Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Dåliga tider? Då gynnas Micros... hey! There is another guy in town now!

Enligt en försäljningschef innebär sämre tider att ett visst företags försäljning gynnas (se: http://www.idg.se/2.1085/1.166376 ). Låter lite märkligt och naivt med tanke på att det finns en snubbe vid namn GN/Linux i stan numera. Men det kanske är en sån där "reklam artikel" man anat tidigare..

 

Jag tror att i sämre tider kommer så mycket som möjligt ersättas av GNU/Linux öppna lösningar i företagen. Speciellt i småföretagen direkt primärt. Visst finns det applikationer vilket inte riktigt nått ändra fram, men väl efterfrågan kommer igång som konsekvens lär det bli porting-feast utan dess like (vilket innebär lite mer klirr för sådana mjukvaruföretag och även hårdvaruföretag).

 

Vad ska man tro på när det är såhär? Smile

[edit]

Möjligheten att kommentera har låsts.

/Kim

[/edit]

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

GNU biten struntar företag totalt i, det är enbart vad funktioner kostar och om det funkar.

.

Om det finns öppen källkod och ett anbud ser trovärdigt ut så kan då en företagsledning överväga anbudet som trovärdigt.

.

Sedan mixas slutna/öppna lösningar inom företag, det handlar enbart i slutändan att det ska funka.   Det finns inte plats för någon RMS-Bullerby romatik med självplågare med funktioner som saknas.

.

Därför gynnas då MS när det går tungt eftersom ingen vill chansa.  MS kan presentera anbud nästan på öret vad funktioner kostar.

---------------

Theos song

iampenguins bild

Det tror inte jag, speciellt som GNU/Linux drev kuggarna för en medel konsultfirma tillsammans med en Sparc 1999 redan. Idag kan du lätt driva 80% (och 100% med en rätt stor andel) med all säkerhet i vilket företag som helst med GNU/Linux/OSS lösningar med bättre validitet än vad MS någonsin kommer har på sin trasiga dora.

 

Visst mixas lösningar, men varför ska man mixa OS och därtill ha kvar dyra osäkra, krävande OS, vilket därtill innebär enorma merkostnader om man kan få precis motsatsen (något företagen verkligen förstått mer och mer nu).

 

Exakt vad tror du som drivs på merparten av företags servrar och tjänster? Jag kan berätta det för dig:

 

* Routrar/brandväggar (är du vansinnig? Kör MS över något sådant är självmord!)

* DHCP Servrar (fungerar totalt klockrent och enligt standard över GNU/Linux)

* DNS Servrar (Internet skulle till att börja med inte fungera utan *nix, GNU/Linux på detta område. Ingen kör MS här).

* Filservrar, FTP, SFTP osv. (Finns ingen som helst anledning att köra MS lösningar här längre)

* Mail (Jadu.. GNU/Linux lösningar kan ta över 80% med all säkerhet här utan problem).

* Terminal lösningar (Här har *nix, BSD. HP/UX, GNU/Linux dominerat stark sedan länge).

* Terminal Server lösningar, Tunna clienter (Windows lösningar går utmärkt att ersätta med GNU/Linux lösningar och riktigt bra sådana).

* Styrmekanik inom tyngre industri (MS har aldrig haft en sportmössa på dessa områden och det är kört där garanterat nu. GNU/Linux tar över från äldre *nix lösningar, Sun osv. mer och mer).

.. Måste jag fortsätta lista resten?

 

Förklara för mig vilka breda tjänster, servertopologier och lösningar där du menar på att företagen skulle ha problem att migrera över till GNU/Linux, eller har problem idag. Och hur det går ihop med att Microsoft gynnas, när de redan börjat ta stryk ekonomiskt av att företag faktiskt ratar WIndows som ett alternativ på de stora områden som hanterar de stora breda plattformarna på i princip alla företag.

elwiss bild

Som alltid har du sharepoint, där finns inget liknande än. Möjligen Lotus domino men den är knappast billigare.. Sedan har du mail, hur funkar de öppna lösningarna (Zimbra m.fl) för att synka mail & kalender med sina telefoner och annat?

Jag tror att Ms vinner vid lågkonjunkturer eftersom det oftast är billigare att stanna kvar i en lösning som rullat än att börja genomföra kostsamma migrationer, även om dessa skulle lägga sig på plussidan efter ett antal år. Det säkra före det osäkra.

iampenguins bild

Du missar nog vad jag menar. Hur många tror du av den totala företagsvärlden i Sverige och övriga världen är det som kör Sharepoint? Eller Lotus Domino? Det finns flertalet maillösningar för att synka mail och kalendrar med mobiltelefoner och annat.

 

Som jag ser det är det redan uppenbart att Microsoft börjat sacka efter med sin utveckling av flertalet olika skäl, en del vilket bottnar i en rätt allvarlig del i själva organisationen vilket fungerade på 90-talet, men det är helt andra tider nu. Men en del är att Microsoft börjat tappa redan.

 

Men min poäng är att det är inte de större företagen vilket håller Microsoft flytande med sina sharepoints etc. Det är den enormt stora massan med medium och småföretag under, vilket dessutom tjänar enormt på att ta till sig GNU/Linux lösningar. Vi börjar se svenska kommuner dumpa Microsoft rakt av nu också. Gotland är ett exempel. Detta sker mer och mer i skolsystemen också.

Samtidigt som GNU/Linux gör ett enormt intåg just nu på mobility marknaden och laptops, och dessförinnan och samtidigt bland privatpersoner.

Det finns en anledning varför Microsoft går in och försöker med ultra rabatter mot skolorna, och i vissa länder, därför att de inser själva att som det barkar iväg nu, kommer de att göra rejält tapp på marknaden i dåliga tider. Tappar Microsoft klient basen på skolorna och privatsektorn, då kommer det innebära att företagen har rejält mycket mer kompetens på området att ta del av, samtidigt som mjukvara och spel blir en självklar del att utveckla till GNU/Linux, om inte till och med direkt primärt för vissa applikationer, något som redan börjat ske dessutom.

 

Man ska vara medveten om att Microsoft och Windows aldrig blivit så stora som de blev om det inte vore för att många av oss kunde köra Windows piratat under 90-talet exempelvis tillsammans med PC plattformen under sig.
Detsamma gäller applikationer tillhörandes vilket då länkade användarna vid OS:et.

Tappar MS där, då har de ett rejält problem vilket kan sänka dem garanterat. Eftersom det redan börjat ske, innebär det att Microsoft måste spendera enorma summor och energi på att försöka förhindra det hela (vilket är rätt uppenbart) när de istället skulle kunnat koncentrera allt på sina produkter (och det är uppenbart att något är rejält fel inom Microsoft. Räcker med att kika på Vista för att få det bekräftat).

 

Sedan gjorde MS en ytterligare idiottabbe helt klart och började koncentrera sig mer på WGA och DRM än att fixa sitt OS och bli av med en hel del enormt dumma merkostnader som Windows innebär, en del direkt destruktiva mot känsliga företag.

 

Och vad gäller kostsamma migrationer.. Det är inga kostsamma migrationer, eftersom det är de relativa mycket enkla server och klient tjänsterna vi pratar om. Det är de som utgör den enorma massan, vilket står med all säkerhet för 70% av intäkterna till Microsoft per år. Och det är just dessa intäkter där Microsoft förlorar när dessa företag migrerar, och nya företag inom dessa kategorier väljer GNU/Linux lösningar direkt på både server och klient sidan där de har total frihet och väldigt lite merkostnader och risker på virus, integritet sidan och mycket mer.

 

Och sedan är det inte bara på 1-2 områden Microsoft tappar på vad gäller deras produkter. De har tappat länge i smått takt på server sidan. Nu börjat de tappa på klient sidan också. Därtill börjar de tappa på mobila sidan därtill, och även office sidan. Dock inte enbart till GNU/Linux utan företag som Google, Sun, IBM osv. Och det är i detta som GNU/Linux, vilket är i begynnande turbo läge, kommer att troligen ta enorma andelar av vad Microsoft har idag.

 

Och slutligen, GNU/Linux världen har något ytterligare idag, vilket inte var fallet tidigare.. Media och enormt mycket mer reklam och genomslag. Och en stor del är helt självbesörjande, precis som det var för Microsoft och Windows när det skjöt fart runt Windows 1.0-3.11. Och samtidigt har Microsoft dragit på sig en riktigt dålig stämpel över åren vilket knappast kan förknippas med garantier, kvalité, säkerhet och dynamik.

 

Men vi kan göra såhär, vilket jag vet utfallet av utifrån egen erfarenhet; Ni som läser detta och tvivlar. Börja byta ut dessa enkla servertjänster ni vet med er att det inte behöver vara Microsofts produkter på. Och kika sedan på hur er produktivitet, stabilitet, lönsamhet och tid över ökar för varje server och tjänst ni byter från Microsofts. Ni kommer med all säkerhet bli förvånade över resultatet Smile

elwiss bild

Jag skall inte säga exakt, men av de 1400 företagskunder vi har är det uppskattningsvis hälften som kör Sharepoint, och då menar jag WSS, den som ingår i Windows Server, den dyrare MOSS är naturligtvis mycket kraftfullare men kostar en bra slant vilket inte alla har behov av.

Vad gäller migrationer så finns det alltid en kostnad, men finns där inhouse kunskap och någon är villig att spendera tid på det så visst kan det spara en slant. Problemet är när miljöerna börjar bli komplexa och skall integreras, resten av världen kör windows och ms exchange trots allt.

