Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Windows 7

Nu börjar det klarna vad priset på Windows 7 blir:

http://www.idg.se/2.1085/1.256260/windows-7-vi-avslojar-de-officiella-pr...

 

Många av de som kommenterar tycker det är alldeles för dyrt. Det vore intressant om idg.se gjorde ett stortest av Windows 7 och jämförde den med några av de senaste Linuxdistarna. Kanske i första hand Ubuntu 9.10 som släpps ungefär samtidigt.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Ett sådant test skulle bara komma fram till "Photoshop fungerar inte i Linux, så Linux suger". Tyvärr.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

Photoshop (i vart fall lite äldre versioner) kan köras/installeras i Linux. Se HÄR under rubriken Körning av programmet Wine.


 

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

Jag tänkte skriva "det vet jag väl" men sen kom jag på att ditt svar är bra. Därför om någon googlar Linux och Photoshop och hamnar här så skulle min text bli "sanning". Fast jag menade att jämförelser mellan Linux och Windows oftast leder till att windowsprogramvara inte fungerar i Linux, så Linux suger. Det är vad de brukar komma fram till... Sad

Tyvärr är ju inte bakgrundsperformance något som intresserar den vanliga användaren. Finns det inte Photoshop och kanske MS Office så måste Linux vara skit.. Wink

Gjorde för övrigt två installationer av OpenOffice.org hos bekanta i helgen. De tyckte 60-dagars versionen av Office 2007 de fått med datorn var för dyr och frågade om jag visste hur man gör. "Man installerar OpenOffice.org som är gratis sade jag" och åkte naturligtvis på att göra det :/

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Jag har också några openoffice.org installationer att utföra till bekanta i veckan som kommer.

Varför skickar dom inte med openoffice.org direkt istället för ms office? (jag förstår handlarna men för användaren så kanske openoffice.org hade varit bättre)

FoHs bild

Jag kan konstatera att OpenOffice.org (eller egentligen Go-OO) inte hanterar exportering till MS Word särskilt bra. Eller så är det Word Viewer som inte hanterar den resulterande filen så bra. Funkar varken med Word 97/2000/XP, 2003 eller 2007. Jag kan inte påstå att mitt dokument har några direkta konstigheter, om man inte räknar bilder, sidnumrering, sidhuvud och sidfot som sådant. Ja, en innehållsförteckning också. Fast det kanske är sidformaten som ställer till det, vad vet jag.

Läraren ville ha rapporten inlämnad i Word-format. Jag frågade naturligtvis varför, och nämnde att båda PDF och ODF är ISO-standardiserade. Svaret var att hon helst inte ville be IT-supporten om hjälp för att öppna konstiga format Smile Jag kan ju förstå det, är man lärare med uppgift att rätta rapporter vill man ju helst inte spendera tid på att leta efter program som man kan öppna de inlämnade uppgifterna i. Nu var det ok med PDF iaf, problemet var att hon inte kunde kommentera direkt i filen. Så jag skickar helt enkelt in i PDF-format.

Anledningen till varför man inte skickar med OO istället för Office (eller Works egentligen) är nog helt enkelt att Office fortfarande är de facto-standard. Kan man inte spara OO-dokument så att de ser korrekta ut i Office så blir det svårt att göra ett byte. Det blir något slags moment 22 över det hela, för få använder OO och därför kan man inte skicka med OO så att fler skulle börja använda det.

ODF borde dom ju acceptera om inte annat så borde du kunna föreslå det som ett förslag för den som är ansvarig för det eller rektorn.

FoHs bild

Jag tror iofs att IT-ansvarig har ganska bra uppfattning om saker och ting. Under genomgångarna för lärplattformen så nämnde han flera gånger hur saker fungerade för de som inte hade Windows, mest specifikt för Mac då men det kom en del Linuxfrågor också faktiskt och det kunde han dessutom svara på. Jag tror att det här har mer med individuella personer att göra, att det kanske inte finns någon uttrycklig policy för formaten på inlämningsuppgifter. Det är väl iofs inte så mycket formatet som är problemet här. Just denna lärare ville tydligen kommentera direkt i filen, och då blir det ju till att lära sig ännu en Office-svit. Tröskeln lär ju inte vara så stor men för datorovana personer så kan det säkert te sig som något jobbigt. Jag är rätt nöjd med att PDF-formatet accepterades, det känns som en bra kompromiss. Rappporten kommer se ut som tänkt när den öppnas, att det sedan innebär lite merarbete för läraren att kommentera får väl accepteras. Om jag får kommentarerna i Word-format så kan iaf jag öppna dom Smile

ein.anderssons bild

Jag kör Photoshop CS4 utan problem i linux.
Frågan är dock om jag bryter mot något licensavtal från photoshops sida.

--
(Alla stavfel nu ser mig skriva är antagligen oavsiktliga eller avsiktliga, oavsätt så är dom där)

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

uffe_nordholms bild

Jag ställer mig undrande till om ett test skulle vara så nyanserat som att testa Photoshop. En del av testerna jag läst kommer fram till slutsatsen att Linux funkar inte exakt som Windows gör, alltså är det skit. Det kan gälla OSet eller specifika program under respektive OS...

Ciphers bild

Kanske bättre att jämföra Kubuntu och Windows 7 då dom står varandra närmare rent grafiskt än ubuntu och win7 gör. Fast det stämmer vad jonas säger, om inte photoshop funkar så vill kan/man inte använda systemet, även om de flesta inte har betalat för sin version av PS.

----------------------------------------
Archlinux.se | jlug.se | munix.se

----------------------------------------
Archlinux.se | jlug.se | munix.se

johnh3s bild

Den nya Gimp som kommer ska ju ha en Photoshop look:

http://www.idg.se/2.1085/1.255123/nasta-gimp-mer-likt-photoshop

Det kanske är en bra idé att ha ett utseende folk känner sig hemma med. Då kanske Gimp "slår igenom" på ett annat sätt än förut?

 

jonasbjorks bild

Jag lärde min dotter enklare fotoredigering med GIMP i fredags kväll. Hon driver numera en egen blogg med eget domännamn byggd av mig i Drupal!

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Har du byggt domännamnet i Drupal? O_o

Närå, jag skojar bara lite {#emotions_dlg.laughing}

jonasbjorks bild

Det var det där med språket ja.. :/ Syftningsfel om jag minns rätt.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .