Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

För många distar?

Det har ju tidigare diskuterats rätt livligt här om det behövs så många Linux distributioner. En del har varit för och andra har varit emot. Jag tillhör dem som tycker det är för många. Läste ledaren på Computer Sweden som var inne på samma linje:

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.271422/ett-operativ-for-mycket--minst

 

På sikt tror jag det är såna distar som Linux Mint, Pardus och Ubuntu som har framtiden för sig. Från ett användarperspektiv är de enklare än Fedora exempelvis, Ubuntu har ju inte alla mediacodecs som de övriga två men det är väldigt lätt att lägga till dem själv. Sen kan man ju argumentera från ett ideologist perspektiv naturligtvis.

Men såna som Richard Stallman skulle väl inte använda en mikrovågsugn om det var en stängd kod i den.

Eller vad tycker ni?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Bara jag slipper använda Linux Mint, Pardus och Ubuntu så är jag nöjd...

johnh3s bild

Av några särskilda skäl eller bara för att vara "emot" för sakens skull så att säga?

leochingkwakes bild

Jag gillar dom inte helt enkelt. Dom motsvarar inte dom önskemål jag har när jag väljer vad jag skall installera på mina datorer. Har även haft problem med Pardus på en av mina datorer vilket jag aldrig haft med Debian på samma dator. Ubuntu har strulat en del också på senare tid.

Debian och Arch är dom distar som fungerar bäst för mig.

leochingkwakes bild

Jag kan hålla med om att det finns massor av distar som är onödiga. Mina protester är att det alltid skall plockas ner till ett fåtal amatörsdistar och det intresserar mig inte. Det är det stora problemet med att plocka ner det till ett fåtal distar. Olika människor kommer välja olika distar så i slutänden så kommer det i alla fall att finnas minst 20 distar...

FoHs bild

Finns ju gott om proffs som använder de sk amatördistarna också, men jag förstår vad du menar Smile

tux-svens bild

Ja man kan ju undra över amatördistar. Det avser tydligen inte dem som bygger disten, för de tycks vara skickligare än de som bygger s.k. proffsdistar i så fall.   Wink

Om det är likhetstecken mellan lättanvänd och amatördist så hamnar följdriktigt även MacOS bland amatördistarna?

Om man skall uppgradera och hålla support på 10 datorer i ens omgivning, åt personer som tröttnat på Windows och vill ha något annat som ersätter Windows så vore det korkat att inte välja det som funkar direkt, utan pill.  Dessutom är det en fördel om användarna kan känna igen sig lite.  Minst jobb vid installation, minst jobb med support.  (kallas lathet??)

Själv har jag inte startvev, inte manuell hög/lågtändningsinställning, inte manuell choke, inte sommar/vinterläge på förgasaren och inte kylargardin i bilen.  Jag är nog amatör där också...    Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Haha, den klassiska liknelsen vid bilen, den fungerar överallt Tongue

Även jag tänkte kommentera leos ordval. Det finns ju väldigt många "proffs" som använder amatördistar också, just eftersom det bara fungerar.

Hur som helst så brukar man väl säga att kod vill bli använd? Om de som utvecklar projekten väljer att utveckla det så att det blir "Windows-likt" för att få sin kod mer använd är det ju deras frihet att göra så. Det kan man ju inte säga så mycket om, tack och lov kan man checka ut källkoden från tidigare stadier och köra den istället om man så önskar. Friheten består, men det egna arbetet kanske blir större Smile (Och det är väl egentligen det vi alla vill slippa, vi vill ha det vi vill ha men utan att lägga ned arbetet för att få det. Det gäller både de som väljer Debian och de som väljer Ubuntu.)

leochingkwakes bild

Jag gillar att distributioner som Mint och Ubuntu finns. Dom passar inte mig men jag är medveten om hur viktiga dom är. Och jag vill att det skall gå bra för dom precis som att jag vill att det skall gå bra för andra distar som Debian och Arch. Det finns flertalet distar som jag hoppas att man får se även i fortsättningen även om jag själv inte kommer köra vissa av dom. Dom är alla på sitt sätt bidragande till utvecklingen av Linux och Öppen Källkod. Vissa kanske mer än andra...