Sedan är det givet att Ms är noga med att försöka hålla kvar greppet om OS:et, jag tror vi kommer att få kraftigt rabatterade windows licenser framöver, vi snackar om ett företag som har råd att sälja dem för en femtiolapp styck. Än så länge tror jag inte att 0.7% linuxanvändare håller dem vakna om nätterna men det faktum att de nya marknaderna t.ex ultraportabla laptops rimmar illa med resursmonster som vista är något de måste bemöta, på något sätt.

iampenguins bild

Dock kör de inte enbart sharepoint etc. det kan vi nog vara överens om. Kör de exempelvis en HTTP server på en Windows server, kan en sådan utan problem bytas ut. Kör de SQL databaser kan de bytas ut. Osv. såsom ovan. Och det är där de sparar pengar, tid och resurser.

 

Men om Microsoft tar ner sina priser kraftigt och rabatterar dem, då går de förlust. Och för en femtilapp, då lär det märkas rejält när akteägarna drar när vinsten konsekvensmässigt dyker. Det är en annan aspekt idag också, men kan handla om andra företag också givetvis med sådant scenario. Men det kommer att påverka MS förmåga att utveckla och hänga med utvecklingen, samt styrka av anställda. Med tanke på hur OSS världen fungerar, är risken stor att MS sjunker som en perforerad ubåt i enorma svallvågor av vansinning utvecklingstakt. Men kanske är det så att MS har något på lut runt just detta och förbereder en egen migrering över i OSS världen, riktad mot både sitt eget OS och sådana som GNU/Linux. I alla fall kan jag ha en liten god mistanke om det när det gäller Novell-Microsoft relationen, samt lite övriga likande open source a la Microsoft som de själv sysslar med.

 

Därtill är det över 1 % som Linux har i någon sorts analyserad marknadsandel idag. Jag tror iofs att privata användare med servrar och klienter är bra mycket högre. Man kan konstatera att det är en enormt hög andel i nätstrukturer och dylikt.

 

Jag är glad över den här argumentationen, just för att det visar hur olika vi upplever det hela, och att vi pratar om hur vi närmar oss framtiden på olika områden. Det är nog mycket värdefullt för oss alla att skapa och få reflektioner.

elwiss bild

Ja, jag tror det är väldigt nödvändigt med sådana här diskussioner. Jag har kört Linux i mer än 10 år och har jobbat aktivt i branschen nästan lika länge. Det finns en risk med att bygga för höga förväntningar, redan när XP lanserades hojtades det om att Linux skulle dominera på nolltid, ändå är dess andel försvinnande liten fortfarande. Likaså är det en fara i att påstå att Linux i den eller den smaken kan ersätta windows överallt för så är inte fallet. Att däremot propagera för en utvärdering om möjliga migrationer är helt rätt och något man absolut bör göra, men att ge icke insatta falska förhoppningar kan inte sluta i annat än katastrof.

iampenguins bild

Jag är av samma korn, men kört GNU/Linux sedan 1994. Det finns alltid en risk med höga förväntningar, distansierade från verkligheten därtill. Det har varit mycket sådant vad gäller Windows miljöer också, mer än vad många tror.

Jag vågar nog säga att räknar man med alla grundläggande tjänster, har GNU/Linux på server sidan idag en mycket stor andel. Det har precis att göra med hur gemene man värderar vad som är viktiga tjänster och inte värda att ta med i beräkningarna. Men alla är lika viktiga i kedjan för totala funktionen.

Därför blandar jag inte in totalt täckande ersättning och överallt, utan pratar om att GNU/Linux kan ersätta väldigt mycket, och om så sker, då kommer det slå katastrofalt hårt mot MS. Tänk er om bara 30-40% migrerades över på företag till GNU/Linux vilket resulterar i att MS tappar 30-40% intäcker från licenser. Och 30-40% är inte en orealistisk andel över huvudtaget. Att företag kör Sharepoint etc, är en enormt försvinnande del av den totala massan. Vi kanske pratar om ett området vilket enbart är 2-4% av detta.

 

Vad som händer just nu är troligen att det sker väldigt mycket utvärderingar om just detta över hela världen. Och det är väldigt många företag/organisationer av den stora massan (vilket inte är nödvändigtvis lika med stora företag) vilket medger att de har planer, utarbetade strategier, migreringsprojekt på gång, eller har precis genomfört eller beslutat att migrera en betydande del av sin IT struktur över till GNU/Linux, Mac, Solaris och några andra - från Windows miljöer.

 

GNU/Linux är speciellt, eftersom det kan handla om Red Hat Enterprise, det kan handlar om Novell.. Men GNU/Linux i sig och tillsammans med Open Source gör att Red Hat Enterprise tjänar på det hela, Novell tjänar på det hela, och samma väg tillbaka tjänar hela GNU/Linux världen och alla som är med eller vill med på vilkoren. Finns en anledning varför SUN går den väg de går med GNU/OpenSolaris, därför att det finns en ofattbar potential i kombinationen. GNU/Linux som exempel lever sitt eget liv, men även den del som företag.

Försöker vi applicera migrationen i förra stycket omvänt, till MS och Windows miljöer, innebär det föga på något sätt att MS blir märkbart starkare eller får mer potential idag (finansiärer och aktieägare käkar upp en stor del av aktiebolag idag och utveckling har blivit svindyr jämfört med 90-talet). Därför att det handlar om att kontrollera mjukvaran, tjänar massvis med pengar, tvinga/låsa lösningar ihop med kunderna. Och med så enorm stängd mjukvara finns ingen potential för den enorma feedback som driver GNU/Linux världen exempelvis (där mycket är öppen källkod, antingen idéelt skapad eller i företag).

 

Man skulle kunna säga att det behövs så lite för att göra mycket i fenomenet som följer av GNU/Linux. Därför att det existerar för att verkligen gynna alla som vill ta del av friheten. Och jag är säker på att man fått stämpel som anti-MS. Men hur kan det bli annat när Microsoft försöker förstöra något som faktiskt är tänkt att komma alla till del. Inte som något som alls har som mål att sänka Microsoft i graven. Spelet som MS spelar, innebär för mig att sådant beteende troligen letat sig in i deras produkter, och det är bara att konstatera att så var fallet, och så är fallet fortfarande.

 

Vissa säger att MS inte är oroliga över GNU/Linux. Jag håller inte med efter att ha upplevt Microsoft börja ösa rabatter över företag och organisationer så fort de fått minsta lilla antydan att de funderar över migration till GNU/Linux. Det här kan flertalet företag och organisationer vittna om i Sverige därtill. Flertalet skolor kan vittna om det för att inte glömma dem.

Länder som Kina kan vittna om det (och varför betalar inte vi i Sverige lika tokbilligt som de fått det per licens? Vi är ju trots allt rankade som de värsta piratkopierarna i världen! Eller är vi inte en ekonomisk supermakt som Kina faktiskt är? Nu vet jag.. MS vet att svenskarna är naiva?). U-länder kan vittna om det vilka försöker implementera billiga, säkra underhållsfria miljöer i skolor, sjukhus, regering etc.

 

I alla fall.. förhoppningar.. Jag vill inte inge falska förhoppningar. Jag vill sprida något bra om något bra. Något som kan ge information och insikt för företag att det finns mycket kompetenta alternativ vilket kan gynna dem enormt. Inte enbart på kvittot, utan för själva kärnan i företaget. Men det jag vill mest är att företagen blir mer självmedvetna om vad de gör. Inte bara lita på vad de ser, utan att närma sig sin egen drift. Lämnar man över verksamhet som företag, lirar man i en farlig division.

Jag önskar att företag/organisationer utvärderar nogrannt och realistiskt för och nackdelar mellan olika driftmiljöer. Ifrågasätter sina IT anställdas spridning av dumma förlegade rykten, uppfattningar och felaktig kunskap om GNU/Linux, vilket jag upplevt på allt för många företag/organisationer. Det är roligt när de inser  hur det egentligen ligger till och tar med det hela i beräkningarna och att det sätter punkt på år av lidande och slöseri med pengar, resurser och integritet.

Och jag kan garantera, att det är något som få företag/organisationer på allvar gjort när de tagit till sig MS och Windows från första början, eller när de uppgraderade fram till XP (och vissa hoppade rakt på Vista utan att tänka sig för återigen, men med kännbara straff som konsekvens).

mindlights bild

Jag har följt denna tråden sen start och har inte orkat kommentera. Du är ingen dumskalle. Du har många viktiga poänger i din argumentation, precis som många andra haft i just denna debatten genom åren.

 

Det jag spontant känner när jag läser dina senaste inlägg är att du är för teknikfokuserad.

Ett typexempel är "Ifrågasätter sina IT anställdas spridning av dumma förlegade rykten,
uppfattningar och felaktig kunskap om GNU/Linux, vilket jag upplevt på
allt för många företag/organisationer.".

Ja vem är de som ska ifrågasätta? De som sitter med utbildning i ekonomi och management? Ska de ta steget in och klampa omkring på IT-chefens område?

Nej, du ifrågasätter väldigt sällan en kollegas kompetens speciellt inte när du inte har något eget att vinna på det.

Mer vinst åt aktieägarna är inte något du vinner på.

Men när du konstaterar att man kan tjäna ca.40% på att satsa på GNU-linux så är jag HELT övertygad om att du har fel. Gravt fel.

