Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hur får man Mandriva 2010 på Svenska?

Jag har provat att ladda ner Mandriva 2010 One. Men går det inte få den på Svenska när man installerar den? På Ubuntu 9.10, Pardus 2009 och Linux Mint 8 väljer man språket i början och sen installeras det automatiskt.Så ska det naturligtvis vara också.

På Mandriva verkar det inte gå.

Har även kollat på Mandriva Sveriges hemsida men vad jag kan se är det den gamla 2009 versionen där ännu:

http://mandriva-se.org/ladda-ned

 

Även på denna sida fattas Svenska, ser däremot Danska ser jag där:

http://mandriva.se.malavida.com/d4961-ladda-ner-linux

 

Finns det på nåt annat ställe där det går ladda hem en Svensk 2010 version?

Om inte är det ju en stor nackdel med den disten. Eller måste man helt enkelt betala för en Svensk version:

http://www.tradera.com/NYHET-Mandriva-2010-Svensk-Fullversion-Fraktfritt...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

1951s bild

Du väljer först downloads och sedan

väljer du other versions & mirrors (under den blåa rutan där det står One 2010).

Under bilden på skrivbordet väljer du svenska och laddar om sidan,

och nu kan du till vänster välja att ladda ner Gnome eller Kde på svenska.

Jag har testat 2010 lite och det är ofta fel i paketförråden.

johnh3s bild

Tack för tipset. Testar den just nu. Tycker just paketförråden är en aning besvärligt.

Vill jag ha hem "Digikam" finns det 4 alternativ som kommer upp.Så jag valde alla men då tillkommer hela 244 beroenden som ska laddas hem också. Samma med "aMSN"+21 beroenden. Då måste jag säga att Ubuntu, Linux Mint  är enklare. Man laddar hem programmet rakt av.

 

Sun Java 6 verkar inte finnas heller. Skriver jag sökordet "Java" på installera/ta bort kommer runt 100 olika alternativ med kryptiska namnförkortningar upp att välja mellan. Inte enkelt att veta vilket paket som är det rätta kort sagt..

Särskilt Ubuntu 9.10:ans nya grafiska programhanterare är enkel att förstå och hantera. (även en som bara har använt Windows torde ha svårt att göra fel på den)

De har väl beroenden också naturligtvis men de verkar mer intregerade i pakethanteraren på nåt sätt.

Jag har läst så mycket lovord om just Mandriva 2010 men det känns en aning överdrivet. Som att den inte ska vara på "Svengelska" enligt denna idg.se kommentar av Plock:

"Det bästa med Mandriva är inte bara innovativ teknik, utan den totala användarupplevelsen. Mandriva är det sten-stabila operativsystemet som håller vad det lovar. Det fungerar och levererar.
100% översatt till svenska (inte blandad svenska/engelska). Infrastruktur som fungerar, uppdateringar som fungerar, aldrig orsakar problem med datorn (som tyvärr är fallet med Fedora ibland)
Mandriva-folket gör ett enastående jobb när det gäller att föra ut Linux till vanligt folk".

 

På Digikam verkar menyerna vara blandat med Svenska och Engelska lite huller om buller trots att Svenska är förvalt språk. Rubriken på tipsrutan som kommer upp vid start är på Svenska men all text under är på Engelska. Även på själva inställningsmenyerna är det blandat Svenska/Engelska.

Där ligger Pardus 2009 före också. Allt på Digikam är på Svenska i den disten, så språkmässigt verkar den bättre intregerad.

Mandriva 2010 har ett attraktivt utseende men nog finns mycket kvar att göra.

Att föra ut Linux till vanligt folk klarar nog trots allt Ubuntu eller Linux Mint bättre.

Speciellt Mint som har alla Mediacodecs förinstallerat.

 

 

Översättningar i program mm styrs av hur översatt det är "uppströms" i det projektet.

Om du tittar på pardus och mandriva där det var skillnad så borde det vara olika versioner.