leochingkwakes bild

Jag valde "amatörsdistar" för att provocera... inget annat.

leochingkwakes bild

Kan tillägga att jag cyklar/går när jag skall nånstans. Jag klarar alltså att ta mig fram på egen kraft och förmåga. Jag behöver inte hjälp för att förflytta mig. På samma sätt lever jag i datorvärlden. Jag tar mig fram på egen förmåga och behöver inte onödig hjälp. Wink

Förresten, är det inte lite som att använda färdtjänst när man kör Linux Mint. För att gå vidare med biltemat?

Kristians bild

Vänta bara tills du blir ansvarig för mer än din egen desktop / din egen server, då du tvingas stödja ett flertal olika mindre datorkunniga användare med diverse olika hårdvaror. Då vill du inte sitta och pilla med xorg.conf tills tuppen galer dagen därpå.

Det finns även en annan grupp användare som arbetar inom ett specifikt område och vill ha ett system som i övrigt bara fungerar - däribland Linus Torvalds körandes Fedora sist jag läste om honom.

 

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Sannolikheten att jag skulle bli det är näst intill obefintlig. Sen är min text helt ett svar på tux-svens klassiska kommentar om bilar. En som han alltid tar upp när det diskuteras olika typer av distar.

Den dist jag använder kräver väldigt lite arbete. Det tar max 30 minuter för mig från tom dator till fullt användbart system. Det mesta sker automatiskt. Jag har nog inte pillat i nån fil mer än på adventdatorn och på den datorn så fixar inte ens Mint/Ubuntu systemet helt. Jag får pilla med xorg.conf även i dom distarna när jag kör på den datorn. Så dina tankar fungerar inte i detta fallet.

Debian är ingen pilldist för mig, det är en dist som fungerar direkt. Utan att jag behöver göra nåt speciellt. Bara köra installationen och sen pakethanteraren för att få dom program som saknas. Sen är allt klart...

 

leochingkwakes bild

Debian är för mig vad Mint är för Tux-sven. Det gör att jag undrar lite vad det konstiga är? Eller vad skillnaden skulle vara? Du får det att låta som att man skulle vara nån som sitter med en egen ihoppillad LFS dist. När man i själva verket kör en dist som "bara-fungerar"...

jeffs bild

Det behövs precis så många distar som det finns människor som skapar distar. Må det vara extons hemmabyggen eller riktiga proffsbyggen, desktoplösningar med snurrande kub eller servermjukvara så långt ifrån kuber det går att komma.

När skall "ni" inse att öppen källkod inte handlar om vad "ni" behöver eller vill ha, utan enbart handlar om vad människorna som faktiskt skriver programmen och skapar något behöver och vill ha?

------

laves bild

Exakt precis. +1 på jeff

Kan vi släppa denna inproduktiva diskussion nu (som ändå bara blir hypotetisk) och diskutera något som är viktigare istället.

johnh3s bild

Det kan ju även gälla själva programmen som finns i olika Linux distar. Som Gimp exempelvis. Att den ser ut som den gör tror jag har varit ett stort hinder. Sen hur den är funktionsmässigt är ju en annan sak.

Nu verkar ju nästa version bli mer lik Photoshop. Det kan ju möjligen underlätta för Linux generellt sett om programmen ser mer bekanta ut:

http://www.idg.se/2.1085/1.255123/nasta-gimp-mer-likt-photoshop

leochingkwakes bild

Det största problemet Linux och fri programvara har är att det kommit/kommer en massa användare som inte är kapabla att lära sig nya saker utan allt måste vara så som dom är vana vid, och sen skall dom helst slippa göra nåt annat med datorn än att skriva mail och spela nån ms-röj klon. Denna problemskara ställer en massa krav på nåt som alltid velat gå sin egna väg och inte bli nån windowsklon.

johnh3s bild

Visst kan det vara så. Men varför uppfinna hjulet på nytt bara för att se annorlunda ut? I fallet Gimp hade det väl varit bättre och enklare att välja en "Photoshop look" från början.

