Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nya Pardus 2009.2 klar

Nu finns Pardus 2009.2 att ladda hem:

http://www.pardus.org.tr/eng/

Den är rätt lik PCLinuxOS, vilken man föredrar är ju en smaksak men det kan vara skoj att jämföra dem.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

På vilket/vilka sätt är PCLinuxOS 2010 likt Pardus 2009.2 (förutom att båda distarna använder skrivbordsmiljön KDE 4.4.3)?

LINUX.EXTON.NET

kyllings bild

 "använder skrivbordsmiljön KDE 4.4.3)?"

Vad skrev du nu?

"One of the highlights of the new release is the latest stable KDE, version 4.4.4, and Qt 4.6.2, coming with many bug fixes"

//Kylling

extons bild

Ok, men det gör väl inte aktuella system mera lika? F ö kan KDE 4.4.4 installeras också i PCLinuxOS 2010.

LINUX.EXTON.NET

johnh3s bild

Det är naturligtvis KDE 4.4.4 som gör dem lika.  Det som skiljer sig åt är väl programhanteraren. I övrigt så är ju de flesta inställningar samma. Det märker man själv om man testar.

Även en del beteenden som jag initialt trodde var en bugg  i PCLinuxOS är identiska . Som att den analoga Widgetklockan är så stor jämfört med tidigare KDE versioner. Däremot är väder Widgeten lika stor som förut.

 

Men vilken av dessa man föredrar är ju upp till var och en själv.

extons bild

I så fall är väl alla linuxdistar som använder KDE 4.0 - 4.4 rätt lika. Det är många det.

LINUX.EXTON.NET

johnh3s bild

Kan tilägga att jag tycker att en av nackdelarna med Pardus tidigare har varit det relativt begränsade programutbudet. Nu tycker jag dock det mesta finns så den är någorlunda jämnbördig på det området jämfört med andra linuxdistributioner, så det är glädjande.

kyllings bild

 Jag ligger faktiskt kvar med en Pardus installation på en av mina datorer. Men ett faktum är att just den här datorn inte varit igång så mycket senaste tiden. Har du den fullständiga adressen till nya förrådet så skall jag uppgradera den datorn. 

//Kylling

 

 

johnh3s bild

Här kan man ladda ner den nya versionen:

http://www.pardus.org.tr/eng/download/

 

Jag vet inte om man kan ta hem separata förråd eller nåt. Möjligen går det uppgradera via Pisi/programhanteraren till den nya versionen också.

kyllings bild

Nu skall vi inte vara omständliga. Fy vad jobbigt det var med ditt förslag. Men tack ändå.

Nu är det så att Pardus har den absolut snabbaste uppgradering och den enklaste jag har skådat. I princip uppgraderas Pardus idag utan åtgärd. Det du behöver göra är antingen förre eller efter uppgradering till en ny version är att ändra förråden manuellt i pakethanteraren. Det var så enkelt. Även om du har de gamla förråden kvar så uppgraders Pardus automatiskt. Jag ändrade förråden i efterhand. Jag av-markerade de äldre förråden och började skriva. Ja! Började skriva h mer behövdes inte för när jag skrev h så kom med automatik förslag på rätt förråds namn. Själva uppdatering tog max femton minuter cirka 370 MB, kanske lite till. Jag mins exakt.  Det här var i särklass den snabbaste och smidigaste uppdatering jag har varit med om utan konkurrens.

//Kylling
 

johnh3s bild

Det var ju kul att det gick bra. Pisi/programhanteraren har ju gått långsamt och strulat en del på tidigare versioner. Men nu verkar utvecklarna ha fått till den ordentligt.

 

Funkar den bra är den nog den bästa som finns bland olika linuxdistar. Installerar man ett program så väljer den automatiskt vilka beroenden som behövs. En stor hjälp om man inte vet vilka som behövs.

 

Jag vet inte om nån annan linuxdist använder den?

http://sv.pardus-wiki.org/Pisi

 

extons bild

Nu ska vi väl inte överdriva. Pisi är mycket bra, men det finns flera programhanterare i olika linuxdistar, som är minst lika bra. D v s även de håller reda på programberoenden m m.

Pisi är utvecklat i Turkiet för Pardus. Programmet används bara i Pardus.

F ö: Pisi har aldrig varit långsamt eller strulat i tidigare versioner av Pardus. I vart fall inte i mina installationer.

LINUX.EXTON.NET

johnh3s bild

För mig har Pisi strulat vid uppdateringar. Exempelvis vid en nyinstallation av systemet där man ska uppdatera över 100 paket, då har den krashat ibland. Då har man fått installera få paket åt gången i flera steg istället.

Det finns några äldre buggrapporter om det. Förekom på 2009 och 2009.1

Nu har ju 2009.2 släppts nyligt så det finns inte så många uppdateringar. Brukar märkas efter några månader. Så det återstår att se om de har fått till den.

Men vad jag har sett nu verkar den problemfri.