Det enda som är dist-specifikt är distens egna verktyg och hjälpmedel.

Det som även kan skilja är om programmen är kompilerade med nls (native language support) eller ej samt om det finns l10n och i18n paket.

Så disten borde inte ha så mycket att göra med hur översatt allt är.

JanPihlgrens bild

Om du går in på Mandrivas hemsida och downloads

www2.mandriva.com/downloads/

och klickar på On 2010 och därefter i mittspalten på choose other language och välj Svenska. Sedan klickar du på Relaod this page.

Därpå klickar du på choose other server. Sök dig fram till http.//ftp.sunet.se.

Ånyo klicka på Reload this page.

Nu kommer den vänstra rutan (Download) att visa ledtexten på svenska.

Där väljer du om du vill ha KDE-skrivbord eller Gnome-skrivbord och tankar hem önskad fil.

Orsaken till att det finns flera varianter av Mandriva One 2010 är att alla språk inte får plats på en CD. Väljer du i stället Mandriva Free 2010 så finns alla språken med men inte de propietära drivrutinerna. Mandriva Free är en DVD på c:a 4.3 GB.

Och som Nille skrev. Översättning av Programmen görs av respektive projekt, men jag tycker att de flesta programmen har åtminståne ledtexter på svenska.

Ifall du tankat ner en engels version av Mandriva så får du inte med alla svenska språkmoduler till de olika programmen vilket kanske är orsaken till dina problem.

mvh// Jan P

johnh3s bild

Jag är inte helt negativ till den trots allt. Det finns nog en hel del att lära sig av Mandriva. Men en annan sak som jag också blir lite konfunderad av är att både Moxilla Firefox och Konqeror webbläsare är installerat.

Har Firefoxen som förstaläsare på skrivbordet, men använder jag aMSN så öppnar meddelanden i Konqeror. Klickar jag på en länk i meddelandet kommer det för det mesta upp detta:

"This page not support your web browser, We suggest you upgrade to Mozillas Firefox Browser. Its free and easy"

Hade det inte varit bättre att Konqeror hade funnits i programförrådet så man bara hade Firefox till alla applikationer från start istället? Nu måste man manuellt gå in och ändra själv istället.

 

De flesta andra distar har bara en webbläsare som förstaval. Vill man ha en annan hämtar man den i programförrådet.

Sen har jag tankat hem en Svensk version enligt ovanstående kommentar. Varför just Digikam har blandat Engelska/Svenska vet jag inte.(men det gör inte så mycket i och för sig) De andra applikationerna jag har tittat på har Svenska.

FoHs bild

Är firefox satt till standardläsare? hur som helst kan du ändra vilken webbläsare aMSN ska använda. Gå in på Preferences -> fliken Others och skriv in firefox $url i fältet för Browser.

Har du inte amsn på svenska Wink

FoHs bild

Nej, har i princip inga program på svenska Smile

extons bild

johnh3!

"En annan sak som jag också blir lite konfunderad av är att både Moxilla Firefox och Konqeror webbläsare är installerat" skriver du. Förstår inte hur du kan bli det. Konqueror ingår ju i KDE och fungerar också bl a som filhanterare. Det torde vara omöjligt att installera KDE utan Konqueror.

"Svenskheten": Beror på (som andra redan påpekat) programversion och hur duktiga/ihärdiga översättarna varit. (Det har alltså ingenting med själva linuxsystemet att göra).

F ö: Mandriva är ett alldeles utmärkt linuxsystem. (Det är också Fedora, openSUSE, Slackware, Ubuntu, Pardus m fl linuxsystem).

LINUX.EXTON.NET

johnh3s bild

Jag undrar bara varför "aMSN" öppnar med Konqeror i Mandriva 2010 medan  i Pardus 2009 öppnar den  "aMSN"  med Mozilla Firefox?

Bägge har ju KDE4 som sagt.

