Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jeekl: Pimp my Krunner

Tjabba, tjena, hallå alla monsterdiggare!

Bara en snabb liten notis idag, men en väldigt spännande sådan. Krunner, ni vet den där lilla rutan som ploppar upp när ni trycker på alt+f2 som ni kan snabbstarta program ifrån, är olidligt sexig i KDE4.1.

KDE e.V. ordföranden, superhjälten och kodgurun Aaron Seigo visar här upp lite vad vi har att se fram emot i KDE4.1:

Krunner i KDE4.1

Ladda ner en liten videointroduktion (OGG, 7,7 MB)

För lite mer information om vad som komma skall för Krunners del i KDE4.1, kika in Seigos blogg.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kalleperssons bild

Minst sagt tjusig. Katapult blir väl närmast onödig nu?

jeffs bild

Med tanke på den insticksmodulbaserade plasmaapproach som Krunner numera har så ja. Allt det som Ktapult gör kommer Krunner kunna göra bättre med små insticksmoduler. En kontact-modul integerad i Akonadi kommer i 4.2 och en insticksmodul till Amarok tyktas komma till Amarok2-släppet.

--------------------------

------

hanss bild

Skulle inte säga det, Krunner kommer nog aldrig ersätta Katapult. De fungerar på lite annorlunda sätt.

 

Sedan har det väl sagts att de ska dela på så kallade runners, Katapult ska alltså ha tillgång till samma instickningsmoduler som Krunner. Grymt! Vad man sedan väljer att använda är upp till en själv, precis så som det ska vara. Personligen föredrar jag nog fortfarande Katapults interface.

dps bild

Äntligen en skrivbordmiljö till Linux som är snyggare än Vista!

KDE 4.1 kommer ju krossa Gnome om de får till stabiliteten också. Skrattande

 

iaidokas bild

"om" verkar vara nyckelordet här. Smile

 

Test.

Test.

kalleperssons bild

visst menar du "vara ett utmärkt alternativ till" ?

dps bild

Ja, tyvärr Oskyldig

Då alla större distributioner redan valt Gnome som standard kommer KDE aldrig få den uppmärksamhet den förtjänar och därmed heller aldrig krossa Gnome. Gråter

jeffs bild

openSUSE kommer med två standardskrivbord, GNOME och KDE. Slackware är historiskt sett en väldigt KDE-centrisk dist. Mandriva har KDE som standardskrivbord. Iochmed Fedora 9 så utvidgas KDE-stödet i Fedora än mer. Mepis och PCLinuxOS serverar båda KDE som standardskrivbord. Likaså Freespire och Knoppix. Kubuntu, Ubuntu KDE-variant, är en av de distar som snabbast brukar komma ut med nya binärpaket när det släpps viktiga uppdateringar av KDE.

KDE blir år efter år framröstat som den mest populära skrivbordsmiljön i Linuxquestions.orgs årliga omröstningar och i flera andra omröstningar i exempelvis Linux Journal. Amarok, K3B och Digikam är några av de mest använda programmen inom vår värld, även bland GNOMErna.

Så på vilket sätt är KDE eftersatt?

--------------------------

------

dps bild

Jag hoppas att du har rätt. Cool

Jag är dock tveksam,

Kubuntu tycker jag inte är till KDE's fördel alls, bara en utvecklare som inte har tid, allt ser hemskt ut, vidriga fonter.

Kubuntu är ju troligen den KDE-variant de flesta nya kommer i kontakt med då Ubuntu har blivit så populärt. (SUSE har dock en riktigt fin inplementation)

.

Sen går det ju alltid att diskutera om kanske KDE-användare som aktivt gjort ett val är mer benägna att rösta i omröstningar beträffande val av skrivbordsmiljö.

iampenguins bild

Jag förutspår en mycket snaskig framtid på GNU/Linux området Tongue

hanss bild

Liten uppdatering med video (5 MB).

 

jeff, kul med se en till som noggrant följer KDE4s utveckling. Bidrar du med något själv - kodar, fixar med det grafiska eller dylik? Skulle vara kul att veta. Glad

Du verkar hur som helst väldigt insatt.

jeffs bild

Nej, i nuläget bidrar jag ingeting till KDEs utveckling. Tidigare har jag översatt en del program och gjort en hel del testande, men brist på tid förhindrar sådant numera.

Fråga någon som känner mig så kan de intyga att jag är en inbiten KDE-fantast, så jag tänkte försökte punktbevaka KDE så mycket jag bara kan det närmaste. Smile

Kul med fler KDE-fans!

--------------------------

------

jonasbjorks bild

Jag skulle vilja påstå att jag känner Jeff ganska väl, och det Jeff inte kan om KDE och Qt är inte värt att veta Flört

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .