Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Raspberry Pi

Raspberry Pi

Ingen har väl kunnat undgå att bli uppmärksammad på den lilla (kreditkortsstor) datorn som kostar under 400:-/st. Det tillkommer att man behöver skaff mus, tangentbord och en hdmi.kabel För att inte glömma en nätadapter som lämnar 5V och minst 0,7A och med en  miniUSBkontakt att ansluta till datorn. Om man inte har det i junkboxen så btillkommer en kostnad på 200:- - 300:-.

Operativsystemet till Raspberry Pi är ett Debian-derivat för ARM-processorer, Paspbian. För mig blir bara det lite nytt då jag annars använder Mageia en avknoppning av Mandriva, en avknoppning av RedHat.

Jag skaffade mig en i somras. Har hållit på och installerat operativsystemet på SD-minneskort. Gjort det ett antal gånger nu (på olika kort). Det finns flera olika imigar med olika inriktning att ladda ner. Det blir som att ha en hårddisk med olika OS i olika partittioner.

Det som just nu gör det extra roligt är att det givit mig en nytändning att arbeta med datorer. Jag försöker beskriva vad jag gör på min hemsida, både i bloggen (tidsordning) och en mer handboksliknande struktur. Jag arbetar nu med att programmera i C med gränssnitt mot MYSQL.

Jag försöker samtidigt dokumentera hur man gör.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Hej Jan,

Jag tänkte köpa en Raspberry till min dotter (vuxen) så hon skall kunna köra den istället för en D-Link BoxeeBox.  Vilket operativsystem bör man ha för att få den att funka på bästa sätt för detta ändamål?

Den skall endast användas på detta sätt.  

Här kan man t.ex köpa en färdig produkt med låda, minneskort, nätadapter och förinstallerat SD-kort:  https://www.multichip.se/product.html/raspberry-pi---xbmc-paket?category...

Vad tror du om detta?

Är det förresten det nya kortet, det heter ju både B och rev 2??

Tacksam för tips,

/Sven

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Det finns en revision 2 av modell B, så vitt jag vet. Den uppgraderades till 512MB för inte så länge sen. Modell A vet jag inte ens om de börjat tillverka och sälja ännu.

JanPihlgrens bild

Det är nog snarast så att modell A slutat tillverkas. Det är modell B som levereras numera.

FoHs bild

Nej. De både modellerna hade för avsikt att produceras samtidigt. Modell B var den som började säljas och modell A skulle följa på det. Modell A är ännu enklare.

Modell A har fortfarande inte börjat säljas: http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

JanPihlgrens bild

Det föreslagna paketet  är ett "Mediapaket", alltså tänkt att använda som en mediabox.

Om det står i beskrivningen så ingår en box, och ett förinstallerat operativsystem på SD-kortet. Du får även strömförsörjning till. Det du måste skaffa själv är HDMI-kabel, tangentbord, mus och bildskärm. Istället för bildskärm kan du använda en TV. Vad jag kommit fram till är att Svt Play inte fungerar utan vidare beroende på att svt gjort någon förändring i sitt sätt att sända svt play.

http://www.pihlgren.se/raspberrypi.php#XBIAN här kan du se vad som behöver göras för att få Svt Play att fungera.

Här kan du läsa om OS XBIAN. xbian.org/

Tänk på att kraften hos Raspberry Pi inte är så stor.

Det som visas i annonsen är B. Skillnaden mellan A och B är att A hade 256 MB RAM medans B har 512 MB RAM

Lycka till.

FoHs bild

Nej, skillnaden mellan A och B är att A bara har en USB-port och ingen Ethernet-port. Även Modell B hade inledningsvis 256MB RAM, men numera 512MB (därav rev 2). Men Modell A säljs som sagt inte ännu.

JanPihlgrens bild

Jag ber om ursäkt. Du har helt rätt.

Jag gissade lite och trodde Modell A var den med 256 MB RAM efter som det var den jag fick när jag köpte min första Raspberry Pi (förbeställd). Modellen saknade dessutom RJ45-kontakt och då förmodligen möjlighet till internetanslutning.

tux-svens bild

Jag ber att få tacka Jan och FoH för all informationen.

Jag skall först prova att få till SVTPlay med originalinstallationen, därefter får jag se om jag måste uppdatera eller patcha något enligt Jan:s instruktioner.

Grejen är att Hallonet till att börja med skall kopplas mot en tjock-TV, då behövs ingen HDMI-kabel.  Laughing out loud

HDMI kommer att användas sernare när annan, plattare, TV gjort entré.

Nu när jag fått reda på att det är en adekvat utgåva av hallonet har jag gjort beställningen.

Jaaag kommer att höra av mig.   Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Idag kom Raspberryn med XBMC förinstallerat.  Det hoppar igång men jag har inte hittat någon webbläsare som ser normal ut...?  Vet någon det det finns en normal webbläsare med i XBMC?

Sjutton åxå tänkte jag,  jag installeraar något som verkar bekant istället. Debian måste nog passa mig. :D  Sålunda gick jag till XBian.org och tänkte tanka ned en image-fil.  Dessvärre hittar jag bara ett paket med Windowsprogram för nedladding och installation av XBian..  ?   