Samtliga applikationer borde rimligtvis öppna med en webbläsare som standard om man inte själv har valt  nåt annat. Så är det ju i Ubuntu och Linux Mint också.

Hur är det i Fedora och de andra som du nämner?

extons bild

Spelar roll? V g läs f ö inlägget ovan 11:23 idag av FoH.

LINUX.EXTON.NET

johnh3s bild

Nog tycker jag vissa gemensamma standarder i uppförandet spelar roll. Faktum är att det förekommer ett visst samarbete men det kunde gärna vidareutvecklas:

http://www.idg.se/2.1085/1.189351/linuxdistributionerna-enas-kring-ramve...

 

Men det kanske är svårt. Det blir nog ofta att varje utvecklare håller på "sin egen" dist i stor utsträckning. Men  med vissa gemensamma standarder vore det nog lättare att konkurrera med Windows och Mac.

 

FoHs bild

Men vad var inställningen i aMSN? Om det endast är i aMSN som länkar öppnas med Konqueror (har du testat det på båda distributionerna förresten?) så är ju chansen att det är den som är "felkonfigurerad".

johnh3s bild

Inställningen för webbläsaren  i aMSN stod på xdg-$url om man ändrar den till firefox-$url så öppnas den inte alls helt enkelt.. Ändrar jag tillbaks till den föregående öppnar den i Konqeror igen.

Jag vet inte vad den har stått i Pardus 2009 eftersom jag inte har haft anledning att gå in i inställningarna där. Där öppnas den automatiskt via Firefox (samma i Ubuntu och Linux Mint) så jag har aldrig reflekterat över saken tidigare. Det är nog som Exton säger att Pardus  har Konqeror  också men den är aldrig aktiv så att säga eftersom Mozilla Firefox är standardläsaren där.

 

Det är väl möjligt att Linux experter tycker sånt här är bagateller. Men för många som inte är så kunniga vore det en fördel med ett slags standarbeteende på olika saker.

FoHs bild

Det ska inte vara något streck i "firefox $url" som du skrivit ut. Jag antar att du menar xdg-open, och det är ett program som öppnar filen i ett förinställt program. I Ubuntu finns det något som heter Prefered Applications under System -> Preferences, där man bland annat kan välja standardwebbläsare. Kanske finns något liknande i KDE?

Vem bestämmer att standardbeteendet ska vara att öppna länkar i Firefox? Det ska rimligtvis gå att välja själv. Någonstans har det blivit fel i Mandriva, det kanske rent av inte använder sig av xdg-open. Att aMSN valt det kommandot är givetvis ett försök att få det att fungera på alla plattformar, de kan naturligtvis inte veta om användaren använder sig av Firefox eller Konqueror, och inte ska de förutsätta Firefox heller.

johnh3s bild

Jag kanske placerade strecket på fel ställe, men jag tycker nog att Firefox ska vara förinställt som första läsaren. Konqeror klarar ju inte av alla sidor ännu så länge på ett korrekt sätt.

Vill användaren sen ha Opera eller nån annan webbläsare kan man ju hämta hem den via programförrådet.

Så är det ju på Ubuntu och de flesta andra distar jag har testat så varför ska Mandriva vara avvikande på just den punkten?

Om jag går in i Pardus 2009 på aMSN ser det ut så här:

Webbläsare: xdg-open $surl

 

Men den öppnar i Firefox trots att konqeror finns i den också.

 

FoHs bild

Som sagt så kommer ju Pardus och Mandriva med KDE och därför Konqueror. Med andra ord kan den inte tas bort helt ur systemet, och hänvisas till via paketförrådet. Det är nog inte ett helt ovanligt beteende att Konqueror står som förstahandsvalet i KDE-baserade distributioner. Vad som troligen skiljer Pardus och Mandriva är att man gått ett steg längre och talat om att det i den ena ska vara Firefox som är förstahandsvalet. Leta som sagt efter en applikation som ställer in vad som ska vara standardwebbläsaren (alternativt kan du testa att se vad Firefox har att säga om saken, Edit -> Preferences -> Advanced -> General -> Check now). När det är ändrat bör xdg-open göra samma sak oavsett system, annars är det helt enkelt en bugg.

