Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Snilleblixt..?

Satt här och funderade lite allmänt och såg dessa bloggar med hur folk dividerar runt hur användarvänligt GNU/Linux är, nybörjare vs experter med mer. De där vanliga om hur är det för någon att knata in i GNU/Linux världen, samt detta trix för de flesta att installera och få in allt de behöver för att surfa på aftonbladet, se videoklipp, maila, skriva och knåpa etc.

 

Då slog det mig... En standard.. protkoll.. rutin.. Varför inte bara dra igång ett projekt vilket definerar en standard över att varje distro version ska ha en howto manual vilket beskriver rakt upp och ner det rent grundläggande för vilken nybörjare som helst vad denne bör göra EXAKT för att just få sådana minikrav att bara fungera.

GNU/Linux världen behöver sluta sig samman och skapa några saker gemensamt. Som en oskriven (fast skriven i detta fall) att en distro bör ha en en Start-Up-Kit manual, samt hur dessa helst ska utformas enhetligt (om så går) och uppfylla vissa rimliga krav.

Detta skulle även kunna vara något som byggs in i distrobutionen att presenteras för användarna.

Personligen anser jag att det är dåligt med just detta för i princip alla distributioner. Eller är det bara jag som har den åsikten och tycker att det borde göras något mer?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


Jag tycker det är en bra idé.

Dock har vi problemet att det kommit en del nya användare som ställer rätt konstiga krav. Installationen skall vara några enstaka klick och sen skall allt vara klart. Detta innefattar även stöd för flash, java, codecs osv. Kraven som ställs numera på GNU/Linux är högre än dom som ställs på ett windowssystem. GNU/Linux har fått en ennu större uppförsbacke än vad den tidigare hade. 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Lasps bild

Mycket av det som efterfrågas finns faktiskt exempelvis både i Ubuntu8.04 och kommande fedora9.

Det är stora lyft är det gäller uppstart av ett Linuxoperativ.

Sedan kanske man skall koncentrera sig på maskinvaruprofiler med olika namn

Bärbar för surf, stationär med bautagrafik och alla mediegrejor, bärbar för telefonkommunikation, stationär för musikuppspelning, liten stationär för släktforskning, osv.

 

 

_____________________________________

Skapa trygghet och gör någon nyfiken, introducera en Linux distribution.

mindlights bild

"Dock har vi problemet att det kommit en del nya användare som ställer rätt konstiga krav. Installationen skall vara några enstaka klick och sen skall allt vara klart."

Okej. Undrar varför Apple inte tycker det är konstiga krav och de går starkt framåt i försäljning.

Undrar varför Ubuntu växer snabbare än Debian trots att de i princip är exakt samma sak. Förutom att Ubuntu fokuserar mer på att saker och ting ibland måste kompromissas fram för att höja användarvänligheten till en nivå som attraherar en större massa och därigenom få moment som tvingar leverantörer av hårdvara att supporta bl a Ubuntu.

.

Jag undrar fortfarande varför jag ska sitta med en 4GHz dual core, 8GB ram, 3x500GB hårddisk och likväl förbannat lära mig datorns språk när det egentligen borde vara tvärtom.

.

Att tvingas lära sig VI är fanimej att vara ägd av sin egen dator. Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mikaeljs bild


Det jag menade var att det känns som att folk har högre krav och förväntningar på Linux än på Windows. Och enbart just för att det är Linux och inget annat. Att folk vill att saker skall fungera och att utvecklingen går framåt är ju bara bra. Jag tycker bara det är synd att utvecklingen inte får ta sin tid utan distmakare tvingas slänga ut nödlösningar.

Sen vill jag dementera alla rykten om att Debian och Ubuntu skulle vara rätt så lika Wink 

|||||||||||no plun intended|||||||||

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mernils bild

Precis det är vad Linux inte bör vara. Linux och GNU ska handla om valmöjligheter, och inte som du säger "En standard.. protkoll.. rutin".

Fast jag fattar din ide. Den är god, men inte helt genomtänkt.

elwiss bild

Nej "Linux" behöver kanske inte handla om en standard.. protokoll..rutin

Så länge folk slutar använda termen Linux utan istället pratar om SuSE, Ubuntu etc.. vilka man då kan fastlå handlar om just en standard och en rutin. Annars är det helt omöjligt för en nybörjare att lära sig 117 olika sätt för att installera ett paket och sedan räkna ut vilken/vilka av dem som funkar på just hans smak av Linux..

