Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

CD eller DVD på installationskivorna?

Det verkar som om många Linuxdistributioner går över till DVD istället för som förut rymmas på en Cd. Även Pardus går över till DVD i den internationella versionen:

http://liste.pardus.org.tr/pardus-announce/2010-May/000078.html

Ubuntu har ju delvis ett annat förhållningsätt. De har fortfarande allt på en cd, men man hämtar språkpaket m.m.. via internet istället under själva installationsprocessen.

Men då måste man å andra sidan vara uppkopplad hela tiden. Annars får man en installation med blandad Engelska/Svenska.

Jag föreslog att Pardus borde vara på DVD i en förslagsrapport för nåt år sedan, men då var de negativa till idén. Men de kanske själva insåg till slut att det blir för svårt att rymmas allt på en cd.Särskilt som man inte hämtar nåt från nätet under installationen.

Dessutom har nog de flesta datorer en DVD läsare numera om de inte är alltför gamla.

Frågan är om inte Ubuntu får ändra sig på denna punkt till nästa version också? De tog ju bort Gimp med hänvisning att den inte fick plats på en cd.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

atas bild

Det jag skulle vilja ha med ubuntu är ett traditionellt installationsprogram där man väljer vad man ska installera. Jag tycker det är ett bättre alternativ än ubuntus lösning för lätta kom igång system. Gärna då på dvd.

LAltinells bild

 Kan du inte skapa en kickstart fil för detta? Eller är det jag som har missförstått?

LAltinells bild

 Jag önskar att de skulle göra det enklare att installera ifrån USB-minnen. Visst, idag har vi UNetBootin vilket gör det relativt enkelt, men jag skulle vilja ha möjlighet att ha flera olika installationsprogram på en och samma sticka. Jag gjorde det för något år sedan, fixade en "bra och ha"-sticka med OpenSuse, Ubuntu gparted, och superGrub. Men det har blivit för omständigt att uppdatera den, då man var tvungen att att ändra i initrd-filerna för varje dist, och sedan uppdatera syslinux menyn.

 

Jag installerar enbart ifrån USB-minnen idag, smidigare, snabbare och inga repor. Varför gör inte alla det?

tux-svens bild

Håller med, det är mycket smidigt att installera Linux från en sticka. Smile

Förut använde jag alltid UNEtbootin men nu blir det mestadeles "usb-creator-gtk" istället. Jag upptäckte det programmet eftersom det redan fanns installerat, färdigt att använda i Mint 9.  Fast i Mint 9 kallas det faktiskt "Skapa uppstartsdisk", vilket jag anser är lite missvisande.

Om man vill formatera om usb-stickan är det lämpligt att starta programmet som administratör.

Med "usb-creator-gtk" kan man även få till en sticka som sparar alla ändringar och filer som man skapat vid live-körningen.

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

LAltinells bild

 Men usb-creator-gtk är väll bara för Ubuntu baserade diskar?

Dessutom fungerar inte den versionen i Arch's AUR enligt kommentarerna.. :/

FoHs bild

Japp, bara för Ubuntu-baserade distar.

FoHs bild

Anledningen till att man tog bort Gimp var inte enbart pga utrymmesskäl, utan att det kanske inte är så passande att ha med i en installation då det är ett program mer avsett för avancerade användare. Hade man inte ansett det hade det förmodligen inte tagits bort utan då hade något annat fått stryka på foten istället. Nu gjorde man som så att F-Spot fick enklare fotoredigeringsmöjligheter istället.

Jag tycker det är bra att det är mindre nedladdningsstorlekar, tror det gör att fler orkar testa.