Jag har tidigare sagt att Linux framgångsfaktor är nystartade företag som idag står inför vägskälet. Vilken IT-infrastruktur ska de välja?

Men i din kalkyl verkar du göra gällande att i princip alla företag kan sänka sina kostnader med GNU/Linux och det är något jag har svårt att se.

Om du "låst in" dig i Windows-träsket så är du i princip låst. Det hela är en härva av moment 22 i hundratals vinklar. Du kan inte gå över till Firefox för att ditt intranät inte funkar 100% med det och projektet med att upphandla ett nytt har dragit ut på tiden då ekonomiavdelningen fått i uppdrag att kunna publicera löpande månadsrapporter på intranätet med automatik så just nu är fokus på ert affärssystem som ska kunna leverera data till er BizTalk så det kan översättas till intranätet korrekt för publicering.

Sist ni pratade om att skaffa en LAMP-lösning för intranätet var det någon galning på IT-avdelningen som vägrade inse att anställa en webdesigner med specialkompetens på PHP var en utgiftspost som inte var acceptabel. Därför föll valet på Windows Sharepoint Services som är en påbyggnadsmodul till Windows 2003 Server och gratis. Vi pratar om ett system som Asta 50år kan administrera efter 2 dagars utbildning och hon kan ändå sköta sitt ordinarie jobb på informationsavdelningen.

Det ger en bruttovinst, jämfört med LAMP-lösningen, på mellan 55000-100000kr i månaden i lön, sociala avgifter och arbetsgivaravgifter som inte behövs betalas ut. Då har vi inte ens pratat om att lösningen ingår i det med Microsoft tidigare tecknade underhållsavtalet.

Du pratat om att de grundläggande tjänster som GNU/Linux har som gör livet så mycket mer ekonomiskt försvarbart.

Innan vi fortsätter diskussionen här: Har du försökt dela ut ett share i Windowsmiljö alls? Har du försökt göra det samma i en GNU/Linuxmiljö?

Helvete, satt för två veckor sedan och nästan grät över att det inte är NÅGON som gjort ett bulletproof gränssnitt till en sådan enkel sak som användarhantering, filrättigheter och shares... Visst har Ubuntu ett gui där man kan dela ut enheter men nog fan är har det en funktionsnivå som ligger på 1900-talets Windows 95.

DNS? Jodå. In med Bind bara. Inga problem. En fråga bara, varför ska jag behöva knacka textfiler för att få upp en krypterad synk mellan mina DNSer? Varför är det inte bara en klickruta för det och för att få till SecureDNS?

Den här debatten om funktionalitet kan pågå hur länge som helst och vi kommer bara hitta fördelar och nackdelar om varandras favoritoperativsystem.

En sak är säker: Det är inte tekniken som avgör ute i företagen och jag kan lugnt säga att jag säljer in 10 Sharepoint på företag per varje motsvarande GNU/Linux-baserad motsvarighet du säljer in.

 

Det fina med trender är att det är som en pendel... ena dagen ska allt centraliseras (IBM och stordatorer med terminaler), andra dagen ska allt decentraliseras (Novell Netware, Microsoft Windows och PC) för att sedan åter igen centraliseras (Citrix Metaframe och Microsoft Terminal Server)... Varje ny lösning medför nya problem.

Det du vinner på minskade licenskostnader när det gäller GNU/Linux kommer du i princip förlora på annat. Det är jag HELT övertygad om.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Mindlight och jag har nog samma efarenheter i mångt och mycket. Linux kan troligen fungera bäst i många mindre nystartade firmor där kraven på integrationer och komplexiteten inte är så höga, en dum filserver, en mailserver och ett par kllienter som kör openoffice eller symphony. ( Förutsatt att användarna inte är benhårt vana vid Ms office och slår bakut, inget är mer kostsamt än motvalls användare som inte får jobba som de är vana vid) Alternativt är större företag där mycket ändå skall special anpassas och man har mycket inhouse kunskap, där skulle jag absolut kunna tänka mig att Linux &öppen källkod i allmänhet har mycket att vinna eftersom det är lätt att skruva i.

iampenguins bild

"
Men när du konstaterar att man kan tjäna ca.40% på att satsa på GNU-linux så är jag HELT övertygad om att du har fel. Gravt fel."

 

jag syftade inte på förtjänst med 40%. Jag syftade på att alla företag använder sig av de enklare tjänsterna såsom Routrar, brandväggar, DHCPm DNS, HTTP, SQL databaser, skrivarservrar, remote access osv. och att de tjänsterna inom respektive företag omfattar runt 40% av företagets totalt park. Alla dessa är helt ersättningsbara idag. Och poängen var att om företag börjar migrera över dessa, innebär det att MS tappar en massa licenser med mera. Och säg att MS tappar 30-40%, eller varför inte bara 20%.. det gör jädrigt ont ekonomiskt för MS.

 

Men jo, jag är väldigt teknisk, men samtidigt predikar jag nästan direkt att IT är psykologi, eftersom utan människan är IT utan mening, eftersom den existerar till syfte att tjäna människan.

 

Och.. mjo.. Windows träsket och inlåst, det har vi sett mycket av. Tyvärr också företag som gått omkull som konsekvens. Inte roligt alls.

Men jag tycker mig se en väldigt stor potential till samexistens i en migration idag. Och det är en betydlig förändring sedan bara 5 år tillbaka exempelvis.

 

"Vi pratar om ett system som Asta 50år kan administrera efter 2 dagars
utbildning och hon kan ändå sköta sitt ordinarie jobb på
informationsavdelningen."

 

Det där är inte alls riktigt sant, men å andra sidan känner jag inte till Asta's potential ;P

 

Jag kan hålla med dig, jag är inte heller speciellt imponerad av Ubuntu vad gäller användarrättigheter, och speciellt inte utdelningar. Men med PCLinuxOS är det definitivt inga problem alls.

Och användarättigheter är inte alls svårt via chmod, chown, chgrp. Asta skulle nog klara av det Smile

Men visst.. jag har undras över det hela också, varför ingen tar tag i det du nämner som win95 funktionsnivå. Men det kanske har med att göra att GNU/Linux folk kommer in i en helt annan grundmiljö där chmod och co. tillsammans med allt som skalet erbjuderm vilket är enormt kraftfullt verktyg redan efter någon dag i inlärningskurvan.

 

"DNS? Jodå. In med Bind bara. Inga problem. En fråga bara, varför ska
jag behöva knacka textfiler för att få upp en krypterad synk mellan
mina DNSer? Varför är det inte bara en klickruta för det och för att få
till SecureDNS?"

 

Jag är väldigt säker på att det finns ett admin GUI antingen via något script, php admin osv. Men om det inte finns det, då lär det finnas en anledning till varför. Troligen är det pga. att ingen riktigt sett behovet med ett och att det är enkelt att öppna en textfil, editera, etc. Jag har aldrig riktigt haft några svårigheter med dessa, och har tyckt att det är fingertoppkänsla.

När jag alltid klickat i en checkbox, då undrar jag alltid om det verkligen utfördes och ändrades som jag velat, speciellt när det inte verkar fungera som jag önskat direkt. Med en textfil är du stensäker på att ändringen är direkt där den är. Man har inte delegerat den delen till en process att gör det åt en.

 

Jag tror dock inte på trender inom detta. Jag tror på genomtänka val, där man som företag inte sneglar på polarens piggelin och menar på att om han har en så ska jag också ha en. Man måste tänka och utvärdera för sitt företag och struktur.

 

Men jag kan hålla med dig om att ekonomerna på ett plan, IT fotfolket på ett annat, en IT chef på mitten etc.. det är en konst i medium och stora företag att inte sitta i kladdkakan när något ska genomföras, när det inte finns klara processer och standard, och där dokumentation är något varenda en inte vill höra talas om på något vis. =/

 

Man vinner inte bara på licenskostnader. Man vinner även på bortfallet av antiviruslicenser, samt mindre administration där allt ska verifieras pga. att Windows inte är något säkert OS. Man vinner prestandamässigt en hel del därtill. Och man vinner frihet och tillgång till enormt mycket mångsidiga lösningar. Och en sak till... man blir en del av en helt ny och stor familj och community.

Men det jag gillar mest är att det infinner sig en helt annan ordning och struktur, Jag älskar den ordningen och strukturen.

mindlights bild

"Jag syftade på att alla företag använder sig av de enklare tjänsterna
såsom Routrar, brandväggar, DHCPm DNS, HTTP, SQL databaser,
skrivarservrar, remote access osv. och att de tjänsterna inom
respektive företag omfattar runt 40% av företagets totalt park. Alla
dessa är helt ersättningsbara idag. Och poängen var att om företag
börjar migrera över dessa, innebär det att MS tappar en massa licenser
med mera. Och säg att MS tappar 30-40%, eller varför inte bara 20%..
det gör jädrigt ont ekonomiskt för MS."

Det första i detta stycket som slår mig är att vi absolut inte alls har samma erfarenheter när det gäller företagsvärlden och deras IT-infrastruktur.

Du verkar leva i villfarelsen att allt det du räknar upp är enskilda enheter och gjorde en sak och endast en sak oberoende av andra saker, och visst var det det för en sisådär
10-20 år sedan.

Idag vill man ha interaktion mellan boxarna. Du vill ha ETT autentiseringssystem, igår var det NDS som var det som stöddes, idag är det Active Directory. Du vill inte skapa en användare för VPN-tunnlar, en för SQL-access och en för file- and print.