Hur man än vrider och vänder på det så vill nog folk i allmänhet känna igen program. Ok, om man är nöjd med att ha 1% av marknaden för evigt spelar det nog ingen roll. Men för att kunna utmana Microsoft och Mac måste man nog tänka i nya banor.

På det sättet känns en dist som Linux Mint modern och annorlunda jämfört med de "gamla" som Fedora, Mandriva och OpenSUSE.

leochingkwakes bild

Jag tycker att Linux och öppen källkod har utvecklats bra sen starten. Det kommer ständigt nya användare, några ger upp efter några försök, andra stannar kvar för att dom gillar det dom ser.

Jag vill definitivt inte att Linux skall bli nån ersättare till Windows där man gör kompromisser eller ger upp saker för att göra en del nya användare nöjda. Jag vill att Linux även i fortsättningen skall vara ett eget operativsystem som erbjuder mångfald, stabilitet, säkerhet, etc. Precis som gjorts under dom år jag använt Linux. Jag gillar att det finns olika typer av distar, jag gillar att det finns ett bra utbud av fria program.

Utvecklingen har gått igenom en massa saker och är inte beroende av att förändra sig till någon kopia av nåt. Linux kan gott fortsätta på samma väg och lugnt ta sig framåt. Finns ingen anledning att stressa fram mot nåt halvgenomtänkt och desperat bara för att vinna över Microsoft. Linux kommer att fortsätta att tuffa framåt...

Jag vill att Linux är vad det är och att det utvecklas framåt på ett bra sätt. Jag bryr mig inte speciellt mycket att knappar och menyer inte sitter på samma ställen eller heter samma som i program som finns i Windows. Svårt att navigera runt och lära sig då? Men men, folk behöver ju GPS för att hitta i sin hemstad...

Med öppenkällkod så kan alla bidra och ändra så det blir som dom vill ha det.

Och att tänka i nya banor är väl precis vad många öppna projekt har gjort.

Jag kan ju tala om att vad jag själv önskar av olika program ändras väldigt mycket med tiden och kan till och med gå stick i stäv med varandra.

 

valdermans bild

Problemet är inte FOSS, utan folk som du som förutsätter att sättet som Windowsprogram fungerar på per automatik är det korrekta sättet.

Var snäll och ta ditt heliga korståg för att omvandla Linux till en tredje klassens Windowskopia någon annanstans, tack.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

extons bild

jeff!

Vad gäller skillnaden mellan mina "hemmabyggen" och proffsbyggen vill jag återigen göra klart att det - med få undantag - inte finns någon egentlig/väsentlig skillnad. Det enda jag normalt gör är att ändra systemspråket och "skrivbordsspråket" till svenska. Sen lägger jag till/tar bort några mer eller mindre oumbärliga/umbärliga program.

Ett klart undantag från det nyssnämnda är SverEX Linux (som jag byggt från "ingenting"). SverEX är den enda extondist som kan sägas vara ett hemmabygge i egentlig mening. Ett gränsfall är måhända EXTON-MAN 2010.0 KDE 4.3.3 där min installation av KDE 4.3.3 från source fick några mindre önskade konsekvenser.

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

 Jag längtar efter JeffOS. Det du visade för mig för ett tag sedan verkar lovande. Ett helt OS skrivet i PERL. Det är fan sann kärlek!

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

clfns bild

För många distar för vad? Ska "man" förbjudas (av vem?) att göra nya distar när kvoten på 5(?) distar är fylld? Det här är det dummaste jag har hört (läst) idag. 
 

Lasps bild

Bra inlägg John3, tyvärr blev det kanske fokus på Linux Os. Det är nästan så att jag skrattar och undrar hur många av de som har kommenterat ditt inlägg, verkligen har läst ledaren?

Men en stämma att göra sig hörd, det har man . Konstigt tycker Lasp

Ledaren är väldigt bra och genomtänkt och antagligen ett av dom största problemen idag då alla tillverkare vill ha sin egen lösning.

