Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jeekl: Wikitankar

Eftersom det har varit en hel del aktivitet på LP-wikin det senaste satt jag och kikade igenom en del sidor och har några tankar om dem. Mycket av de artiklar som finns kan behöva fräschas upp eller flyttas bort om de är för gamla för att längre vara aktuella. Artiklar såsom DapperDrake Desktop CD bör helt tas bort och istället bör informationen fasas ut till generell information och hamna under Ubuntu Desktop CD eller något liknande med en sektion för skillnader mellan de olika versionerna av livecdn, enligt mig. Andra artiklar som SUSE för Windowsanvändare Måste dels uppdateras med relevant informaiton och dels måste den generella informationen fasas ut. Terminalen och Amarok ser likadana ut iv arenda distribution, att duplicera informationen över flera artiklar blir inte speciellt bra. Likadant med Ubuntu för nybörjaren och flera andra nybörjarsidor som duplicerar mycket information. På samma sätt måste de flesta sidor gås igenom och dess relevans bedömmas. Artiklar som vmware opensuse kanske kan flyttas till ett arkiv eller så kanske informaitonen kan flyttas till någon mer generell artikel?

På samma sätt måste många av alla dessa skolor och liknande gås igenom och revideras eller helt tas bort då mycket av informaitonen antingen inte är korrekt längre eller är utdaterad.

Jag tycker också att en namngivningsstandard hade varit att föredra. Artiklar som Trimma Gnome skall enligt mig ligga som en undersida till GNOME precis som andra liknande sidor med tips och trix till firefox eller vad det nu kan vara skall ligga under Firefox. Titta på Ubuntuwikin för ett bra exempel på en ganska genomarbetad wiki. Allting är samlat på generella sidor med beskrivning av användande och funktion först, efter det installationsinstruktioner och specifik information mellan olika versioner av Ubuntu. Precis likadant borde vi ha det, fast med specifik informaiton mellan olika distar och versioner som underrubriker snarare än tio sidor om hur man installerar VMWare i olika versioner av Ubuntu eller Gentoo.

Mycket snack och lite lekstuga såklart, men om det inte finns någon som har några stora invändningar mot detta skall jag försöka lägga ett par timmar nu i helgen på att gå igenom en del av allt som finns att göra iallafall.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Charlies bild

Bara en undran, från mig som är rätt ny här på LP.. Är det nån som är ansvarig för Wikin, eller är det så att alla bara försöker engagera sig, men ingen styr upp?

Jag har i alla fall fått god hjälp med hur och var jag ska lägga in information, men jag upplever wikin som lite rörig då även jag lagt in dubbelinformation bara för att wikin inte kunde hitta något trots att jag sökt på det jag skrev om..

jeffs bild

Ingen har huvudansvar för wikin. Förra gången som det togs krafttag med att röra runt på wikin var det jag och Sebastian (sebdah) som gjorde det mesta. Du är mer än välkommen att komma med förslag, kommentarer och idéer på hur vi kan göra det bättre.

------

jonasbjorks bild

Bakgrunden till wikins existerande var att en del medlemmar önskade en wiki på Linuxportalen. En wiki sattes upp och vi började fylla den med information. Ingen hade riktig koll på hur man skall sköta en wiki och sidor skapades, men det saknades länkar till dem och de kategoriserades inte. Jag bad Sebastian Dahlgren att ta tag i det och han, tillsammans med Jeff Eklund, började strukturera wikin. Resultatet av deras arbete är det vi ser när vi går in i wikin idag. Ikonerna och färgerna som underlättar för att hitta information är deras förtjänst.

Ingen är direkt ansvarig för wikin, Jeff har varit den som axlat rollen och är väl indirekt vår wiki-admin-master Smile. Själv önskar jag att jag kan bidra med dokument och sånt, men att pyssla med administrationen för wikin också.. det är mer än vad jag orkar idag.

Jag ser inget hinder att medlemmar på LP (och utomstående för den delen) bildar en wiki-arbetsgrupp och tar tag i det om de så vill. Någon kanske vill ändra temat och kanske till och med skicka in plugins i wikin, allt är fritt. Kom med ideer så ordnar jag (eller marcus) åtkomst till er.

--
Vi har ingenting att förlora och jag vet att det lönar sig att kämpa. Ingenting har vi att förlora och jag vet att det lönar sig att vänta. (Mange Schmidt)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

pbs bild

På tal om wikisajter om Linux så bör man icke glömma Unix.se, Linuxguiden.no och Linuxguiden.se.

