Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skrivarproblemen lösta inom kort?

Det största problemet för Linux att "slå igenom" är nog bland annat skrivarproblemen tror jag. Vissa skrivare funkar helt enkelt inte. Jag löste det problemet med att kolla i förväg vilka skrivare som var bra och köpte en sån helt enkelt.

En Samsung ML-1640 som funkar problemfritt med alla distributioner jag har testat.

Har en äldre Canon skrivare som inte funkar med nåt förutom Windows XP/Vista.

Men jag läste en artikel om att kanske Googles inträde på arenan kanske löser det för gott. I så har det nog mindre betydelse vilken dist man använder om alla gagnas av det:

http://opensource.idg.se/2.1014/1.275841/sa-ska-google-losa-linux-skriva...

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pingus bild

Jag blir alltid lika förvånad när folk påstår typ "problemet är att Linux inte har hårdvarustöd.."
När jag började med Linux för ca 6-7 år sedan försvann plötsligt alla problem med att få hårdvaran att funka!

Däremot brukar jag ofta få hjälpa folk installera hv i Windows, huuuu! vilka bekymmer!
Nu senast, Vista + HP-skrivare, HP:s drivisar för Vista (program rättare, aldrig under 150MB..) det var lögn i h..e, gav upp efter en dryg timme.
OK du har en gammal skrivare som inte funkar i Linux - och därför funkar nästan inga skrivare i Linux???

Problemet, som jag ser det, är att när någon hittar en pryl som inte funkar i Linux dömer man genast ut Linux som helhet. När någon däremot hittar en pryl som inte funkar i Windows, ja då är det hårdvarutillverkaren som är dålig...

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Tankvärt det du skriver: Saknas drivrutin för Windows är hårdvarutillverkaren som är dålig, men saknas det i Linux så är det gemenskapen som är för dåliga. Det reflekterar väl kanske hur utvecklingen för respektive system ser ut, men det finns ju faktiskt inget hinder för hårdvarutillverkare att göra drivrutiner för Linux också.

För det mesta finns det ju en drivrutin för Windows som kommer från hårdvarutillverkaren. Men hur många äldre skrivare och scanners har de bemödat sig att uppdatera drivrutiner för, så att det fungerar med 64-bitarsversioner och Vista/Win7?

Nä, vet man att man ska använda skrivaren i Linux så ska man rösta med plånboken (dvs kolla innan). Själv tog jag en chansning med mitt senaste inköp, men det gjorde jag mest för att jag visste att HP hade ett väldigt bra stöd för Linux.

tux-svens bild

Det har blivit mycket bättre med skrivarna i Linux, men det är inte så att alla skrivare funkar.  Lexmark är väl ett av de ständiga problembarnen - det har jag upplevt i alla fall.  HP, Samsung, Epson tillhör de goda exemplen.

Canon oroade jag mig för tidigare, men i samband med 2 Mintinstallationer på senare tid har det bara sagt "simsalabim" - och så var allt klart.

Med HP:s hplip får man hp-toolbox som man bl.a. kan rikta och flöda munstycken med. Kan man det med de andra skrivarna tro?

Det är alldeles utmärt om Google bidrar till att ta bort kvarvarande printerproblem tycker jag.  Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Jag tror visserligen inte att det blir drivrutiner till alla gamla skrivare. Men om Google bidrar till att det blir Linux drivrutiner till de nya så är det bra.

Vissa nya HP skrivare funkar inte heller med Linux vet jag av egen erfarenhet. Så man får gå efter Open Printing Database för att vara säker:

http://www.openprinting.org/printer_list.cgi

Lyfangs bild

Varför kan man inte använda gamla drivrutiner från äldre skrivare i nyare Linux distributioner? Det kanske finns en möjlighet att göra en port av de gamla drivrutinerna?

/ Lyfang

Gamla drivrutiner borde oftast fungera utmärkt även i nyare distar åtminstone för utskrift.

Detta brukar hanteras av ppd filer och dessa fungerar i nyare bara dom har cups.

Men det finns endel äldre stängda drivrutiner och dessa kan få bekymmer i nyare distar.

 

Men nu tror jag att tidigare svar syftade på äldre som inte har något stöd idag nog inte får det ändå.

 

 

"Vissa nya HP skrivare funkar inte heller med Linux vet jag av egen erfarenhet. Så man får gå efter Open Printing Database för att vara säker:"

Nu tror jag dessa skrivare som inte har linux stöd är väldigt ovanliga.

Men HP skriver ut i informationen om skrivaren har linux-stöd så det är bara att läsa broschyren eller ringa HP.

