Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny PCLinuxOS recension.

Här är en helt nyskriven recension av PCLinuxOs 2010:

http://linuxbsdos.com/2010/07/20/pclinuxos-2010-review/

Den är rätt kritisk jämfört med de andra recensionerna  jag har läst.

Personligen upplever jag PCLinuxOS som rätt problemfri. Men det är ju lätt att bli hemmablind om man har vant sig vid ett operativsystem.

Jag kan tänka mig att en nybörjare som kommer direkt från Windows världen kan uppleva den som krånglig jämfört med Linux Mint exempelvis.

Sen upplever jag inte PClinux OS forum så öppet heller. Jag länkade recensionen i ett inlägg där som omgående har tagits bort. De tar bara med recensioner som är öppet positiva på sin hemsida.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Jag har nu kört  PCLOS i några veckor.  Jag är inte alls så negativ, jag känner inte ens igen flera av de saker han klagar på..  Shock

Jag har för mig att Live-USB:n bara körde igång direkt..?  (Har jag sååå dåligt minne?)

Eller kan det bli skillnad mellan USB och CD?  Eller på virtualisering och "riktig" installation?

Jag använde heller aldrig något lösenord för att få installera... ? 

Jag kan emellertid hålla med om att "Update-notifier" borde vara installerad från början och att brandväggen borde vara påslagen från början. (Vilket den f.ö. ej är i Linux Mint heller!)

Jag tänkte inte på att det var något anmärkningsvärt vid printerinstallationen heller...? Men jag har ju printern ansluten via nätverket, så det sker normalt inte automatiskt.

Compiz kör jag inte alls. Det räcker med KDE:egna skrivbordseffekter.

Klara fördelar med PCLOS är att det är en rullande dist, det kommer uppdateringar hela tiden. Nu har jag t.ex Mozilla Firefox 3.6.7, Thunderbird 3.1.1, K3b 2.0.80  och Opera 10.70.

I övrigt kan man säga att intstallationen inte är lika enkel som för Linux MInt, särskilt om man inte har tidigare erfarenhet av Linux, men när man väl är klar med installationen tycker jag det funkar väldigt bra. PCLOS ger ett stabilt intryck och allt funkar - utom att  jag  skulle vilja att datorn går till insomningsläge   när jag stänger luckan. Fn+Z fungerar inte heller.   Dessa  småsaker kan jag lätt leva med!

Jag kör alltså KDE 4 på en Acer Aspire One 10".  Jag trodde detta skulle bli hackigt och dåligt, men jag är snarare förvånad över hur bra det går. Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Det är skrivet på PCLinuxOS forumet det korrekta sättet att uppdatera:

"How to properly update PCLinuxOS.

Open Synaptic
Press Reload  To get current file list
Click Mark All Upgrades
CLick Apply


DO NOT USE apt-get update and apt-get upgrade from the command line.
This has never been recommended. If you insist on using the command line, the correct procedure is apt-get update and apt-get dist-upgrade.  If for any reason the system says it is not able to retrieve a package do you wish to continue always say no, report it to the forum and try to update again later."

 

Det är skrivet av Texstar själv som är en av grundarna till PCLinuxOS. Jag kan möjligen undra varför finns det apt-get update och apt-get upgrade alternativet om man inte bör använda den? Men nu vet man det korrekta sättet i alla fall.

leochingkwakes bild

Dom har gjort nån ändring kanske? För dom kommandona fungerar 100% i Debian.

tux-svens bild

När man öppnar "Update Notifier", efter att det aviserats uppdateringar, kan man välja på om man vill installera uppdateringarna via Synaptic eller apt-get.  Jag har provat båda varianterna och det har hitintills fungerat lika bra.

Det är kanske inte helt samma sak som att göra apt-get manuellt, för man svarar bara "Yes" (med en entertryckning EN gång), plus ett enter när allt är klart - för att stänga fönstret. Alla kommandon initieras automatiskt av "Update Notifier".

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

leochingkwakes bild

Om man kör Debian utan X så är man ju rätt beroende av att apt-get kommandon fungerar felfritt. Därav min reaktion tidigare.

Det står nog en hel del X-fria debianbaserade maskiner överallt i världen och då är det ju bra om man kan lita på dom kommandoverktyg som finns. För man vill ju inte slöa ner en maskin bara för att få funktionalitet via ett gui. Smile

PCLOS lär väl inte finnas för servermiljöer eller andra miljöer där X inte passar in så i deras fall så finns det ju ingen större anledning egentligen att fokusera på terminalen.