Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux eldsjälar

Jag brukar installera extrapaket till Pardus via en Tysk sida. Innehöll bland annat Google Earth och en del andra roliga program. Dock har han som gjorde dem och höll i allt så att säga slutat helt med Pardus, och dragit in möjligheten att ladda hem det förrådet:

http://worldforum.pardus-linux.nl/index.php?topic=3385.0

Så vitt jag har kunnat se var det för det snorkiga och otrevliga bemötande han fick i samband med en buggrapport han skrev. Det är illa, speciellt för en så relativt liten dist som Pardus med bara runt 20 anställda.

Allt det han gjorde går inte ersätta så lätt. Så lite mer ödmjukhet kan inte skada om man vill behålla eldsjälar som bidrar med mycket. Det gäller inte bara Pardus utan andra distributioner också. De med en bra dialog med användarna klarar sig nog bäst på sikt.

Så förhoppningsvis kan det bli en läxa för Pardus inför fortsättningen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

valdermans bild

Kan man läsa buggrapporten i fråga och svaret till den någonstans? Jag har sett tillräckligt många efterblivna buggrapporter (lol Gentooanvändare) och otrevliga svar från socialt handikappade maintainers (Ulrich Drepper är ett praktexempel) för att inte vilja beskylla någon i en sådan situation utan lite mer på fötterna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

johnh3s bild

Här är den:

http://bugs.pardus.org.tr/show_bug.cgi?id=13519

 

En annan där han ej får nåt svar alls:

http://bugs.pardus.org.tr/show_bug.cgi?id=11701

Jag vet inte vem som har rätt eller fel i sakfrågan. Men det jag vet är att han hjälpte många med problemlösningar på Pardus World Forum. Så det tar nog tid att hitta en lika engagerad person igen.

Det här var ett av hans sista inlägg på forumet:

http://worldforum.pardus-linux.nl/index.php?topic=2964.msg17112#msg17112

valdermans bild

Om det där var anledningen måste jag säga "good riddance" till honom. (Eller ja, om jag hade varit Pardusanvändare, dvs.) Inte nog med att utvecklarna svarade honom exemplariskt, om han har så otroligt dålig förståelse för systemet som han uppvisar i den buggrapporten skulle jag inte under några omständigheter vilja ha ett paket han satt ihop installerat på min burk.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

johnh3s bild

Huruvida Andreas själv satte ihop dessa inofficiella paket vet jag inte, men programmmen där funkade hursomhelst.

Bäst vore ju att programmen fanns i de officiella förråden. Pardus säger att de inte kan ha exempelvis Google Earth där pga några licenser/avtal eller nåt liknande. Men Google Earth finns ju i Linux Mint 9 och PCLinuxOS 2010 officiella förråd.

Så då borde de inte vara nåt hinder för dem heller. I värsta fall får väl Tubitak som utvecklar Pardus göra en förfrågan till Google. Jag tror det är nödvändigt på sikt att ha populära program som DropBox, Google Earth och andra program lätt tillgängliga om man vill kunna konkurrera med de bästa inom området.

Man måste inte nödvändigtvis ha ett lika stort förråd som Debian, men gärna de som är "inne" så att säga.

Det har nog en stor betydelse varför Linux Mint och PCLinuxOS är så populära nu. Du behöver inga "remixer" utan klarar dig bra med dem som de är.

valdermans bild

Anledningen till att de alls kan ha såna påhitt för sig är att de uteslutande används av hemmapulare; de har helt enkelt gått under radarn för upphovsrättsmaffian. Det är trist, men en seriös distribution kan tyvärr inte packa med allt som Mint, PCLinuxOS, etc. skickar med i dagsläget.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Dropbox och Google Earth är två, enligt mig, bra exempel där man inte behöver skicka med produkten i ett paketförråd. Om användaren i fråga inte kan installera dessa så tycker jag nog inte att man ska ge dom lösenordet för att installera program från paketförråden heller.

johnh3s bild

Det beror väl på hur lätt det är att installera dem. Google Chrome är exempelvis lätt att installera i Ubuntun utan problem. Medan man med Google Earth ska öppna den nedladdade filen med kommandot "sh" för att det ska bli rätt:

http://tombuntu.com/index.php/2009/03/20/how-to-install-google-earth-5-o...

Men det skiljer sig från dist till dist.

En del använder nog bara datorn för applikationer utan att för den skull lära sig hela systemet. Det är väl där Linux Mint kommer in i bilden.

FoHs bild

Självklart, men att stoppa in sakerna i ett paketförråd är inte en lösning på det. Du kan förstöra ditt system med ett paketförråd exempelvis, så grundläggande förståelse för hur saker och ting fungerar är bra om man öht ska installera och avinstallera saker och ting.

johnh3s bild

Det kan nog ligga nåt i det. En del eldsjälar kan nog bli för dominerande och göra mer skada än nytta.