Linuxanvändare överlag ligger så nära Mac. Mac-användare hör man talas om här och där, men det är inte särskilt ofta som jag hör talas om någon som kör Linux. Visst är det flera som testar på mitt jobb, men ingen använder det aktivt som enda OS. Siffrorna från W3C ska tas med en nypa salt, det är ju en väldigt teknisk sida och det är utvecklare som besöker den snarare än Svenssons, det förklarar väl delvis den höga siffran. Sanningen ligger nog någonstans mellan 1 och 5 procent tror jag.

Rätt som det är kommer det lossna för Linux. Sen funderar jag lite på hur min Linuxbaserade tv räknas i statistiken, den har ju tillgång till Youtube och det är ju en sajt som definitivt borde räknas med Smile

Jag är lugn, så länge Microsoft går neråt så är det bra för Linux. Läste nyligen om webbläsare där Firefox nu är störst i Europa, dock inte pga att de själva ökat utan istället var det pga att de minskat mindre än Explorer. De har båda tappat användare till Google Chrome.

All statistik är lögn.

Varför ligger linux ständigt kvar på 1% och varför syns android så lite när IOS syns så mycket.

Känner betydligt fler som internettar med android än IOS.

Jo för att man betalar för att synas i statistiken och när apple började hårdsatsa för några år sedan så ökade dom i statistiken då dom började betala för att synas i statistiken och kan då betala för sidor som mest har mac användare och ökar då kraftigt.

Linux ligger nog egentligen högre än mac på den internationella marknaden men kommer nog aldrig över 1% då jag inte tror att någon skulle betala för det.

Att man betalar för att synas samt att man kan välja vilka sidor man betalar för så kan statistiken påverkas att visa det man vill.

hoths bild

Statistik är statistik och man skall skall vara medveten om vad man ser. Den kan användas för lögner men är rätt använd ett viktigt verktyg för att förstå sammanhang.

Jag tror inte det finns någon konspiration bakom Androids, eller Linux, låga siffror och inte heller tror jag att Apple skulle ha betalat för högre resultat för iOS. I själva verket växer Android snabbt men är ny på marknaden så det vi ser är helt enkelt att Mac har ett försprång på marknaden med sina maskiner. Att köpa sig en högre ranking kan man ju göra i en konsultrapport men är mycket svårare i någpt som baseras på trafikmätningar.

Att "ligga still" på 1% eller 5% kan tyckas ynkligt. Men, marknaden växer snabbt så att ligga still på dessa siffror innebär egentligen en ökning av antalet faktiska användare. Det är ju bra, det också! 

----
Linux växer snabbast!

Det finns ingen konspiration.

Betalar man så syns man i denna statistiken, du betalar inte för resultatet i sig utan för att sidan med en viss träffstatistik ska överföras till potten av andra som betalar.

Men genom att noga välja antalet sidor och vilka sidor som ska synas kan man påverka resultatet.

Men sedan kan man fråga sig vad detta betyder för verkligheten?

Många börjar få linux hemma utan att veta om det i t.ex tvättmaskiner, tv-apparater, mobiltelefoner, kylskåp mm och då kan man fråga sig vad en linuxanvändare innebär nu för tiden?

 

FoHs bild

Med andra ord har Microsoft slutat betala för att Internet Explorer ska synas i statistiken, och betalar mindre för Windows? :) Märkligt...

Må så vara att urvalet av sidor är begränsat, och att de kanske betalar för att få den här statistiken (man vill ju veta vilka ens kunder är). Men att tillverkarna skulle köpa sig en viss procent i statistiken är ju dock rent foliehattsprat.

tux-svens bild

Nu har även Broadcom hakat på och gått med i Linux Foundation: http://techworld.idg.se/2.2524/1.362354/broadcom-linux-har-blivit-en-sto...

Nnvidia kommer att integrera ARM-arkitekturen Cortex-A15 i sina grafikkort, vilket gynnar Linux eftersom flera Linuxdistar klarar ARM vilket inte skrivords-Win gör i dagsläget..  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Så föll då Windows under den magiska 90% nivån, till sist!

http://marketshare.hitslink.com/os-market-share.aspx?qprid=9&qptimeframe...

 

----
Linux växer snabbast!