Du vill inte sätta upp och konfa tre fyra olika produkter för att få upp ett webbaserat CMS. Du vill sätta upp max två... helst endast ett.

Det andra som slår mig i ovan nämda stycket är följande mening:

"Och poängen var att om företag börjar migrera över dessa, innebär det
att MS tappar en massa licenser med mera. Och säg att MS tappar 30-40%,
eller varför inte bara 20%.. det gör jädrigt ont ekonomiskt för MS."

Lustigt att du beskriver det, så för som jag sa innan. SambaGUI finns det några. Fungerande SambaGUI finns det väldigt få av. Gratis fungerande SambaGUI finns det inga alls.... och då har vi inte ens börjat närma oss ett modernt CMS där du inte behöver knacka kod (PHP, Javascript eller CSS...whatever) för att ändra layout eller innehåll. Det låter som att du är förblindad av din egen kompetens. Du är dyr som fan i drift, Asta 50år jobbar redan på bolaget och är således ingen extra utgift.

Jag vet inte hur många gånger jag har efterfrågat en 100% GNU-lösning som är billigare och minst lika kompetent som en Microsoft Small Businesslösning... Minst en 3-4 gånger här på Linuxportalen och det enda folk hostar fram som nått försök till försvar är "Det är bara att slänga upp en Samba med Apache och fett med MySql så har du en motsvarighet till Microsofts [lägg in valfri Microsoftprodukt]". Tröttsamt. Hittills har jag inte sett en enda 100% GNU-lösning som har varit billigare i TOC ute hos slutkund när det gäller "smör och bröd" (File & Print, Ekonomi, CMS...etc etc) och än en gång: Du är välkommen att hosta fram ett förslag på en. Ingen blir gladare än jag då jag kan börja sälja in den till mina kunder. Gratis är gott och konsultkostnaden ska ju vara den samma så jag kommer piska skiten ur mina konkurrenter.

Jag slåss inte för att Bill Gates ska behålla sina miljoner. Jag slåss för att jag 1. tror på öppen källkod och 2. för mina miljoner.

 

"Jag är väldigt säker på att det finns ett admin GUI antingen via något
script, php admin osv. Men om det inte finns det, då lär det finnas en
anledning till varför. Troligen är det pga. att ingen riktigt sett
behovet med ett och att det är enkelt att öppna en textfil, editera,
etc."

Jepp. Och vi andra förstår nu anledningen till att företag väljer "min" lösning med Microsoft. De behöver inte anställa en seniorkonsult för 30-50000kr i månaden för att sätta upp en säker DNS-lösning.

Det räcker med att de lägger de pengarna på en licens Windows 2003 server och så har de lösningen klar i princip... och en tekniker för 25-30000kr kan underhålla den.

 

"Jag tror dock inte på trender inom detta. Jag tror på genomtänka val,
där man som företag inte sneglar på polarens piggelin och menar på att
om han har en så ska jag också ha en. Man måste tänka och utvärdera för
sitt företag och struktur."

Det där tänkte jag inte ens kommentera... men som sagt... jag pekade ut riktigt exempel, du presenterar din åsikt. Jag tror inte det finns en enda IT-chef eller VD där ute som inte tror sig göra väl genomtänkta val. Anledningen till att de väljer Microsoft handlar som sagt inte om teknik. Det handlar om affärsnytta och kostnader vinst kontra kostnader.

 

"Men jag kan hålla med dig om att ekonomerna på ett plan, IT fotfolket
på ett annat, en IT chef på mitten etc.. det är en konst i medium och
stora företag att inte sitta i kladdkakan när något ska genomföras, när
det inte finns klara processer och standard, och där dokumentation är
något varenda en inte vill höra talas om på något vis. =/"

Vem är det som i slutändan bestämmer över IT-avdelningens budget? IT-chefen... eller VDn?

 

"Man vinner även på bortfallet av antiviruslicenser, samt mindre
administration där allt ska verifieras pga. att Windows inte är något
säkert OS."

Jodå, Windows Vista är säkert. Mycket säkert t o m.

Sen får du ursäkta mig... men att du skriver "Man vinner även på bortfallet av antiviruslicenser" är något som säger mer om din kompetens på säkerhetsområdet än hur säkert Linux är när det når kritiska massan. Klart som fan att man kan skriva malware för Linux. Det är inte Linux säkerhet som är hindret... det är frånvaron av ett ekonomiskt incitament.

 

PS. Någon mer än jag som tycker att Linuxportalens nya editerare är än mer hopplös på radavslut m m än den förra?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

iampenguins bild

Hmm konstigt. Så är det inte alls med de företag vilket migrerat över till Linux lösningar det senaste året. Och det finns bra med lösningar för att integrera lösningar med varandra. Jag vet inte om du jobbat i *nix miljöer, men där byggde man och bygger fortfarande custom lösningar. Och där har inte Microsoft en chans att sätta sin fot, eftersom det är rejält krävande miljöer. Det är intressant att GNU/Linux lösningar då kliver in på ett väldigt brett område ända ut i klienterna och driftar det hela problemfritt.

 

Skulle du göra det med Windows? Inte en chans. Skulle Windows Vista klara säkerhetskraven? Lika mycket som Christer Pettersson med en Magnum 44 helt öppet på väg in i ett polishus, dvs långt ifrån.

 

Du kan prata med samtliga banker eller tullhanteringsfirmor i Sverige och utöver varför de inte kör Windows Vista, och de kommer troligen undra vad du dillar om. GNU/Linux är mycket säkert, och visst kan du skriva Malware för Linux, men du kommer ingen vart med det. Däremot kommer du väldigt långt i Windows Vista. Hur länge ska företag hålla på med att tejpa trasigt windows i framtiden. Nu har de gjort det i 10 år till sedan MS lovade guld och gröna ängar på säkerhet med mera.

 

Sedan vad gäller förfrågan, sådana är implementerade sedan år tillbaka, och det är idag en väldigt dynamiskt och anpassad lösning för små, medium och även stora företag.

 

Men vi har olika syn på det hela. Troligen är det så att jag är mycket mer inriktad mot GNU/Linux sidan, just för att jag arbetade och levde med Microsoft produkter en lång period. Om allt var bra, varför stannade jag inte där? Därför att det finns ingen framtid med det. Man måste göra ett val vad man ska satsa på i tid. Början man med det om något år, då sitter man där och Asta bränner om en så det dånar om det.

 

Fråga dig själv; Vad tror du händer nu när Microsoft tappat användare, företag, 6-7% har pillat på Vista, etc. Microsoft har varit tröga tidigare med uppdateringar, utveckling. Och kvalitén har skadat företag för miljard belopp, och då inte virus/trojan/spam problemen inräknade? Blir det bättre kvalité och utveckling? Blir det mer resurser till MS att hantera det bättre?

 

Om du tror på det, då vet jag inte vad du sysslat med under de senaste 10 åren. Men det finns en anledning till varför Open Source växer enormt. Det finns en anledning till varför mycket handlar om GNU/Linux, vare sig det handlar om gratis mjukvara, licensierad, rental-ware osv. Och det återspeglar sig i vad organisationer, företag och privatpersoner mer och mer gör för planering och val. Och om du tror Open Source och utvecklingen inom GNU/Linux/*nix är en lekstuga, kanske det är dags att besöka de 10 största företagen i sverige, de 20 medel företagen och därefter ett drös småföretagare och fråga dem vad deras planer för framtiden handlar om efter att ha kikat på vad som håller deras skepp flytande. Mig säger det att Microsoft har en tuff tid framför sig.

 

Men nog om det, jag är intresserad av vilken strategi som du tror Microsoft kommer vidta för att faktiskt behålla den ställning de har idag. Strategin de har idag och visar på att de ska köra i framtiden med Vienna (Windows 7) och andra produkter är inte någon vinnande, vilket Microsoft troligen är pinsamt medvetna om redan i och med Windows Vista och övriga inte så briljanta drag.

Kanske dags, att göra ett omvänt äpple? Dvs köpa upp AMD och börja styra lite av processorvärlden till sina nästan 7% intressanta framtida OS som det ska ta 2-3 år innan de är användbara för ännu några år av infekterad drift? (troligt...)

 

Men men... den som lever får se. Jag tror i alla fall att det kommer kosta rejält om det ska smaka för Microsoft i framtiden. Frågan är vad aktieägarna och resurserna kommer tycka om det...

 

Ps. radavsluten är lite udda jo..

Marcuss bild

Jisses vad insnöad du är.

Konstigt att folk faktiskt kör windows om det nu är så dåligt som du påstår.

iampenguins bild

Vet du vad det beror på? Det beror på att folk är mycket mer insnöade i stängda och tvingande miljöer med Windows än vad jag någonsin varit. Miljöer som stjäl tid och resurser utav bara helvete från folk, företag och organisationer varenda dag.

 

Du kan gå till 99% av den svenska befolkningen idag och visa dem Linux och visa dem de psykologiska delarna och de vet inget annat än Windows. Du kan gå till 50% av svenska företag och organisationer och det vet inget annat än Windows. Av stor del så är datorer lika med Windows för dem. Det är vad jag kallar insöat. Det kallar jag omedvetenhet. Det kallar jag slöseri. Och det kallar jag dålig dynamik.

 

Samtidigt sitter väldigt många av dessa och har dels en känsla av att vilja slippa en hel del merkostnader, och problem. För problem finns det massor. Men det ska vara så enkelt...

