Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En av Indiens 28 stater trycker ut 100 000 Linux Laptops till studenter.

desktoplinux.com kan vi läsa:

 

ELCOT says it solicited a bid
from Microsoft, proposing to pay $12 for a copy of a Microsoft
operating system. However, Microsoft reportedly responded with an offer
to sell Windows and Office bundled together at an "academic discount"
price of $57. ELCOT says it declined, because, "Any such bundling could
result in serious exploitation of the consumer."

 

Update: Vidare mer detaljerad information på deras student sidor.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

Det var ju verkligen en tung utvärdering. Hoppas att det finns andra kriterier på vad en LapTop skall tåla.

iampenguins bild

Det finns det säkert, he he. Men skulle nog inte rekomendera att man lägger en MacBook .. Air osv. och låter någon med den viktklassen ställa sig ovanpå... men som sagt.. bara en rekomendation ^^

iampenguins bild

*Hoppsan Kerstin* Råkade lägga kolon direkt efter URL:en. Nu fungerar URL:en som den ska  >)

jonasbjorks bild

Detta borde ha publicerats som en nyhet på första sidan. Därför har jag skickat dit den Wink. Däremot har jag synpunkter på att man skriver M$ i en rubrik. Sådana förlöjliganden av företag här inte hemma här, därför redigerade jag rubriken.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

iampenguins bild

Ingen fara. Jag borde skrivit MS istället, tänkte inte på det förän du sa det nu att jag skrivit det "M$". Men anledningen var att det inte fick plats att skriva så fick lov att korta ner något i rubriken Smile

hoths bild

Samma nyhet, fast på svenska

http://opensource.idg.se/2.1014/1.170504

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

polters bild

Otroligt bra nyheter. Jag hoppas att det blir Ubuntu så att Canonical kan få lite kött på benen. Fast det är klart, franska staten kör väl redan Ubuntu?

pbs bild

Om jag förstod rätt så kommer dom med Suse 10.1 förinstallerat och Suse och Ubuntu är de rekommenderade OS:en. Iofs tror jag inte att Canonicals existens är på något sätt hotad i och med den popularitet Ubuntu har uppnått.
 
I den senare artikeln finns för övrigt ett ganska intressant påstående: Linux OS does not attract viruses nor does it have security holes. Wink

iampenguins bild

"Linux OS does not attract viruses nor does it have security holes. ;)"

 

Jämför man med Windows är det 99.999999999999999% toksant vad gäller virusfronten. Och när det kommer till säkerhetshål är det 99.9% sant med tanke på att många säkerhetshål beror på tokklanteri från Microsoft och strukturen, bubbligt rättighetssystem och en mängd applikationer vilket lätt kompromissar säkerheten i ett OS vilket är i grunden singleuser men försrsöker vara ett multiuser. Ska bli intressant att se om/hur det förändras i takt med att Linux blir mer och mer populärt och använt.

Kristians bild

sudo-lösningen är en stor säkerhetsrisk. Jag väntar på att policykit ska slå igenom på allvar. Som det är nu kan ett elakt program ställa om PATH så att en trojan-sudo används istället och på så vis plocka upp lösenordet. Dels kan ett elakt program ligga och polla med ett sudo-kommando till dess användaren själv kör sudo - då trillar även det elaka programmet igenom sudo-barriären.

I Fedora så fungerar som väl är inte det senare, där är sudo-upplåsningen (som brukar vara några minuter) bunden till en särskild konsoll. I mitt Debian-system fungerar det tyvärr med default-policyn

 

evil.sh

 

#!/bin/bash

sudo tail /var/log/syslog

 

helpevil.sh

 

#!/bin/bash

while (true)

do

    ./evil.sh &

    sleep 5s

    killall evil.sh

done

 

Gör båda scripten körbara och starta det senare i en terminal genom

 

./helpevil.sh

 

Starta en annan terminal och gör något du vanligtvis gör genom sudo, tex.

 

sudo apt-get update

 

mata in ditt lösenord. Om den första terminalen börjar visa sysloggen så skulle ditt system kunna utsättas för en liknande attack. 

---------------------------------------

 

Pettmans bild

Hur menar du att man bör bära sig åt istället?

Tillägg: Har provat på ubuntu 8.04 och där ser jag ingen systemlogg när jag kör de där scripten. Den fortsätter fråga efter lösenord även efter att man kört något med sudo i en annan terminal.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

Kristians bild

Då kanske det bara är min stackars debian som är utsatt i nuläget, låter lugnande. Hur som helst är det ingen höjdare att alla program som behöver göra något administrativt överhuvutaget körs via sudo - det är urkorkat eftersom programmen får alldeles för stora privilegier i förhållande till vad som egentligen skulle behövas.

http://hal.freedesktop.org/docs/PolicyKit/polkit-spec-history.html

---------------------------------------