Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Pardus 2009.1 RC

Har nu testat beta versionen av Pardus 2009.1 ett tag. Ser ju väldigt lik Mandriva 2010 till utseendet.

Men bägge har ju KDE 4.3 skrivbordet så det är ju inte förvånande. Men det är väldigt skönt att slippa krångla med diverse mediacodecs. Den är lik Linux Mint i det avseendet. Funkar "out of the box" Jag skulle tro att Pardus kommer att slå igenom mer internationellt framöver, särskilt i USA och England.

Det märker man på de nytillkomna Pardus användarna i deras internationella forum som ofta kommer därifrån.En installatons cd, Live cd samt företagsversion är på gång så den kommer att täcka ett bredare fält än med version 2009.

De senaste Linux versionerna är så pass bra så behovet av Windows 7 känns mindre för varje gång det kommer nåt nytt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

När senast grejade man med mediacodecs i något operativsystem? Man drar ner ett par gstreamer-paket och så är det klart.

tux-svens bild

Men om man nu inte vill "dra ner ner ett par gstreamer-paket" utan bara kunna använda systemet direkt?  Jag upplever det som att Mint och Pardus har det så som många vill ha i alla fall.  Varför skall vi neka dem det?    P.g.a. fjantiga patentregler i USA och Japan?

Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

I Ubuntu är det väldigt lätt att greja det. När jag däremot testade Mandriva One 2010 så drog jag hem alla gstreamer-paket som fanns utan att få igång nån DVD film.

Det löste sig till slut med hjälp härifrån:

http://www.linuxportalen.se/blogs/johnh3/2009/12/27/se-dvd-film-i-mandri...

Men jag fick använda en anselig tid för att lösa det. Så nog skiljer det mycket mellan olika system.

Det kan vara väldigt skönt att använda ett operativsystem som funkar rakt av utan några extra åtgärder eller "remixar"

 

extons bild

Så svårt var det väl ändå inte?! Med easyurpmi behöver man ju bara klicka en gång. Klart!

LINUX.EXTON.NET

johnh3s bild

Innan jag visste att easyurpmi fanns var det inte så lätt. Med facit i hand så var det ju inte så svårt. Men jag håller med ett tidigare inlägg här, varför ska vi anpassa våra regler efter Japan, Sydkorea och USA angående mjukvarupatent och sånt när i princip hela resten av världen inte erkänner dem. Linux Mint är en dist som är bra på det sättet också:

"Varför finns det en Light Edition och en Full Edition?
Linux Mint respekterar GPL och respekterar också copyrights och licenser för den “proprietära mjukvara” vi distribuerar. Den använder teknologier som har patenterats i delar av världen. De flesta länder erkänner inte mjukvarupatent så för de flesta av våra användare är det inget problem. Men om du har otur och bor i ett land där mjukvarupatent är lagligt gällande, behöver du en version av Linux Mint som är fri från patenterade teknologier, och därför har vi en Light Edition"

 

Om jag lagligt inköper eller hyr en DVD film och stoppar in den i DVD spelaren under Teven så startar den utan problem. Lika självklart borde den starta om jag stoppar in samma film i datorn.

Om DVD spelaren råkar vara installerad i en datorlåda istället för en avlång låda under en TV borde inte ha nån betydelse tycker man..

tux-svens bild

Den största fördelen är väl att alla mediacodecs fungerar redan när man testar/kör disten live.   Smile

Det är ju tråkigt att behöva installera alla codecs i RAM varje gång man skall köra. 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!