Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Open SUSE 11.3 släppt

Ny finns den nya OpenSUSE 11.3 ute:

http://www.opensuse.org/en/

 

En ny recension också:

http://blogs.computerworld.com/16544/opensuse_11_3_the_linux_distributio...

 

Jag har inte så mycket erfarenhet av OpenSUSE. Så hur är den jämfört med exempelvis Mandriva, PCLinuxOS och andra ledande KDE distar?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

En stor skillnad är att Suse har Yast.  Det är ett kraftfullt verktyg att managera datorn med.  Bl.a har den egna paketinstalleraren möjlighet att ladda hem delta-paket, d.v.s man laddar inte hem hela den nya RPM:en vid uppdateringar utan endast skillnaden. Delta-RPM:er har funnits i Suse i många år.

Jag vet inte hur det är nu men pga Yast har det gärna blivit flera vägar att göra samma sak i och med att KDE har sitt eget sätt att managera systemet. Kunde upplevas som rörigt.

Suse innebär lite mer manuellt pillande innan allt är klart jämfört med PCLOS och Mint. Suse brukar annars vara stabilt och driftsäkert.

En sak jag ogillar med Suse är att det inte gått att bestämma själv vilka extra paket man vill installera. Tex om man kör live och vill komplettera med ETT extra paket för att testa någon speciell funktion - då kommer ALLA uppdateringar med oavsett om man försöker välja bort dem ellet inte! Sad

Men detta kanske är historia numera, 11.3 har jag inte testat ännu.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Har testat den lite som hastigast av nyfikenhet.

Jag tycker att just programhanteraren är lite rörig med 11.3. Ett så pass vanligt program som exempelvis "aMSN" fanns inte med i förrådet, den brukar ju trots allt vara med som standard i de flesta Linuxdistributioners förråd. Så då får man börja leta igenom olika programkällor och aktivera dessa. Men inte ens det var lätt. Det finns ett otal alternativ och inställningar att välja mellan. Man verkar få gå en kurs enbart för att lära sig den.

Även att lägga till skrivaren kräver lite handpåläggning också, man får gå in på systeminställningarna för den.

Funkade inte alls på själva menyn där det stod skrivarinställningar.

Jag fick ta hem ett extra Cups paket innan det lyckades. På Ubuntu eller Mint är det mer "plug and play" och så skriver man ut.

 

Så den är en rätt krävande distribution. Hur det är med mediacodeks och sånt vet jag inte.

 

tux-svens bild

Provade du med "AMSN"?  Jag har för mig att det var något sådant...

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Jag hittade aldrig aMSN i 11.3 programförrådet. Men på 11.2 versionen kunde man lägga till den från nån annan programkälla och där fanns aMSN med. Det är nog samma på den här nya antar jag. Men jag forskade aldrig i det mera eftersom det bara var en snabbtest.

Kanske den hade funnits med med bara stor "AMSN" text?

Sitter med PCLinuxOS 2001.7 igen. Tycker den känns mer genomtänkt i det stora hela så att säga.

tux-svens bild

Packman är ett programförråd som man bör lägga till. Där finns det väldigt mycket!

Det brukade ta ganska lång tid att installera Suse hos folk pga "efterinstallationen". Sedan jag gått över till Mint har denna process blivit minimal.  Jag kanske kommer att börja installera PCLOS åt människor i min omgivning åxå...  Det beror på hur Linux Mint utvecklas.

Sedan tycker jag åxå att det finns typiska Gnome-distar och typiska KDE-distar även om båda alternativen ofta finns att välja på i de flesta distar.

Ubuntu och  Mint är för mig egentligen Gnome - i grunden - oavsett om man "hänger på" ett KDE-interface, enligt min uppfattning.

Genuina KDE-distar för mig är t.ex  Mandriva och Suse. Därmed är åxå PCLOS en äkta KDE-dist, pga släktskapet med Mandriva.    Nu kommer säkert många att protestera, men jag får ju ha min åsikt även om alla  inte tycker lika. Wink

Jag kör helst en dist som är byggd från grunden för att vara KDE ELLER Gnome.. Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Jag håller med om att distar uppbyggda för att använda Gnome sällan blir så lyckade KDE distributioner. Även tvärtom förstås.

Så jag tror aldrig Kubuntu blir så lyckad. Ubuntu är bättre på Gnome. Mint har ju numera också en KDE variant men den vet jag inte hur den är.

extons bild

Apropå "typiska Gnome-distar och typiska KDE-distar". Hur är det då med Slackware?

Jag "jobbar" just nu med en Slackware 13.1 distribution med Gnome 2.30 som skrivbordsmiljö. I Slackware är annars KDE standard, men ombyte förnöjer, som bekant.

Slackware anses allmänt som en "svårbemästrad" linuxdist. Det är bara elakt förtal. Tycker jag.

LINUX.EXTON.NET

bittins bild

har tankat och lär uppdatera datorn jag kör det på :)