Tex varför utveckla ett eget OS istället för att sammarbeta med en konkurrent och förbättra en befintlig lösning och integrera den med ytterligare befintliga lösningar.

Nästan så man önskar att det fanns fler befintliga standarder att jobba emot.

FoHs bild

Just på telefoner vore det ju trevligt med lite mer samarbete kan jag tycka. Det är ju ändå en plattform där hårdvaran inte är standardiserad, och då krävs det att operativsystemen är det. Men det kanske är kännetecknande för en hyggligt ny teknikform? Kanske var likadant med datorerna för 40 år sedan?

Sen tror jag att man kanske inte ser hela sanningen i pressmeddelenanden. Exempelvis Samsung som nu släpper det Linuxbaserade Bada. Varför kör de inte bara med Android, kanske man tänker? Sannolikt har Bada utvecklats under ganska lång tid, som bekant så brukar ju idéer födas ungefär samtidigt. Att då lägga ned hela projektet kanske resulterar i större kostnader (netto) än det gör att utveckla färdigt telefonen och få inkomster från den.

jonasbjorks bild

 De har ju enats om att använda mini (eller micro) USB som laddare iaf. Ett stort steg :) 

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Definitivt! Sjukt irriterande med dessa USB-kablar som de kapar av ett hörn på för att göra unikt (exempelvis HTCs egna mini-USB, är fortfarande lite bitter att Hero inte han få en vanlig...).

ninnas bild

Jag tar ett hopp tillbaka till Linuxdatorernas värld, även om ledaren fokuserade en del på mobiltelefoner och annat än Linux.

Begränsa antal distar, jovisst det skulle vara enklare för en velande nybörjare som mig, men det är å andra sidan det att kunna välja dist som jag tycker är lockande med Linux. Det finns valmöjligheter för alla, nybörjare som avancerade. Att begränsa antal distar begränsar och hämmar utveckling. Det skulle bli mycket skaparlusta, kreativitet, personlig utveckling och kunskap som går till spillo och det vore ju synd eller hur ?

Kristians bild

Jodå, det skulle han. Han bryr sig bara i de fall som "han uppfattar enheten som en dator" och det tror jag inte han anser om en mikrovågsugn.

---------------------------------------

 

valdermans bild

Låt mig bocka av LP-checklistan...

  • Irrelevant bashande av RMS/FSF: check
  • Folk som tar IDG på allvar: check
  • Folk som argumenterar för att FOSS bör vara starkt centralstyrt: check
  • Folk som tycker det ena och det andra, men överhuvudtaget inte själva bidrar för att åstadkomma förändring: check
  • Folk som tror att syftet med Linux är att tävla mot Microsoft och Apple: check
  • Folk som helt missuppfattar allting ("olika distar motarbetar standarder och är ett symtom på NIH"): check
  • valderman gnäller på allt och alla: check
  • exton tar varje tillfälle i akt att prata om sina remastrade distar: check

Det saknas bara Microsoftbashande och oreserverat lovordande av Skype för att detta ska bli den mest representativa tråden på LP någonsin - någon som är villig?

 

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jeffs bild

Microsoft är så jävla sämst! En gång fick min kompis blåskärm på Windows! Linux ROOOOLZ!!!! Har du skype? Vill du c6:a? Skypec6 > allt annat c6.

------

Lasps bild

Där satt den jeff   Nu kan valderman känna sig nöjd!

tux-svens bild

HA HA HA. Dä sa va en frå Falan te dä!  Wink

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

jonasbjorks bild

 och med det inlägget är den här tråden komplett. nu låser jag den för vidare diskussion.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

valderman!

I vart fall en av punkterna i din checklista är helt korrekt/sann.

LINUX.EXTON.NET

andys bild

Mitt svar blir ja, och detta problem kommer vi alltid ha.

 

Det får gärna finnas 150 distar och lika mycket covers eller remasters.

 

Men en standard för installationsfiler och systemfiler vore inte helt fel det för att underlätta bla drivrutiner.