Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Test av Pardus 2009.2 beta.

Nu har jag provkört betan av Pardus 2009.2 ett tag. Den känns ovanligt stabil och färdig för en beta version, men det beror väl på att det inte är en helt ny utvecklingslinje. Likheterna med PCLinuxOS 2010 är också slående.

Bägge har den nyaste KDE4 versionen. Vilken man föredrar är nog en smaksak. Det som jag möjligen kan kritisera är att KDE utvecklarna har en tendens att flytta placeringarna  på inställningarna i vissa saker jämfört med föregående KDE version. Inställningar av teman och liknande. Men man lär ju sig dem också med tiden.

En annan konstig sak är att de grafiska komponeterna är så olika i storleken också. Den analoga klockan man kan lägga till i hörnet som en Widget är enorm i storlek både på PCLinuxOS och Pardus betan, jämfört med de tidigare versionerna. Medan väderwidgeten (YaWP) är lika stor som förut. Det ger ett lite lustigt intryck med en klocka som täcker så stor yta av skärmen..

 

Man kan ju också fråga sig om det behövs så många KDE distar eftersom de är så lika, men det är en annan fråga.

 

Slutintrycket är dock övervägande positivt.