Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hur stort blir Linux?

Jag läste lite statistik om Linux här:

http://techworld.idg.se/2.1014/1.326088/iphone-och-linux-tar-storre-bit-...

Frågan är hur många procent Linux kommer att växa? Personligen tycker jag att 5 % inte känns orimligt. Eller vad tror ni?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

hoths bild

Nja...

Andelen för Linux svänger runt 1% och samma topp som vi ser nu såg vi även förra året. Iphone växer dock kontinuerligt, dock från låga nivåer. Se länk nedan

http://marketshare.hitslink.com/os-market-share.aspx?qprid=9&qptimeframe...

----
Linux växer snabbast!

johnh3s bild

Jag tänker nog främst på att Google OS kommer i höst och kanske sätter fart på saker. Ungefär på samma sak som Android har rört om saker i mobiltelefonvärlden. Möjligen blir folk mer vana med andra saker än Windows och Apple då. I alla fall den yngre generationen som inte är så inkörda med Windows XP.

Google har ju trots en del resurser att sätta press på tillverkare. Xandros på netbooks var ju ingen succé men jag kan tänka mig att det blir annorlunda denna gång. Även Ubuntu kommer ju med sina nya version med Gnome 3.0 som antagligen blir rätt spännande..

 

Så det blir en intressant höst. Hur det går med marknadsandelarna återstår att se.

hoths bild

Ja, det händer lite allt eftersom. Men man skall vara medveten om att marknaden är så gigantisk att alla förändringar sker väldigt långsamt. Man kan notera att Windows stadigt fortsätter att sjunka, trots Windows 7's framgångar, och att Mac växer snabbt och kraftigt. Det är nästan av störst intresse. Mac är troligen dörröpnaren som öppnar upp marknaden för andra OS än Windows.

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Precis. Windows har varit uppe i 97% av marknaden och då föds naturligtvis motreaktioner mot det. Folk vill liksom vara lite alternativa. Jag tror det är en jättestor fördel för Linux att Microsofts marknadsdominans bryts av Apple, och som en motreaktion mot både Microsoft och Apple så kommer fler testa och gå över till Linux. Och så skadar det naturligtvis inte att Linux blir bättre och bättre heller Smile

dps bild

LInux lyckades ju inte ens när Microsoft misslyckades med Vista. Nu har Microsoft ett bra OS. Linux är helt chanslösa på desktopsidan. De få som inte väljer Microsoft väljer istället Mac.

Gissar att valet av OS kommer att bli allt mer ointressant då webapplikationer tar över.
Linux framtid ligger på servrar och integrerade enheter.
 

tux-svens bild

Specsavers är i alla fall ytterligare ett företag som går över till Linux verkar det som.. Smile

http://computersweden.idg.se/2.2683/1.325351/ratt-ogonblick-att-byta-ut-...

Jag tror "molnet" är lite överskattat. Många VILL ha total kontroll över sin IT.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Du måste ju fortfarande ha en dator för att komma åt applikationerna på webben. Att Microsoft kommer satsa på någon sorts tunn klient för att komma åt webbapplikationer ligger nog i en avlägsen framtid, men redan idag kan du använda det Linux-baserade Chrome OS från Google Wink För att inte tala om alla andra sorters enheter som nu kommer med Linux (Android-telefonerna har väl inte undgått någon).

Jag tror nog Linuxanvändandet ökade 10-20% under "Vista-tiden". Man får ju komma ihåg att det inte säljs via några affärer utan att användaren måste göra ett aktivt val, leta upp det och ladda ned och installera. Nog kommer det lyckas alltid, var man nu drar den godtyckliga gränsen.

mikehers bild

Chrome OS/Android är ett slaktat Linux. Så nejtack hellre MeeGo i så fall Wink Tyvärr lång väg kvar i MeeGo fallet med tanke på hur lite uppmärksamhet det fått hittils i media :-/ framförallt för alla lobbar för Google. Allt det företaget gör är ju sååååå fantastiskt i media idag så journalisterna inte orkar vara ifrågsätta deras framfart.... Och användare lika förblinade. Det är ju bara kolla swedroid.se tex...

Men som jagh ser det Google nästan lika farliga som Microsoft borsett att de fjäskar för OSS communityn...

Men att de är för OSS är för att de vill ha allt online och därmed får de tillbaka kontrollen i slutändan.

 Bussiness as usual...

 

FoHs bild

Det är helt fel att kalla det för ett slaktat Linux. Då tar man någon slags patent på hur ett Linux-system ska se ut. Det är ungefär lika mycket slaktade Linux-system som inbäddade system osv. Eller MeeGo för den delen. Det är inga ersättare för skrivbordsoperativsystemen, men de kommer garanterat föra Linux framåt inom det segmentet också.

För övrigt verkar din foliehatt halkat ned över ögonen på dig eftersom du inte ser att MeeGo har samma ""problem"" som Googles produkter. Nokia är inget litet företag (inte Intel heller förstås), det är världens största mobiltillverkare. Och de har kontrollen över MeeGo och QT...

leochingkwakes bild

Molnet blir bara intressant om det kommer kompententa datorer anpassade för detta med pålitlig uppkoppling och lång batteritid (minst 10-15 timmar). Dessutom bör dessa molndatorer kosta max 1000-1500 kr. Med dagens budgetlaptops så blir det ändå för dyrt och trist att köra med molnet när man har datorer som är byggda för lokala lösningar.