 

Jag ser hela tiden argument som kastas mot oss som sysslat med *NIX, GNU/Linux med mera, att vi är för tekniskt insnöade. Jag kan inte förstå det personligen med tanke på att jag själv drivit ett stort antal omstruktureringsprojekt. Det finns tonvis med krav att beakta, och en stor del handlar om att kommunicera/analysera användarna av systemet och deras nuvarande samlade psykologiska profil, dels deras potentiella. Något jag använder mig av varje dag i uttryck och diskussioner var och är just att IT är psykologi. IT är inte enbart nätverk, dokument, datorer, servrar osv. Det är ett uttryck för mänsklighetens strävan och hela existens. Och det är något som Windows konsulter, administratörer osv. har väldigt svårt i medvetenhet, för det ska vara så enkelt och trycka på en knapp, skriva in lite text i en dialogruta, och styra användare.. såsom ett företag vid Microsoft dikterar. Inte efter hur människor egentligen fungerar.

 

Utvecklingen med Windows hela 90-talet och fram till nu har på väldigt liten front varit utvecklande på detta område. Det är Microsoft som dikterat hur omedvetna massan ska vara. Och det sätter sina stora avtryck långt utanför deras produkter också.

 

Men jag kan vända på uttrycket mot dig; Konstigt att folk som fått uppleva GNU/Linux kör det istället om nu Windows var så jädra bra? Eller konstigt att folk faktiskt kör GNU/Linux fastän de fått introduktion/hjälp av oss som ska vara så jädra insnöade?

 

Därför att miljör som GNU/Linux utvecklar och tar till sig människan. Hela Open Source är dels ett uttryck för vad människan vill vara... FRI! Hur fasens kan du vara fri med en miljö som Windows? Och kom inte och säg att du är det, det är rent skitsnack!

 

 

Marcuss bild

Stjäl tid och resurser?

Jag tror det är billigare att köra på något som faktiskt nästan alla kan, för alla kan windows, eller hur? än att låta ett helt företag på 500 anställda helt plötsligt börja om (exempel) och lära sig något nytt som de inte kan ett jota av.

Samtidigt sitter väldigt många av dessa och har dels en känsla av att
vilja slippa en hel del merkostnader, och problem. För problem finns
det massor. Men det ska vara så enkelt...

Du tror inte det är en merkostnad att byta rakt av (det borde du tycka då du varit med om en herrans massa projekt). Ganska mycket dyrare tror jag iallafall. Och det finns absolut inga problem i linux!, bara för några veckor sen kom väll openssl för alla debiansystem, för att nämna något.

för det ska vara så enkelt och trycka på en knapp, skriva in lite text i en dialogruta

Får jag välja att trycka på en knapp istället för att knacka 5 filer i vi/nano gör jag det. Mänsklig lathet, lika naturligt som friheten.

Det är Microsoft som dikterat hur omedvetna massan ska vara

Jag tycker vi lär alla människor exakt hur allt fungerar i en dator. Alla människor är säkert fruktansvärt intresserade. Känns lite som att spotta i motvind och få allt i ansiktet.

Fri i windows? Tillräckligt. visst jag kommer inte åt alla moduler i kärnan, men å andra sidan. Behöver jag? Ytterst sällan jag skulle vilja in där och böka som en gris. Det mesta fungerar som det ska i vilket fall.

mindlights bild

"...och visst kan du skriva Malware för Linux, men du kommer ingen vart med det."

Jepp. Och Titanic är osänkbart.

Kan bara summera ditt säkerhetstänk med att vi som jobbar med säkerhet åt bl a riksdagen, ett par banker och andra multinationella företag är livrädda för den åsikten du för fram här. Högmod går före fall.

"
Skulle du göra det med Windows? Inte en chans. Skulle Windows Vista klara säkerhetskraven?"

Lustigt. Jag råkar veta att en av de största bankerna i Sverige just nu planerar att migrera till Vista och detta för att säkerheten är så mycket högre i Vista än XP och att bl a deploymentfunktionaliteten är överlägset högre i Vista än Linux.

By the way. Ett av företagen jag arbetar för levererar säkerhetslösningar för bl a riksdagen, ett antal storbanker inom och utom Sverige och en hel drös med multinationella storföretag. Jag VET vilka av dem som just nu utvärderar Vista och att det inte är en option för dem att välja bort Vista i framtiden.

Sen så ser det ut som att du blandar äpplen med päron... Du påstår i ena andetaget att banker och tullhanteringsfirmor varför de inte kör Vista och att de skulle skratta åt mig.

Låt oss nu bara konstatera att du inte har riktigt koll på läget i denna frågan. För det första, det är inte Microsoft som får stryk i en marknad de äger. Det är de traditionella *nix-företagen som får stryk då Linux tar steget in och ersätter *nix. Detta är allmänt känt sen flera år.
Det är lika intressant som att Sun Solaris äter marknadsandelar från IBM AIX. Who cares. Olika *nix-lösningar och dialekter. Det är ändå inom sandlådan och påverkar inte någon utanför något nämvärt.

Ditt snack om skräddarsydda lösningar i *nix-miljön: Precis. Någon här som någonsin köpt ett skräddarsytt Officepaket? Nej, tänkte väl det. Kostnaden för det är jävligt mycket högre än vad som motiveras av din arbetsuppgift (Visst finns undantag men de representerar inte mer än max 1% av alla sålda MSO och nedladdade OOo).

Fatta att det du pratar om är en nischmarknad och på en sådan har kunderna råd att betala dig för att lära dig syntax och grotta i conf-filer. Men i 90% av resten av arbetsstationsmarknaden har man fnyst åt Linux fram till idag då den inte erbjuder stabilitet i form av drivrutiner.

Någon här somhaft problem med sitt Nvidia/ATI-kort i Linux? Någon här som haft problem med videouppspelning i Linux? Till för några år sedan var man tvungen att handknacka in värden i hdparm för att utnyttja sin hårddisks DMA-mode m m... något som windows 98 klarade utmärkt med automagi.

Allt sånt här måste man ha in konsulter som fixar eller så måste man köpa en dator som funkar out of the box. Ingen av de Dell och HP som jag testkört har funkat out of the box. Jo, funkat har de men du har inte haft full hårdvaruaccelleration på grafikkort och en del annat som får en att undra varför man köpt en Ferrari och att Linux kör den som om den vore en Trabant.

Jag skiter i om "det fixar sig inom kort" eller "det är inga problem med [valfritt hårdvarustrul] då man enkelt ändrar i [valfri conf-fil]". Sånt kostar pengar att dels implementera och dels underhålla. Det är vad företagen ser. Därför tittar de på Vista och undersöker vad som behövs kompletteras för att öka på säkerheten.

 

 

Tyvärr verkar det, som jag sa tidigare, som att du är förblindad av din egna tekniska kompetens. Du ser inte den ekonomiska nyttan med att du inte behöver specialister för allt. Du ser inga problem med conf-filer och de fördelar ett GUI ger. Detta beror i mitt tycke mest på att du förmodligen inte tycker det är några problem att lära dig syntaxen och sedan handknacka en conf-fil från scratch. Mina kunder tycker det är en waste of time och att sånt borde vara reglerat i ett GUI där du direkt ser vilka möjligheter som finns för applikationen.

 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

iampenguins bild

"Kan bara summera ditt säkerhetstänk med att vi som jobbar med säkerhet
åt bl a riksdagen, ett par banker och andra multinationella företag är
livrädda för den åsikten du för fram här. Högmod går före fall."

 

Du jag har jobbat åt riksdagen, banker och massor med multinationella företag och jag kan bara säga att riksdagens säkerhet är totalt under kritik. Kom inte och dra upp det som ett exempel på att du har någon kompetens med säkerhet. Banken därtill är inte bättre kålsupare, men de har bra lager av säkerhetssystem. Och du vet i så fall att många banker tagit till sig och hållit kvar vid *NIX system men även tagit till sig GNU/Linux mycket stort senare tid. Däremot har de använt MS lösningar för spridda delar som bankomater i vissa fall, och terminaler.

 

Och vad har Titanic med det hela att göra. Ska vi summera alla egenskaper GNU/Linux har, samt sin nära länk till sitt community, samt Open Source, då är väl Titanic väldigt långt bort eller hur? Däremot passar det väldigt bra in på Windows, en stor jädra otymplig pryl vilket det bara är en tidsfråga om när det sjunker.

Men du kan ju förklara hur du löser en säkerhetsbugg i en binär, MS kompilerat på några timmar till 1-2 dagar. Eller en bugg i detsamma vilket innebär att dina tjänster inte fungerar som ska hantera alla dina miljoner per timme.

Och när du misslyckats med det, inser du att du snackar en jädra massa skit. Och att företagen mer är helt tvärtom inte livrädda. De kör lösningar vilket försäkrar dem att de inte sitter i skiten i 1-2 veckor till att börja med. Med ett säkerhetstänk som är 100% flexibel.

 

"Lustigt. Jag råkar veta att en av de största bankerna i Sverige just nu
planerar att migrera till Vista och detta för att säkerheten är så
mycket högre i Vista än XP och att bl a deploymentfunktionaliteten är
överlägset högre i Vista än Linux."

 

Lustigt, men i så fall lär du berätta vilken bank det är du dillar om, för det borde jag hört om för 1 år redan. Och sedan när har deploymentfunktionaliteten varit primärt när det gäller miljö för någon av bankerna i sverige? Eller i Europa? Speciellt som alla av dem uttryckt starkt missnöjje mot Microsoft efter alla primära och sekundära utvärderingar.