FoHs bild

Finns ingen som har huvudansvaret vad jag vet. Jag var väldigt aktiv i början men sen gjorde jag i princip ingenting på ett år, minst. Jag har dock lite admin-rättigheter, vilket jag nog inte är ensam om, så är det något som är relaterat till det så kontakta mig gärna (exempelvis sidor som bör tas bort osv, tog för övrigt bort några EeePc-sidor nyligen eftersom de omdirigerade till EeePC med stort C Glad).

Angående Dapper Drake ("min" artikel) så har jag tänkt uppdatera den för att vara mer generell. Helst ska det ju vara en artikel som följer med i utvecklingen. Den bör precis som du säger heta Ubuntu Desktop CD. Jag lovar att ordna den, men kan inte säga när Glad

Tycker du har helt rätt i det du skriver. Just dubletterna är ett problem, flera sidor skulle tjäna på att slås samman. T.ex. det där du skriver om VmWare, bättre då att redigera en redan existerande sida och skapa en innehållsförteckningen. Då slipper man dubblera sådant som "vad" och "varför", och bara skriva olika installationsförfarande.

Det här med undersidor är naturligtvis bättre än inget alls, men på Wikipedia skriver man följande om detta:
"Subpages were originally used on Wikipedia to differentiate between
subjects to create topical hierarchies of articles, but this proved
unworkable because articles tend to belong in more than one hierarchy.
The present system of disambiguation was adopted instead, and the
Wikipedia:Do not use subpages policy had to be rigorously enforced, as well as retroactively applied. As of mid-2004, the category system supports hierarchical organization while still allowing an article to belong to multiple categories."

Jag tycker det är värt att tänka på. Systemet är dessutom inte, vad det verkar som, aktiverat på Linuxportalens wiki. Hade det varit det så tror jag artikeln EeePC/901 hade haft en automatiskt länk längst upp på sidan för att gå tillbaka till EeePC-artikeln (eftersom 901 är en undersida till den). Det stora problemet är ju just detta att en artikel kan tillhöra flera olika kategorier. Trimma GNOME kanske borde ligga i kategorin GNOME och i en kategori för tweak-guider. På det viset kan användare intresserade av tweak hitta flera artiklar de vill läsa genom att besöka kategorin för tweak.

Men som sagt, vissa artiklar kanske det här skulle fungera väldigt bra på. Men funktionen, som den är tänkt att fungera, är inte aktiverad i MediaWiki numera.

mikaeljs bild


Jag bistår gärna med lite tid varje vecka till wikin. Dock är det bättre om andra styr arbetet. Jag kan för lite om mediawiki och har för lite tid numera att lära mig en massa Smile~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Charlies bild

mikaelj. jag både känner som du, och inte. Jag tror, för min egen del, också att det är bättre att "nån annan" styr arbetet. Jag är så mycket nybörjare på det här med wiki så det är skrämmande. Jag skrev ju min första wiki-sida bara för några dagar sedan.

Men samtidigt VILL jag lära mig, framförallt eftersom det har efterfrågats en wiki på vårt intranät på jobbet på sistone. Då vill jag ju snabbt och lätt kunna sätta upp MediaWiki och börja instruera alla i hur det fungerar.. Men jag har inte heller tid att lära mig ÄNNU en sak från grunden. Inte just nu i alla fall. =(

FoHs bild

Själva installationen av MediaWiki är väldigt enkel kan jag berätta Smile

Hur som helst, vet inte om jag tycker en styrande person är nödvändigt. Åtminstone inte en som har veto-rätt så att säga. Det finns ju några Wiki-rävar här, och dom kan man ju förstås fråga om råd med mera. Tycker ingen ska känna sig rädd för att göra något fel. Fortsätt pilla! Smile

mikaeljs bild


jag skall under hösten lära mig en massa för jobbet jag hoppas få. sen har jag förhoppningar på att lära mig python + så funderar jag på att läsa upp lite betyg på kvällar... det lämnar inte mycket utrymme för att bli wikiexpert Wink~~~ Gör Det Ändå ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Har uppdaterat artikeln om Ubuntus Desktop CD

Den tar inte upp själva installeringen, utan bara hur man hittar dit. Tanken är att sedan "lämna över" till en artikel för installeringen. Har putsat lite på de andra guiderna i serien Ubuntu för nybörjaren.