Har du testat att öppna länkar från andra program i respektive operativsystem? Testa exempelvis att skriv in en adress i ett OpenOffice-dokument och se vad som händer.

extons bild

johnh3!

"Konqeror klarar ju inte av alla sidor ännu så länge på ett korrekt sätt" skriver du. Vilka sidor tänker du då på? Exempel?

Konqueror har alltid fungerat finfint för mig också som webbläsare, men jag har å andra sidan inte precis testat att gå till några riktigt avancerade sidor. (Om det är sådana du tänker på.)

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Kolla "Configue Desktop (Personal Settings)" i KDE. Där har du möjlighet att välja "Default Applications" för olika ändamål, exvis webläsare.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Enligt LSB är det väl rpm som är standard, till alla debian fans förtret Tongue

 

johnh3s bild

De andra grejerna verkar funka som det ska. Det är kanske en bugg i aMSN helt enkelt. Men jag är ny i Mandriva så jag får se och lära mig med tiden.

FoHs bild

aMSN öppnar ju länken, eller hur? Dvs det är ingen bugg. Den använder xdg-open för att öppna länken precis som den blir instruerad. Men om Mandriva sedan inte använder xdg-open i andra sammanhang eller att det är felaktigt inställt finns det inte så mycket att göra åt. Som sagt kan du ändra beteendet med "firefox $url", så det är inget stort problem.

johnh3s bild

Det är på mer avancerade sidor jag tänker på som Konqeror har problem med flashbilder, text och liknande som kommer utanför ramarna .

Ungefär på samma sätt som tidigare Firefox versioner.

Men att läsa vanliga e-post meddelanden har den inga problem med.

extons bild

Det är inga som helst problem med flash-sidor i Konqueror. Inte i Mandriva 2010 och inte i något annat linuxsystem heller. Denna sajt (Linuxportalens) och alla andra "normala" sajter visas perfekt i Konqueror.

Du har tydligen fått för dig att Konqueror är en "dålig" webbläsare. Det stämmer inte alls. Eller rättare: Det stämmer inte med mina erfarenheter.

LINUX.EXTON.NET

Konkan är bra, man är lite ovan bara i början.

johnh3s bild

På vissa sidor kommer detta upp med Konqeror:

"This page support not your web browser.

you may encounter errors when using this site.

We suggest you upgrade to Mozilla Firefox"

Ett exempel:

http://www.blackplanet.com/misc/browser_detect.html?redirect_url=http://...

 

Jag har inte fått för mig att den är dålig, men uppenbarligen har den problem med en del sidor och behöver vidareutvecklas vidare.

extons bild

Det var inget bra exempel. Det varningsmeddelandet får jag när jag använder Firefox, Opera, Explorer och Chrome också... De som står bakom den konstiga sajten måste vara rätt korkade och/eller sponsrade av Firefox. (Vad nu Firefox skulle tjäna på det).

Det finns ingen grund för påståendet att Konqueror skulle behöva "vidareutvecklas" (mer än andra webbläsare).

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

När det gäller layout på webbsidor som följer gällande standarder så är Konqueror (i princip?) lika bra som Firefox och Chrome, dvs KHTML håller jämna steg med Gecko och Webkit. Däremot kan jag tänka mig att JavaScript-motorn kanske inte är fullt så snabb som i Firefox och Chrome, och att dessa webbläsare kan vara mer förlåtande med dåligt programmerade sidor.

Men som sagt så är det ju en pågående utveckling. Är en hemsida programmerad enligt konstens alla regler (standarder) så visas den säkert lika fint i FF, Chrome och Konqueror. Att text och sådant hamnar utanför kan ju ibland vara för att ett annat typsnitt används.