Förstår du vilka enorma och känsliga miljöer du dillar om? Jag säger så för du tror att banken med mera "just nu planerar". Dessa organisationer gör inga "just nu planeringar". De är väldigt långsiktiga. Och för att sammanställa och citera möten "varför ska man implementera ett system vilket har sämre kvalité än föregångare, men kostar mer, med samma problem, när det kommer ett 'nytt"'2009?"

 

"Någon här som någonsin köpt ett skräddarsytt Officepaket?"

 

Men många skulle väldigt gärna velat haft det, med tanke på priset, och att de enbart använde högst 10% av funktionerna.

 

Läs posten svaret ovan om tekniskt vs psykologiskt tänk i övrigt.

 

"Mina kunder tycker det är en waste of time och att sånt borde vara
reglerat i ett GUI där du direkt ser vilka möjligheter som finns för
applikationen."

 

Intressant hur dina "kunder" anser sådant vara ett "waste of time" om de tycker att det är okej att slösa en massa tid och resurser på att skydda sina system med antivirus som inte hänger med, mekanismer mot spam, hela tiden underhålla sina system annars kommer de dyka. Fragmentering kan vi börja med på låg nivå som en väldigt onödigt element. Något ingen tänker på idag, men som orsakar rejäla problem med dataintegritet idag.

Mycket märkligt, med tanke på att det är inte ett GUI som definierar möjligheterna för en mjukvarulösning. Det definierar översikten, men sådant är en bagatell att definera efter en kunds önskemål. Värre är det om de vill ha komplexa algoritmer skapade i enorma kalkylprocesser. Eller artistisk utformning. Sådant tar tid, men saker du dillar om är sådant som går att ordna i Open Source /GNU Linux världen och i slutändan är det inte alls dyrt, billigare över året än många andra lösningar. Och det fina är att ju mer
detta sker, ju rikare blir hela konceptet.. för alla. Och inte bara för ett företag som Microsoft.

 

Och till sist:

"Ingen av de Dell och HP som jag testkört har funkat out of the box. Jo,
funkat har de men du har inte haft full hårdvaruaccelleration på
grafikkort och en del annat som får en att undra varför man köpt en
Ferrari och att Linux kör den som om den vore en Trabant."

 

Inte varit några problem på senare tid med nvidia i dem eller intel. Om du reflekterar över hur lång tid det var innan Windows hade hårdvaruaccelleration från att det började röra på sig, inser du hur dumt det där argumentet är. Därtill är Ferrari en väldigt dålig bil jämfört med en Trabant för hela genomslaget. Blir väldigt dyrt att åka och handla på ICA med en Ferrari där alla slår upp dörrarna i lacken när de ska in och ut ur sina bilar bredvid till exempel. Blir otroligt jobbigt att ta den där ojämna och gropiga vägen till sommarstugan med en Ferrari, och troligen väldigt dyrt också (underredet).  Måste säga att jag tycker du var lite väl inriktad tekniskt där istället för att aktiverat vidvinkeln. Wink

mindlights bild

"Lustigt, men i så fall lär du berätta vilken bank det är du dillar om, för det borde jag hört om för 1 år redan."

Du kan OMÖJLIGT vara i branschen. Helt omöjligt. För er som inte arbetar inom IT och säkerhet, och speciellt inte inom finanssektorn, så kan jag berätta för er att du inte ens kommer in i fikarummet på någon av bankernas datacenters om du inte skrivit under ett s k NDA, Non Disclosure Agreement.

Ett avtal där du förbinder dig att inte ens yppa ett ord om vilken dimension skruvarna i serverracken har... och här sitter du och lallar om att jag ska avslöja vilken bank som kör vilka operativsystem. OMFG.

 

"Du jag har jobbat åt riksdagen, banker och massor med multinationella
företag och jag kan bara säga att riksdagens säkerhet är totalt under
kritik. Kom inte och dra upp det som ett exempel på att du har någon
kompetens med säkerhet. Banken därtill är inte bättre kålsupare, men de
har bra lager av säkerhetssystem. Och du vet i så fall att många banker
tagit till sig och hållit kvar vid *NIX system men även tagit till sig
GNU/Linux mycket stort senare tid."

Wow. Men ingen av dem sitter som refernskunder hos Novell SUSE alltså. Tja, varför skulle de vilja vara det när de kan få gigantiska rabatter för att de går med på det.

"Och vad har Titanic med det hela att göra." + "...när du misslyckats med det, inser du att du snackar en jädra massa skit."

Jupp. Dags att googla lite på Titanic? Det var inte bara en ingenjör som sa att det var tekniskt omöjligt att sänka Titanic.

Som sagt, 90% av all malware som sprids gör det p g a den mänskliga faktorn. Det kan vara allt från att folk accepterar filer från en kompis på MSN och kör igång filen till att folk skiter i att surfa in på www.windowsupdate.com.

Men den mänskliga faktorn är det snorenkelt att via t ex Kopete skicka över ett script som ändrar sökvägen till su, gksudo och sudo i användarmiljön. Nästa gång du kör apt-get upgrade eller liknande har malwaren tagit kontrollen över ditt system.

Leta fel i binärer? Varför göra det svårt för sig när man kan göra det på det enkla sättet. Än en gång har du förblindats av din egen kompetens: Asta 50år fattar fortfarande inte varför man inte ska köra allt som Admin. Tvärtom hon tycker det är skitjobbigt att vara tvungen att högerklicka på en exekverbarfil och välja "Kör som..."... men det verkar ligga en bit ifrån din horisont.

"Intressant hur dina "kunder" anser sådant vara ett "waste of time" om
de tycker att det är okej att slösa en massa tid och resurser på att
skydda sina system med antivirus som inte hänger med, mekanismer mot
spam, hela tiden underhålla sina system annars kommer de dyka."

Okej. Så nu helt plötsligt är Linuxsystem inte bara helt imuna mot malware... de är underhållsfria också. Helt underbart. Jag väntar med spänning på nästa argument för Linux du kommer med. Snart är väl Linux helt gratis också...

"Inte varit några problem på senare tid med nvidia i dem eller intel. Om
du reflekterar över hur lång tid det var innan Windows hade
hårdvaruaccelleration från att det började röra på sig, inser du hur
dumt det där argumentet är."

Jaså?

Hojta till nästa gång du har en kund som ska köpa en dator 1996. Mina kunder budgeterar för att köpa datorer idag och imorgon.

Men vänta nu. Om man upptäcker en critical bug i nuvarande kärnan... hur gör man då? Skiter i att uppgradera i väntan på att Nvidia släpper ny drivare som funkar ihop med nya kerneln? ...eller man kanske uppgraderar och släpper hårdvaruaccelerationen?

En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk...

 

Äh... lägg ner. Du må förstå ettor och nollor men debit och kredit verkar inte riktigt ha fastnat mer än i teorin.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

iampenguins bild

"Ett avtal där du förbinder dig att inte ens yppa ett ord om vilken
dimension skruvarna i serverracken har... och här sitter du och lallar
om att jag ska avslöja vilken bank som kör vilka operativsystem. OMFG."

 

Vidare är det rätt mycket mer du skriver på och de har som krav på att du är certifierad i. Ändå är det rätt intressant hur man enkelt mjölkar ur den informationen, från människor som dig ändå. Dumt att använda samma nickname på flera forum vet du.

 

"Wow. Men ingen av dem sitter som refernskunder hos Novell SUSE alltså.
Tja, varför skulle de vilja vara det när de kan få gigantiska rabatter
för att de går med på det."

 

Det är upp till dem att bestämma om de till att börja med vill sprida sig själva som referenser, eller hur. Och varför dillar du om Novell/SUSE. Går du omkring och tror att det enbart är Red Hat Enterprise, Novell SUSE osv. som har GNU/Linux kunderna?

 

"Det var inte bara en ingenjör som sa att det var tekniskt omöjligt att sänka Titanic."

Vem var det som snackade om att man var för teknisk igen? Nu är du där själv och grottar. Vad vi pratar om är den mänskliga faktorn i samband med GNU/Linux. Ifall du inte märkt det, är Asta 90 år, enormt mycket säkrare under GNU/Linux än i vilket Windows system idag som helst. Och kan förlita sig mycket mer på att saker fungerar. Och detsamma gäller företag. En intern användre på en windows client kan enkelt föra in med okunskap och allmänt vardagsbeteende enormt skadliga objekt i miljön vilken kan kosta hela verksamheten enorma belopp vid slutet av dagen.

Samma användare under GNU/Linux sitter i en miljö där det inte finns ett enda hot på det området, såvida de inte råkar ha root access, och även då är skador långt ifrån vad en windows användare med admin presterar (vilket är ren katastrof).

 

"Som sagt, 90% av all malware som sprids gör det p g a den mänskliga
faktorn. Det kan vara allt från att folk accepterar filer från en
kompis på MSN och kör igång filen till att folk skiter i att surfa in
www.windowsupdate.com.
Men den mänskliga faktorn är det snorenkelt att via t ex Kopete skicka
över ett script som ändrar sökvägen till su, gksudo och sudo i
användarmiljön. Nästa gång du kör apt-get upgrade eller liknande har
malwaren tagit kontrollen över ditt system."

