Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu med KDE?

Såg lite om den kommande Ubuntu 10.04 i en artikel:

"Ubuntu 10.04 innehåller idag version 2.6.32 av Linuxkärnan men enligt uppgifter från Ubuntu-utvecklare kan framtida versioner av Linuxkärnan komma att portas till Ubuntu 10.04 även efter operativsystemet släppts. Det innebär i så fall att Ubuntu-användare kan få en mix mellan stabila program och de senaste drivrutinerna.

Ubuntu 10.04 innehåller Gnome 2.29.3 men ska även gå att installera med KDE 4.4 som för närvarande befinner sig på betastadiet."

 

Det är intressant att Ubuntu ska gå få med KDE. Ska möjligen Gnome fasas ut på sikt? Jag blir lite fundersam eftersom Canonical redan har Kubuntu med KDE. Hur blir det med den i så fall?

Blir lite onödigt att ha kvar den då.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

Du kan (givetvis) redan nu installera KDE4 (och Xfce4 m fl skrivbordsmiljöer) i Ubuntu.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Gnome kommer sannolikt inte att fasas ut, men kanske kommer man lägga kraft på att få till en lösning där det är lättare att välja skrivbordsmiljö. Ungefär som OpenSUSE har det (då är man ju dock tvungen att frångå CD-formatet)

laves bild
> "Ubuntu 10.04 innehåller Gnome 2.29.3 men ska även gå att
> installera med KDE 4.4 som för närvarande befinner sig på betastadiet."

Det är inte KDE utan version 4.4 som syftas på i meningen du citerat. Ubuntu med KDE heter Kubuntu även fortsättningsvis.

johnh3s bild

Så vitt jag vet så syftas det på KDE4.4. Ubuntu versionen heter 10.04

Om nu de redan har KDE med Kubuntu så förstår jag inte vitsen med att även Ubuntu ska gå att få med KDE? Såvida inte de ev, kommer att lägga ned Kubuntu och enbart satsa på Ubuntun hädanefter.

(ungefär som med OpenSUSE där du väljer skrivbordsmiljö under installationsfasen)

 

Gnome har fått en viss kritik för att de har hamnat för långt efter KDE i utvecklingen.

Gnome 3.0 lär dröja länge än:

http://www.idg.se/2.1085/1.268651/bekraftat-gnome-3-skjuts-pa-framtiden

 

Canonical kanske har börjat inse att de har "satsat på fel häst" så att säga. Det var ju planerat att Ubuntu 10.04 skulle få 3.0 från början.

 

 

FoHs bild

KDE går fortfarande att installera i Ubuntu, allt man behöver göra är att markera kubuntu-desktop i Synaptic så har du Kubuntu. Distributionerna delar ju paketarkiv så det är inte så konstigt. Vissa kanske vill ha både Gnome och KDE på skrivbordet och kunna välja mellan dom Smile

Att man väljer Gnome i första hand beror nog på att Ubuntu ska vara mer gångbart på skrivbordet för företag. Jämför med Novells Suse som också kommer med Gnome. KDE kanske är mer för "entusiaster" som vill ha utökad funktionalitet och inte direkt passar i företagsmiljö (det kan nog vara ganska ovant åtminstone).

Som sagt har KDE alltid funnits tillgängligt även i Ubuntu, så det här är inget tecken på att man "satsat på fel häst". Att 10.04 inte kommer med Gnome 3.0 har med Gnomes ändrade planer att göra, och på det stora hela är det nog bara bra då 10.04 är n LTS-release. Då vill man inte ha några stora förändringar i skrivsbordsmiljö.

Kristians bild

Gnome må inte vara lika "slickbart" som KDE 4 men är i mina ögon betydligt mer stabilt och komplett - vilket som Foh nämner är essentiellt i miljöer där en skrivbordsmiljö används "skarpt". Nog skulle Gnome må bra av rejäl förnying, men det är riskabelt. Om både KDE och Gnome tar rollen som "experiment-lab" lämnar man mark åt konkurrenter som XFCE, LXDE osv.

 

---------------------------------------

 

FoHs bild

Kristian:

Jag får känslan av att Gnome-projektet till stor del följer filosofin som artikeln du länkar till tar upp, dvs att de tar bort gamla beroenden ett efter ett så snart det går. Har du några reflektioner över de båda skrivbordsmiljöernas sätt att utvecklas? Vore intressant att höra Smile

extons bild

Som jag skriver redan i första kommentaren ovan så kan alltså KDE installeras i Ubuntu redan nu. Det kan man göra i alla Ubuntu-varianter. Så har det f ö alltid varit.

LINUX.EXTON.NET