Men annars är en regel att kontrollera att dom har postscript stöd.

Har en skrivare postscript-stöd så har den nämligen en inbyggd postscript tolk RIP (raster image processor) vilket gör att skrivaren själv tolkar UNIX utsända poscript och gör dom översättningar för bitmap mm som krävs internt i skrivaren, och skriver sedan ut det jobb du skickat till skrivaren.

Så postscript-stöd = fungerar.

Utöver det så använder CUPS ppd filer "PostScript Printer Description" dessa tillåter dig att kontrollera skrivarens övriga funtioner som tex dubbelsidig utskrift, kvallitet på utskrift mm. (ppd används även för skrivare som inte har PostScript stöd)

Men sedan finns det skrivare som inte har stöd för PostScript utan använder sin egna PDL "page description languages" detta har ofta en grund i att sälja licenser för utskrift förr i tiden.

Och har man en sådan skrivare så krävs att arbetet som RIP gör i skrivare måste utföras lokalt och här kommer GhostScript in.

Så GhostScript är en mjukvaru RIP.

Så det GhostScript gör är att den översätter PostScript till det språket som skrivaren förstår.

Men HP har även stöd för PCL (som är deras eget framtagna protokoll) och har den stöd för PCL 3,5,5c,5e så borde det fungera att skriva ut oavsett. (hanteras av rastertohp samt rastertopclx)

PCL användes flitigt förr av DOS-program som då hade protokoll-stödet inbyggt och skickade det direkt till skrivare utan någon installerad drivrutin.

CUPS har även standard raster filter för dom vanligaste protokollen (ESC/P, ESC/P2, EPSON Remote Mode, CPCL, Dymo, EPL1, EPL2, Intellitech PCL, ZPL, HP-RTL, HP-PCL3, HP-PCL3GUI, HP-PCL5, HP-PCL5c, HP-PCL5e)

 

Så för att korta av mitt utspårade svar så är skrivarstödet beroende på vilka protokoll din skrivare förstår eller om någon skrivit en tolk till den skrivaren.

Men köper du en skrivare så bör du kontrollera om den har PostScript stöd och i nödfall om den annars stöds av GhostScript.

Nu har jag skrapat lite på ytan om hur skrivare fungerar under *nix.

tux-svens bild

Nille, tack för ett informativt och intressant inlägg.   Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Varsågod Smile ibalnd skriver jag sådana.

Men det jag ville belysa är att det är fel att skylla på Linux om din skrivare inte fungerar utan snarare att du inte gjort din hemläxa om varför det inte fungerar.

Fast från början var jag mest lite skeptisk till en  HP som inte fungerade för dom borde stödja PCL5 eller PostScript, men sedan spårade allt ur Tongue

Kristians bild

Mycket intressant inlägg

+10

---------------------------------------

 

Jag vill minnas att folk sa samma sak när apple köpte cups.

Jag personligen finner det väldigt ovanligt med skrivare som inte fungerar.

Men att en gammal canon inte fungerar berodde ju på canon, körde dom inte ett eget protokoll och skulle hålla allt hemligt förr? eller minns jag galet.

Jag har även en gammal canon som jag lyckades få igång tack vare att någon varit snäll och utvecklat en drivrutin med omvänd ingenjörskonst.

leochingkwakes bild

Är det vanliga skrivare eller så kallade multiskrivare som det diskuteras? Undrar för det borde göras skillnad på dessa i en diskussion. En multiskrivare kräver stöd för mer än bara en skrivare. Och skall då inte diskuteras som en vanlig skrivare. I alla fall så kan man inte gnälla att skrivarstödet inte fungerar och sen sitter man och kan skriva ut men inte scanna.

En skanner är en skanner oavsett om någon monterat den på en skrivare.

Så det hanteras inte via en utskrifthanterare utan tex sane.

En multiskrivare är ju egentligen inget annat än ett lapptäcke av olika enheter.

FoHs bild

Fast leo har en poäng. Man talar ju om multifunktionsskrivare som en skrivare. Jag hade exempelvis det problemet som leo nämner, med min nyligen inköpta skrivare: http://www.linuxportalen.se/blogs/foh/2009/11/02/hp-deskjet-f2420-och-linux-xp-i-virtualbox

extons bild

Jag har erfarenhet av Canon, Epson och HP i olika linuxdistar. De brukar fungera perfekt med Cups. Även som nätverksskrivare. Vad gäller särskilt Canon så behöver man inte ens använda en drivrutin utvecklad för exakt den Canon-modell man har. Det går lika bra ändå.

LINUX.EXTON.NET