 

Ja.. ha ha.. mänskliga faktorn.. ja.. jo.. ha ha.. alltså.. det är just det som gör att windows är en mycket dålig och kostsam idé. Det är därför folk går och köper Mac idag efter att grannen aldrig haft några problem efter han kastade ut "det där jävla windows", eller bytte till GNU/Linux (eller gjorde båda delarna.. dels köpte mac och dels installerade GNU/Linux och kastade ut "det där jävla windows").

Ifall du inte märkt det, behöver scripter av sådan art initieras. Det är mer än vad man behöver göra i en Windows miljö manuellt.

Du kommer aldrig med Windows som strukturen ser ut idag kunna hantera säkerheten enligt de jämförelsevis enorma krav som ett *nix, GNU/Linux och till och med Mac system mycket kompetent klarar av att bemöta.

 

Och till protokollet kunde till och med jag (som är ultraparanoid när det gäller säkerhet och integritet i system) dra på mig virus, trojaner etc. i Windows. Det var ett jädra pulande nästan varenda dag att kontrollera att antivirus inte blivit kompromissade, kontrollera likaså vad gäller exekveringskontrollmekanismer, läsa microsofts egen information, läsa säkerhetsuppdateringar osv. Med mera..

Och varför? Därför att jag hanterade cert nycklar vilket absolut inte fick komma på villovägar, speciellt om jag använde någon av dem. Jag hade ett system vilket enbart var till för det. Något jag visserligen har idag också under GNU/Linux men en mycket flexibel och säker lösning vilket jag tyvärr inte får prata öppet om.. än i alla fall. Men kan säga som så att den kan inte existera under en Windows miljlö på grund av strukturen grundläggande i Windows.

Men jag kan säga att jag är enormt mycket mer avslappnad idag än när man satt under Windows (och det är en stor del i feedback man får från de flesta), och då är jag ändå fortfarande mycket paranoid och har rutiner vilket alltid håller koll på det mesta, mest manuellt givetvis.

Men säker.. det är man aldrig. Men man kan vara SÄKRARE!!!      S   Ä  K   R    A   R   E  !  !  !

(förstå det begreppet).

 

"Leta fel i binärer? Varför göra det svårt för sig när man kan göra det
på det enkla sättet. Än en gång har du förblindats av din egen
kompetens: Asta 50år fattar fortfarande inte varför man inte ska köra
allt som Admin. Tvärtom hon tycker det är skitjobbigt att vara tvungen
att högerklicka på en exekverbarfil och välja "Kör som..."... men det
verkar ligga en bit ifrån din horisont."

 

Nej, vem fasens letar fel i binärer? Och det var inte det jag sa heller. Men eftersom du inte får tillgång till källkoden från MS kan du glömma friheten att ordna problem fort som attan om det verkligen krävs, kosta vad det kosta vill om det handlar om en timme.

Du har inte använt så värst många GNU/Linux lösningar i dina dagar eller? Det märks.
 Mina föräldrar är 65, och de undrar varför jag inte installerat Linux åt dem år tidigare (och det var några år sedan). Jaaa, sa jag; Det beror på att det är först nu som det blivit tillräckligt användarvänligt och hårdvara fått rejält med klös. Och då har ändå min pappa kört Linux i många år innan. Du ser.. Asta 50 har inte så mycket krav heller (som många andra förutom när man bortser från vissa populära spel). Därför är GNU/Linux out of the box en mycket underbar säker lösning för henne. Hon kan surfa, hon kan maila, hon kan chatta med sina polare, hon kan lyssna på musik, hon kan fildela utav bara helvete, hon kan använda webkamera, hon kan spela spel, hon kan använda en STOR del windows applikationer genom WINE i ett enormt säkerare system., hon kan skriva sina dokument, hon kan hantera sina foton (picasa är mycket okej exempelvis), hon kan prata med barnbarnen över IP telefoni.

 

Förstår du hur enormt stort GNU/Linux är jämfört med 3-4 år sedan idag? Seriöst.. är du medveten om hur enormt stort och hur enormt fort det utvecklats och utvecklas? Jag tror inte du gör det. Och ändå var det helt kompetent för mycket 3-4 år sedan för många företag.

 

Hojtar. Laughing out loud Faktum är att kunder idag vill ha 1996 datorer, menat vilket har sämre prestanda/ny tech, men som tillmötesgår allt som har med att spara energi, miljövänliga, och inte behöver överdrivet med kapacitet för att bara klara av att boota OS:et. Dessutom är sådana billigare, och om du missat ASUS EeePC etc. kanske det är dags att vakna upp och inse att det är rätt onödigt för företag att köpa en laptop som klarar av att rendera en kortfilm, bara för att XP, eller Windows Vista kräver det.

Så i sämre tider gynnas MS va? Intressant, men hur går det ihop med att man köper en dator eller laptop för 1500-3000 med GNU/Linux som bemöter mycket, jämfört med att man köper en dator eller laptop för bra mycket mer och får lägga på windows licens, antivirus, brandvägg etc. Det går inte ihop.. hajja läget.

 

"Men vänta nu. Om man upptäcker en critical bug i nuvarande kärnan...
hur gör man då? Skiter i att uppgradera i väntan på att Nvidia släpper
ny drivare som funkar ihop med nya kerneln? ...eller man kanske
uppgraderar och släpper hårdvaruaccelerationen?"

 

Ja har du inte förstått det vid det här laget, från att säga sig jobba med företag och system, samt att dillar om saker där du försöker antyda till att du vet hur GNU/Linux fungerar.. förklarar varför du argumenterar som du gör att GNU/Linux inte skulle vara moget för företag och att du bedömmer mig som värsta Tech-Hitler.

 

Men hur som haver, det är inte logiskt på något vis att Microsoft skulle gynnas i sämre tider. Det kanske var så.. men inte längre.

mindlights bild

"Vidare är det rätt mycket mer du skriver på och de har som krav på att
du är certifierad i. Ändå är det rätt intressant hur man enkelt mjölkar
ur den informationen, från människor som dig ändå. Dumt att använda
samma nickname på flera forum vet du."

Jag hoppas inte du förväntar dig nobelpriset för det. Min CV ligger ute på internet, vilket inte är helt ovanligt i denna branschen. Faktum är att du kan ringa vilket konsultbolag som helst, begära ut en konsult och få konsultprofilen på studs.

Absolut inget som strider mot något NDA jag någonsin skrivit under.

Hemskt ledsen Sherlock. Du kan inte mörka din okunnighet. Du trampade i klaveret genom att ställa en så korkad fråga i föregående inlägg, inte jag.

 

"Och varför dillar du om
Novell/SUSE. Går du omkring och tror att det enbart är Red Hat
Enterprise, Novell SUSE osv. som har GNU/Linux kunderna?"

*gäsp*

Det är du som påstår att "alla" banker kör RedHat m m...inte jag... Så shoot. Visa fram ett par referenskunder. Det är du som kommer med påståendet att Windows inte finns i dessa segment, inte tvärtom.

 

"
Ifall du inte märkt det, behöver scripter av sådan art initieras."

Okej. Först presenterar du att Linux och malware är en omöjlighet. Sen presenterar jag den mänskliga faktorn och i ditt senaste inlägg säger du dig veta exakt var den mänskliga faktorn är.... samtidigt som du menar att användare inte kan göra script körbara?

Okej. Vi tar det igen: Mänskliga faktorn. Misstag eller okunnighet är orsaken till de flesta malwarehaverier. Du verkar verkligen inte fatta att en okunnig användare på en Linuxburk är lika farlig som en okunnig användare på en Windowsburk. Finns inget mer jag kan göra för att förklara det för dig.

"Därför är GNU/Linux out of the box en mycket underbar säker lösning för
henne. Hon kan surfa, hon kan maila, hon kan chatta med sina polare,
hon kan lyssna på musik, hon kan fildela utav bara helvete, hon kan
använda webkamera, hon kan spela spel, hon kan använda en STOR del
windows applikationer genom WINE i ett enormt säkerare system., hon kan
skriva sina dokument, hon kan hantera sina foton (picasa är mycket okej
exempelvis), hon kan prata med barnbarnen över IP telefoni."

 

Någon mer än jag som ser problemet med ovanstående argumentation?

Ovanstående argument säger mer om hur förblindad du är än om hur enkelt Linux skulle vara.

Asta 50år... köra sina Windows-appar i Wine... joooodå.

 

"Intressant, men hur går det ihop med att
man köper en dator eller laptop för 1500-3000 med GNU/Linux som bemöter
mycket, jämfört med att man köper en dator eller laptop för bra mycket
mer och får lägga på windows licens, antivirus, brandvägg etc. Det går
inte ihop.. hajja läget."

Okej. Än en gång är du ute och svamlar. Det är bara du och Medison som tror på det där.

Någon gång i framtiden får vi säkert se PCs för 1500-3000kr ex moms som har en upplösning på över 1024x600 och större skärm än 9" (Smaka på den... 9" skärm... snacka om att man får gamnacke).... men låt oss hålla oss till verkligheten och en bit ifrån marknadsavdelningarnas svammel.

 

Avslutningsvis vill jag bara förtydliga en sak som du verkar ha missat helt:

Jag tror på Linux. Jag använder olika distar dagligen. Men dina argument om Linux storhet tyder mer på verklighetsflykt än verklighetsförankring. Vi har bråkat i ett antal inlägg redan och inte en enda gång har du t ex kunnat hosta fram ett enda exempel på en enkel småföretagarlösning som når upp till Microsofts Small Business Server.