Jag vill ju bara ha image-filen (eller en zip-fil) och flytta den till SD-kortet m.h.a. dd.

Nu börjar jag bli lite små-irriterad...    (Det finns folk som inte kör Win!!!) 

Länken till XBian som Jan angivit funkar inte.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Installationsanvisningar här: http://xbian.org/getting-started/install-xbian-using-linux/

Länk till image-filen hittar du på nedladdningssidan under fliken Manual.

tux-svens bild

Åhhh, tack där låg filen!!  Jag lyckades snurra förbi den vid alla försök.

Konstigt nog stämde varken md5 eller sha1 för mig.  Skall kolla i morgon igen, de kanske har uppdaterat img-filen nyss men inte hängt med på checksummorna?

Jag skall bara skaffa ett extra SD-kort innan jag kör igång på allvar!  Smile

Det finns en MATE-version tillgänglig åxå: http://www.raspbian.org/PiscesMATEImages

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Tack Jan för din instruktion om hur man får igång SvtPlay!

Jag provade att installera och köra detta ikväll.  Först med HDMI-kabel ansluten mellan Raspberry:n och TV:n, det fungerade alldeles utmärkt! (Helt Perfekt)

Därefter gjorde jag ett försök med Video-komposit (Gul kontakt) mellan Raspberry.n och TV:n.

Det fungerade åxå mycket bra, men jag var tvungen att ändra zoominställningen för att bilden skulle passa bra till skärmen.

Det enda jag nu saknar är URPlay.  Många program som visas på SVT sändningar kan man inte hitta på SvtPlay, vissa program återfinns istället på UrPlay.

Killen som fixade SvtPlay heter tydligen "Nilzen". Var skulle man kunna kontakta honom och fråga om han skulle kunna tänka sig att skapa en app för UrPlay åxå?

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

JanPihlgrens bild

Hej

Det jag kan få fram är följande länk: http://www.rieter.net/pages/XOT:Troubleshoot

En bit ner på sidan står det:

If you cannot find the problem, you can create a new issue on the Googlecode project page. Please notice that you can create an enhancement request or bug. The names are self explaining, but please try to set the correct one.

 På den sidan kan man även önska utökad funktionalitet. Den är/ska vara självförklarande.

Det är allt ja fått fram.

 

tux-svens bild

Tackar,  jag har lagt in ett förslag om tillägg av urplay.se.

Det är nog inte så länge sedan man böjade lägga TV-program där.

Det var min dotter som påpekade att de program som jag aldrig kunde återfinna på svtplay.se kanske kunde återfinnas där.  Det gjorde de!  Smile

Nu är det bara att vänta och se om det händer något.

EDIT:

Nu har jag funnit det!  Det fanns med! (Sveriges Utbildningsradio).

(Jag hade bara inte hittat rätt sökväg.)

Tyvärr fungerar inte urplay.se som det skall just nu.

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Jag har nu fått kontakt med en programmerare som håller på att försöka fixa till urplay.  Jag fick en patchad python-fil av honom att testa med, men ännu fungerar det inte som det skall  -  men det börjar lysa hopp, trots vintermörkret ...  Smile

 

EDIT:

Nu har jag fått en patchad chn.urplay-fil som gör att UrPlaly fungerar!

Den skall komma med nästa version av XOT-Uzg.v3. (3.3.3?)

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

JanPihlgrens bild

Grattis!

Den fria programvarans fördelar!

tux-svens bild

Jo, det är härligt med fri programvara.  Vi var två personer som skickade loggar och verifierade funktionen och jag har faktiskt ingen aning om vem det var som fixade koden eller bidrog med testningen.

Det tydliggör att alla kan vara med och bidra, efter sin förmåga, när det gäller fri programvara.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

tux-svens bild

Nu hade jag testat Raspberryn på min platt-TV, både via HDMI och composit (SCART).  Jag åkte till min dotter och installerade mot hennes tjock-TV, för att konstatera att det fungerade, MEN att färgen saknades!  Shock

Efter en den del gogglande fann jag lösningen.  Problemet beror på att XBian är inställt för USA:s färgtv-system default.  D.v.s. NTSC.  En nyare TV är inte så kräsen, den klarar alla format utan att klaga, men en gammal CRT-TV är normalt endast avsedd för Europa, alltå PAL.

Lösningen är alltså att ställa om XBian för att generera PÄL output på composit-utgången.

Logga in på Raspberryn:   (byt ut LAN-adressen mot den som passar dig)

ssh xbian@192.168.1.4

Stäng det configurationsfönstret som ev. öppnats, och skriv:

sudo nano /boot/config.txt

Lägg till följande rad i configurationsfilen: (mode2=PAL)

sdtv_mode=2

För att apara och stänga editorn:

Press Control-x
Press y
Press [enter]

Boota om Raspberryn:

sudo reboot

Klart!   Nu har färgen ha kommit tebax!  Laughing out loud

---

Windows are for houses, Linux is for computers!