Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mandriva i graven?

Tydligen ska Mandriva säljas:

http://techworld.idg.se/2.1014/1.318013/liv-eller-dod-galler-for-mandriv...

Jag har svårt att se vem som ev, skulle köpa det företaget. Det finns ju som sagt ett otal distributioner redan. personligen tror jag att flera kommer att gå ihop eller försvinna på sikt. Mandriva är ju också ett privat företag som inte har samma backup som exempelvis Pardus med staten bakom ryggen. Det är väl därför de har en betalversion som heter Powerpack.

Ubuntu/Canonical går väl runt numera också utan Shuttleworths miljoner mest pga att de har fått en relativt stor företagsmarknad. Franska polisen bland annat. Så det blir intressant att se vilka distar som blir kvar på några års sikt.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

 debian, redhat och slackware är dom som kommer att finnas i många år... dom har överlevt allt som varit och kommer överleva utan problem även i framtiden... i samma form... vilket känns skönt... 

suse kommer antagligen finnas länge till dom med... det är en dist som har åren bakom sig till sin fördel likt tidigare nämnda distar...

när det gäller nyare distar så ligger distar som arch och ubuntu bra till.... sen återstår det att se...

FoHs bild

Det har rapporterats från UDS att Canonical kommer satsa på ett Ubuntu Light, en "instant-on"-version som riktar sig främst till OEMs som vill ha en dualboot med Windows. Kan säkert generera lite mer pengar från företagsmarknaden, instant-on-operativ verkar ju vara en fluga på uppgång.

aarnes bild

Åter igen:
- There is no such thing as free lunch.

Även om jag personligen är partisk eftersom jag kört Mandriva under många år på skrivbordet och faktiskt betalar för mig. Dom höll ju på att gå i putten i början av 2000 -talet och bad sina användare att betala för Power Pack. Och jag har så gjort sedan dess för att jag tycker att dom gör ett bra jobb (oftast).
Du betalar ju för Windows utan att gnälla i alla Ultimate och Homer editions som dom nu har. Om inte annat med PC skatten när du köper en ny dator.

Tjatet om att Linux ska vara gratis är nog det som kommer att till slut döda kraften bakom distarna. Allt kostar pengar här i världen och så även att producera din favorit dist. Slackware och Debian kämpar på i en tynande tillvaro för till sist blir det bara "hard core" idealisterna kvar.
Att hosta upp några hundra riksdaler varje år för att kunna fortsätta med att kunna kalla sig geek är väll ändå en billig hobby. Och om du kör det på jobbet så är det ingen som gnäller om du faktiskt köper lite support från din server dist. CentOS är ok i garderoben men på jobbet borde man nog kliva ut och och faktiskt köpa ett par RHEL licenser. Dom gör liksom grov jobbet och du tjänar pengar på deras arbete. Så dela med dig då.
Ubuntu har gjort ett fantastiskt jobb med att göra reklam för sig och jag vet inte om dom ännu drar in några jätte summor, men om dom kunde övertyga sina användare att hjälpa till så tänk vad dom verkligen skulle kunna utföra.
Mandriva har misslyckats med att få igång en bizz runt sin dist och nu står dom på randen till konkurs. Det kommer ju inte bara att drabba deras användare skapa en hel del "badwill" kring hela Linux.

Så om du inte bidrar med sås, så gör det med deg!

Bli inte en Arne!!

johnh3s bild

Jag tror det är svårt att ta betalt för Linuxanvändare eftersom de flesta är vana vid att det ska vara gratis förutom kostnaderna för att bränna en tom cd eller DVD. Se på Xandros som också kostar, inte säljer de många precis. Deras samarbets avtal med Microsoft har ju nästan gett motsatt effekt.

Windows användare är nog mer benägna att betala för Windows 7 för att uppgradera från Vista. Det gäller för övrigt många sajter som har varit gratis också. Är man vad vid att Spray eller nåt liknande har varit gratis är det nästan omöjligt att ta betalt för dem senare på gott och ont.

 

Dock verkar det ju finnas intressenter för Mandriva så det är nog inte kört får man hoppas.