Sätt igång. Shoot. Inte hänvisa till hemliga kunder och dina grandiosa erfarenheter från the business. In med dig i wikin och börja skriva en tutorial på hur man sätter upp en sån server enkelt.

 

Det är inte mig du ska övertyga. Det är alla företagsledare där ute. De ser enkelheten som en möjlighet att anställa billig personal som kan drifta den och du verkar ju vara mannen att visa oss vägen.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

iampenguins bild

"Hemskt ledsen Sherlock. Du kan inte mörka din okunnighet. Du trampade i
klaveret genom att ställa en så korkad fråga i föregående inlägg, inte
jag."

 

Vet i tusan hur din hjärna tolkar information, men allt det du skrev ovan är antaganden från din sida. Det är mycket sådant hittills.

 

"Det är du som påstår att "alla" banker kör RedHat m m...inte jag... Så
shoot. Visa fram ett par referenskunder. Det är du som kommer med
påståendet att Windows inte finns i dessa segment, inte tvärtom."

 

Jag har verkligen inte påstått att någon bank kör Red Hat hittills. Den informationen har jag verkligen inte tillhandahållit utan det är något du projicerar. Vart skriver jag vad bankerna kör Red Hat? Det var dessutom inte själva informationen i det hela.

 

"
Ovanstående argument säger mer om hur förblindad du är än om hur enkelt Linux skulle vara.
Asta 50år... köra sina Windows-appar i Wine... joooodå."

 

Förstår verkligen inte vad problemet är med det. Min far är 65 och fixar det. Min mamma är 65 och fixar det. Min systers sambos föräldrar är runt samma ålder och fixar det. Deras föräldrar på ena sidan är 80 och fixar det! Det är roligt för Windows fixade de inte med tanke på att det var vi yngre som fick fixa deras datorer minst en gång i månaden. Det låter verkligen som stabilt?

Och det finns många fler exempel.

 

"
Okej. Än en gång är du ute och svamlar. Det är bara du och Medison som tror på det där.
Någon gång i framtiden får vi säkert se PCs för 1500-3000kr ex moms som
har en upplösning på över 1024x600 och större skärm än 9" (Smaka på
den... 9" skärm... snacka om att man får gamnacke).... men låt oss
hålla oss till verkligheten och en bit ifrån marknadsavdelningarnas
svammel."

 

Tja det finns system med lägre krav idag som passar för GNU/Linux för runt 3000 idag. Finns laptopar idag för 4000. Steget är inte långt ifrån. Men du ska se att priserna och specs kommer gå ner nu (de har redan börjat gjort det) nu när ASUS med flera dundrar ut prylar. VIA har redan länge hintat om detta därtill. Intel med nya Atom öppnar en hel ny marknad. Och så brände Nvidia in på et hörn här nyligen också, IBM ryktas pyssla med något därtill som det verkar rejält med hysh hysh runt.

 

"Jag tror på Linux. Jag använder olika distar dagligen. Men dina
argument om Linux storhet tyder mer på verklighetsflykt än
verklighetsförankring. Vi har bråkat i ett antal inlägg redan och inte
en enda gång har du t ex kunnat hosta fram ett enda exempel på en enkel
småföretagarlösning som når upp till Microsofts Small Business Server."

 

Det verkar verkligen inte som om fallet är så. Om du använder olika diskar dagligen borde du vet bättre än vad du snackar om hittills. Och det är väldigt mycket egna antaganden här och där, ungefär som du har svårt att tolka vad jag skriver (eller är det jag som har svårt att föra fram budskapet? Verkar inte så i alla fall).

Det märks att du inte är speciellt hemma på *NIX, Solaris, GNU/linux lösningar och i nutid. Anledningen till att jag inte "hostar" upp sådana exempel är för att varje småföretagalösning är väldigt individuell, det är systemet som anpassas efter företagets sätt att arbeta och förändingar inför framtiden dynamiskt samtidigt med övrig frihet. Vilket inte är fallet med MSBS eftersom där är det företaget/organisationen vilket får anpassa sig efter MSBS istället. Vad är bäst? En lösning framtagen på allt annat än ditt företag där du ska anpassa ditt sätt att arbeta (och jävlas med virus, tvingade patchar, buggar i WGA som kan stänga ut folk från deras system i timtal), eller ett där du anpassar systemet efter hur företaget är utformat.

 

Seriöst, anser du MSBS är en bra lösning då är du korkat naiv (och tolka det inte som att du är korkad, men jädrigt naiv i så fall).

jonasbjorks bild

Jag ber er ta den här diskussionen utanför Linuxportalen.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

iampenguins bild

Mjo, kände själv där sist att jag målat fan i sandlådan. Kände mig på något sätt stämplad som att man skulle vara en oförsiktig, empatilös ultra teknisk diktator som totalt skiter i funktionalitet och tvingar på lösningar som totalt lever i någon sorts drömvärld. Får skylla på att det var IDG influensan som smög sig in via artikeln i sig ;P

hoths bild

Plun har rätt.

 

Det handlar för företag enbart om att DET SKALL FUNKA. För detta betalar de glatt en (större eller mindre) slant till någon. Att slita och lida ont med något som inte tillför bolaget något är inte av intresse, oavsett dess inledande prislapp. Att kontakta någon och sedan kräva att de fixar problemet är mycket viktigt för ett bolag. Inledande kostnader för mjukvara skall vägas mot kostnaden för stillestånd i bolaget. Denna senare kostnad blir ofta väldigt stor i ett medelstort till stort bolag.

 

Därmed inte sagt att Linux i synnerhet eller open source i allmänhet inte har en plats i företag, för det har de. Exempelvis så skapar sig Red Hat Enterprise Linux en plats i bolagen just tack vare detta. Det finns någon att köpa av och därmed också någon att kräva support av, om det inte skulle fungera.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

iampenguins bild

Givetvis ska det funka, det är väl grundläggande. Och det är givet att det gör det i detta också. Om det inte fungerade med GNU/Linux miljöer och lösningar, fanns det väl ingen mening med den här bloggen till att börja med.

Och vad gäller att kontakta någon och de fixar problemen, sådana finns det gott om idag. Och det finns därtill anställda med enormt mycket kunskap på detta område också.

Du får det att låta som att det krävs att man är guru när det handlar om GNU/Linux. Faktum är att det är mera på så vis när det handlar om problem med Windows miljöer. Och där har du rejält mycket mindre makt att faktiskt skapa en lösning på ett djupare problem så snabbt så att "kravet" är acceptabelt.

 

Vad gäller Red Hat Enterprise har de en bombsäker plats hos varje företag de implementerat sina lösningar hos. Och det sedan många år tillbaka. Rätt okej, eftersom deras lösningar, såsom vanligt inom *nix världen, fungerar klockrent. De har en mycket nöjd kundkrets vilket tjänat enorma summor på att valt Red Hat över åren. Men det finns många företag vilket hämtar upp kompetens och bygger mycket kompetenta system.Därtill detsamma med hjälp av konsulter och övrgångar. Men det finns medium och små företag vilket fixar biffen själva också. Och vi som sysslat/sysslar med *nix, gnu/linux miljöer är väl medvetena om att det meför en helt annan medvetenhet och struktur i en servertopologi. Och företag lär sig hur viktigt det är med dokumentation, och standarder.

 

Jag tror att man ska inte enbart titta på sitt eget företag man jobbar på eller jobbat på när det handlar om detta område. Det kräver att man varit uppmärksam i alla företagsmiljöer man någonsin satt sin fot i, eller mjölka människor som sätter sina fötter i de man inte har möjlighet att sätta egna i.

 

Kanske är det att jag jobbat för ISP:er som gör att jag sett väldigt många miljöer och tagit till mig olika små och medium topologier, tillsammans att man senare var konsult i en bred variation av företagsformer, där man för flera år sedan migrerade över servertopologier till GNU/Linux. Var inga som helst problem, kanske för att det aldrig var några allvarliga problem heller.

 

hoths bild

Jag kan bara utgå ifrån mig själv och mitt bolag när jag skriver om krav för byte till Linux, det är ju det enda fall jag känner i detalj. Självklart finns det många anda fall och företagstorlekar att ta i beaktande. Allt ifrån fåmansbolag till de största koncernerna som finns i Sverige. Det är, måste man också ha klart för sig, en våldsam spridning av problem och komplexitet i dessa senarior.

 

Självklart kan Linux, med "tillbehör", passa utmärkt i det mindre bolaget och inte innebära några som helst problem och där vara till gagn för bolaget.

 

Sedan finns det en glidande skala som innebär allt mer problem för en konvertering. Detta eftersom det i ett större bolag tenderar att finnas en uppsjö av olika komplexa, gamla eller på annat sätt speciella applikationer som måste stödjas. Dessa kan gör det svårt till omöjligt att snabbt byta. Vill man i alla fall byta kan det bli väldigt dyrt.

 

För egen del i ett medelstort bolag, ingående i en stor koncern, så är det närmast omöjligt eftersom beslutet i det fallet måste tas uppifrån. Där ser de bara den gigantiska kostnaden och alla relaterade problem. Men, även här finns det nischer där Linux väl fyller sin plats. Framför allt som ersättare för olika UNIX system som behöver bytas ut. Vad kan bytas mer? Ja, man skulle kunna börja med Firefox och Openoffice och på det sättet sakta men säkert flytta foten. Men även detta kan sitta hårt åt.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!