Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jeekl: KDE här och där. KDE överallt!

Inget ritkigt blogginlägg nu, bara en liten dump med skärmskott (alla gillar skärmskott) och länkar åt Jonas, som intresserat sig för KDEs portabilitet det senaste.

 

Först och främst, Koffice gör sin officella KDE4-debut i KDE4.1. Självkalrt på alla plattformar:

Kontact på Linux:

KDE's Kontact på Linux

Kontact på Mac OS X:

KDE's Kontact på Mac OS X

Kontact på Windows XP:

KDE's Kontact på Windows

 

Och Kontact på Windows låter ju lite extra skoj, så det kikar vi mer på.

Kmail med nerkopplade imapkonton på Windows XP:

Kmail på Windows Vista

Kontact med KOrganizer framme, som matas med information från en Kolab-server:

Läckert va? Kanske kan detta få Jonas, som nybliven IT-guru på landets största gymnasieskola att fudnera på om verksamheten inte kan effeKtiviseras.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


Nån möjlighet att minska bilderna för oss som inte har 52" widescreen skärmar? Wink~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jonasbjorks bild

Jag blir helt imponerad. Så här skall programvara fungera. Lika väl som att ingen skall tvingas köra Windows, skall användarna inte heller tvingas köra ett visst operativsystem för att få tillgång till bra programvara! Det är därför jag gillar Java, bygg programmet i Linux och kör det i Windows hur enkelt som helst. KDE är verkligen på rätt väg och jag kommer kika mer på det under sommaren.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jacksons bild

Statlig/kommunal verksamhet SKALL ta de lösningar/format som är öppna, långtidssäkra, tillgängliga för alla  medborgare samt kostnadseffektivast, och det är sällan (aldrig?) MicroSofts lösningar.  Att skolor kan kräva (ja, det gör de) att eleverna skall lämna in rapporter och arbeten i MS Windows-format strida mot skollagen, eftersom dessa format kräver program som kostar flera tusen kronor.  Svensk grundskoleutbildning skall vara kostnadsfri.  Att skolor inte kan annordna skolresor om eleverna behöver stå för 400 kr, men över huvud taget inte reflekterar över dataformaten förvånar mig (och ändå inte).  Så där kan jag bara se att OSD-format är det enda gångbara.  Dessutom kan då skolorna skicka med programvarorna med hem till eleverna, utan att behöva fungera över detta.

Vad kommersiella bolag gör skiter jag i, de ha bara att stå till svars för sina aktieägare.  Som naturligtvis inte borde backa för IT-avdelningarna, vilket det ju naturligtvis gör.

jonasbjorks bild

Oj, du var verkligen insatt i hur svensk skola fungerar på olika plan. Jag är lite för trött nu för att möta dina argument (som är en förvirrad mix av diverse "det här tycker jag är bra"-meningar).

Skolan kan inte kräva att du skall skicka in ditt arbete i Word-format. Det kan du överklaga till skolledningen. Om du hellre vill gå den lugna vägen, laddar du ner openOffice.org och sparar ditt dokument som Word-fil. Ja, grundskoleutbildningen (dvs, den 10-åriga F till 9-skolan) skall vara kostnadsfri, detta gäller inte gymnasieutbildningen. Med ett Microsoft Developer Academic Network (eller nåt sånt)-avtal kan skolan erbjuda eleverna all Microsoft-programvara till eleverna kostnadsfritt för eleven.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tux-svens bild

"Med ett Microsoft Developer Academic Network (eller nåt sånt)-avtal kan
skolan erbjuda eleverna all Microsoft-programvara till eleverna
kostnadsfritt för eleven."

Men om man endast har Linux eller Mac -dator hemma? (elle kanske t.o.m. Open Solaris) Det är absolut mest praktiskt och korrekt att skolan alltid begär in dokument i ODF-format, och ingenting annat. Förbjud MS-format för skolarbeten!

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jonasbjorks bild

och om eleven har byggt sitt OS själv? Hur långt skall man gå? Jag håller med att word-format skall bannlysas från skolan. Själv visar jag alla mina elever var man kan ladda ner openoffice.org och hur de sparar i odf/word/pdf med det. Inlämningsuppgifter skall lämnas till mig i ODF, ren text eller PDF filformat. Men jag är unik Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pbs bild

Dessutom är MS-produkterna aldrig kostnadsfria i det långa loppet. Det handlar enbart om smakprov vars uppgift är att fånga in de stackars oskyldiga barnen i MS-träsket (jämför t.ex. med droghandeln).

jeffs bild

Det där tycker jag inte var en speciellt bra liknelse. Droghandeln är en svart marknad och du som konsument har inga rättigheter eller möjligheter att påverka whatsoever. Mjukvarumarknaden har länge setts som en nästintill monopolliknande marknad styrd av Microsoft, men de senaste åren har visat att den trenden vänder allt mer och mer då både Apple och Linux tar allt fler och fler marknadsandelar och får mer exponering. Det är möjligt just för att det är en laglig marknad, en fri marknad och en öppen marknad. Drogmarknaden är allt annat än laglig, fri och öppen. När vi har legaliserat drogmarknaden, då stämmer din liknelse igen.

--------------------------

------

tux-svens bild

Jag tycker nog att liknelsen med droghandel har sina poänger. MS ger inte bort något av välvilja - baktanken är att eleverna skall tillvänjas, precis som när en knarkhandlare ger bort "smakprov" på sina droger. Ge bort något för att vänja mottagaren vid det.

Det lär ha förekommit samma sak med cigaretter i uländer också - enligt vad jag har hört. Cigaretter är inte heller olagligt. Det är en "fin" skara "affärsmän" vi har att göra med. Flört

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jeffs bild

Vilken tur! Jag hade nog rynkat både en och annan gång på näsan om Microsoft gett bort saker av välvilja. De är ett företag och deras uppgift är att genererar vinst. Sen att den vinsten och konsumtionen gynnar samhället är inte samma sak som att ge bort saker av välvilja.

--------------------------

------