Det ända egentliga problemet Linux har är det oförtjänta rykte som det fått. Och den slapphet/rädsla som många har för nya saker. Ganska snart så firar Linux 20 år och det tycker jag är strongt trots den "lilla" användarskara. Linuxcommunityn har åstakommit massor under dom åren och jag ser många trevliga år framför oss med nya intressanta saker.

Linux styrka finner man i utvecklarcommunityn och dokumentationscommunityn. Svagheten ligger i dom slappa användare som vill ha allt serverat. Men det är ju bara att hoppas att den biten löser sig nån gång med. Oavsett vad man tycker om Windows så måste man ju förstå att det är enormt svårt att brottas med en sån stor jätte. Man får ta det lilla man får och se till att man tar lite hela tiden.

hoths bild

Tja, lyckas och lyckas. Om enda kriteriet att lyckas är att bli stor på desktop så har ju inte Linux Lyckats. Men, Linux är stort på i stort sett allt annat. På superdatorkluster så har det definitivt en dominerande position. Så, visst har Linux lyckats. På marknaden, om än inte på desktopen.

----
Linux växer snabbast!

mikehers bild

Linux kommer inte växa på desktop marknaden. Det finns inga "kapitalister" som satsar på Linux. Speciellt inte på skrivbordet. Möjligen lite på embedded främst då en sabbad linux i form av Android. Men den vet jag inte om man ska räkna?

Dessutom med Windows 7 är Microsoft tillbaks på banan igen. Med det säger jag inte att Windows 7 skulle vara bättre men Microsoft gör som de alltid gjort. Först släpper en betaversion (Millenium, Vista) som folk blir förbannade på, sen släpper de en ny version som funkar lite bättre (XP/W7) och helt plötsligt tycker alla "WHAO äntligen ett fantastiskt NYTT OS" trots det egentligen bara är en buggfix till den förra versionen.

Om linux skulle växa krävs det företag bak det som kan bygga upp lite hyper runt det och en massa fjäsk för alla tekniska nyhetssajter etc... ==  pengar!

Så Linux är och förblir för geeks. Tyvärr.... Så om vi ska nå XX proicent få det nog bli fler geeks men jag vet inte det verkar ju bli färre och färre...

Jag hoppas dock forfarande att det kan bli lite fart på "embedded/mediaboxar etc.." linux i form av Meego förutsatt att man kan lösa problemen med kommersiella drivrutiner/codecs. MeeGo för sig självt kommer ALDRIG överleva utan kommersiell inblanding och därmed ibland closed source drivrutiner etc... 

 

 

hoths bild

Ja, man skall räkna embedded marknaden för Linux. Nej, den består inte främst av Android utan av annat och den är INTE sabbad. Däremot är den bantad och anpassad för att passa embedded. Vanligen med krav som begränsad CPU och ingen MMU och med garanterade svarstider. Här är Linux ganska stora. Det är positivt, Man får passa på att glädjas åt varje framgång!

På skrivordsidan "lite", jag menar då smarta mobiler så är också Linux rätt stor. Faktiskt klar större än Windows Mobile. Det är också en framgång. Faktum är att Linux har omfattande marknadsandelar på i start sagt alla områden, förutom desktop. Men, det kan komma snart med tanke på storleken i de andra markanderna.

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Precis när jag postat så upptäckte jag denna artikel.

http://www.idg.se/2.1085/1.326905/bantat-linux-stort-pa-barbara

Dags för genombrott, även på desktop?

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

H Online hade en artikel på samma tema idag: http://www.h-online.com/open/features/Why-GNU-Linux-is-Unmatched-and-Unmatchable-1019411.html

tux-svens bild

Linux verkar komma på alla fronter, sakta men säkert. Förutom i inbyggda system  och som lite-starter i vanliga PC. Smile

Man frågade utvecklare vad de kör för operativ på skrivbordet.

Hela 32,7 procent av de 1696 tillfrågade använder Linux som operativsystem på skrivbordet. År 2007 var siffran så låg som 20 procent.

http://techworld.idg.se/2.2524/1.327225/eclipseutvecklare-lamnar-windows...

Dell talar officiellt mycket väl om Linux och dess fördelar. (Ubuntu)

Bl.a att Linux har högre säkerhet!!

http://techworld.idg.se/2.2524/1.326894/dell-ubuntu-ar-sakrare-an-windows

Lexmark har börjad stödja Linux med drivare till sina skrivare.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=lexmark_linux&num=1

Canon är väl inte direkt duktiga, men de har numera i alla fall ganska många drivtutiner för sina skrivare. Och så vidare....

Jag kan inte tyda det på annat sätt än att Linux hela tiden vinner mark. Smile

 

 

 

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Sakta men säkert urholkar droppen stenen... Wink

Ja, det ser onekligen spännande ut. Men, inget händer utan hårt arbete på många händer. Nu är det ju i alla fall många och även resursstarka händer som hjälps åt!

----
Linux växer snabbast!