Sedan är väl "standard" lite luddigt, men vissa former av standard kommer förstås behövas om man vill lyckas integrera med andra produkter och system. Valfrihet har ett pris, personligen tror jag ibland att det kan vara lite för högt. Men då tänker man att så länge Ubuntu håller sig till sina dokumenterade rutiner, SuSE till sina osv så spelar det kanske inte så stor roll. Då får man dock räkna med att den där vpn klienten eller det där spelet kanske inte alls funkar på ens dist, eftersom det är skpat för just SuSe men sådant är nu priset.

 

iampenguins bild

Annars är det helt omöjligt för en nybörjare att lära sig 117 olika sätt för att installera ett paket och sedan räkna ut vilken/vilka av dem som funkar på just hans smak av Linux..

 

Exakt just därför menade jag på en sorts standard över hur man för respektive distro installerar det grundläggande (såsom codecs, flashplugins, java etc. osv.).
Dvs en användare vilket ger sig i kast med SUSE, kan vända sig till sådant dokument, vilket har samma övergripande struktur som om en användare istället hade get sig i kast med Ubuntu.. eller Gentoo.. Eller PCLinuxOS2007. Det som skiljer är då informationen inne i upplägget givetvis.

 

Givetvis finns det en baktanke.. Att göra det så lätt som möjligt för nya användare från Windows/Mac världen att utforska GNU/Linux distributioner och således få över mer fokus på just GNU/Linux området. För vi alla vet att när det finns användare med behov, så finns det råstyrka bakom att leverera till dem när det gäller Open Source världen. Och det har vi märkt med tiden vartefter GNU/Linux distributioner växt, att det har en relation med hur användarfaktorn växt.

Om detta är vad vi har idag med GNU/Linux Distributioner och Open Source.. herregud vilket absurt underbart guldläge vi alla kommer ha när GNU/Linux är uppe i 10% eller mer av världens användare. Men för att komma dit och bortom, lär vi se till att behålla vad open source handlar om, och samtidigt vad vi har fokus på; I grund och botten handlar det om likvärdighet, förnuft, samarbete, hjälpsamhet, visioner och dela med sig.

iampenguins bild

Jag håller med dig fullständigt. Vad jag menade är en standard på dokument vilket har samma upplägg oavsett distro. Något distro communities skapar emellan sig för att hjälpa sina användare komma igång. Men i det hela är det viktigt att just även föra fram andan i open source med mera, och speciellt valmöjligheters ypperliga existens ska framtonas.

Det är som att oavsett (nästan oavsett) vilken bil du köper, så är det standard på att den har 4 hjul, en motor, växelspak/automat osv. ... Oavsett distro så har den ett dokument vilket beskriver kort vad det är, följt av punkter för att installera och komma igång med webbläsaren, e-postprogrammet, IM klienten, Film/DVD osv. och hur man installerar codecs.

För idag ser jag en massa foruminlägg, frågor över IRC osv. där folk frågar hela tiden om just dessa saker. Dags att göra det enkelt för dem så de kan komma igång och boosta hela tjoflöjten med sin då nyvakna enorma potential.

Tanken är givetvis att något som det här inte ska behövas i framtiden dock, då GNU/Linux distributioner och annan Open Source dominerar världen >)

mindlights bild

Valmöjligheter är bra. Men det är just icke-standarderna... 420 olika GPLade texteditorer som fuckar upp det och förvirrar för folk.

Välmöjligheterna är bra när de inte är för många. Men idag är det ett jävla brus av distar och tusentals lösningar på samma problem.

"Oj. Suse har en grön ödla som logga. Jag startar en egen dist!".

Och det räknas som en fördel?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Om alla tvingats köra emacs hade världen varit så mycket lyckligare Smile

---------------------------------------

 

mindlights bild

... Självklart... Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Novell har massor av bra dokumentation för openSUSE 10.3, de har iof haft det för varje version men 10.3 är den senaste. Tyvärr är det på engelska, men "källkoden" finns fri så kanske vi skulle ta och översätta dokumentationen till svenska för openSUSE 11.0 ? Kika på http://www.novell.com/documentation/opensuse103/ .

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .