Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jeekl: Mycket spännade i KDE4.1 - Här får ni en smygtitt

Spännande tider för oss som går och ser fram emot nästa milstolpe av framtidens skrivbord - KDE4.1.

Denna nya version kommer att fokusera på att göra skrivbordet färdigt för "den vanlige skrivbordsanvändaren" i en större grad än KDE4.0 som stabiliserade plattformen för applikationsutvecklarna att börja sitt arbete med att anamma de nya teknologierna som KDE4 infört. Förhoppningsvis kan nu de skrivbordsanvändare som klagat över avsaknad av funktionalitet och applikationer få sitt lystemäte tillfredställt nu.
Här följer en del videosnuttar signerade Jos Poortvliet som visar upp några av de läckerheter vi har att vänta i nästa installation av Framtiden.

Uppvisning av ny funktionalitet i Plasma
Youtube
Högupplöst OGV
Här visas även den nya Panelen, som fått en hel del uppfräschningar gentemot 4.0-versionen. Nu klarar den av helknasiga uppsättningar, kontra den ganska låsta funktionalitet vi möttes av i 4.0. Här är ett exempel på hur panelerna nu kan te sig:

Och framförallt positioneringsfunktionaliteten har förändrats till att likna en linjal direkt hämtad ur Kword eller OpenOffice.org Writer:

Här är även en liten video som bara visar upp den nya positionerings och storleksfunktionaliteten i panelen:
Youtube
Högupplöst OGG
(Ovanstående video och de ovanstående två bilderna är skapade av Marco Martin)
Motiveringen till den underliga nya linjalliknande prototypen är att panelen i framtiden dynamiskt skall kunna förändras beroende på panelens innehåll. Startas fler program, så kommer aktivitetslisten att utökas och ta mer plats, upp till en bestämd gräns du satt. Du väljer vart panelen skall börja, i vilken riktning den skall växa eller minska och hur långt den max får växa. Denna funktionalitet finns redan för plasmoider som flyttas in på panelen, men samma funktionalitet för aktivitetslisten kan dröja till 4.2.

Mer härligheter: Kwin får lite kärlek.
Youtube
Högupplöst OGV

Dolphin!
Youtube
Högupplöst OGV
Lite om intregrationen med NEPOMUK (Mer om NEPOMUK vid senare tillfälle) och de delade resurserna mellan konqueror och Dolphin samt annat smått och gott för KDEs nya filbläddrare.

Gwenview
Youtube
Högupplöst OGV
KDEs nya förvalda bildbläddrare, den utomordentliga Gwenview, spänner musklerna. Tillsammans med Digikam är dessa, enligt mig, två av öppenkällkods starkaste bildhanteringsprogram.

Lite annat smått och gott.
Youtube
Högupplöst OGV
Hör visas bland annat Systemsettings (kontrollpanelen), Dragonplayer (KDEs nya lättviktsfilmspelare), Konsole, KSysguard mfl.

Jag hoppas dessa små guldkorn gör att ni längtar lika mycket till juli, då KDE4.1 släpps, som jag! Glad fortsatt dag!

Not. Då Linuxportalen är Internets Sämsta Sajt vad gäller youtube (försök att bifoga youtubevideor fuckar hela CSS:en) så får ni nöja er med länkar. Det ser inte lika häftigt ut, men vad göra? Sad

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

dps bild

Riktigt trevligt inlägg!

Ser fram emot KDE 4.1.

Kan en vanlig okunnig dödlig testa KDE 4.1 alpha utan allt för mycket krångel?

.

Provade KDE4 i OpenSUSE, de har ju förstört designen något fruktansvärt och ersatt allt med sin egna fula KDE 3-design.

jeffs bild

Visst kan du testa KDE4.1! Det enklaste är att tanka hem KDE4 Live som finns på http://home.kde.org/~binner/kde-four-live/

Denna lajvdist bygger på openSUSE Factory och synkas mot KDE4s svn någon gång varje eller varannan vecka, beroede på hur mycket Binner har att pyssla med.

Annars kan du lägga till http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/KDE4:/UNSTABLE:/Desktop/ till dina paketkällor och köra utvecklingspaketen av KDE4 direkt i openSUSE. Märk väl, dessa paket byggs mot Factoryvarianten av openSUSE.

Noteras skall att KDE4.1 inte ens kommit till Alpha än. Det rekommenderas inte för vanliga skrivbordsanvändare och för att undvika ytterligare sura röster från de som inte tycker att någonting skall släppas förrän det testats och finslipats i fyra år, så kanske socialstyrelsen borde rekommendera att inte använda KDE4.1 alls, tills det släppts skarpt.

Personligen har jag mest goda erfarenheter av nuvarande trunk.Jag har kört den lite grand och även om vissa program frekvent kraschar och vissa saker känns västabila så är det ändå en väldigt trevlig upplevelse. Främst av allt ser jag fram emot PIM-sviten, men efterfrågar ett verktyg för att migrera alla mina inställningar och all min data från Kontact3 till KDE4-motsvarigheten.

Mycket nöje!

--------------------------

------

mauths bild

Det var någonting sånt här jag förväntade mig när jag installerade fedora 9 KDE 4.0 i helgen.

Inte särskilt konstigt att jag blev besviken.

Finns något planerat släppdatum för 4.1?

EDIT: Jag ser juli men juli är en lång månad.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

jeffs bild

Dessvärre verkar det som att allt för få faktiskt tänkt innan släppet av KDE4.0. All den nya teknologi som KDE-teamet arbetat på i tre år blev färdigställd till KDE4.0 och grundstenarna var klara, men applikationerna hade inte anammat teknologin. Detta då tiden innan varit en ganska turbulent tid där biblioteken ändrats mer eller mindre från vecka till vecka. När 4.0 släpptes innebar det att plattformen KDE4 var klar (KDE4 != Kde4.Innocent. Tyvärr missuppfattade många detta som att KDE4.0 skulle vara lika mogen som KDE3, som utvecklats på alla plan i ganska lång tid, för att bli såpass moget som det nu är, till skillnad från KDE4, som fortfarande är i sin linda.

Så nu får jag försöka poängtera det hela igen: KDE4 innebär stora förändringar i grunden för KDE. Vart det bär hän vet vi inte än, då teknologin precis är klar - nu ligger bollen hos applikationsutvecklarna och deras innovationsrikedom för att använda teknologin.

 

KDE 4.1 släpps den 29 Juli. Se http://techbase.kde.org/Schedules/KDE4/4.1_Release_Schedule

Se även http://techbase.kde.org/Schedules/KDE4/4.1_Feature_Plan för funktioner som är planerade till 4.1 samt http://techbase.kde.org/Schedules/KDE4/4.1_Release_Goals för de mål som är uppsatta för släppet.

--------------------------

------

mauths bild

Trevligt, mitt under semestern.

Tack för länkarna ska ögna igenom dem under veckan som kommer.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

fredentofts bild

Semester, vad är det för något?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-